Minireiseguide til Ukraina

Til tross for at Ukraina er det nest største landet i Europa etter Russland, får det bare en brøkdel av turistene mindre land som England og Italia får. Antall turister som besøker Ukraina har dessuten stupt de siste par årene, og det er kanskje ikke så rart. I 2014 bestemte Putin at Krimhalvøya plutselig skulle tilhøre Russland, og siden da har det vært krig og unntakstilstand øst i landet.

Denne situasjonen har ført til at den ukrainske valutaen har stupt, og nå er verdt mye mindre enn den gjorde for noen år siden. Dette er selvsagt veldig negativt for landets innbyggere. For oss nordmenn, er derimot Ukraina et av de billigste landene vi kan besøke nå, til tross for en dårlig norsk kronekurs ellers. Ved å besøke landet og bruke penger støtter vi også deres økonomi, slik at et besøk fra oss vil i grunn gagne begge parter.

Landmassen som utgjør Ukraina har i alle tider vært et turbulent og viktig sted. Steppeområdet ligger i grenselandet mellom Europa og Asia og har fungert som et møtepunkt i mange tusen år. Stedets historie strekker seg tilbake nesten 6,000 år og har vært bebodd av flere forskjellige folkegrupper og underlagt flere forskjellige riker og herredømmer som for eksempel Litauen, Polen, Østerrike-Ungarn. Det skal visstnok til og med ha vært vikinger som grunnla hovedstaden Kyiv. Etter å ha forsøkt å skape en uavhengig ukrainsk republikk etter den russiske revolusjon, ble til slutt Ukraina en del av Sovjetunionen i 1922.

Ukraina kom i medias søkelys i slutten av 2013 da store demonstrasjoner brøt ut på Majdantorget i Kyiv, som et resultat av den daværende presidenten Viktor Janukovitsj  og hans dårlige styring av landet. Han hadde til da endret grunnloven, utøvd maktmisbruk og korrupsjon og skapt et dårlig forhold til EU. Demonstrasjonene, som fikk navnet Euromajdan, varte til 2014 og mange liv gikk tapt. Til slutt gikk Janukovitsj av.

Etter oppløsningen av Sovjetunionen, hvor mye av landets kultur ble undertrykket, har Ukraina forsøkt å finne tilbake til sine røtter. Dette ser man blant annet i antallet mennesker av begge kjønn som går i nasjonale drakter i helgene og under spesielle anledninger, spesielt sørvest i Ukraina.

Hva er det å se/gjøre i Ukraina?

Ukraina er som nevnt det største landet i Europa, og har dermed naturlig nok mange spennende steder å besøke. Landet byr på alt fra helgeturer til f.eks. hovedstaden Kyiv eller vestlige Lviv med spennende sightseeing, mat på gode restauranter og kulturelle kvelder på teateret eller operahuset, til backpacking rundt i landet, vandreferie i Karpatene eller skitur til det store skianlegget i Bukovel, og et besøk innom Tsjernobyl for de som er interesserte i å lære med om den forferdelige atomkatastrofen som preget 1980-tallet. En besøk til Odessa og Svartehavskysten skal også være en flott opplevelse. For min del ble lille Kamyanets-Podilsky med sitt flotte slott og vakre gamleby en favoritt. Stedene nevnt ovenfor er dessuten bare en brøkdel av alle reisemålene dette enorme landet har å by på. Ønsker man å dra på ferie uten å møte på naboen, er Ukraina et bra sted å dra.

Hvordan er prisnivået i Ukraina?

Ukraina er for tiden superbillig. Jeg kan komme med noen eksempler: En flaske vann eller brus koster bare 2-3 norske kroner i butikkene. Alkohol er ikke så veldig mye dyrere heller. Måltider på restauranter eller gode kafeer får man for langt under hundrelappen. Jeg spiste biffmedaljonger med tilbehør og drikke til på en fin restaurant og betalte bare 150 UAH, altså ca. 40 norske kroner. Bybusser, metroen og trikker koster bare 2-3 UAH, altså under kronestykket. Jeg dro på både opera og ballett (i Kyiv og Lviv) og betalte mellom 20 og 40 kroner for billettene. Langdistansebusser betaler man mellom 20-50 kroner for avhengig av distanse (20 kr for en 2-3 timer lang tur). Den 8 timer lange bussturen mellom Chernivtsi og Chisinau betalte jeg bare 100 norske kroner for. Inngangspenger koster som oftest 15 UAH for studenter og 25 for voksne, altså 5-8 kroner. Både i Kyiv, Lviv og Chernivtsi bodde jeg på gode hoteller (4 stjerner) med sentral plassering til under 200 kroner natta inkludert frokost.

Hvordan bor man i Ukraina?

Selv om det finnes hosteller i landet dersom man ønsker å bo med andre eller til svært billige priser, bor man også billig på vanlige hoteller nå til dags. I Kyiv bodde jeg på Hotel Ukraine som ligger rett på Majdantorget og har en fantastisk utsikt fra de fleste rommene. Her betalte jeg under 200 kroner natten inkludert frokost.

I Lviv bodde jeg på vakre George Hotel, som stammer helt fra 1793 og er et av de eldste hotellene i hele Ukraina. Her bodde jeg enda billigere enn i Kiev og frokosten var supergod. Plasseringen av hotellet var veldig sentral, nært Rynok Square og trikkelinjene som tok meg både til togstasjonen og til severdighetene litt utenfor sentrum. Rommet mitt var dessuten gigantisk, hadde en liten balkong og møbler som fikk det se ut som noe fra et gammelt slott! Det eneste minuset var at rommet mitt ikke hadde eget bad, men jeg opplevde aldri å måtte vente på hverken toalett eller dusj.

I Bukovel bodde jeg på det lille designhotellet Stara Pravda. Dette hotellet ligger i åsene bare fem minutters kjøring (opp en skummel bakke) fra skiresorten i Bukovel, og har fantastisk utsikt ut over området. Alle rommene og hyttene man kan leie har flotte designelementer i tre og stein, og et veldig fint utendørsområde. Det var litt som å bo i et eventyr. Her hadde jeg eget rom, bad og balkong til under 300 kr natten inkludert frokost.

Selve hotellet i Chernivtsi, George Palace Hotel, var bra selv om det lå lite sentralt til (sikkert best for folk med bil), og frokosten var noe spesiell og folkene som jobbet der hadde de sureste holdningene jeg noensinne har opplevd på et fint hotell. Om det var fordi de ikke følte seg komfortable med engelsk eller om de rett og slett ikke likte meg aner jeg ikke, men det var lite hjelp å få. Prisnivået også her lå på i underkant av 200 kroner natta, men frokost var ikke inkludert (kostet 100 UAH ekstra).

Hvordan reiser man rundt i Ukraina?

Det er veldig lett, og ikke minst billig, å reise rundt i landet med tog og buss. Jeg tok tog på både dagtid og på natten, og det gikk helt fint. Det kostet for eksempel rundt 200 norske kroner for en billett på nattoget mellom Kyiv og Lviv, på første klasse hvor jeg delte to-sengs-kupeen med en annen. Alle vognene har egne verter som passer på i løpet av natten, byr på te og vekker deg om morgenen. Alle togene og bussene var overraskende punktlige, og dersom man lærer seg de kyrilliske bokstavene slik at man kan lese destinasjonsnavnene man skal til, blir alt mye lettere. Ellers er det alltid en fordel å kunne uttale navnet på stedet man skal, slik at man finner fram til rett sted. Siden ingen i kassene på tog/busstasjonene snakket engelsk, bare sa jeg navnet på destinasjonen jeg skulle, og så fikk jeg en billett til stedet jeg skulle på neste ledige avgang.

Man kan også bestille togbilletter på forhånd (det gjorde jeg for nattoget da jeg var redd det skulle bli utsolgt) her og busstider/billetter kan man sjekke her (sistnevnte kan man også kjøpe billetter på, men jeg har bare brukt den til å sjekke busstidene). For togbilletten måtte jeg printe ut kvitteringen jeg fikk for kjøpet og gå til kasse (nr 16?) i Kiev for å få utskrevet selve billetten. Taxi er dessuten veldig billig også. Jeg betalte rundt 40 kroner for å komme meg fra flyplassen i Kiev og inn til hotellet på Majdan Square.

Er det trygt å reise til Ukraina?

De østlige delene av Ukraina, og først og fremst byene Donetsk og Luhansk, regnes fortsatt som en «krigssone» med unntakstilstand. Det er dermed lurt å holde seg langt unna, og det samme gjelder for Krimhalvøya. Ukraina er derimot et stort land, og selv om man holder seg unna disse områdene har man likevel størsteparten av landet tilgjengelig. Jeg opplevde stedene jeg reiste rundt i som trygge, og hadde heller ingen problemer med å reise rundt alene. Det er selvfølgelig likevel alltid lurt å ta sine forholdsregler, og å sjekke situasjonen i landet før man reiser. Ting kan selvfølgelig eskalere, men sjansen er foreløpig relativt liten.

Andre utfordringer?

For meg som ikke snakker russisk/ukrainsk var språket en stor utfordring. Jeg traff veldig få lokale som snakket engelsk, veldig få. Å kunne det kyrilliske alfabetet er nesten en nødvendighet for å komme seg rundt.

Det er heller ikke helt uvanlig å komme borti en del alvorlige ansiktsutrykk. En arv fra Sovjetunionen? Å stå i kø er heller ikke mange av landets innbyggeres sterkeste side. Men det gjelder selvfølgelig ikke alle. Selv om man ikke alltid møter et smil, er de man møter alltid behjelpelige og hyggelige.

Burde jeg reise til Ukraina?

Ja, det synes jeg absolutt.

Hvordan kommer jeg meg dit?

Hendelsene i 2014 gjorde at Norwegian la ned direkteruten de hadde til Kiev, og det finnes så vidt jeg vet ingen direkte fly til landet fra Norge nå til dags. Jeg har søkt litt rundt og det er likevel relativt billig å fly til landet via andre storbyer i Europa. Dessuten kan man fly til byer som f.eks. Budapest eller Krakow og ta nattoget derfra til Kiev eller Lviv. Et stort pluss er dessuten at man ikke lenger visum for å besøke landet (på opphold inntil 90 dager).

Med tanke på landets økonomi for tiden, er det et skikkelig kupp for oss nordmenn å reise til Ukraina. Du kommer til å bli sjokkert over hvor billig det faktisk er. Dessuten vil en reise dit bringe penger til både landet og folket, og det trenger de. Med andre ord, tiden for å reise til Ukraina er nå!

Tidligere innlegg om Ukraina:

Kart over stedene jeg besøkte i Ukraina:

Har du vært i Ukraina selv, eller kunne du tenke deg å reise dit?




Renate

Reisegal nordlending med bøttevis av eventyrlyst.

12 Comments
  1. Jeg er helt enig med deg, Ukraina er absolutt et spennende land å besøke. Og jeg opplevde også å treffe mange hygggelige mennesker. I Odessa ble jeg kjent med en jente fra Kiev, som jeg møtte igjen der på slutten av reisen. Jeg traff også på en lokal student på bussen mellom Kamyanets-Podilsky og Lviv, som heldigvis kunne forklare hvor lenge vi skulle ta pause (alle) de gangene bussen stoppet. Det viste seg at han bodde i samme gaten som jeg hadde booket overnatting, så da ble jeg invitert på middag hjem til ham på hybelen, men matrester som han hadde fått med fra moren i KP 🙂
    Anbefaler også å kombinere med besøk til Moldova og Transnistria. Transnistria er veldig interessant på mange måter, det vet jo du alt om… hehe. Jeg hadde heldigvis bare positive opplevelser der, og endte opp med å bli en natt lengre enn planlagt. Den siste kvelden endte jeg blant annet opp med å shotte lokal sprit med russiske offiserer… Never a dull moment, haha!

    1. For noen trivelige menneskemøter du fikk i Ukraina! Artig med slike tilfeldigheter hvor man plutselig treffer på de man har truffet tidligere helt andre steder. 😀 Høres ut som du fikk det gøy i Transnistria også, hehe. Det er slik reising skal være. 😀

  2. Fina bilder och bra reseguide! Vi har varit i Ukraina tre gånger (två gånger i Kiev och en gång i Odessa och Jalta), men det var innan oroligheterna …

    1. Tusen takk for det 🙂 Jalta høres ut som et svært fristende sted å besøke, før urolighetene hvertfall. Nå er det vel en annen historie dessverre. Får håpe situasjonen endrer seg til det bedre igjen i framtiden.

  3. Foreløpig har jeg bare vært i Kiev og på Tsjernobyl-tur, men jeg forstår jo at det er mer å oppleve i Ukraina! Det er sant som du sier at man får mye for pengene der.

    Forresten bodde jeg også på Hotel Ukraine i tre netter. Det kostet over 300 kr per natt, så prisene deres har kanskje gått opp det siste året? Det er fremdeles ikke dyrt da 🙂

    Jeg fløy med Air Baltic via Riga. Det var billig og med akkurat passelig lang tid til å bytte fly, så det var en grei måte å reise dit på.

    1. Ukraina er et bra sted å dra dersom man er ute etter en reise/ferie på budsjett, ja. 🙂 Høres ut som prisen har gått opp på Hotel Ukraine, eller så var jeg kanskje heldig med prisen på bookingen min. Betalte du kanskje for to? Kanskje jeg fikk det billigere siden jeg bare var én. 300 kroner natten på et slik hotell med en så bra plassering er likevel et røverkjøp, synes nå jeg. 😉 Fint å høre at reisen med Air Baltic anbefales!

  4. Sikke en dejlig rejseguide, Renate. Ukraine er bestemt et land som jeg gerne vil besøge en dag. Din guide og beskrivelser vækker bestemt eventyrlysten til et besøg. Så tak for det 🙂

    /Annette

    1. Takk skal du ha, Annette! Ukraina er et stort og spennende land, som jeg håper flere får muligheten til å utforske litt nærmere. Kanskje det til og med går direktefly fra Danmark? 🙂

  5. Takk for en spennende beskrivelse av opplevelser i Ukraina!

    Vi skal kjøre gjennom deler av Ukraina med bil i slutten av juni. Vi kommer til Ukraina via Polen, skal bo to netter i Lviv og skal kjøre ned til Moldova. Jeg kjenner jeg gruer meg litt fordi jeg har lest at politiet er svært korrupt. Jeg ser også her at svært få snakker engelsk så det blir jo også utfordrende!

    Noen flere gode tips til oss?

    1. Hei Linn! Beklager sent svar på kommentaren din. Det høres spennende ut med reisen deres til Ukraina! Hvorvidt politiet er korrupt eller ikke, har jeg ingen erfaring med selv. Jeg kom ikke opp i noen situasjoner med dem, og har ikke hørt noe om det fra andre heller. Så akkurat forhåpentligvis kommer ikke dere i noen situasjoner med dem heller. Engelskferdighetene var noe manglende, men de som jobber i turistbransjen kan i det minste noe engelsk, og kan være til hjelp dersom man trenger det. Et tips kan uansett være å lære det kyrilliske alfabetet før dere drar til Ukraina og Moldova, slik at dere kan lese skilt og dermed lettere finne fram (og ta gjerne med en ordbok). Det er ikke så vanskelig å lære som man kanskje tror. 🙂

  6. Jeg har også bodd på Ukraina Hotel som du nevner. Akkurat dette hotellet var jo en blanding av sykehus og likhus når tumbultene begynte på plassen nedenfor. Veldig sentralt hotel,men frokosten var et minus synes nå jeg. Ellers,så synes jeg at det er mer spennende steder enn Kiev. Blir mye likt alle andre store byer. Da liker jeg meg faktisk bedre i Lviv. Synes at det er en bedre atmosfære der blant innbyggerne. Vil man bo sentralt der,så kan man jo ta inn på Hotel Cicar. Kjempefin betjening som alle snakker engelsk. Jeg tok det hotellet bare for navnets skyld,men angrer allikevel ikke på det,når man kommer dit uten bil. Ellers har jeg bodd på hotel Corona som ligger et lite stykke utenfor byen,men som er et veldig trivelig sted og en fabelaktig arkitektur. Frokosten er dessverre også et minus her,fordi det ikke er buffet. Man må bestille det man vil ha…og da må man gjerne gå om resepsjonen for at bestillingen skal bli riktig pga sprogvansker i resturantdelen. Jeg bruker som regel å kombinere turene dit med en Polentur og kjører som regel bil fra Hirsthals og gjennom Danmark og Tyskland, Tar noen dager i Polen og kjører inn i Ukraina. Litt tålmodighet må man ha på den grensen,men det har vi vel når vi har ferie,har vi ikke:::? En annen ting som er smart å gjøre i Ukraina,er å gå til tannlegen der. Jeg begynner å bli en gammel mann og hadde derfor behov av å bytte ut både noen kroner og plomber med full oppussing av tanngarden.. I Norge ville de ha ca 80.000. Da tenkte jeg,at fan heller. Jeg har jo ikke dårlige tenner og ingen hull som jeg vet om,så da lot jeg det være. Men så har jeg en bekjent som kjenner en tannlege der,så spurte for moro skyld hva han ville ha for full oppussing. Det kom meg på 12.600 kroner,og det var inkl. alt! Alt fra røntken til Taxi frem og tilbake i 4 dager. Topp moderne utstyr og jeg var kjempefornøyd med resultatet.

    1. Hei Stein Arne. Takk for at du deler dine erfaringer med Kiev og Ukraina! Jeg synes også Lviv var en fantastisk by, og greit å kombinere med Kiev selv om de ligger et stykke fra hverandre. Selv likte jeg kanskje Kamyanets-Podilsky best av stedene jeg besøkte i Ukraina, selv om den «byen» var langt, langt mindre. Som du sier, er atmosfæren viktig for hvordan man oppfatter et sted. Det høres veldig kjekt ut å kjøre egen bil til disse stedene. Siden jeg selv bor i Nord-Norge, har det ikke helt latt seg gjøre.

      Kjekt at det er så rimelig med tannlege i Ukraina! At prisen gikk fra ca. 80,000 i Norge til bare 12,000 i Ukraina er jo bare helt vanvittig. Takk for kommentar!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.