Ting å gjøre i Amsterdam

IMG_1997Amsterdam er ganske unik, en by som skiller seg fra andre byer umiddelbart. Dette er byen hvor sykkelen er transportmiddel nummer 1, og man finner verdensberømte museer og gallerier på rad og rekke. Byen hvor man finner flere hundre år gamle kirker på ene siden av gaten, og nakne prostituerte hengende ut av svære vinduer på andre siden av gaten. Hvor kanalene renner gjennom gatene og fungerer som byens transportåre. Hvor man, i gjennomsnitt, finner de høyeste menneskene i verden, og husene tilsynelatende har flere vinduer enn vegger. Hvor coffeeshops ikke selger kaffe, men cannabis og hvor tulipanene dekker hvert et gatehjørne på våren. Hvor man finner vindmøller midt i byen, og man spiser pommes frites med majones. Byen som har flere broer enn noen annen by i verden, og flere kanaler enn Venezia!

Amsterdam er hovedstaten i Nederland, og startet sin historie som en liten fiskerlandsby på 1200-tallet. På grunn av sjøfart og handel vokste byen kraftig med årene, og i dag bor det i underkant av 1 million mennesker der. I utstrektning er byen ganske liten, og det er godt mulig å utforske den til fots. De fleste innbyggerne i byen bruker derimot sykkelen, og sykkelveinettet er godt utbygd. Båtturer har man også mange muligheter til, i en by som omringes av et kanalnettverk større enn Venezia. IMG_1687 IMG_1676 IMG_1682 IMG_1741 IMG_1791 IMG_1802 IMG_1962 IMG_1894 IMG_1915

De fleste som besøker byen har disse fem stedene på besøksplanen sin:

1. Anne Frank-huset

Alle har nok fått med seg historien om den tapre jenta som skjulte seg i et hus, midt i Amsterdam, fra naziene under andre verdenskrig. Anne Frank og familien hennes bodde i dette huset i to år, før gjemmestedet til slutt ble kjent for naziene og familien ble sendt til konsentrasjonsleirene. Anne Frank døde, men historien om disse to årene ble kjent for hele verden gjennom dagboken hun skrev under tiden sin der. Det er et rørende museum, og veldig populært et – så regn med lange køer, nesten uansett på året.

2. Rijksmuseum

Nasjonalmuseet er det største museet i Nederland, og åpnet igjen i fjor etter over ti år med oppussningsarbeid. Museet er over 200 år gammelt og har gjennom tidene opparbeidet seg en fantastisk kolleksjon med kunstverk fra hele verden. Her finner man blant annet Rembrandts verdensberømte maleri «Nattevakten» som det kanskje mest kjente verket.

3. Van Gogh-museet

Dette museet som er fullstendig viet til post-impressjonistmaleren Vincent van Gogh (han som skar av seg øreflippen, remember?), befinner seg i likhet med Rijksmuseum også på Museumsplein. Dette er den største kolleksjonen av hans tegninger og malerier i verden. Det er også mulig å følge utviklingen hans samt sammenligne hans verk med andre store kunstnere fra samme tid.

4. Red Light District

Dette stedet er et av de mest populære attraksjonene i Amsterdam, og stekker seg ut over et stort område i gammelbyen. Her er det ikke utstillingsdukker som står i butikkvinduene, men halvnakne prostituerte som åpentlyst selger sex i skinnet av rødt lys. Strippeklubber, bordeller og butikker som bugner over med erotiske varer er det som preger området. Distriktet har vært sentrum for prostitusjon i Amsterdam i 800 år, og det finnes over 5000 prostituerte som jobber i byen i dag. Jeg fant stedet ganske ubehagelig, haha, men mange finner det nok spennende.

Og sist – men ikke minst;

5. Kanalene

Amsterdam kalles jo «Nordens Venezia», og med sine mer enn 100 kilometer med kanaler, 90 øyer og 1,500 broer er det ikke så vanskelig å forstå. Byen er bygget mellom land og hav, og oppkaldt etter demningen av elven Amstel som kanalene renner ut av. Vannet fordeles på 165 kanaler som omringer sentrum av byen som innsiden av en løk, og er det fremste kjennetegnet på byen.

Prinsengracht regnes som kanskje den vakreste kanalen av de alle. Her ligger fargerike og spesielle husbåter på rad og rekke, de smale husfasadene med utallige vinduer strekker seg opp mot himmelen og troner over det mørke vannet i kanalen. Langs breddene sykler de lokale forbi, enkelte med blomster i kurven frampå styret, og andre med hatten på snei. Turister sitter i kanalbåtene og retter kameraene sine oppover, og lukten av eplepai strømmer ut av bakeriet på hjørnet.

IMG_1817 IMG_1758 IMG_1946Amsterdam er et ganske spesielt sted, og det skal ikke så mye til før man kjenner seg betatt. Enten det er av husene, kanalene, eller den avslappende og tolerante atmosfæren.
Renate

Reisegal nordlending med bøttevis av eventyrlyst.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.