Å reise med tog i India

trainpeopleDET er en opplevelse kan du tro. For når man skal reise rundt i dette enorme landet er det jo tog som gjelder. Jeg reiste med tog mellom Delhi og Jaipur, Jaipur og Agra, Agra og Jhansi og Jhansi og Varanasi. Turene varte alt fra 5 timer til 13 timer, og var som oftest noe forsinket. Tog i India tar tid! Men hjelpes så billig det er! Dessuten kommer man nært innpå lokalbefokningen – noen ganger svært innpå, haha. Veldig gøy å se hvordan de lyser opp og åpner seg når man kommer i snakk med dem.

India 20125 indianfamilytrain P1170020 India 20124Vi reiste med både første klasse og andre klasse, med og uten luftkondisjonering, i sittevogn og i liggevogn, på dagtid og på natten. Hver eneste tur var en opplevelse! I førsteklasse-sittevognen fikk vi både te (alle fikk hver sin tekanne med kokende vann) og varm frokost servert inkludert i billetten.

P1160398 P1170457 P1170492 P1160416Togstasjonene er temmelige interessante steder. De er alltid fylt til randen av mennesker, og som oftest står det også en ku eller to å spiser søppel eller vandrer ute på togsporene mellom perrongene. Store indiske familier sitter samlet med barna sine på fanget, det ligger varer og bagasje over alt og enslige menn samler seg i sirkel rundt deg. Der står de, og bare stirrer. Stirrer på de merkelige hvite menneskene som skal reise med samme tog som dem.

P1170429 P1170048 P1170545Det aller merkeligste er vel egentlig det som skjer utenfor togsporene toget kjører forbi. Søppel ligger det strødd overalt, i enorme mengder, spesielt i det lille sjiktet mellom togsporet og de små og store byene toget kjører forbi. Disse søppelstrekkene fungerer også som toalett (ja akkurat) for de fattigste som ikke engang har ett do å gå på i byen sin. Folk sitter ofte sammen, med rompa bar, og snakker mens de titter på toget som kjører forbi og gjør sitt fornødne.. (dette bildet er ganske sensurert i grunn, så jeg poster det som illustrasjon).

P1170469Tog i India er med andre ord ganske interessant! En ypperlig måte å komme seg rundt i landet på, og et stort pluss er jo at man kommer i kontakt med lokalbefolkningen. Forsinkelser må man bare regne med, og så lenge man går inn med et åpent sinn – så går jo alt bare fint, ikke sant?

Noen som har noen indiske tog-erfaringer de vil dele? 😉
Renate

Reisegal nordlending med bøttevis av eventyrlyst.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.