En stopover i Dubai

IMG_5202Når man reiser langt er det ofte man drømmer om å sette tiden på pause, hoppe ut av flyet og sove i en ordentlig seng for natten. Reisen til Australia var slitsom med utallige timer på diverse fly og nesten null timer søvn spredt ut over to dager. På hjemreisen derimot hadde vi ordnet det slik at vi skulle få en dag i Dubai, med et avbrekk fra flyene og muligheten til å sove litt før neste reiseetappe videre til Norge.

– Is it your first time in Dubai? Sier kvinnen i passkontrollen mens hun studerer oss.

– Yes, svarer vi og ser på hverandre.

– Ah! Take a sweet, sier hun og lyser opp i et smil, mens hun peker på en skål full av drops med teksten «welcome» på.

Litt forsinkelser og diverse gjorde dessverre at dagen vår i Dubai ble ganske kort. Vi hadde planlagt å dra opp i Burj Khalifa, men de «billige» forhåndsbestilte billettene solgte ut way too fast, og vi tenkte at vi kunne brukte resten av dagen på en «Hop on Hop off»-buss som effektivt kunne ta oss til de kjente sightene. Dette ble det altså heller ikke tid til… Etter at vi hadde ankommet hotellet Arabian Park og frisket oss opp litt etter over et døgn på reise, viste det seg at det beste alternativet rett og slett var å leie en sjåfør for noen timer som kunne ta oss rundt i byen.

En nyvasket, hvit Lexus plukket oss opp, og vi hilste på sjåføren som var kledd i dress. I Dubai sparer de virkelig ikke på noe, selv om vi bare var to slitne backpackere som ønsket å se litt av byen.

IMG_4992I det vi kjørte ut av hotellområdet, og mot de største skyskraperne ble vi nesten litt målløse. Burj Khalifa ser virkelig ut som en kjempe blandt de andre høye byggene.

Underveis pratet vi med sjåføren, og fikk lære litt om Dubai. I følge han bor det rundt 200,000 lokale der, og nesten 1 million arbeidere fra forskjellige land, som for eksempel India. De lokale betaler ingen skatt, og alt helserelatert er gratis for dem. Dubai er jo en oljenasjon, og produserer 50,000 til 70,000 tønner olje PER DAG. Bensin er derfor meget billig i landet. Tre liter bensin koster bare 1 euro (8-9 kroner)! Da er det kanskje «billig» kjøremessig at politiet kjører ferrarier og lamborghinier… Det sies også at en av hver femte av alle byggekranene på jorden befinner seg i Dubai, og det tror jeg gjerne på. Mye av byen så ut som en gigantisk byggeplass. I 1990 var det visstnok bare 1 skyskraper i byen. Gjett hvor mange det er nå? OVER FIRE HUNDRE, inkludert verdens høyeste bygning – Burj Khalifa, med sine 829 meter.

Etter hvert ankom vi første stopp som ble Jumeirah Mosque. Interessant å få se et av de kulturelle landemerkene i byen også, og ikke bare glitz & glamour. Vi ble møtt av en mann som fortalte at The Sheikh Mohammed Centre for Cultural Understanding (SMCCU) arrangerer turer inn i moskeen (som er den eneste moskeen hvor ikke-muslimer har tilgang) for å bli bedre kjent med den muslimske kulturen. Dessverre kom vi dit rett før bønnetiden, og da måtte vi en god stund før vi kunne gå inn. Siden vi hadde såpass begrenset med tid på oss takket vi derfor nei. Det får bli neste gang…

IMG_5004Deretter kom vi til Jumeirah Beach. Det var en overraskende flott sandstrand med tanke på at den befinner seg såpass sentralt, med fyldige bølger som slo inn mot land. På venstresiden kunne vi se bort på et av de mest berømte hotellene i verden, og det eneste som visstnok skal ha syv stjerner! Det er også et av de dyreste hotellene man kan bo på. For en natt i hovedsuiten må man ut med nesten 30,000 dollar! Kanskje ikke så rart når hele 1,790 kvadratmeter av hotellets interiør er dekket av 24 karat bladgull.. Burj Al Arab står på en kunstig liten halvøy utenfor stranden, og skal ligne seilet på en båt. Det er annerledes, og absolutt et populært skue i Dubai. Utenfor inngangen stoppet til og med turistbusser slik at folk kunne stjele en liten titt.

IMG_5009 IMG_5016 IMG_5020 IMG_5025Siden  vi var i nærheten stoppet vi også innom marinaen og souken til resorten Madinat Jumeirah. Her er alt bygget i den tradisjonelle stilen, og det ble plutselig tusenvis av ting å ta bilde av. Det mente nok alle de andre som var der også, og det virker som det er en greie å ta selfies av seg selv foran ALT som eksisterer på slike steder. Til og med keramikkskåler og blomsterpotter. :p

IMG_5033 IMG_5039 IMG_5041 IMG_5057 IMG_5085 IMG_5083 IMG_5081 Dubai 2015 IMG_5079 IMG_5067 IMG_5074Tiden gikk og solen seg stadig lenger ned på himmelen. Vi fant tilbake til sjåføren vår, og kjørte avsted til den menneskeskapte øykonstruksjonen – The Palm. Ovenfra ser altså øya ut som en palme, men fra bakkenivå så vi egentlig ikke så mye til akkurat dette. Helt ytterst ligger hotellet Atlantis, som har en tvilling på Bahamas. Sjåføren foreslo at vi kunne ta et monorail (tog) tilbake til fastlandet for å komme litt opp i høyden og kanskje se noe mer til formen på øya, og siden det kostet ekstra, takket vi etterhvert motvillig ja til dette. Vi fikk i grunn ikke sett så veldig mye mer til formen, men utsikten fra monorailen var fin den.

IMG_5098 IMG_5105 IMG_5109 IMG_5121 IMG_5129 IMG_5138 IMG_5148Nå var solen plutselig faretruende lavt på himmelen, og vi ville så gjerne komme oss til Burj Khalifa før det ble mørkt. Men Dubai er stort dere, stort. Og selv på veier hvor det er SYV FELT i hver retning, stopper trafikken opp når folk skal hjem fra arbeid. Byen har utviklet seg en del siden 1968 da det bare fantes 13 biler i byen… Vi så bak oss hvordan den flotte røde solskiven sank ned bak Burj al Arab og ønsket vi hadde sittet på Jumeirah beach nå og overværet denne solnedgangen.. I stedet satt vi fanget i en bil. Ikke var det noen geparder eller løver som stakk hodene ut av bilene rundt oss heller, haha.

IMG_5158Omsider kom vi oss til Dubai Mall, hvor vi takket for oss til sjåføren, og nærmest løp gjennom det gigantiske kjøpesenteret før vi krasjet inn i en gigantisk folkemengde og presset oss ut dørene til fonteneområdet, og fikk sett Burj Khalifa strekke seg laaaangt, laangt over oss opp i den stadig mørkere himmelen. Vi rakk det! I alle fall nesten… Vi ble stående og bare måpe over utsikten foran oss, og plutselig var himmelen mørk, og det første fonteneshowet var i gang med å starte. Lysende vann danset i takt til de arabiske rytmene og «ooingen» og «aaaingen» til turistene rundt oss. Det var ganske kult! Og ikke minst SVÆRT. Dette bassenget fontenene befinner seg i er 275 meter langt, og skyter vannet hele 150 meter opp i luften – det er like høyt som en 50 etasjers bygning! Stort altså, alt er stort i Dubai.

IMG_5186 IMG_5301 IMG_5309 IMG_5197 IMG_5235Etter showet er over merker vi at sulten begynner å melde seg. Vi har tross alt ikke spist siden vi fløy over India et sted på vei hit denne morgenen. Vi tar rulletrappene lenger opp i kjøpesenteret, og ser TGI Friday’s rett foran oss og bestemmer oss for å rett og slett prøve lykken der, vi orker ikke lete etter noe annet. I bakhodet husker jeg at jeg ble tipset av Kjersti, som leser bloggen, om at hun hadde hatt en nydelig utsikt ut mot fontene fra restauranten. Da vi ankommer inngangen blir nettopp en familie på seks stykker sendt avgårde på grunn av mangel på bord.

– Do you want to sit inside or outside? Spør en lite entusiastisk kelner.

– Uhh, inside? We don’t care really, sa Susanne. Vi ville bare ha mat liksom…

– Ok, good because it’s full outside. Sier kelneren og tar med seg et par menyer og går inn i restauranten. Vi følger etter. Plutselig kommer vi til balkongdøren og kelneren fortsetter ut. Vi ser på hverandre og følger etter.

– Is this ok? Sier kelneren og viser til bordet utendørs med DEN utsikten mot skyskraperne og Dubai Fountain.

Vi takker og setter oss ned og lurer på om vi ble utsatt for en test eller noe. Sa hun ikke at det var fullt ute? Vi ville jo sitte inne? Men denne flotte utsikten kunne vi virkelig ikke takke nei til!

IMG_5252 IMG_5282 IMG_5294Det ble en fin avslutning på den korte, men likevel lange dagen i Dubai – og vi spiste god mat mens fonteneshowet foregikk nedenfor oss til både Whitney Houston og Enrique Iglesias (haha) i tillegg til arabisk musikk.

IMG_5369Dubai er virkelig et spesielt sted. Alt er stort, prangende – og det spares ikke på noenting. Det er annerledes, og et eldorado for de som liker å glitre i takt med sine omgivelser. Passe vulgært, og sprøtt! For min del blir det litt for mye av det gode, men det er absolutt gøy å oppleve. Med tanke på den gode opplevelsen med Emirates, blir det nok flere transitopphold i byen i framtiden. Det er jo tross alt så mye mer som må sees og oppleves!

Har du vært i Dubai? Hva synes du om byen?
Renate

Reisegal nordlending med bøttevis av eventyrlyst.

12 Comments
 1. Så hyggelig at tipset mitt kunne være til hjelp! 🙂 Egentlig er det bare flaks at jeg oppdaget hvor lurt det var å sitte der. Jeg er så kjedelig i matveien at jeg gjerne spiser på Friday’s overalt hvor de finnes. I Dubai fikk den gode utsikten veie opp for at det var så dårlig med bacon å få.

  Jeg tenker nok litt av det samme om Dubai som du gjør. Litt for mye overdådig gull og glitter, men samtidig veldig fascinerende å oppleve. Nå har jeg vært der to ganger, og jeg vil veldig gjerne tilbake for å få med meg alt jeg fremdeles ikke har sett, og for å oppleve mer av det samme på nytt. Jeg leide også sjåfør (uten dress, og med litt mindre fin bil…) første gangen jeg var der, og fikk sett mye på den måten. Ikke dumt. Det ser ut til at dere rakk veldig mye på bare en dag i Dubai! De fleste bruker kanskje en hel dag på å utforske bare halvparten av Dubai Mall 🙂

  1. Hehe, flaks når det blir slike sammentreff da! Det så jo på ingen måte ut som det var balkonger der, vi trodde utsikten ville være fra innsiden gjennom vinduene – så det var jo bare enda et pluss! 😀

   Ja, jeg liker jo å se og oppleve det som er annerledes, og Dubai er jo svært annerledes fra det meste. Kan tenke meg at man kan bruke flere døgn i Dubai Mall ja :p Denne gangen ble det et ganske raskt besøk for oss. Nå blir det ny tur til Dubai i høst (24 timer bare), men rekker nok enda litt mer da vil jeg tro 😉

 2. Hva du fikk med deg på bare 1 dag altså! Imponerende! For meg er Dubai litt for «to much» av alt. Største ditt, høyeste datt, beste meg her og beste meg der. Alt er for kunstig for meg. Hvis man drar dit kun for merkevareshopping og late dager på stranda, så er dette mekka! Jeg liker å rusle rundt i gatene og se på livet rundt meg, og slik er ikke Dubai bygget opp. Dette er nok byen man har et elsk/hat forhold til. Byen må rett og slett oppleves selv da det er så mange meninger rundt den 🙂

  1. Det gikk i høyt tempo :p

   Det er en ganske ekstrem og overdreven by, det er sikkert :p Skjønner hva du mener! Jeg synes i grunn det er litt fascinerende å se hvor annerledes det faktisk er, og hvor overdådig det går an å ha det. Jeg liker jo mest det tradisjonelle og gamle, så Dubai er kanskje litt for voldsom for at jeg skal falle for byen – men absolutt et sted som burde oppleves for opplevelsens skyld 😉

 3. Det er utrolig hva dere fikk med dere på en dag! Har mange ganger vurdert en stop-over for å få billigere fly, men når man regner med transport, overnatting, mat og sightseeing virker det så utrolig dyrt. Bør nok slutte å tenke på penger hele tiden, og heller på opplevelser! Takk for et inspirerende innlegg!

  1. Ja, og det var ikke en full dag engang så er litt imponert selv, haha :p Jeg synes slike transitstopp er geniale, spesielt om man lander om morgenen og flyet går igjen på kvelden, da slipper man tenke på overnatting og får en hel dag til å bruke i en muligens ny by, og kanskje et nytt land 🙂 Takk selv for at dere leser 😀

 4. Så heldige dere var. Dere rakk jammen mye på en dag i Dubai! Ser for meg at jeg hadde gjort noe lignende, så dette høres ut som det perfekte opplegget for meg. Med en liten dose flaks også – og det er aldri feil! 🙂 Ser ikke helt for meg at jeg kommer til å tilbringe en uke i Dubai engang.

 5. Oi, det hørtes ut som en skikkelig travel og innholdsrik dag! Ble nesten litt andpusten av å lese det 🙂 Dubai er nok et veldig spennende sted, men jeg klarer aldri helt å bestemme meg for om jeg har positive eller negative oppfatninger om det. Jeg er nok litt redd for at det er litt for turistifisert og «over the top» – men allikevel har jeg veldig lyst til å oppleve det selv… Hmm, det topper nok ikke ønskelisten, men jeg tror nok at jeg må reise dit en eller annen gang allikevel 🙂

  1. Haha, ja, det gikk litt i ett kan man si :p Enig, byen er så absolutt «over the top», men alt som er annerledes er jo i grunn gøy å oppleve. Dersom man er glad i det glamorøse og liker å shoppe vil man sikkert digge Dubai, men jeg liker best å bare gå rundt i gatene og titte :p Litt vanskelig i en så stor og utstrakt by! Men det finnes kanskje muligheter for det også litt her og der.

 6. Har så lyst å oppleve Dubai! Vi vurderte å ta en natt her da vi reiste til Seychellene, men det ble bare med tanken denne gangen. Skal absolutt vurderes enda sterkere om vi skal reise med Emirates igjen en gang etter å ha lest dette innlegget! ?

  1. Et stopp i Dubai passer perfekt dersom man reiser langt med Emirates! Det blir jo nesten som en «gratis» miniferie (flybillettmessig hvertfall, Dubai er jo ganske dyrt ellers). 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.