Røros – jakten på julefølelsen

IMG_4344Drar man til Røros i desember under julemarkedet trenger man i grunn ikke jakte noe særlig på julefølelsen. Den slår deg halvveis i svime idet du åpner bildøren og trør ut i den knakende snøen. Det kan også hende at den intense kulda har noe med saken å gjøre, men aller mest er det synet av den idylliske lille bergstaden som gjør susen.

IMG_3965 IMG_3957 IMG_3959I desember 2013 kjørte jeg, luda-Sanne og to andre jenter de 2,5 timene det tok fra Trondheim til Røros. Veien slynget seg sørover og østover og landskapet ble bare vakrere og vakrere. Snøen hang tungt på trærne og solen fikk hele det hvite landskapet til å glitre som gull.

Roros IMG_3978 IMG_3999 IMG_4006IMG_4025 IMG_4077IMG_4037 IMG_4082 Roros1Vel framme kledde vi på oss 9234 lag med klær og trosset de tosifrede minusgradene for å ta en titt på hva den lille staden hadde å tilby. Jeg har aldri vært der tidligere, men har alltid drømt om å se stedet under en meter med snø og med julekranser på de gamle tredørene. Siden det var så kaldt gikk vi mye fra butikk til butikk i begynnelsen langs Kjerkgata, og beveget oss oppover mot kirken selv. Deretter tok vi oss et lite varmestopp med vaffler og varm sjokolade, før vi så på selve julemarkedet.

IMG_4155 IMG_4083 IMG_4106 IMG_4110 IMG_4105 IMG_4090 IMG_4060 IMG_4136 IMG_4058 IMG_4151 IMG_4141

Dagslyset varte ikke spesielt lenge, og i skumringen begynte snøen å falle. Rundt oss luktet det gløgg, bål, pepperkaker og spekekjøtt, og julemusikk strømmet langs gatene. Enkelte sprang rundt i nisseluer, noen brukte sparken som framkomstmiddel og det var også mulighet til å prøve hundespannkjøring for barna. Vi hadde lyst å dra på kanefart, men kom for sent til festen.. Hadde nok vært utrolig koselig å kunne dratt med hest og slede gjennom gatene der.

IMG_4081 IMG_4201 IMG_4269 IMG_4277 IMG_4325 IMG_4353Etter mørket falt ble gatene enda vakrere og julelysene glitret så fint rundt oss. Det var nesten som å befinne seg i en julefilm, og jeg kunne gjerne bare blitt værende til julen var over. Etter ekte rømmegrøt og spekemat på Kaffestuggu var det på tide å komme seg tilbake til Trondheim før det ble altfor sent. Skulle gjerne gjort et besøk her hver advent til en ny juletradisjon!

IMG_4306 IMG_4324 IMG_4355 IMG_4359Andre som har vært innom Røros på julemarked?
Renate

Reisegal nordlending med bøttevis av eventyrlyst.

7 Comments
 1. Så vackra bilder från ett så vackert Röros. För ca 46 år sedan gjorde vi en semestertur till Röros och den stan glömmer man inte. Skulle gärna vilja vara där vid denna tiden med snö och allt julpynt. Tack för fina bilder.

  1. Takk skal dere ha 😀 Røros er en vakker by, både sommer og vinter (i følge bilder i alle fall, har ikke vært der på sommeren selv). Kanskje det blir en førjulstur på dere dit engang også 🙂 Håper dere har det bra på semester!

 2. Hvor ser det simpelthen så hyggeligt ud. Jeg må afsted! Jeg vil også ud og føle julestemningen i Röros :»D Bliver helt misundelige over de sneklædte gader, julelysene og hestevognene. Håber også at der snart bliver lidt mere julet her i Danmark.

  Keep up the julehygge, Renate 🙂
  KH Sheena

  1. Ja, Røros er kanskje den mest ultimate førjulsdestinasjonen i Norge. Her blir det så og si alltid godt med snø i løpet av desember 🙂 Bruker dere få noe særlig med snø i Danmark rundt jul? Takk, og detsamme til deg Sheena 😀

   1. Det svinger meget – nogle år er der masser af sne, andre er der intet. Sidste vinter havde vi kun 1/2 dag med sne. Unbelivable! Jeg håber sååå meget på store dynger af sne denne jul, så man kan rigtig kan lune sig indendørs alt imens man synet ad de dalende snefnug 😀

  1. Thank you, Silvia! Cool that you’re going to Norway! Does your Norwegian family come from the north or the south of the country? Right now there seems to be snow across most of Norway, except the western parts. I’m crossing my fingers that it’ll last until Christmas :p

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.