– Er du gal? Reise til Israel nå? Folk blir jo knivstukket på gaten hver dag der nede!
Det stod ikke på bekymrede utsagn og skremte ansiktsutrykk når jeg fortalte jeg skulle reise til Israel alene. I følge media er jo Israel et fryktelig skummelt land. Hvem i sitt rette sinn kunne tenke seg å besøke et slik sted? I tillegg til den pågående konflikten mellom Israel og Palestina, grenser jo også landet til både Egypt, Jordan, Libanon og Syria. For mange et ganske skummelt nabolag i disse tider. Dessuten vil nok mange mene at Midtøsten generelt er en svært skummel region å reise rundt i uansett, spesielt som jente alene.
Vel, jeg opplevde faktisk Israel som et av de tryggeste stedene jeg har vært. Jeg har aldri vært borti en strammere sikkerhetskontroll både for å komme inn og ut av landet på flyplassen. På alle store butikker, hoteller, attraksjoner og lignende var det sikkerhetskontroller. På bytoget i Jerusalem, flere av busstasjonene, ved alle store attraksjoner og i mange av gatene stod det flere titalls av godt bevæpnede soldater og passet på. Selv om Israel i følge media er et utrygt sted, er det uhyre sjeldent at turistene blir rammet. Hverken Israel eller Palestina ønsker at turismenæringen i området skal rammes av terror.
Grunnen min for å besøke landet var i grunn ikke politisk, men heller historisk. Jeg er jo svært interessert i historie, og spesielt religionshistorie, så da muligheten til å oppleve en av de mest historiske stedene i verden oppstod, kunne jeg ikke la den gå i fra meg. Jeg har så lenge jeg kunne huske hatt lyst til å se og oppleve med egne øyne stedene man hører om i bibelen – og da ikke minst den hellige byen Jerusalem. En av de helligste stedene i verden for både de kristine, jødene og muslimene. Et sted hvor historien har nærmest uendelige lag og tolkninger. Et sted hvor lyden av både kirkeklokker og bønnerop strømmer gjennom de labyrintiske gatene, og man hele tiden passerer ortodokse svartkledde jøder med hatt og sidelokker langs kinnet.
Det å vandre gjennom de trange, fargerike soukene i gamlebyen i Jerusalem, og plutselig dukke opp foran klagemuren, tempelhøyden eller den enorme kirken som ble reist over Golgata hvor Jesus ble korsfestet og gravlagt er så utrolig spesielt. Hvis de gamle steinmurene her kunne snakke, er jeg sikker på at man hadde blitt stående her for alltid. Å se solen skinne på den fabelaktige gullfargede klippedomen er noe jeg aldri tror jeg kommer til å glemme.
Det er kanskje heller ikke til å unngå den politiske siden når man først besøker Israel, og også velger å besøke Palestina i samme slengen. Det er jo ikke en myte at det å reise er en av de beste kildene til kunnskap og lærdom. Det å befinne seg på stedet hvor historien har utfoldet seg, setter mye dypere spor enn å lese om den i en gammel, utdatert historiebok.
Konflikten mellom Israel og Palestina er på ingen måte noe nytt, og selv synes jeg det er en utrolig komplisert konflikt. Nå etter jeg har kommet hjem, kan jeg ikke si at konflikten virker noe mindre komplisert, heller kanskje det totalt motsatte. Etter å ha snakket med mennesker på begge sider av sikkerhetsmuren har jeg kanskje blitt noe klokere, men er fortsatt like rådvill når det gjelder hvem som har «rett». For dette er på ingen måter lett, ikke for noen av sidene. Dessuten er det viktig å nevne at konflikten omhandler statenes myndigheter og ekstremister, mens det «vanlige» folk lever de daglige livene sine som de alltid har gjort, mens de håper og ber for en løsning… Man må for all del ikke skjære alle områdets innbyggere, enten de er muslimer, arabere, jøder, kristne, israelere, palestinere, ateister, ekstremister eller ikke, over én og samme kam.
Jeg har ikke så lyst til å gå så veldig dypt inn i konflikten, i fare for å tråkke noen på tærne, men jeg kan jo forsøke å komme med et lite sammendrag over hva den består av her (og jeg kommer også litt mer inn på det i innlegget om Palestina). Staten Israel ble opprettet i 1948, på et område som det palestinske folk bodde. Dette skjedde altså i perioden etter andre verdenskrig, hvor de forfulgte jødene hadde lidd store grusomme tap, og ønsket nå å dra tilbake til «det hellige landet» som står beskrevet i det gamle testamentet og hvor jødedommen hadde sine røtter. Jødene ble drevet fra dette området hvor Israel nå befinner seg i år 70, og spredte seg så over store deler av Europa og Midtøsten ellers. At jødene plutselig kom og okkuperte dette området hvor det palestinske folket hadde bodd i flere århundrer, likte araberne dårlig. Spesielt siden nyinnflytterne satset på å skape en stat som ville være ekskluderende for ikke-jøder. Og slik startet i grunn det hele… (veldig kort og banalt forklart). Palestinerne har siden seksdagerskrigen i 1967 (hvor israelerne plutselig tok store landområder de «egentlig ikke skulle ha») levd under israelsk okkupasjon, og sammenstøtene dem imellom har vært svært grusomme og blodige.
Mange velger nok å ikke besøke Israel på grunn av politikken landet fører, og lidelsene de har påført den arabiske befolkningen i de palestinske områdene. Det har jeg all forståelse for. På den andre siden, dersom man skulle stoppe å besøke land på grunn av myndighetenes politikk, ville det neppe vært så mange land igjen i verden som det ville være politisk korrekt å besøke.
Poenget mitt er i alle fall at media er et skummelt apparat, og man må for all del ikke stole blindt på det man leser i avisene. Selvsagt skjer det ting i Israel, folk blir knivstukket og selvmordsbombinger har skjedd i folkemasser, men det skjer jo ikke hele tiden over alt. Så lenge man tar normale forhåndsregler vil man oppleve at man på ingen måter føler seg utrygg. På andre siden finnes det jo alltid en sjanse for at noe kan skje, det har jo man fått bevist i både Paris, Oslo, Istanbul og flere andre steder de siste årene. Man burde uansett holde seg oppdatert når man reise i disse områdene, slik at man kan ta forbehold dersom urolighetene plutselig eskalerer. Det er uansett som oftest på Gazastripen og i grenseområdene dette skjer. Jeg, for min del, nekter i alle fall å la terrorisme stoppe meg fra å oppleve verden, og jeg er fryktelig glad for at jeg dro og endelig fikk oppleve dette området for meg selv.
Hvilke tanker har du om dette? Har du vært i Israel/Palestina selv?
Det er, som du sier, vanskelig å ikke komme inn på politikk når man besøker den delen av verden. Selv har jeg jo en gang brukt en hel ferie på å sette meg inn i konflikten, besøke organisasjoner, prøve å se ting fra begge sider, besøke både kjente, religiøse steder og forskjellige plasser der konflikten kommer godt til syne – og i tillegg hjelpe forskjellige palestinske bønder med å plukke oliven fordi de trengte internasjonal bistand av ulike årsaker. Utrolig spennende – og en veldig komplisert situasjon. Min konklusjon i 2008 var at det viktigste kanskje ikke er hvem som har «rett», men heller hvordan folk behandles. Det handler om menneskerettigheter. Uavhengig av hva som er grunnen til at man behandler folk på en uverdig og/eller ulovlig måte, er det uakseptabelt, og for min del ble det tydelig at palestinerne, som er et folk som lever under okkupasjon, er den tapende part på mange måter.
Det er så sant at media ikke nødvendigvis gir et korrekt bilde av hvor det er trygt eller utrygt å reise! Gleder meg til å lese mer om opplevelsene dine på den turen 🙂
Takk for kommentar! Du har jo virkelig et unikt utgangspunkt for å si noe om konflikten med tanke på hvor lenge du var der og hva du tok deg til der nede. Jeg er helt enig i det du sier at det viktigste nødvendigvis ikke er hvem som har «rett eller feil» i konflikten, men at menneskene blir behandlet på en rettferdig og medmenneskelig måte. Det er som oftest den israelske siden av konflikten man hører om i media, men du har opplevd konflikten fra andre siden og sikkert både sett og hørt hvordan palestinerne blir behandlet. Mye av behandlingen de får er på mange måter helt forkastelig. Jeg synes det hadde vært veldig interessant med et lengre opphold i området for å lære mer om situasjonen, og hvordan man eventuelt kan hjelpe.
Takk skal du ha, det kommer flere innlegg etter hvert 🙂
Hei, Renate. Jeg besøkte Jerusalem og Israel /Palestina i 2013. Som deg, er jeg glad i å reise til steder som byr på historikk, kultur og religionshistorie, og Jerusalem og områdene rundt er ganske unike steder å besøke i så måte. Det gjør inntrykk å være der. Det er det mange grunner til. Da vi var der, var det også da sterkt vakthold både ved severdigheter og ved kontrollpostene, som det har vært i lang tid. Vi reiste også rundt på begge sider av muren og vi møtte innbyggere. Det var noen sterke møter og veldig lærerikt.
Heisann! Ja, disse områdene gir virkelig inntrykk. Det virker som du også hadde en reise hvor du satt igjen med mye etterpå. Israel/Palestina er nok et område som kommer til å være i tankene mine i lang tid framover.
Vi är lite intresserade av att eventuellt resa till Israel, så detta är intressant. Förstår din tanke med att inte gå för djupt in i konflikten, det blir svårt att veta vad som är «rätt» och «fel» då och det finns väl så många sidor av allt…
Ja, dere har helt rett i det. Det er på så mange måter en komplisert konflikt, og for min del mener jeg det blir feil at jeg skal gå for dypt inn på noe som jeg fortsatt ikke vet så veldig mye om (det vil nok ta flere år å sette seg inn i, vil jeg tro). Historisk sett er i alle fall dette området vel verdt å besøke, og det gir en veldig spesiell følelse av å f.eks. oppholde seg i flerkulturelle og «megahistoriske» Jerusalem.
For ein fantastisk tur, Renate! Må ha vert så utrolig magisk å få gå rundt i fotosporene til Jesus og være nærme så mye historie og religioner på en plass!
Konflikten mellom Palestina og Israel er så hinsides komplisert, etter hvert så er det enda mer vanskelig å si noe om side og hvem som er skyldig i hva, konflikten har to sider av samme sak. Jeg har venner fra Palestina og venner fra Israel. Og jeg har hørt ulike vinkler og det blir vanskelig å si hva som er sant og usant etterhvert. Dagens medier er tildels veldig fabrikkerte, og jeg trur det er viktig å være klar over Avisene/Tv kanalens generelle holdning til konflikten før man spiser alt som blir sagt av dem. Hvilken interesse de har av å få folk til å tro på deres sannhet.
Fikk du besøkt Tel Aviv? 🙂
Oh, it was! Uhyre spennende 🙂 Enig med deg angående konflikten også, som absolutt har to sider av samme sak. Fikk dessverre ikke tid til å besøke Tel Aviv! Siste dagen i landet hadde jeg ingenting på planen, så tenkte på å dra på dagstur til Tel Aviv før flyreisen hjem på kvelden, men det endte med at jeg bare gikk rundt i gamlebyen i Jerusalem nok en dag og så på livet :p
Min erfaring er også at det ofte ikke er så skummelt å reise til «skumle» land som mange skal ha det til. Er jo ofte dem som aldri har reist som retter spørsmålstegn til om man er gal som reiser til slike land. Men jeg følte meg også veldig trygg når jeg var i Israel noen år tilbake.
Jeg har også ei venninne som reiser flere ganger i året dit og til Palestina. Det har aldri heller vært noe problem.
Helt enig! Når man ikke reiser så mye er det også fort gjort å tro blindt på det media forteller. Når man reiser merker man derimot hvor mye større verden er i forhold til det man har hørt om, og det skal mye til for at man ender opp på feil sted til feil tid. Godt å høre at du også følte deg trygg der 🙂
Så otroligt mäktigt att få se dessa platser i verkligheten! Det kan jag verkligen tänka mig. Har dock inte själv funderat på att resa dit. Bra att du tar upp att det hela inte är «enkelt» och att man så klart inte ska dra alla över en kam. Intressant inlägg!
Mektig er rette ordet! Jeg får i alle fall en helt spesiell følelse i kroppen når jeg plutselig får se slike ikoniske steder som det f.eks. finnes i Jerusalem på ordentlig. Tusen takk! 🙂
Virker utrolig spennende. Og det ser jo aldeles nydelig ut! 🙂
Nydelig var det! Mye flottere enn hva jeg hadde trodd i grunn 🙂
Rett før jeg startet boggen Soletraveller, var vi i Israel. Unnskyldningen var at vi ville besøke en kamerat som bor i Tel Aviv (og rømme fra jula, så vi dro dit det hele startet vi), men vi tok jo med oss mer enn det.
Det er et vanskelig sted å reise til, uten at man berører det politiske (akkurat som Cuba 😉 ), og det er vanskelig å si hvem som har «rett».
Men nettopp derfor tror jeg det er viktig å dra til sike steder. Nettopp for å se at konfliktene ikke er så sort-hvite som media vil ha det til.
Jeg likte Israel godt. Vi tok med et jafs av Egypt og Jordan på samme tur, og menneskene i denne regionen er animerte, men herlige. Da kameraten vår tok oss med til foreldrene sine for å feire sabbat, hørtes det jo ut som de ville ta livet av hverandre, halve gjengen, der de sto i hver sine ende av rommet og ropte til hverandre. Noe annet enn den mer lavmælte kommunikasjonen her i nord :-D.
Og maten – herregud så mye godt vi spiste.
Var du forresten i Haifa? Er det hengende treet der ennå?
Enig! Å reise til slike steder er nødvendig for å se hvor urettferdig og svartmalet mye av det man hører i media faktisk er. Man får aldri et bedre innsikt i et sted enn det man tilegner seg selv ved å faktisk dra dit.
Det høres ut som dere hadde et fint opphold! Jordan er jo også et fantastisk land 😀 Haha, og enig i at stemmenivået er noe helt annet enn hva vi er vant til her hjemme xD
Jeg var dessverre ikke i Haifa! Jeg hadde ikke så mange dager til rådighet, så bestemte meg for å i denne omgangen bare fokusere på Jerusalem, og tok så dagsturer derfra til de palestinske områdene, Dødehavet og Masada. Neste gang jeg reiser dit kunne jeg også tenke meg å ri the Jesus Trail i Galileia på hesteryggen!
The Jesus Trail? Og hvorfor er jeg overrasket over at _det_ finnes 😉
Haha, nei det kan du si. Man finner jo det meste rundt i verden 😉
Tenker selv på en tur dit, er det uproblematisk å leie bil og kjøre rundt ? Tenker da ikke på Vestbredden. Håper flere kan ligge inn gode reiseruter og overnattinger basert på erfaring. Gleder meg til turen, som jeg nå driver og planlegger.
Heisann, og beklager sent svar! Jeg har dessverre ikke noe erfaring med å leie bil i Israel, så det kan jeg egentlig ikke svare på. Veiene virket derimot veldig gode, og jeg kan bare anta at Israel er et greit land å kjøre rundt i. Avstandene er hvertfall ikke så store, og det er jo positivt. Lykke til med resten av planleggingen! 🙂
Hvordan reiste du rundt ? Brukte du buss og tog ?
Jeg reiste mellom Tel Aviv og Jerusalem med buss, og ellers på dagsturer gjennom hostellet jeg bodde på (Abraham Hostel) i Jerusalem til Vestbredden. 🙂
Hei! Leie bil i Israel er veldig enkelt og ikke minst billig. Selv har jeg kjørt gjennom hele landet, fra Eilat i sør til Haifa i nord. En fantastisk fin biltur. Det er heller ikke noe problem å kjøre bil i deler av Vestbredden. Jeg kjørte en israelsk leiebil gjennom Jordandalen fra Genesaretsjøen, forbi Dødehavet og ned til Eilat igjen.
Takker så mye for informasjonen, jeg tror jeg gjør som Renate, lander i Tel Aviv, så buss opp til Jerusalem. Blir der noen dager og bare nyter denne byen for alt den er verdt 🙂 Så buss tilbake til Tel Aviv leie bil der, kjøre nordover til Karmelfjellet, Golan, sørover mot Teberias og Dødehavet og tilbake til Tel Aviv. Må også få lagt inn en tur til Betlehem. Holder det med en uke, eller er det bare å kjøre to 🙂
Så bra du fant ut av det! 🙂 Jeg vil tro det vil være bedre med to uker i stedet for én, men på andre siden rekker man ganske mye på en uke også dersom det er alt man har tilgjengelig. Ønsker deg en riktig god reise!
Hyggelig å høre at du følte deg trygg i Israel. Det er jo som du også sier mye pga. alle soldatene og kontrollene overalt. Hvorfor må det være sånn? Det bør si noe om deres fiender. På samme måten er det for Israelittene. De må leve med denne enorme kontrollen hele tiden, hvorfor, hvem er de engstelige for? Det er fordi Israel har fiender på alle kanter, og på alle mulige måter, fra selvmordsbomber, raketter, til at vanlige folk stikkes ned på katen. Derfor er det nødvendig med en veldig streng kontroll overalt. Det er jo det en som turist ser, og derfor virker det som det er Israel som er strenge overfor palestinaaraberne. Men de har ikke noe valg. Israel er ikke større enn Hedmark fylke med store araberland rundt hele, som hele tiden har som mål å ta dem.
Fin blogg, og ja, Israel er et fantastisk land!
Jeg skjønner at du ikke vil gå så dypt inn i selve konflikten, men jeg føler likevel det er et par ting som må påpekes her. For det første har det aldri eksistert noen palestinsk stat. Palestina var tidligere et utrykk for et geografisk område. Her bodde det både jøder og arabere. For eksempel var det jøder som startet avisen Palestine Post, som i dag er Jerusalem Post. Det var først fra 1960-tallet og utover at det vokste frem en palestinsk identitet blant araberne.
Allerede på 1800-tallet startet arbeidet med å skape et jødisk nasjonalhjem i det historiske området Palestina. Her bodde det allerede jøder, og ikke minst har jødene en religiøs, historisk og kulturell tilknytning til området. Med Balfourerklæringen i 1917 ble det bestemt at området skulle bli et jødisk hjemland. Etter 1. verdenskrig overtok Britene området fra det tidligere ottomanske riket, og i 1922 vedtok Folkeforbundet at det skulle legges til rette for tett jødisk bosetning i området, inkludert Gaza og Judea og Samaria (Vestbredden).
Da staten Israel ble opprettet i 1948 bodde det drøyt 700.000 jøder i området. De aksepterte FNs delingsplan om en jødisk stat og en arabisk stat – selv om de nå satt igjen med et mye mindre landområde enn de først var blitt lovet. Alle de arabiske nabolandene svarte med å angripe den nye staten Israel. Et under gjorde at de overlevde angrepet, og konflikten gjorde at mange av araberne reiste fra området. De som ble igjen i Israel ble senere statsborgere i landet. Derfor har Israel i dag en arabisk befolkning på nesten to millioner innbyggere.
Arabiske israelere har i dag de samme rettighetene som jødiske israelere. Til tross for deres situasjon som minoritet, har de det trolig bedre enn andre arabere i Midtøsten, men også bedre enn arabere som er minoritet i andre vestlige land.
Takk for tilbakemelding, Bjarte! Flott at du kommer med litt mer detaljert og inngående informasjon angående landet og områdets historie. Du som har reist i Israel så mye har nok en dypere forståelse og innsikt i dette enn meg. Selv synes jeg at jeg har fått så mye forskjellig informasjon om både landets opprinnelse og selve konflikten fra ulike parter at jeg ville si minst mulig om dette i innlegget, for å ikke tråkke noen på tærne som jeg skrev.
Bra at du kunne komme med råd angående leiebil til Mann48 også. 🙂
Er noen måneder siden reisen til Israel nå, men må bare legge inn en kommentar slik at andre som har lyst også tar denne reisen om de lurer på noe.
Jeg landet i Tel aviv, forventet en grundig kontroll på veien inn i Israel, det var helt minimalt og jeg stod der på terminalen og så etter bussen til Jerusalem der jeg skulle overnatte en uke. Null problem, var bare å hoppe på buss 485 og vips en time etterpå var jeg i Jerusalem. Frem med google maps som ble min gode venn på reisen, fant lett hotellet. For en by dette er! Hadde undersøkt grundig før reisen hva jeg burde se i denne byen, og det var mye! Jeg gikk stort sett rundt i gamlebyen og områdene rundt. Høydepunktet ble å gå rundt på murene til gamlebyen, startet fra Jaffa Gate og gikk nedover murene(oppe på muren) ned mot klippemoskeen. For en utsikt. Fant også en lokal guide som viste meg frem inne i gamle byen, dette kostet en del penger, men verdt hver eneste krone. Bare han og jeg alene gikk rundt, og han var arabisk og viste meg rundt nede i den muslimske delen av gamlebyen, det var ikke noen andre turister å se der, jeg ville ikke gått rundt der uten en erfaren guide.
Videre så var det opp til oljeberget, nede i Kedrondalen ved Getsemane , gravhagen, samt alle severdighetene inne i selve gamlebyen som gravkirken, klagemuren og diverse andre severdigheter.
Jeg tok ikke leiebil denne gangen, fikk organiserte turer til Dødehavet og Genesaretsjøen. Følte aldri at sikkerheten var noe problem, og jeg takker Renate for denne siden som gjorde at jeg tok sjansen på å reise alene på denne turen til dette reisemålet 🙂
Nå startet Norwegian opp en direkterute fra Oslo til Israel, og da blir det ny tur neste år, da blir det leiebil og så er det Nord Israel som står for tur. For en opplevelse for livet denne turen faktisk var!
Hei du! Så hyggelig å høre at reisen til Israel ble en suksess! 😀 Det høres ut som du fikk noen flotte og begivenhetsrike dager i landet. Jerusalem er en by man vanskelig kan forberede seg på – den er så mye mer enn hva man kan legge fram i tekst og bilder. 🙂 Jeg er synes også det er spennende at Norwegian nå har direkterute til landet, så jeg blir nok å ta flere turer dit jeg også. Tusen takk for kjempehyggelig kommentar!
Hei. Jeg har ønsket å besøke Israel lenge, men først nå skal det skje. I november. Men jeg reiser med et reiseselskap. Det er nok det vi leste om i bibelhistorieboka på skolen som ligger til grunn for å besøke landet, og å få se alle de historiske stedene. Jeg gleder meg virkelig til denne turen. Åse
Hei Åse! Så spennende at du har tenkt deg til Israel! Et interessant land i en veldig spennende region. Husker hvor fascinerende det var å gå i fotsporene til menneskene i bibelhistorien da jeg besøkte landet selv. Håper du får en riktig fin reise. Riktig god tur 🙂