Marché Provençal

IMG_4357Å dra på marked er så utrolig typisk fransk! Hver by eller landsby som har respekt for seg selv (hehe) arrangerer en markedsdag én eller flere ganger i uken. Arles har på onsdager og lørdager med sistnevnte som selve hovedmarkedsdagen. Da stenger de hele Boulevard des Lices og Boulevard Georges-Clémenceau, og bilene blir byttet ut med markedsboder i alle former og størrelser, frukt, bær, ost, oliven, kjøtt, brød, grønnsaker, grillet kylling, enorme fat med paella, geiter, klær, kurver og forskjellige krydder, bakervarer og andre godsaker. Det perfekte stedet å dra om man ønsker ekte, ferske og lokale produkter. Man kan gå fra den ene boden til den andre og teste ut de spennende smaksprøvene. Pesto, patéer, pølser, makroner, melon, moreller, jordbær, tomater store som fotballer.. De lokale går rundt med flettede kurver som de legger matvarene de kjøper i, mens turistene fyller magen med smaksprøver innimellom all bildetakingen.

IMG_4385 IMG_4387 IMG_4383Det er en utrolig liv og røre på stedet, med selgere som høylytt prøver å tiltrekke seg kunder, kunder som spør om priser og forteller hva de skal ha, geiter som breker, hunder som bjeffer på geitene, latter fra de kaffedrikkende på fortauskafeene og lyden av esker som forflyttes og nye varer som dukker frem. Det er ikke bare et salgssted, men en møteplass for venner og bekjente som kysser hverandre goddag på kinnene og forteller hva de har hold på med siden sist. Selv om hele markedet foregår i et hurtig tempo, er det ingen stress. Alle tar sin tid og nyter øyeblikket. Enten det er av menneskene de møter, varene de får servert eller godbitene foran dem.

IMG_4376 IMG_4457 IMG_4378Etter å ha vandret rundt en stund endte jeg opp med en kurv jordbær og tre ferske, luftige makroner som jeg tok med meg til den lille parken like ved. Hadde det ikke vært  for at jeg skulle rekke et tog, hadde nok piknikkurven vært full…
Renate

Reisegal nordlending med bøttevis av eventyrlyst.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.