Hvorfor Georgia?

Nå er det rundt 100 år siden Knut Hansum reiste rundt i Georgia og samlet tekstene sine i verket «I Æventyrland. Oplevet og drømt i Kaukasien«, og jeg har selv følt en dragning mot dette vesle landet i Kaukasus i flere år nå. Det er kanskje ikke det landet de fleste tenker på som reisemål, og det er i grunn ganske rart. Jeg har de siste par ukene fått erfare at Georgia har det aller meste en reisende kan ønske seg.

Georgia kan, til tross for sin beskjedne størrelse på litt mindre enn en fjerdedel av Norge, trygt kalles et kontrastenes land. Her finner man både snødekte fjelltopper på over 5,000 meter og flate, hete ørkenlandskap. Frodige, grønne daler, steppelandskap og Svartehavskysten. Her går svartkledde munker og kvinner i miniskjørt i samme gater. Her finnes hulebyer, varme kilder og Dunkin’ Donuts. Hvite Lexuser og esler med kjerre kjører over de samme hullete veiene. Her står kirker, moskeer, synagoger og supermoderne bygninger nærmest vegg i vegg. Georgia er et land i skillet mellom det tradisjonelle og det moderne. Med dets plassering på silkeveien mellom øst og vest har den også naturlig nok også blitt en stor smeltedigel kulturelt sett. Dessuten har landet blitt erobret og kriget om fra nesten alle retninger, senest av Sovjetunionen. Dette er landet hvor Stalin ble født, og motorveien inn til Tbilisi er oppkalt etter George W. Bush. Et land som senest i 2008 kjempet mot Russland i Sør-Ossetiakrigen, men som nå regnes som et av de fredeligste i verden. Landet er absolutt fyllt av kontraster, men akk hvor spennende det gjør det!

IMG_1297

IMG_1483-001

Georgia har vært uavhengig siden 1991, da Sovjetunionen ble oppløst, men landet kan spore sin historie mye lenger tilbake. Dessuten er det funnet spor av okkupasjon av området Georgia befinner seg på i dag fra 1,8 millioner år tilbake – det vil si de eldste sporene av menneskelig aktivitet utenom Afrika! Før dannelsen av Georgia som eget rike for tusen år siden bestod området av flere små kongedømmer av forskjellige folkegrupper. Mange av disse folkegruppene består Georgia av fortsatt den dag idag. For eksempel kom Svan-folket til nordvestlige Georgia allerede for ca. 4,000 år siden – og de bor fortsatt i det magiske fjellområdet Svaneti. Kanskje ikke så rart når det ser slik ut:

IMG_2220

IMG_2322

Når det gjelder Georgias befolkning så regnes de som et av de snilleste og mest gjestfrie folkene man kan tenke seg. En liten illustrasjon av dette var da vi ankom landet via flyplassen i Tbilisi, og tolleren i passkontrollet overakte oss en flaske vin sammen med passene våre som en velkommen til landet! Det har jeg virkelig aldri opplevd makan til. Gjestfriheten vises generelt mye gjennom mat, som er svært viktig for georgerne. Det merket vi godt på gjestehusene vi bodde på. Det bugnet av mat til både frokost og middag, og det virket nesten som det var overflod i landet. Georgerne mener at gjester er sent fra Gud, og behandler dem også deretter. Det skal dermed ikke mangle på noe. Til middagene ble det også servert både brennvinet chacha og ikke minst lokal vin.

Georgia 2015 IMG_2443

Er man glad i vin er det jo greit å vite at Georgia er en av de første vinregionene i verden. Her har denne herlige væsken blitt produsert i mange, mange tusen år. Regionen Kakheti, øst i landet, produserer nå til dags 70 % av landets vindruer, så det er hit man burde dra om man vil komme nærmere på de mange vingårdene. Klosteret Alaverdi har produsert vin på samme måte siden 1011, så der måtte jeg selvsagt kjøpe med meg en flaske hjem. Dessuten slapp en munk oss inn i kirken med et smil, selv etter stengetid. Bare ett eksempel på det georgiske folks vennlighet.

IMG_1359

IMG_1382

Landet er forresten også et av de første kristne landene i verden, bare nummer to etter Armenia som regnes som først ute med å adoptere kristendommen som religion. Øst-Georgia ble kristnet i ca. 330, mens Vest-Georgia ikke ble kristen før i 523. Det første stedet kristendommen fikk fotfeste var i den gamle byen Mtskheta like nord for Tbilisi. Her står blant annet den svære imponerende Svetitskhoveli-katedralen. «Byen Mtsjet så vi nesten intet av. Den ligger hvor Aragva løper ut i floden Kur, er en av de eldste steder i Georgien og var før Tiflis landets hovedstad…» – Skriver Hamsun. Synd han ikke fikk med seg katedralen på sin gjennomreise på vei til Tbilisi, den er et temmelig flott syn.

IMG_1429 Georgia 20151

Hamsun var overbevist om at Gud levde i de Kaukasiske skogene. Det er vanskelig å være uenig. Skjønnheten til den georgiske naturen er så slående at den kan gjøre enhver religiøs. Fjelltopper som Ushba og Kazbegi strekker seg rett til vers, opptil 5,000 meter og har alltid snø på toppen. Her kan man vandre til isbreer, gjennom elvedaler og opp til stormende fosser. Man kan frakte seg selv rundt til beins, eller leie hest og gjøre som de lokale. På vinteren kan man stå på ski, og på sommeren kan man også sykle, svømme eller ro i elver og fjellvann. Mulighetene er mange.

IMG_2434

IMG_1899

Det må selvfølgelig legges til at ikke alt er fryd og gammen i Georgia, som har sine utfordringer på lik linje med andre land i verden. Man oppdager fort, både i Tbilisi og ute på landsbygda, at den økonomiske situasjonen i landet kanskje ikke er helt det den burde være. Gjennomsnittslønnen er på under 900 NOK i måneden, og offisielt er arbeidsledigheten på rundt 13 %, selv om eksperter mener den kan være nærmere 30 %. Dessuten lever omkring 21 % av innbyggerne under fattigdomsgrensen. Men det holder heldigvis på å bedre seg. I 2001 levde halve befolkningen under fattigdomsgrensen! En økende turistnæring (spesielt fra nabolandene) er for tiden en faktor til at situasjonen holder på å bedre seg.

IMG_2388

IMG_1001

Trafikken i landet er derimot et mareritt, og veiene like så. Tror nesten aldri jeg har vært borti verre storveier enn her. Se for deg at du kjører på en relativt grei asfaltert storvei, og plutselig dukker det opp svære gigantiske hull midt i veien, biler kommer mot deg i motsatt kjørefelt tilsynelatende uten grunn, griser springer over veien og kyr ligger midt i veibanen og slapper av. Man må kjøre over bratte, skumle rasutsatte områder uten noen form for sikring. Av og til føles det mer ut som at man kjører i et elveleie enn på en hovedvei, og bilistene rundt deg aner ikke hva vikeplikten betyr. Vi var sikkert helt gale som bestemte oss for å leie bil i landet, men heldigvis gikk det greit selv om et par episoder kunne gått veldig galt. Skal du kjøre i landet så må alle sansene være fullstendig våkne at all times! Likevel er jeg glad for at vi gjorde det, og vi fikk sett og opplevd mye mer enn hvis vi ikke hadde hatt bil, det er sikkert.

IMG_2281

IMG_2269

Georgia er fortsatt relativt uoppdaget, men likevel ganske lett tilgjengelig. Hvorfor ikke flere reiser dit kommer jeg nok til å undre lenge over. Jeg håper i alle fall å kunne friste dere med flere innlegg om dette spennende landet, og nabolandet Armenia som også ble besøkt på samme reise etter hvert. Hva med deg, kunne du tenke deg å dra til Georgia?

IMG_2158




Renate

Reisegal nordlending med bøttevis av eventyrlyst.

37 Comments
  1. girl these photos. that is all i have to say.

    and that i must be the only one who traveled to georgia and did not receive a bottle of wine at customs. im still bitter about that.

    1. Thank you! Georgia was all I had hoped for, and more. Aww, too bad! I’m still suprised that they give out free wine as a welcome to us travelers, it’s just too awesome…

  2. Herlig! Tenkte faktisk på Georgia her forrige dagen, i forbindelse med at jeg – av alle ting – satt på hesteryggen i Drøbak. Har hørt at det er magisk å ri gjennom Georgias golde, men flotte landskap.

    1. Oh, yes, det har du rett i. Vi dro på ridetur i det magiske fjellområdet Svaneti. Det ble bare tid til et par timer i denne omgang, men skulle gjerne ridd lenger!

  3. Hei Renate,
    Denne reisen høres utrolig spennende ut. Har aldri tenkt på Georgia som en reise-destinasjon som jeg bare MÅ se. Men nå har du virkelig fått meg på andre tanker. Her skal jeg også besøke en dag 😀

  4. Tusen tack för inspiration!!! Sååå vackra bilder! Fantastiskt också med vinflaskan i tullen! 🙂 Vi har länge varit lite sugna på Georgien, och nu blev jag ännu mer sugen! Funderar du att åka till Matka i Finland i januari förresten? Vi har precis ansökt. Skulle vara kul att ses 🙂

    1. Bare hyggelig! ;D Landet svarte virkelig til forventningene! Landskapet var helt utrolig! Hørtes kult ut med Finland! Jeg skal ta å sjekke det ut 🙂

  5. Hold da op hvor ser og lyder det som et spændende land. Altid interessant at læse om et land som ikke er så besøgt endnu. Dine billeder og beskrivelse frister da helt bestemt til at besøge Georgien. Dejligt indlæg 🙂

  6. Jeg har vært i Georgia to ganger, men det har vært med en organisasjon jeg har vært medlem i, så har ikke vært som turist. Har vært i Tbilisi og i Kutaisi. Veldig fine byer begge to, men det var veldig lett å se forskjellene i landet når det gjalt økonomi og ressurser. Den ene gangen jeg var i Georgia var jeg på en sommerleir med søsterorganisasjonen til min organisasjon, og da var vi i Borjomi, og på veien dit så vi veldig store forskjeller i hvordan hus så ut og hvordan folk gikk kledd. Det var litt mer på landsbygda enn Tbilisi er. Også tok vi da toget fra Borjomi til Tbilisi, og det var litt av en tur. Toget var fult allerede da vi kom på, så vi satt oss på koffertene våre i midtgangen. Togturen var på totalt 3 timer, så det kom stadig folk på. Og mens toget kjørte kom det damer med svære poser med godteri eller søtbrød som de ville selge. Med midtgangen allerede ganske full av folk var det i grunn ikke plass til at de damene skulle gå frem og tilbake. Men jeg er veldig glad i Georgia altså, og kunne virkelig tenkt meg å reise dit flere ganger 🙂

    1. Hørtes gøyal ut den togturen 😉 Skjønner hva du mener angående de store forskjellene i økonomi og ressurser. Det var ekstreme forskjeller fra hvordan de fleste bodde i forhold til de få fine husene/blokkene i Tbilisi. Fikk blant annet høre at mange i hovedstaten ikke engang har egne bad i de falleferdige husene sine, så de drar til de offentlige badene for å vaske seg… Husker at jeg leste dine innlegg fra Georgia allerede for et par år siden! Ble så inspirert. Rart å tenke på at nå har jeg endelig vært der selv 🙂

  7. Med den flotte beskrivelsen av landet regner jeg med at flere blir fristet til å velge et utradisjonelt reisemål 🙂 Jeg var faktisk i både Armenia og Georgia i juni/juli, og det var to fantastiske uker! Hadde noen spurt om jeg ville reise tilbake i morgen, hadde jeg svart ja uten å tenke meg om 🙂

    1. Åh, så herlig! De er flotte land, ja? 😀 Jeg hadde også reist tilbake gladelig. Men kanskje holdt meg litt mer unna trafikken kanskje denne gang i så fall 😉

  8. Så utrolig flott!! Og innmari fine bilder, som vanlig. Enda et nytt reisemål på ønskelista nå, haha…

    Husker du forresten hva selskapet du brukte på Inka trail/Machu Picchu het? Driver og planlegger jorda rundt tur, og har lyst til å bruke et selskap jeg vet er bra og tar vare på de ansatte 🙂

  9. Steike, Renate! Georgia ser helt magisk vakkert ut! Har hatt lyst til å reise dit fra før, men nå kjenner jeg det virkelig må prioriteres! Helt utrolig at du fikk en vinflaske i tollen også! Haha. Det er opplevelser man ikke glemmer så fort! Hvordan var engelskferdighetene der forresten?

    1. Oh I know! Jeg er fullstendig enig med Hamsun som kalte det «Eventyrland» 😀 Haha, ja det med vinflasken blir jeg ikke å glemme så fort. Aldri opplevd noe så merkelig og gøy i en toll før. :p Engelskferdighetene var egentlig ikke så mye å skryte av dessverre. En del unge snakker rimelig godt engelsk, og langt flere i Tbilisi enn i resten av landet, men hvis man kan noe russisk klarer man seg i grunn langt bedre.

  10. Åh, så utrolig spennende, Renate! For å være helt ærlig, så har jeg sittet og ventet på Georgia-postene dine helt siden jeg så bildene på instagram. Det ser jo virkelig helt utrolig ut! For et eventyr! Og guri, alle land som gir ut vinflasker i tollen er verdt å besøke for min del haha 🙂

    1. Haha, så gøy! Beklager at det har tatt så lang tid da 😉 Får litt prestasjonsangst når jeg skal skrive om steder som jeg liker så bra. Vil formidle det på best mulig måte, og da ender det bare opp med å bli utsatt. It’s a curse! Men joda, det kommer massevis av poster ut over høsten. 🙂

  11. Så spennende! Jeg har kjempelyst til å reise dit, og det har jeg hatt lenge (men så er det jo så mange land man ønsker å besøke også da, og så var det det å finne penger og tid til alle!). Kjempefine bilder 😀

  12. Eg har sikkert mange spørsmål, for til Georgia VIL eg! Har du ei reiserute å anbefale? Kva må ein få med seg? Og kva område er egna for fjellfotturar? Håper du kan hjelpe meg litt på veg i planlegginga..Ville vere veldig takksam!
    Inspirerande innlegg, og forlokkande foto! 😉

    1. Heisann! Så gøy at du er interessert i Georgia! 🙂 Jeg vil tro den beste tiden for å gå fjelltur er mellom juni og september, og kanskje mai også i de litt lavere beliggende områdene (selv var jeg der i månedskiftet aug/sept). Selv trivdes jeg veldig godt i både Kazbegi og Svaneti-regionene, og der er det nesten uendelig med turmuligheter. Tusheti skal også være et bra området for slik.

      Hvordan reiserute man velger kommer helt an på hva man er interessert i å se/gjøre. Men jeg valgte Tbilisi for storbyliv, Kazbegi for natur/kultur, Svaneti for natur/turgåing, Vardzia som er en klippe/huleby, vinregionene øst for Tbilisi og et par småstopp innimellom for å bryte opp bilkjøringen. Å ha egen bil er absolutt å anbefale, selv om bilkjøringen og veistandarden er helt annerledes fra hjemme. I Svaneti og de andre områdene langt fra allfarvei er det ofte bare grusvei eller enda verre, og distanser som ser korte ut på kartet tar lang tid.

      Håper det ble litt klarere, men du må gjerne bare spørre dersom du lurer på noe mer 🙂 Lykke til med planleggingen!

  13. Hei, reiser til Georgia i sept, skal til kazbegi i 4 dager og , vi blir på d samme hotellet de nettene . Vi ønsker jo å gå fjellturer , men må vi da ordne sjåfør til å kjøre oss nærmest målet , eller er det bare til å gå fra sentrum. Eller finnes det noen der som driver med dagsturer . Gleder oss veldigt ?

    1. Hei Norun! Så spennende med Georgia-reise! Nå vet jeg ikke helt hvor hotellet deres ligger, eller hvor dere ønsker å gå på fjelltur, men Kazbegi er en bitteliten by med fjell på alle kanter. Det burde derfor ikke være noe problem å finne steder å vandre til rett fra hotellet. 🙂 Turen opp til den gamle kirken tror jeg tar et par timer rett fra Kazbegi, opp gamle kjerreveier (man kan også få skyss dit opp, og vandre videre opp til Gergetiisbreen og fjellet Kazbeg). Selv hadde jeg leiebil da jeg besøkte området, så var ikke avhengig av annen lokal skyss/dagsturer, så det vet jeg dessverre lite om. Vil derimot tro at det ikke er så vanskelig/dyrt å skaffe skyss dersom man trenger det. 🙂 God tur!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.