5 steder å se i Praha

Praha kalles ofte for Europas gyldne hjerte, og det er lett å forstå hvorfor. Her finner man staselige bygg fra flere tidsepoker stuet sammen i en herlig og vakker røre av utallige spir, små og store gater, borger, torg og andre spennende strukturer. Her er alt fra gotikken til barokken og jugenstilen representert. Innimellom de storslåtte byggene finner man koselige kafeer, spennende museer, Vltava-elve, ølstuer, butikker og travle torg. Praha har utallige attraksjoner og severdigheter, og nedenfor er en liste over de fem (som oftest) mest besøkte.

1. Slottet i Praha

Dette er ikke noe beskjedent slott – det er faktisk det største i verden. Her har kongene av Böhmen, tysk-romerske keisere og presidentene av Tsjekkoslovakia og Tsjekkia hatt sitt hjem, og kronjuvelene befinner seg fortsatt der den dag i dag. Det befestede slottet troner over byen på en åsrygg, og derfra får man en flott utsikt ut over hele Praha. Slottet har hele tre borggårder, og innenfor disse ligger både småhus tilhørende slottets stab, gallerier og kirker – deriblant byens domkirke. Det er vanskelig å komme utenom en tur til slottet på et besøk i Praha!

2. Stortorget i gammelbyen

Dette hjertet av Stare Mesto (gammelbyen) er stedet mange av turistene som ankommer Praha først drar til. Middelaldertorget huser nydelig arkitektur, inkludert kirker som St. Nikolasbasilikaen og Tyn-kirken. Mange kommer derimot for å se den astronomiske klokken som befinner seg på det gamle rådhuset. Klokken ble installert hvor den fortsatt befinner seg i 1410 – noe som gjør den til den eldste av sitt slag i verden. Hver time kan man se et klokkespill ta sted, og dette er et populært skue.

3. Karlsbroen

Etter en tidligere bro ble ødelagt av en flom i 1342, startet de byggingen av Karlsbroen 15 år senere under Karl IV’s regjeringstid. Noen hundreår etterpå fikk statuene plass på broen, og den ble seende ut slik man kjenner den i dag. Broen er ca. 10 meter bred og nærmere 520 meter lang, og alltid full av mennesker – turister, lokale og kunstnere. Broen er i dag over 600 år – og det sies den skal stå i evig tid. Ikke dårlig!

4. Wenceslas-torget (Vaklavplassen)

Dette torget ligger i den «nye» bydelen, og man skjønner at Praha er gammel når det som kalles «den nye» bydelen er flere hundre år gammel. Her var det holdt hestemarkeder i middelalderen, men nå til dags er torget sentrum for den økonomiske og kulturelle delen av byen. Det er kanskje rart å kalle stedet et torg, siden det er hele 750 meter langt og ser mer ut som en lang og bred gate… Her finner man forresten mange shoppingmuligheter! Øverst på torget utenfor Nasjonalmuseet befinner det seg en statue av St. Wenceslas, som torget er oppkalt etter.

5. Nasjonalmuseet

Øverst på Wenceslas-torget, ligger som sagt Nasjonalmuseet. Hit kommer man ikke bare for å utforske museets utrolige samling, men bygningen er nærmest en attraksjon i seg selv. Dette var opprinnelig et rent naturhistorisk museum, men idag finnes det mange fler avdelinger – blant annet zoologiske, arkeologiske og antropologiske. Det er et fascinerende sted hvor man gjerne kan tilbringe en liten formiddag (eller lenger – om man er like historieinteressert som meg..).

Har du vært i Praha? Hva synes du om byen?
Renate

Reisegal nordlending med bøttevis av eventyrlyst.

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.