Hovdsundet – et nordnorsk paradis

IMG_4117

Det finnes vakre steder, og så finnes det skikkelig vakre steder. Små naturperler man forelsker seg i og omtaler som «paradis» og «drømmested». På onsdag kom vi over en av sistnevnte, ved Hovdsundet.

For å bryte opp i hverdagen er det gøy å leke turist i eget nærområde. Dra til steder i naturen man enda ikke har vært, teste ut en ny restaurant eller kafé, gå på en ny fjelltopp eller oppsøke nye områder av byen man bor i. Siden været har vært så bra denne uken og det var helligdag i går, bestemte jeg meg for at jeg ville på telttur – og den fine favorittfyren min var et naturlig reisefølge. Det fristet litt å dra til Landegode, den spesielle øya utenfor Bodø, men så falt vi på klassikeren Mjelle – som Terje Nilsen synger så fint om.

I siste liten fikk vi derimot høre om en ganske ukjent strand ved Hovdsundet i nærheten av Mjelle, som tydeligvis var både naturskjønn og lite besøkt (mest sannsynligvis fordi den er så lite tilgjengelig, men det kommer jeg tilbake til, haha). Sekkene ble pakket, og vi hoppet i bilen. Etter at bilen var parkert begynte gåturen, som det viste seg ville ta mer en dobbelt så lang tid som det skulle. Vi klarte selvsagt gå feil ca. midtveis, og endte opp på en fjellhylle med to havørner sirklende rett ovenfor oss, og ingen naturlig vei ned.. annet enn stupet ned i juvet da. For å slippe å ende opp som ørnemat, valgte vi å gå (den lange veien) tilbake til midtpunktet, for så å heller gå videre til Hovdsundet langs havet.

IMG_4063

Det som egentlig skulle være en kosetur endte opp med å ta 3,5 timer med stor sekk på ryggen. Men da vi til slutt kom fram og så stranden nedenfor oss, med skinnet av (nesten) midtnattssolen bak, føltes alt verdt det.

IMG_4068

IMG_4065
Utsikt ned til Hovdsundet med midnattsola i bakgrunnen

Etter litt fram og tilbake kom vi oss ned den ca. 50 meter høye fjellsiden til stranda ved Hovdsundet, og fikk satt opp teltet og samlet ved til bålet. Det ble raskt fyrt i, og maten kastet på. På det tidspunktet var vi så sultne at jeg trodde min siste tid var kommet. Nesten i alle fall.. Det ble fetaost med tomat, rødløk, salt, oregano og olivenolje bakt i folje på bålet, maiskolbe og grillspyd med kylling og grønnsaker. Vin hadde vi selvsagt også med, og vi ble til slutt så mette at vi ikke klarte på en eneste marshmallows (eller det er en løgn, jeg klarte selvsagt stappe i meg noen). Solen dyppet seg i horisonten, og forsvant til slutt, før den dukket opp litt senere. Nå er det ikke mange dagene før solen er oppe hele natten!

IMG_4078

IMG_4080

IMG_4082

IMG_4090

IMG_4091

Vi våknet morgenen etter til solskinn, og det virket som nok en nydelig dag. Vi gikk over til holmen på andre siden av stranden på Hovdsundet, hvor solen skinte, og stelte i stand bananpannekaker til frokost. Mens vi holdt på glanet måsene på oss fra både stranden og luften og virket en smule sjalu.

IMG_4112

IMG_4105

IMG_4100

Turen til bilen tok bare i overkant av 1,5 time på tilbaketuren, og vi ble begge litt solbrente i den sterke solsteiken. Ubeskrivelig herlig med slike flotte dager når de plutselig oppstår her nord. Hovdsundet svarte virkelig til forventningene!

IMG_4114
Renate

Reisegal nordlending med bøttevis av eventyrlyst.

9 Comments
 1. Absolutely beautiful photos. Your food looks nice. I was glad I could translate your page to English 🙂 – its amazing how beautiful the sun is there although you may get sick of it if it’s up all night!?

  1. Thank you so much, Marcello! I’m glad the translate button works, altough I’m sure it makes a lot of funny errors also, haha :p Yeah, the nature up there is absolutely stunning for sure. Since the sun is gone a month in the winter time, it’s hard to get sick of it even if it’s up all night for a month in the summer 😉

   1. You would be surprised, it translate really well which is not common! I wish I could speak two languages (or more) really well but it’s not emphasized at schools in Australia.

    1. That’s wonderful to hear! 😀 Too bad that they don’t emphasize on other languages as well in Australia. But I guess it’s that way on most of the english speaking countries. Perhaps the governments don’t see the value in knowing several languages when the main language of the world is English. :/

     1. Yes you are exactly right. In school they do Italian, French or Japanese mostly. But it’s given very few hours of study time and becomes optional as students get older. I’ll read some more of your blog now.

 2. Jeg drømmer stadig om å være turist i eget land, er alt for dårlig til å bruke den vakre naturen vår! Jeg har aldri vært lenger nord enn Trondheim, men det må jeg absolutt gjøre noe med. Nord-Norge ser så vakkert ut!

  1. Jeg også! Norge er jo absolutt ett av de vakreste landene jeg har vært i. Og jeg vil bare se mer, og mer! Jeg har laget meg en reisebucketlist over steder jeg vil oppleve i Norge i år (og årene som kommer), for det er så lett å glemme alt det flotte vi har i vår egen bakhage 🙂 Håper du kommer deg til Nord-Norge! Det er absolutt like vakkert som det ser ut på bilder 😀

 3. Nydelige bilder og koselig beskrivelse av turen. Reiser til Bodø denne veka og ein kollega tipsa meg om denne stranda. Håper det blir tid å ta turen dit. Ha ein god sommar.

  1. Tusen takk for hyggelige ord, Anne Johanne. Hovdsundet er kanskje ikke lenger den hemmelige perlen den var, men det er et fantastisk nydelig sted likevel. Håper du får en flott tur. 🙂 Riktig god sommer til deg også.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.