30 ting reisingen (og livet) har lært meg på 30 år

IMG_2627Denne helga er det faktisk hele 30 år siden jeg kom til verden, og jeg får nesten bakoversveis av å skrive det ned svart på hvitt. Tiden har gått så utrolig fort, og jeg føler meg ikke mer enn 20 år i hodet fremdeles. Likevel må man bare innse fakta. Jeg har blitt 30. Og mens de fleste rundt meg slår seg ned, starter familie, kjøper hus og klatrer i karrierestigene, er jeg både nylig singel, barnløs og husløs. Det hører kanskje deprimerende ut, men på andre siden har jeg jo hele verden som min tumleplass. Jeg er fri  som fuglen og har ingen å svare til enn meg selv.

En av de viktigste tingene jeg har lært disse årene er at det finnes en tid for alt, og nå er tiden min for selvoppdagelse og selvoppfyllelse. Hva framtiden bringer får jeg ta når den tid kommer. Jeg har i alle fall bestemt meg for å ikke se på fortvilelse på de kommende rynkene og grå hårene, men heller som en velsignelse. Man vet jaggu meg ikke hvor lang tid man har på denne planeten, det får jeg påminnelser om nesten hver dag.

Nedenfor har jeg ramset opp en liste på 30 ting jeg føler reisingen, og livet generelt, har lært meg de siste 30 årene. Jeg håper og tror at den både har gjort meg klokere, mer tolerant og inkluderende, og jeg håper også at reisingen vil fortsette å by på mer lærdom etter hvert som årene fortsetter å gå. Så får vi bare se på hva de neste 30 årene har å by på. Jeg kan ikke si annet enn at jeg gleder meg! IMG_70301. Følg magefølelsen, den har som oftest rett.

2. Livet er ofte urettferdig, for alle. Du kan likevel velge å ikke være et offer, men å heve deg over situasjonen og gjøre det beste ut av den. Den eneste som kan gjøre deg lykkelig er deg selv.

3. Familien og venner er alt, i alle fall nesten. Uten gode relasjoner vil man alltid ha et tomrom inni seg. Ta vare på de du er glad i.

4. De fleste mennesker er gode. Men systemet og mange lands ledere er ofte dårlige. Man må lære seg å alltid skille mellom myndighetene og folket. Skjer ikke alle over én kam.

5. Stol aldri blindt på media. Avisene, nyhetene, ukebladene; de er aldri objektive, noen av dem. Å komme fram til sannheten kan ofte være vanskelig, og verden er aldri så skummel og farlig som media skal ha det til.

6. Trives du ikke med jobben din? Finn deg noe annet å gjøre! Livet er kort, og ingen ønsker å høre på deg klage i flere år over en situasjon du selv kan endre når som helst.

7. Det vil alltid være mennesker som er rikere enn deg, tynnere, tykkere, smartere, penere… du oppnår likevel ingenting med å være sjalu og ønske det var deg. Vær glad i deg selv og sett pris på dine egne egenskaper. Mangler du noe så gjør ditt beste for å oppnå det du ønsker, men klandre for all del ikke andre.

8. Komfortsonen burde man alltid prøve å komme seg unna. Blir man værende for lenge inni den kan det bli vanskelig å komme seg ut…

9. Du vil aldri bli fri før du slutter å engste deg for alt som kan gå galt.

10. Vær takknemmelig for det du eier og har. IMG_9496

11. Vær alltid åpen for å prøve nye ting. Hvis ikke er det mye du potensielt går glipp av.

12. Man må aldri la barnet i seg forsvinne helt. Da hadde virkelig livet blitt kjedelig!

13. Vær nysgjerrig og sett spørsmålstegn (til en viss grad selvfølgelig), man kan allltid lære mer.

14. Prøv å bruke dagene dine på ting som gjør deg lykkelig, så langt det lar seg gjøre. Les en ny bok, mal et nytt bilde, tilbring tid med venner og familie, eller ta en lang tur ut i naturen.

15. Det er ikke alltid de som roper høyest som det er smartest å høre på.

16. Opplevelser er langt viktigere og minnerike enn ting. Ting mister man og går lei av. Opplevelser og minner har man med seg for alltid.

17. Inni er vi alle like. Ikke døm en bok etter omslaget.

18. Mennesker i de fattige landene har en mental rikdom og lykke vi i de økonomiske rike landene bare kan drømme om.

19. Et smil er den beste valutaen en reisende har med seg.

20. Å være nervøs er bare naturlig. Likevel er det i de aller færreste situasjonene man kommer opp i at man trenger å uroe seg. Ta ikke sorgene på forskudd. IMG_048021. Man kan ikke dømme en kultur eller et folk man ikke har møtt, eller ikke kjenner til. Ta deg tid til å lære alle fakta før du gjør deg opp en mening.

22. Hvor heldig jeg er, som kommer fra Norge og har muligheter som bare en brøkdel av verden blir født med. Det er virkelig viktig å ikke ta noe for gitt.

23. Det er lett å klage. Å finne løsninger på problemet er derimot vanskelig – men nødvendig.

24. Prøv å være den best mulige utgaven av deg selv hver dag. Det tjener både deg selv og de rundt deg godt. Men det er også greit å ikke alltid ha det like bra.

25. Ikke la andre kontrollere livet ditt. Den eneste måten du vil bli lykkelig på, er ved å leve det livet du selv ønsker.

26. Desto mer man reiser, desto mer ønsker man å se.

27. Mitt eget land er like spennende, vakkert og unikt som alle de andre landene jeg har vært eller ønsker å dra til.

28. Man trenger ikke å rettferdigjøre livsvalgene sine for noen andre enn seg selv. Ingen andre kan velge hva du skal gjøre med livet ditt, bare deg selv. Vil du ikke leve A4-livet? Nei vel! Livet er for kort til å bry seg om hva alle andre mener hele tiden.

29. Tiden flyr og man vet ikke hva framtiden bringer. Lev derfor som hver dag er din siste, og dersom du kjeder deg, vel da lever du ikke slik du burde.

30. Ikke lev livet i «ventemodus». Følg drømmene dine, du har ikke mer enn ett liv til å oppfylle dem alle. Med tanke på hvor fort tiden går har du heller ikke noe tid å miste!

Hva ville du tilføyd listen?
Renate

Reisegal nordlending med bøttevis av eventyrlyst.

34 Comments
 1. gratulerer med dagen 🙂 even if a belated one 🙂 you have learned so much over the years! it is so fun to reflect back and see how we grow as individuals! hope you had a great weekend!

  1. Tusen takk 😀 I know, right! Definitely fun to look back. I wonder how it will be to do the same 10 or 30 years from now… Thanks, and you too! 🙂

 2. Gratulerer med dagen (som var?)! 🙂

  Du har en veldig fin liste allerede, over ting som veldig mange dessverre glemmer eller ikke lærer før det er for sent.

  Hvis jeg skal tilføye noe, så måtte det kanskje vært at penger ikke gjør en lykkelig, men man kan kjøpe seg opplevelser og dermed lykke for pengene. Penger man aldri får brukt har liten verdi. Jeg forstår meg ikke på folk som sliter seg ut i jobber de egentlig ikke liker, for å spare opp penger de aldri tar seg råd til å bruke, og aldri tar seg tid til å reise på grunn av jobben. Jeg er ganske sikkert på at livet ikke er et spill hvor det er om å gjøre å sitte igjen med høyest poengsum når man dør. Livet er kort, så man kan like godt bruke tiden på det som gjør en lykkelig 🙂

  1. Tusen takk, Kjersti! 😀 Fullstendig enig i det du skriver angående penger. Skjønner ikke helt de som jobber seg fordervet for å få mest mulig på bankkonto. Man blir vel ikke lykkeligere av det? Så lenge man har penger nok til å klare seg, så burde man jo enten gi resten til de som ikke er like heldige, eller bruke dem på å bli rikere på gøyale og minnerike opplevelser, så absolutt.

 3. Stort grattis! Jag har nog inte så mycket att lägga till, tycker att du fått med det viktigaste på din lista! Det finns mycket att vara tacksam och glad över och man ska försöka undvika att klaga på småsaker. Vill man förändra något är det bara man själv som kan göra det! Visst möter man motgångar, men det ingår i livet, och vi i västvärlden har oftast många möjligheter, bara vi är beredda att jobba för dem! Tack igen för att du ville vara med hos oss som gäst igår!

  1. Takk skal dere ha 😀 Mange kloke ord dere hadde å tilføye! Hadde man ikke hatt noen motganger, hadde man neppe satt pris på medgangen heller. 🙂 Takk selv for at dere ønsket å ha med meg!

 4. Gratulerer med dagen! 🙂 Stor tilhenger av bloggen din, håper du fortsetter med den i de neste 30 år!

 5. Flott liste med mye livsvisdom! Jeg stort sett er enig i alle punktene (dog nummer 18 er kanskje vel bombastisk som en generell påstand?). Særlig har jeg sansen for nummer 2, 6, 14, 25, 28, 29 og 30. Hvis man selv er lykkelig (og ikke skader andre eller krever at andre skal finansiere livsstilen sin), bør det ikke spille noen rolle hva andre mener om de valgene man har tatt. Gratulerer med dagen og lykke til videre!

  1. Tusen takk for det, Jan Arild! Takk for tilbakemelding. Hehe, du har nok rett angående nummer 18. Men ofte er det jo slik at de man møter i de fattigste landene setter veldig stor pris på det lille de har, og velsigner all medgang de får. Her hjemme derimot går man helt i bakken dersom telefonbatteriet går ut før man rekker å lade, eller dersom prisen på sjokolade settes opp et par kroner (satt litt på spissen selvfølgelig).. :p

 6. Jeg skjønner at det er en rar følelse å bli 30, Renate! Det er ikke lenge til jeg er der heller, og det er merkelig å tenke på! Men jeg er veldig glad for å se at du fortsetter livet ditt i en 20-årings ånd. Vi mennesker har en tendens til å være veldig fiksert på alder, noe jeg synes er veldig synd. Jeg tror det bare er vår egen hjerne (og dessverre helsen da) som kan sette grenser for hva vi kan gjøre..

  Du har også en uvurderlig kunnskap fra reisene dine som mange på samme alder bare drømmer om! Jeg gleder meg til å følge reisene dine videre inn i 30-årene dine, Renate! Stå på videre og lev livet akkurat slik du ønsker å leve det! =)

  1. Det er skikkelig rart! I alle fall på den ene siden, på den andre siden føler jeg meg jo ikke spesielt eldre enn hva jeg var for 5-10 år siden. :p Veldig fint det du sier angående alder, og jeg er helt enig med deg. Man er virkelig ikke eldre enn man føler seg, og man burde ikke la det sette grenser for seg. Tusen takk for fine ord! 😀

 7. Gratulerer så masse med overstått, Renate! 😀 Håper du ble feiret slik du fortjener! Gleder meg til dine neste 30, med herlig reiseblogging fra din side.
  Veldig fin liste du har fått med, med gode og viktige poeng og livsvisdom. Du har så rett!
  Håper alt står bra til med deg! 🙂

 8. Gratulerer med vel overstått! Flott liste med mange bra punkter. Likte veldig godt den siste. Det er noe jeg tenker på hver dag! Og du, alder er bare et tall. Jeg har jo tippet det magiske 4-tallet, og jeg bryr meg ikke et støyt 🙂 Når jeg hadde tippet 30 hadde jeg knapt begynt å reise – gleder meg til å følge deg på dine spennende utflukter videre!

  1. Tusen takk! 😀 Du har så rett i at alder bare er et tall! Man må virkelig ikke la disse tallene stoppe seg fra å gjøre noe man virkelig vil 🙂 Jeg hadde aldri trodd at du var over 40! Jeg får satse på at å være sprek og eventyrlysten gjør meg like ungdommelig som deg når jeg bikker the big 4-0! 😀 Takk igjen!

 9. Kloke ord, skal prøve å være mer bevisst på de tingene du har nettopp skrevet i min egen hverdag 🙂 Så leit å høre om bruddet, håper du har det bra <3 Beklager dårlig kommentering og slikt på bloggen din det siste, hverdagen er blitt så hektisk! Men jeg gleder meg alltid til å lese innleggene dine! Får så dårlig samvittighet, spesielt når jeg får så fine og søte kommentarer fra deg på min egen blogg! Lyser opp min hverdag 😀

  1. Så fine ord du kommer med! 😀 Tusen takk! Du må absolutt ikke ha dårlig samvittighet, her er det inget tvangsregime når det gjelder kommentarer 😉 Bare fokuser på å kos deg fryktelig mye nede i Australia. Du lever drømmen! 😀

 10. Gratulerer med dagen(på etterskudd?)! Mange gode visdomsråd her! Føler samfunnet har en slags mal om at man må ta lang utdannelse, gifte seg og få barn og leve A4, ikke at det er noe galt i det, men det er jo ikke for alle. Folk må få gjøre det de vil med livet sitt, og leve ut egne drømmer, selvom andre kanskje ikke skjønner valgene man tar.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.