Gammalstads Kyrkstad i Luleå

IMG_0603Like utenfor Luleå ligger Gammalstad, stedet hvor Luleå oppstod og vokste frem før byen ble flyttet hvor den nå ligger, og gammelbyen endte opp med det passende navnet Gammalstad. Steinkirken er Norrlands største middelalderkirke og ble bygget på 1400-tallet. Rundt kirken vokste det etter hvert fram en liten by – bestående av mange små, røde hytter. Disse ble bygget av menneskene som kom langveis fra, slik at de hadde et sted å bo når det skjedde ting i og rundt kirken, f.eks. gudstjenester, ting, stemner og markeder. Fra 1500-tallet ble det også obligatorisk å møte opp til gudstjenester, så man kunne ikke unngå å dra til kirken når søndagen og høytider nærmet seg. Å dra til kirkebyen ble en sosial tradisjon, og mellom de små husene kunne bøndene selge varene sine og møte mennesker fra andre bydger og byer.

Slike kirkebyer var vanlige før i tiden i Sverige, men nå er det ikke så mange som står igjen. Denne utenfor Luleå er Sveriges største, og er nå oppført på UNESCOs verdensarvliste. Det finnes 408 hytter på stedet nå, hvor enkelte er oppdelte i flere boenheter, slik at det totale tallet blir 553. De fleste er utrolig små, og har bare ett rom. Toalett finnes ikke inne i hyttene, men det står egne WC-skur rundt på stedet. Hyttene er fortsatt privateide, og i sommerhalvåret kommer mange fortsatt tilreisende og bor i hyttene slik forfedrene deres engang gjorde.

Jeg gledet meg til å se stedet med egne øyne, og det levde opp til forventningene. Et utrolig vakkert og tidløst sted fullt av atmosfære. Sesongen var tydeligvis over for hytteboerne da, slik at de aller fleste hyttene stod tomme. Men det var litt greit for da kunne vi snike inn vinduene og se hvordan de så ut innvendig. Vil tro det er maks stemning på vinteren når snøen ligger på bakken og det holdes julemarked der!

Verdt en titt om man er i nærheten!
Renate

Reisegal nordlending med bøttevis av eventyrlyst.

2 Comments
    1. Oi, for et vakkert sted du bor! Jeg har vært innom Kyrkstaden et par ganger, og finner den utrolig sjarmerende og fascinerende. Et veldig idyllisk og sosialt sted å bo vil jeg tro 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.