En dag i Palestina

IMG_3579

– Velkommen til terroristenes land! Nå har jeg kidnappet dere alle! Mannen som nettopp steg på minibussen ser fullstendig alvorlig ut. Vi andre ser på hverandre med litt usikre blikk.

– Jeg bare tuller. Jeg er guiden deres Tamer, og i dag skal jeg vise dere rundt på Vestbredden.

Det er ingen tvil om at dette er et kontroversielt og omstridt landområde. Det var likevel ingen tvil for min del at når jeg først var i Israel, så måtte jeg også innom Palestina. Jeg synes det er viktig å oppleve et sted med egne erfaringer i stedet for å bare ta inn hva media formidler. Vi vet alle at media sjeldent holder seg objektiv. Det er naivt å bare støtte den ene siden, når begge sidene opplever og deltar i konflikten og har sine egne historier og meninger.

IMG_3394 Israel og Palestina 20161 IMG_3566

Området Palestina nå består av er delt inn i tre ulike soner. Sone A, B og C. Sone A (bestående av palestinske bosetningsområder) er området de palestinske selvstyremyndighetene selv kontrollerer. I sone B (områdene rundt bosetningsområdene) har Palestina den sivile kontrollen, mens Israel har den militære kontrollen. I sone C (resten av det palestinske arealet) er det Israel som kontrollerer. Sone C består av ca. 59 % av Palestina, sone B består av rundt 24 % av arealet, mens sone A, det eneste arealet palestinerne har full kontroll av, består av bare 17 %.

IMG_3561 IMG_3558 IMG_3385

Når vi kjører inn i Ramallah, Palestinas hovedstat, er det overraskende rolig utenfor. Mange av butikkene er stengt og det er lite folk i gatene. Er det på grunn av urolighetene som har blusset opp i det siste? Eller er det kanskje fordi det fortsatt er tidlig, og den iskalde vinden herjer gjennom sentrum.

Vi parkerer bilen og går inn på en åpen kafe. Jeg spør om de har noe varmt man kan bestille. Like etterpå blir den lokale drikken sahla plassert foran meg. En rykende varm melkedrikk med kanel, kokos og nøtter. Jeg får nesten litt julestemning, jeg. Julestemningen tar seg enda mer opp da vi senere på dagen da vi plutselig ankommer Betlehem. Men, mer om det senere.

IMG_3321

Etter å ha varmet oss litt beveger vi oss ut i gatene i Ramallah. Store deler av byen ligger øde i kulden. De som våger seg ut ser ut som de har kledd på seg alle klærne de har. Enkelte steder brenner det i gamle oljefat på gaten. Jeg angrer på at jeg ikke tok med meg lue og hansker på turen.

IMG_3333 IMG_3327 IMG_3319 IMG_3346 IMG_3338 IMG_3330IMG_3345

– Lyst å smake verdens beste falaffel?

Tamer fører oss inn på en liten matsjappe hvor vi både får ferskt brød, nydelig hummus og nyfritert falaffel i oss. Om den er verdens beste eller ikke, så var den uansett svært god.

Før vi forlater byen passer vi på å besøke Yassir Arafats grav. Vi møtes av en stor åpen, hvit plass i en ellers ganske skitten by. Det palestinske flagget henger høyt og blåser rundt i vinden. Det står bevepnede vakter både ved inngangen og ved enden av plassen hvor en hvit, enkel, firkantet bygning huser graven til den avdøde palestinske lederen. En mann som både var elsket og hatet av sitt eget folk, og verden rundt han – og hvor dødsårsaken fortsatt er et lite mysterium.

IMG_3363 IMG_3361

Så er det tid for å bytte ut moderne historie, men en ganske så mye eldre historie. Jericho er en by som ligger like ved Jordanelven og Dødehavet, langt under havnivå. 260 meter for å være ekstakt, og det gjør den til den laveste beliggende byen i verden. Jericho regnes også som en av de eldste byene i verden. Her har det bodd mennesker av og på i hele 14,000 år. I de tidligste årene bodde man beskjedent og levde av jordbruk, deretter ble en ringmur bygget rundt alle de runde husene byen bestod av. Samfunnet utviklet seg, og nå til dags bor det 25,000 mennesker i Jericho.

IMG_3402 IMG_3403

Som de fleste stedene i denne regionen av verdenen, hadde også Jericho en rolle i bibelsk tid. Like ved byen befinner Mount Temptation seg. I disse klippene har det bodd munker i hulrom i fjellet i hundrevis av år. I følge bibelen satt til og med Jesus i en av disse klippehulene i 40 dager og 40 netter mens han fastet og mediterte. Han ville nemlig ikke la seg friste av djevelen! Senere ble det bygget et gresk-ortodoks kloster her – nærmest hengende i luften halvveis opp langs den 350 meter høye klippeveggen. To munker bor her fortsatt.

IMG_3452 IMG_3423 Israel og Palestina 20162 IMG_3458

En noe mer moderne taubane frakter oss opp til og ned fra klosteret over eldgamle Jericho og nyere bananplantasjer. Den kalde, kraftige vinden gjør turen litt mer actionfylt enn de fleste av oss ønsket.

IMG_3414

Vi fortsetter å følge i Jesus fotspor, og setter kurs mot Jordanelven like ved. Stedet hvor Jesus ble døpt av døperen Johannes. I dag er den engang brede elven temmelig smal, og bare noen meter skiller Israel fra Jordan som befinner seg på andre siden. For under et halvt år siden stod jeg på den andre siden av bredden, i Jordan, klar for å hoppe ut i vannet. Ikke trodde jeg da at jeg ville befinne meg i Israel bare noen måneder senere.

IMG_3472

Etter å ha fulgt i Jesus fotspor hele dagen, ankommer vi endelig stedet hvor det hele begynte. Betlehem. Jesus fødested. Byen hvor det er evig jul. Det henger juledekorasjoner i de fleste butikkene og kafeene, og midt på torget foran fødselskirken står det et enormt juletre, og selvfølgelig – en julekrybbe.

Vi føres inn gjennom en veldig liten døråpning til kirkerommet. Visstnok bygget slik for at de store husdyrene som brukte å vandre her ute på torget når det var markedsdager, ikke skulle komme seg inn i kirken. Inne i selve kirkerommet ser det nesten ut som en byggeplass. Den gamle kirken holder endelig på å bli restaurert. En luke i tregulvet viser oss det gamle opprinnelige mosaikkgulvet i kirken. Deretter er tiden kommer for det aller helligste.

Vi skal ned under alteret. På hver side går det gamle, slitte steintrapper ned i en mørk, trang grotte. Den gamle stallen hvor Maria og Josef tok tilflukt den kvelden Jesus ble født. En stjerne i metall på gulvet skal symbolisere stedet hvor Jesus kom til verden. Åstedet for kristendommens spede begynnelse.

IMG_3541 IMG_3531 IMG_3517

Siste stopp for dagen er den mest kontroversielle. Sikkerhetsmuren. En gigantisk barriære som deler eiendommer og gater i to. Som skiller Israel fra Vestbredden og de palestinske områdene. Som skiller familier og venner fra hverandre. Jeg ante ikke hvor stor og lang muren faktisk var. Berlinmuren blir bare en liten vorte i terrenget i forhold. Sikkerhetsmuren er på det høyeste 8 meter, og nesten 70 mil (!) lang. Bare rundt 10 % er av betong og ser ut som den på bildene under, men likevel. Her snakker vi alvorlig adskillelse. Israel mener den er nødvendig for å stanse terroraksjoner fra ekstreme palestinere. Palestinerne selv føler seg innestengte som dyr.

IMG_3571 IMG_3603 IMG_3594

Det er ingen tvil om at Vestbredden, området hvor Palestina befinner seg, er et område spekket med historie. En svært lang og komplisert historie, som strekker seg fram til våre dager. For vår del har dagen vært lang, intens og omfattende. Dessuten har den vært rolig.

– Sorry, no clashes today! Sier Tamer lurt, men trist i blikket på samme tid, på tampen av dagen på vei tilbake til Jerusalem.

Enkelte i gruppen fortalte på morgenen at de var nervøse for å dra inn i Palestina etter hva de hadde hørt i media i det siste. Media som svartmaler hver eneste palestiner, araber og muslim som terrorister og noe som burde unngås. Det er så synd.

Det viktigste man tar med seg etter en dag som dette er at handlingene til ekstremistene på begge sider på ingen måte reflekterer synet til hvermannsen på noen av sidene. Menneskene som lever livene sine så normalt det lar seg gjøre. Menneskene som går på jobb eller skole hver dag, og forsøker å holde familien gående. De som håper at en dag vil begge gruppene kunne leve i en fredelig sameksistens.

– Vi våkner hver dag og håper den skal bli bedre enn den forrige. At freden skal komme. Derfor lever vi hver dag til det fulle, og det vil jeg at dere også skal gjøre. Fred med dere. Inshalla, avslutter Tamer.
Renate

Reisegal nordlending med bøttevis av eventyrlyst.

14 Comments
 1. Jeg elsker at du formidler både byenes historie og politikk i innleggene dine. Du får virkelig frem byenes goder og onder. Dessuten er det så fint å lese om et sted man stort sett bare får et svartmalt inntrykk av via media. Du tør å reise dit og du viser oss en annen vinkel enn det TV og aviser klarer.
  Takk for at du rokker med fordommene mine, dette trengte jeg.

  1. Tusen takk for en fin tilbakemelding! Jeg synes også selv det er ganske viktig å formidle litt mer om stedene man besøker enn bare hvor man f.eks. får den beste kaffen 😛 Man reiser jo for å få et bredere perspektiv og et bedre innblikk i hvordan verden fungerer. 🙂

 2. Flott innlegg, Renate. Er så deilig å se dine reisebilder og høre dine skildringer. Er så viktig å få seg at det store flertallet er helt vanlig mennesker som bare ønsker en fredelig hverdag med familie og venner. Og ikke drive terror. Det er det fine med å reise at man ser at folk er folk 🙂 Elsker at du gir meg en historie oppdatering på stedet 🙂

  1. Tusen takk for det, Pauline! 🙂 Ja, det kan kanskje være lett å glemme at det store flertallet i land som er krigsherjet eller preges av andre uroligheter bare er som den vanlige mann i gata – de ønsker fred og å kunne leve livene sine slik de selv ønsker, uten å skulle være redd hele tiden. Som du sier, folk er jo folk 🙂

 3. Very nice, Renate. It is stories and pictures like these people need to be presented to. Hope that people with time will open their eyes instead of becoming more narrowminded.

  Renate, can I ask you how you went to Israel and Palestina? Did you go by yourself, did you book a tour or was it an organized trip?

  1. Thank you so much! I totally agree. Most people forget that these people are in fact just people, like you and me. It’s such a shame.

   I travelled by myself, but chose to stay at Abraham Hostel since I heard it was a great place to spend the night in Jerusalem. They also had lots of day tours one could go on, so I signed up for two of them. One of the day trips was the one I’m writing about here, to Palestine. The other was a sunset climb of Masada and a visit to the Dead Sea 🙂

 4. Fantastisk innlegg! Setter enormt stor pris på at du bruker så mye tid og energi på å lage disse innleggene, føler jeg virkelig er med på tur når jeg leser 🙂

 5. Jeg er så dårlig på å kommentere, men jeg lover, jeg leser alle innleggene dine! 😉 Men nå måtte jeg bare kommentere, dette var skikkelig spennende å lese (og å se!). Det er så trist at media får en til å forbinde et sted kun med forferdelighet, og da er det ekstra fint å kunne se en litt annen side her.

  1. Ingen fare, men det er hyggelig å høre fra deg! 🙂 Så bra du likte innlegget! Ja, jeg synes media oppfører seg veldig urettferdig i blant. Enkelte steder blir bare forbundet med negativitet og redsel, selv om det kanskje bare skjer på et lite begrenset område eller veldig sjeldent. Ikke bra! Men da er det jo fint å kunne dele egne opplevelser og håpe at andre sitter igjen med samme inntrykk etter å ha lest som deg 😉

 6. Det er så sant! Media er så flinke til å sette ting i «svart – hvitt» perspektiv. Enten er man god eller så er man djevelen. Faren min fortalte meg en ting da jeg var barn, som jeg alltid prøver å huske på når jeg får intrykk av folk og land fra media, og det er jo at vi er alle i bunn og grunn mennesker (uansett nasjonalitet, verdier og levemåte), og de aller aller aller fleste av oss ønsker å bare leve i fred og trygget. Er så enkelt å glemme det når Media er så god på å dehumanisere samfunnskriser på den måten og få det til å bare handle om politikk og maktspill. Det er jo egentlig bare tilfeldighet hvor man blir født på denne planeten, om man blir født heldig eller ikke i et utrygt eller tryggt land.

  Stor respekt for at du velger å se begge sider av krisa og legger bort fordommene når du møter landene!

  1. Så bra budskap fra faren din! Det er jo så sant, vi er jo alle bare mennesker! Som du sier er det jo også helt tilfeldig hvor man blir født, så det kunne like godt vært oss som var født i disse strøkene, og da hadde vi nok ønsket å blitt behandlet som vanlige folk vi også. Tusen takk for at du stikker innom og leser! 🙂

 7. Hei! Vi er tre jenter som snart reiser til Israel og skal tilbringe fire av dagene våre i Jerusalem. Denne dagsturen du har vært på i Palestina virker midt i blinken for oss (var du i Betlehem samme dagen?), og vi lurte på hvem eller hvilket selskap som arrangerte denne turen? Har du en link til en nettside eller et navn? Greit å følge dine fotspor hvis du var fornøyd med guiden din 🙂
  Hilsen Ida

  1. Heisann! Så gøy at dere skal til Israel!

   Ja, alt jeg skriver om i dette innlegget er fra samme dagstur. Araham Hostel, som jeg bodde på i Jerusalem, arrangerte flere dagsturer, inkludert denne til Palestina/Vestbanken som jeg dro på.

   Link: https://abrahamtours.com/tours/best-of-the-west-bank-tour/

   Det eneste er at denne turen bare går på lørdager og tirsdager, så håper det passer med datoene deres. Tror de også arrangerer private dagsturer da, just in case.

   God tur! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.