Midnattsolsafari fra Henningsvær

Sponset aktivitet i samarbeid med TrueStory.no

Himmelen er grå og det er yr i luften når jeg møter opp på kaia i Henningsvær utenfor kontorene til Lofoten Opplevelser. Klokken er 22, og jeg skal på midnattsolsafari. Men selv om det er lyst hele natten i Lofoten fra 23. mai, er solen ingen steder å se i kveld. Heldigvis er det ikke bare sola som står i fokus på en slik midnattsolsafari som dette, til tross for navnet.

I 2014 kåret National Geographic akkurat denne opplevelsen til en av de ti beste sommeropplevelsene i verden. Å utforske den nordnorske naturen og dyrelivet midt på natten mens solen dekker landskapet i sine gyldne toner, er virkelig noe utenom det vanlige. Været i Nord-Norge er derimot ustabilt som fy, og det å se selve midnattsolen blir ofte et sjansespill. Likevel er det fortsatt nytt for mange at det fortsatt er lyst ved midnatt, selv om solen har gjemt seg bak skyene.

Jeg møter eieren av Lofoten Opplevelser og kveldens kaptein, Rolf Malnes og resten av gruppen. Vi er elve stykker som skal være med på rib-tur i kveld. To av de andre gjestene er fra USA, lager film for Matador Network, og gleder seg stort til denne arktiske opplevelsen de har foran seg.

Vi kles alle opp i flytedresser, og får dessuten en redningsvest utenpå der igjen. Jeg ender opp med hele fire lag klær totalt, noe som passer ganske godt i den kalde nordnorske sommerluften.

Vi forlater Henningsvær bak oss mens sjøsprøyten står oppover båten. Lofoten Opplevelser var faktisk et av de aller første opplevelsesbaserte selskapene i Norge som satset på turer med rib (eller gummibåter som de brukte dengang) tilbake i 1994. Siden den gang har flere og flere tilbydere dukket opp, men spesielt midnattsolsafari i Lofoten er blitt svært populært. Hvor ofte drar man på båttur midt på natten?

Turene med rib går hele året gjennom, og tilpasser seg både vær og føre. I dag er havet urolig, og farten blir derfor lavere enn den kan være på stille dager. Men det er uansett ikke bra å kjøre for fort på en slik safari som dette. Da kan man rett og slett gå glipp av øyeblikkene.

– Ofte ser vi både niser og spekkhuggere her, og de kan godt være i nærheten nå også, men de er vanskeligere å oppdage når det er bølger på havet, forteller Rolf.

Det skal visstnok være en spekkhuggerfamilie på rundt ti individer som kaller dette området sitt hjem, og selv om spekkhuggere ofte er å se her i området på vinteren, er det altså ikke umulig å se de her på sommeren heller.

Rolf Malnes til venstre, og den gamle bebyggelsen Gullvik til høyre

Båten passerer Gullvik, en skjermet, gammel bebyggelse i Henningsvær hvor det engang bodde 60 mennesker. Nå til dags er alle fraflyttet, og bare et par hus står igjen og venter på sesongens fritidsgjester. Fjellet Vågakallen stiger rett opp av havet ovenfor. Nesten tusen meter lenger opp, sitter gamle Vågakallen kjent fra sagnene om fjellene i Nordland på toppen, og skuer utover Vestfjorden og sitt rike.

Der oppe hører også flere havørner til. De flyr i sirkler over oss med utspredte vinger, før Rolf kaster en fisk i havet, og både måser og ørn kommer til unnsetning. Det er ikke bare én ørn som kommer flyvende, men Rolf har likevel kontroll på hvem de er. En av ørnene stuper ned, strekker fram beina og griper fatt i fisken, før den flakser opp tilbake mot fjellet. Måsen koser seg i vannet med restene som ligger igjen.

– Ser dere havfruen?

Vi stopper innom det som regnes som noe av verdens eldste berg, hvor silhuetten av en havfrue kan skimtes i den røde steinen, før vi snur og fører båten nordvestover.

Havet nærmest koker. Det kaster seg opp og over små holmer og skjær. Det er som en levende masse som danser i takt med vindkastene, og skaper flyktige kunstverk som dannes og forsvinner på sekunder. Klokken er over tolv, men omgivelsene er fortsatt lyse, og horisonten lyser rødt i det fjerne.

Plutselig dukker et enslig mørkt hode opp av vannet foran oss.

– En sel! Utbryter noen mens selen nysgjerrig ser tilbake på oss.

– De er mer sjenerte når de er alene, forklarer Rolf. Hadde de vært flere hadde de kanskje våget seg nærmere oss.

Over: Ser du havfruen? Under: Hodet av en enslig sel stikker opp av havet

Plutselig letter en svær flokk med skarv fra en nærliggende holme. Det er som en bisverm som stiger opp i luften, og nærmest svartlegger den. Den flyvende flokken tar seg et par runder rundt oss, før de returnerer til svaberget og sakte, men sikkert slår seg ned igjen.

Skarven er også sky, men den finner glede i fellesskapet. Fuglene hekker i kolonier som kan være flere hunder tusen individer store. Innimellom dukker det opp hvite måser, som skaper store kontraster til alle de svarte kroppene.

Etter litt over to timer er det tid for å forlate havet, og Rolf vender båten mot land igjen. Veggmaleriet av fiskeren tar i mot oss når vi kjører inn til kai i Henningsvær, noe som fint viser tilbake til fiskeværets rolle og lange historie innenfor fiskeriet.

Vi avslutter kvelden med rødvin, sjokolade og tørrfisk i lokalene til Lofoten Opplevelser. Avhengig av været serveres dette ofte ute i rib’en på havet, med midnattsolen hengende på himmelen foran seg. I dag var vi dessverre ikke like heldige. Men slik er det i nord, og det litt uforutsigbare er vel kanskje en del av sjarmen? Det heter kanskje midnattsolsafari, men midnattsafari ringer like godt. Så får heller sola bli en liten bonus.

Midnattsolsafari fra Henningsvær er altså bare én av opplevelsene man kan bestille gjennom TrueStory. TrueStory er en opplevelsesportal som setter deg i kontakt med de lokale tilbyderne av spennende opplevelser i Norge. I tillegg til litt mer actionpregede eventyr som indoor skydiving, rafting på Voss eller helikopter-sightseeing, finnes det mange andre opplevelser til de som liker spennende møter med naturen. Hva med moskussafari på Dovre, spekkhuggersafari eller til og med å kunne snorkle med spekkhoggere? Her snakker vi virkelig uforglemmelige øyeblikk. Alt dette, og mye mer finner du på TrueStory.no.

Personlig mener jeg opplevelser gjør deg mye rikere enn ting, og synes derfor dette kan være en ypperlig gave å gi enten deg selv, eller i bursdags- eller julegave til de du er glad i. De fleste av opplevelsene kan man dessuten gjøre to og to (eller med enda flere), og er en fin måte å skape evige minner sammen.

Finner du noe fristende allerede i dag, får du dessuten 20 % avslag på alle opplevelsene dersom du bestiller før midnatt (tilbudet varer bare ut søndag 9. juli). Koden finner du på TrueStory.no.

Hva tenker du om å gi opplevelser foran ting i gave? Kunne du tenke deg en midnattsolsafari i Lofoten selv?
Renate

Reisegal nordlending med bøttevis av eventyrlyst.

2 Comments
  1. Opplevelser er definitivt flotte gaver! Mye bedre enn ting som i verste fall bare blir liggende ubrukt i skuffer og skap. Midnattssolsafari i Lofoten høres ut som en opplevelse jeg ville likt 🙂 Jeg har faktisk aldri opplevd skikkelig midnattssol, så det er jo egentlig på tide at jeg får gjort noe med det…

    1. Helt enig! De fleste av oss har allerede langt mer enn hva vi egentlig behøver av ting. Opplevelser er derfor noe av det beste jeg føler vi kan gi hverandre, og oss selv. Håper du får muligheten både til å oppleve midnattsola og Lofoten i framtiden. 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.