Snorkling på Great Barrier Reef

IMG_4239

En av hovedgrunnene til at vi ville opp nord i Australia var på grunn av nærheten til verdens største korallrev – The Great Barrier Reef. Det er vanskelig å beskrive dets størrelse med tall, men det er altså 2,300 kilometer langt, og består av nesten 3000 korallrev og hele 900 øyer. Det er faktisk så stort at man kan se det fra verdensrommet.

Vi hadde ikke lyst å dra ut på et gigantisk turistskip hvor vi ville forsvinne i mengden og sikkert bli glemt igjen ute på havet, så vi bestemte oss til slutt for å dra med Passions of Paradise. De bruker en 25 meter lang katamaran, hvor man kan sitte både ut og inne på vei ut på havet. Båten er lokaleid, og gir absolutt en mer intim følelse enn de svære turistbåtene hvor flere hundre mennesker presses inn.

IMG_4225

Vi satt ute på dekk da båten kastet loss, med solen stekende på skuldrene, og en av de ansatte kom for å fortelle oss litt om hva dagen hadde i vente.

– Hvis dere blir fort sjøsyke får dere løpe til baren inne i båten for å hente sjøsyketabletter etter at denne presentasjonen er over, sa han. Det har vært ganske røft der ute i det siste.

Susanne og jeg så på hverandre, og jeg åpnet med en gang sekken så vi kunne hive i oss et par reisesyketabletter.

Likevel gikk det ikke lang tid før vi kom opp i bølgene og jeg kjente meg dårlig. Susanne likeså, men hun fant trøst i å ligge langflat inne i båten. Jeg trenger å kjenne luften i ansiktet når jeg blir kvalm, og satte meg ute, bak i båten hvor den var mest mulig stabil. Så kjipt å skulle bli dårlig! Det blir jeg jo uhyre sjeldent… Men så var bølgene ganske store også da.

Det merket jeg også når vi endelig kom til første snorklested etter ca. 2 timer på båten – Hastings Reef. Båten ankret opp, og de ansatte pekte ut i de svære bølgene og fortalte:

– Dit skal dere!

Jeg kjente panikken ta meg. Jeg hater jo store bølger! Jeg brukte lang tid på å komme meg utti, men fant til slutt ut hvor kjipt det ville være å ikke utnytte muligheten til å snorkle på Great Barrier Reef når jeg først var i Australia og hadde brukt tusen kroner på å komme meg ut hit til revet.

Jeg hev meg ut i bølgene, og la fort på svøm. Jeg så ingenting! Vannet rundt meg var klart, men det var tomt! Dypt! Mørkt! Jeg fortsatte å svømme mot de andre.

Plutselig åpentbarte det seg en helt ny verden for meg. En utrolig fargerik verden av koraller, gigantiske kamskjell og hundrevis av fargerike fisker i alle størrelser og former. Det føltes ut som jeg hadde stikket hodet ned i et særdeles dekorativt akvarium. Eller som om jeg plutselig befant meg i filmen Finding Nemo. Det var helt fantastisk! Tenk om jeg hadde latt frykten min for bølger holde meg tilbake fra dette?

gbr3nemo korallerkoraller7 koraller4 koraller5 koraller3

(Bare synd at alle undervannsbildene ble så dårlige, spesielt siden de vakre fargene på korallene og fiskene under vann ikke vises på bildene)

Tiden under vann gikk så altfor fort. Jeg fulgte først etter den ene store fisken, så den andre – og så oppdaget jeg at det begynte å bli tynt av folk rundt meg, så jeg kom meg opp i båten igjen og fikk litt lunsj i kroppen. Det var ikke lange biten over til neste stoppested, Michaelmas Cay. Dette var en sandøy, og det var veldig grunt rundt. Havet var også mye roligere her, så det var mulig å se hvor revet befant seg rundt båten. Havet var smaragdgrønt og synet rundt oss var bare helt nydelig.

IMG_4236 IMG_4241 IMG_4219

Vi hadde bare en time på stedet så det var bare å komme seg i vannet og gjøre det beste ut av tiden. Jeg lå i vannet helt til de begynte å rope etter oss på båten, og bare svømte fra ett korallrev til et annet. Jeg traff til og med en klovnefiskfamilie i en anemone! Ikke akkurat samme fargevariant som den Nemo som vi alle kjenner, men det var likevel gøy.

nemo2

Fun weird fact om klovnefisker: De lever alltid i par, og det er hunnfisken som er størst – og hun er også den dominante i forholdet. Hannen er liten, og kan missoppfattes som et barn. Når hunnen eventuelt dør, blir hannen i forholdet den dominante og vokser og blir stor.. OG den skifter kjønn og blir en hunnfisk! Så tar den eldste fiskeungen rollen som hannen i forholdet. På den måten vil det alltid være et ynglende par i sjøanemonen. Meget spesielt.

Klovnefiskene kan heller ikke leve uten sjøanemonen, som med sine giftige tentakler beskytter disse fiskene. Man vet ikke helt hvordan de unngår å bli brent selv, men man tror de har utviklet et slags slim som gjør at de ikke reagerer på «brenningen» fra tentaklene. Veldig fascinerende fisker med andre ord!

Like ved anemonen fikk jeg forresten også se en hai! En såkaldt «epaulette shark», som bruker finnene til å «gå» langs sjøbunnen. Fascinerende!

reefsharkIMG_4217 IMG_4257 IMG_4231

Etter en lang dag på sjøen var det så tid for å heise seilene og sette kursen tilbake til Cairns. Kvalmen hadde også gitt seg med en gang vi hadde fått litt mat i kroppen ved lunsjen, så tilbaketuren ble langt mer behagelig. Selv om vi hverken så skilpadder eller den «berømte» Wally (en svær humphead maori wrasse), ble det absolutt en vellykket dag på havet.

IMG_4260
Renate

Reisegal nordlending med bøttevis av eventyrlyst.

18 Comments
 1. Godt at du kom i vandet Renate – det ser jo fantastisk ud! Og ja, det er altså super ærgerligt, når man ikke kan fange de fine farver under vandet. Jeg tror, at jeg skal have købt mig et filter; for undervandslivet fortjener simpelthen at blive vist i sin fulde pragt.

  1. Ja, jeg ville nok angret bittert om jeg ikke hadde hoppet utti! Jeg fant ut dagen før at jeg kanskje skulle hatt et rødt filter til kameraet, men da var det for sent.. :p Neste gang skal jeg vurdere å skaffe et slik et!

 2. Gosh så heldig du er, så utrolig vakkert!! Dette er definitivt på reise-bucket-listen!:) Jeg er også ganske redd for havet og bølger, så takk for inspirasjonen og påminnelsen om alt man kan gå glipp av hvis man ikke utfordrer seg selv!;)

  1. Takk for det 😀 Ja, jeg hadde en lang samtale med meg selv. «Vil du virkelig gå glipp av dette fordi bølgene ser litt skumle ut, eller skal du bare bite det i deg og ta sjansen?» – og jeg er så glad jeg bestemte meg for å gjøre det 😉

 3. Jeg synes ikke bildene var dårlige i det hele tatt til å være tatt under vann. Hva slags kamera brukte du? Jeg har veldig lyst til å snorkle på Great Barrier Reef. Det skal visst være et av de beste snorklestedene i verden? En gang fløy jeg med Qantas da det kom beskjed fra cockpit om at «Nå kan dere se Great Barrier Reef der nede!» Så, eh, da fikk jeg jo sett det! Det er mye man kan føle at man har sett tydelig mens man flyr, men korallrev er ikke blant de tingene… 🙂

  1. Haha, artig at de opplyste om det på flyet! Du fikk kanskje sett størrrelsen på det da? 😉 Akkurat det er litt vanskelig å se for seg fra havnivået, men ser for meg at det bare må være helt vanvittig stort! Jeg brukte et gopro hero3+ black edition. Synes ikke jeg er like flink med det kameraet som proffene er.. :p

  1. Ja, kjipt at noe slik kan være så ødeleggende. Heldigvis ble alt bedre etter vi hadde spist lunsj, så da ble dagen reddet 😉 Det var absolutt en fin utflukt!

 4. Det må være en fantastisk opplevelse å snorkle på Great Barrier Reef. Absolutt en stor drøm å dra dit!
  Godt du kom deg ut i vannet og at ikke hele båtturen ble ødelagt av kvalmen 🙂

  1. Det var absolutt like gøy som jeg hadde sett for meg! Minus kvalmen da.. haha. Men så absolutt verdt det 🙂 Det var nesten trist å måtte gå opp i båten igjen da vi skulle dra. :/ Håper du får sjansen til å dra dit!

 5. Etter min første tur til Egypt var jeg superstolt over å ha snorklet og sett månefisker, koraller og ja alt det du nevner her. Du kan forestille deg følelsen da jeg prøve-dykket i Egypt i fjor høst. Det var gratis så jeg kunne jo ikke bare la muligheten gå fra meg, men det var noe jeg aldri trodd jeg kom til å gjøre.

  1. Så kult! Var det skummelt å dykke? Jeg har så lyst å prøve, men er samtidig redd for at jeg skal få helt skrekken når jeg oppdager at jeg er såpass langt under havoverflaten, haha… Men det virker jo så gøy 🙁

 6. så gøy! kjenner jeg savner Australia litt når jeg leser innleggene dine altså 🙂 Vi både dykket og snorklet når vi var i great barrier reef, og jeg må innrømme at vi så like mye når vi snorklet som når vi dykket 🙂

  1. Ah, greit å høre – jeg så for meg at man får en helt annen opplevelse på dykkingen! Hadde vært gøy å prøve, men jeg er jo så skeptisk til å være under vann, sucks :p

 7. Åååå! Nå er jeg veldig gira på dette! Skal forhåpentligvis om litt under to måneder! Er det lurt å bestille i forveien, eller er det greit å bare bestille på dagen? Har du noen anbefalninger til noen studenter som ikke har så altfor mye penger, men som vil få mest ut av opplevelsen for pengene?

  1. Så kult! 😀 Husker i grunn ikke helt hvor lenge før vi bestilte denne utflukten, men maks et par uker før. Vi ville ha et bra selskap med gode tilbakemeldinger, så vi søkte opp det vi dro med og booket tidlig for å være sikker på at vi fikk være med akkurat den dagen 🙂 Jeg bruker selv å gjøre utfluktene så billig som mulig (uten å miste så mye av kvaliteten), så tror ikke man får det så mye billigere enn hva vi gjorde :/ Rundt 1,000 kr for en dagstur er jo ganske mye, men opplevelsene man får er så absolutt verdt det. Spørs også litt på hvor du reiser fra, og om du vil til det ytre eller indre revet. Søk rundt på tripadvisor og se hvordan prisene er der på de forskjellige utfluktene/selskapene 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.