5 av de kuleste klostrene i Armenia

IMG_3104

Det kommer kanskje ikke som en overraskelse at Armenia, det første kristne landet i verden har en hel rekke med vakre, spennende kirker og klosterkompleks å by på.

Det man kanskje ikke er klar over er hvor utrolig vakker naturen disse klostrene befinner seg i faktisk er. Det er kanskje ikke så lett å finne ut hvilke kirker og kloster man skal besøke i et land som har over 4,000 av dem, men vi endte til slutt opp med disse fem:

Khor Virap

Dette stedet ligger på en slette nær grensen til Tyrkia, og like i bakgrunnen befinner det mektige fjellet Ararat seg. Som jeg tidligere har nevnt på bloggen var det et bilde herfra som først inspirerte meg til å dra til Armenia. Et så vakkert syn som dette klarte jeg rett og slett ikke å legge bak meg. I følge historien skal St. Gregor Opplyseren ha blitt satt til fange i en grotte under kirken i 13 år fordi han på 300-tallet reiste rundt i Armenia for å prøve å kristne folket. Da han ble hentet opp 13 år senere var han fortsatt i live og ved god stand, og blendet av mirakelet ble kristendommen etter kort tid innført i landet og St. Gregor ble utnevnt til den første biskopen.

Senere ble det reist en kirke over stedet hvor grotten befant seg, og man kan fortsatt besøke grotten St. Gregor satt i dersom man besøker Khor Virap. Trappen ned er smal og lang, og stedet er ganske klaustrofobisk, så vær forsiktig.

Armenia 20154 Armenia 20153

 

Geghard

IMG_3308

Dette var et veldig fascinerende sted (minnet meg litt om Hogwarts på avstand, hehe). Ordet «geghard» betyr «spyd», og det sies at det var her spydet som spiddet Jesus, etter han var hengt på korset for å sjekke om han var død, ble oppbevart. Nå befinner derimot spydet seg på et museum i Yerevan. Komplekset er likevel et spennende skue. Utenom selve hovedrommet i kirken, er resten av interiøret hugget direkte inn i bergveggen. Dette er med andre ord hovedsaklig en grottekirke, og enkelte av rommene har en veldig spesiell akustikk.

På grunn av nærheten til Yerevan opplevde vi dette klosteret som det mest folkefulle, og for å unnslippe mengdene gikk vi over den gamle steinbroen like ved og opp på en høyde hvor vi slapp unna menneskene og i tillegg fikk en fantastisk fin utsikt ned til klosteret.

IMG_3300 Armenia 20156

 

Sanahin

IMG_3501

Da jeg så bilder av Sanahin på nettet fant jeg ut at dette stedet, på vei opp mot grensen til Georgia, måtte også besøkes. Det så nærmest forlatt ut med gress og trær på taket og et ellers ganske slitt eksteriør. Det så i grunn ut som noe Indiana Jones ville likt å utforske nærmere. Gjett om jeg ble overrasket da vi endelig kom dit, og store deler av stedet var under oppussing! Sikkert positivt for de som bor der, og bra at Armenia tar vare på kulturarven sin, men det gjorde også at stedet mistet litt av magien sin også. På andre siden ville det vel ikke være noe mer magi, eller kloster i det hele tatt igjen dersom restaureringen ikke hadde blitt påbegynt.

Interiøret er derimot fortsatt slik det har vært, med vakre utallige buer og hvelv. Både innendørs og utendørs finner man også veldig mange «khachkars» eller korssteiner som har overlevd fram til dags dato, og mange har helt utrolige detaljerte motiver og utskjæringer. I motsetning til de andre klosterne hvor det bor munker, er dette et nonnekloster.

Armenia 20159 Armenia 20158

 

Noravank

IMG_3093

Dette stedet lå kanskje aller vakrest til av de klosterne vi rakk å besøke i Armenia. Det ligger i en kløft mellom dramatiske rødfargede klipper 12 mil sør for Yerevan, og til og med å kjøre veien inn gjennom kløften opp til kirken var en opplevelse.

Klosterkomplekset fra 1200-tallet er kanskje mest kjent for den ene kirken, Surb Astvatsatsin, som er tilnærmet firkantet og svært høy med sine to etasjer. Trappene opp til andreetasjen er utendørs, smale og slitte. Det var dermed ganske nervepirrende å komme seg både opp og ned. Også her kunne man vandre langs klippeveggen for å se klosteret fra en litt annen vinkel.

Armenia 20155

 

Sevanank

IMG_3444

Sevan-klosteret befinner seg på en høyde over den vakre innsjøen Sevan nordøst i Armenia. Opprinnelig lå klosteret på en liten øy, men etter Josef Stalin under sitt regime startet å tømme innsjøen for vann, sank vannstanden ca. 20 meter. Nå ligger derfor klosteret på en halvvøy. Klosterkomplekset ble bygget for munkene som hadde syndet, fordi klosteret befant seg på et ganske isolert sted langt unna både byer og kvinner. Her, i disse vakre omgivelsene, skulle man kunne finne tilbake til sitt kall.

Armenia 20157

Dessverre kom vi oss ikke til det kanskje kuleste klosteret av de alle – Tatev. Det hadde vært greit med en ekstra full dag til den lange kjøringen ned mot den iranske grensen hvor klosteret befinner seg. Veiene er visstnok ikke noe å rope hallelujah for nedover der heller, men jeg tror absolutt stedet er vel verdt et besøk dersom man har tid nok. Kanskje neste gang? Jeg er i alle fall glad for at vi fikk se de vakre stedene vi fikk sett i Armenia.

Kunne du tenke deg en tur til Armenia?
Renate

Reisegal nordlending med bøttevis av eventyrlyst.

10 Comments
 1. Jeg har armenske venner, som jeg gerne vil besøge, men der er vist en del andre lande som kommer før Armenien på min liste, men mon ikke at jeg kommer dertil en dag? Bjergene lokker i hvert fald 😉

  1. Hehe, kjenner til det der med å ha en lang rekke steder man har lyst å besøke 😉 Gøy at du har venner i Armenia da, de ville sikkert satt stor pris på et besøk, og du ville sikkert fått en veldig fin innføring til landet ved å ha lokale å besøke 😀 One day!

 2. Så mange fine bilder av vakre steder! Jeg besøkte alle disse unntatt Sanahin da jeg var i Armenia i fjor. Enig i at de trappene på kirken i Noravank er skumle, jeg våget så vidt å bli sittende halvveis opp i trappa den stunden det tok å bli tatt bilde av, haha! Vi måtte også droppe Tatev på grunn av avstand og tidsmangel, selv om jeg hadde veldig lyst til å dra dit. Det får stå på listen til en eventuelt senere tur til Armenia 🙂

  1. Takk! Hehe, ja de trappene der altså! Jeg gikk først opp mens kjæresten tok bilde av meg på vei opp trappa, men så ville jeg jo ha bilde av rommet der oppe – så da måtte jeg gå ned igjen for å hente kameraet, gå opp og så ned igjen. Jeg hadde hjertet i halsen hele tiden! 😛 Synd dere heller ikke kom dere til Tatev, men forhåpentligvis drar ikke klosteret noe sted slik at man har sjansen til å eventuelt dra tilbake en annen gang, som du sier 🙂

 3. sv: takk for det! Skal jobbe på for å kapre en bra jobb altså 🙂

  Wow, den naturen! Og det er jo spennende med slike gamle bygninger, da. Det er jo historie. Jeg har ikke akkurat tenkt så mye på Armenia som noe reisedestinasjon, men det er jo så mange steder som virker spennende utenom alle de man liksom kjenner godt til fra før. Og fra bildene og beskrivelsene dine, så virker Armenia som et sånt sted 🙂

  1. Ja, jeg synes det er kjempespennende! Dessuten er det jo ofte ikke så mange turister på steder som dette (f.eks i forhold til alle som besøker Peterskirken i Roma og Notre Dame i Paris), så man føler seg som en liten Indiana Jones på oppdrag til tider 😉 Armenia likte jeg meg veldig godt i, og kunne gjerne tenke meg å reise tilbake dit, så jeg vil absolutt anbefale landet som reisemål 🙂

 4. Hei, Renate
  Her har jeg ikke vært, men så utrolig vakkert det ser ut. Så mange fine bilder!

  Selv liker jeg også godt å oppsøke kirker, klostre, moskéer og andre religiøse steder når jeg reiser – det sier gjerne ganske mye om et lands historie og kultur.

  / Mette

  1. Armenia er absolutt et vakkert land! Spennende å kombinere med Georgia siden de to landene har ganske forskjellige natur 🙂 Jeg er også veldig enig i at religiøse steder sier mye om landet man reiser i. Derfor er jeg aldri sen med å oppsøke slike steder når jeg reiser 🙂 Dessutenfår man da ofte spennende arkitektur og kunst med på kjøpet!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.