En natt i Wadi Rum

IMG_4376-001

Synes du stedet ser kjent ut? Selv om du ikke har vært der selv, har du sikkert sett Wadi Rum som bakgrunn i filmer som Lawrence of Arabia (1962), The English Patient (1992), Transformers (2009), Prometheus (2012), og nå senest som Mars i The Martian (2015). Kanskje ikke så rart. Wadi Rum ligner ikke noe annet sted på jorden.

Vinden griper tak i håret. Det røde og hvit-rutete skjerfet sitter godt på hodet, men hårstråene finner fortsatt veien inn i øynene mine. Vi spretter opp og ned på lasteplanet på pick up-en. Bilen suser gjennom ørkensanden innover i det røde landskapet. Vi forsøker å fotografere naturen rundt oss, men den ene hånden må hele tiden henge fast i bilen. Vi vil jo ikke sprette av heller! Latteren henger i alle fall løst i luften.

IMG_4256 IMG_4407 IMG_4270

– Så du møtte altså Matt Damon? spør en i reisefølget.

Guiden vår Mohammad forteller om da Ridley Scott og filmcrewet var her i ørkenen og spilte inn scenene til The Martian, som nå i høst har gått på kino.

– Ja, mange ganger. Han var en trivelig type! Han likte seg godt her, svarer Mohammad.

Det er ikke så vanskelig å forestille seg. Wadi Rum må virkelig være en av de merkeligste stedene på jorden. Nå er solen på vei til å gå ned, og de bratte steinfjellene som preger området mellom all den røde sanden, er så glødende røde at det nesten ser ut som de brenner. Det er i grunn ut slik man forestiller seg at Mars skal se ut. I horisonten ligger det derimot en grå skygge.

IMG_4422

– Det ser ut som det kanskje blir regn i natt, sier Mohammed. Dere er heldige, da klarner det kanskje opp i kveld så det blir lettere å se stjernene.

I dagene før vi kom til Jordan var det en stor sandstorm som feide over landet, og det i tillegg til den ekstreme heten gjør at sikten blir noe dårligere enn vanlig. Til tross for regnfaren stopper vi midt ute i ørkenen i skumringen, og Mohammed forteller oss at skyssen vår videre til campen for natten er intet annet enn noen svære, firbeinte dyr med kul på ryggen. Kamelene ligger klare i en ring sammen med beduinene som eier dem. Da vi ankommer er det bare å komme seg opp på ryggene til disse enorme skapningene, og komme oss til campen før det blir helt mørkt.  En etter en stiger vi opp, og da alle er klare leier en av beduinene oss framover. Kamelenes lette steg i den mye sanden gjør at det nesten føles ut som vi glir framover. Vi seiler fram til campen på ørkenens (rom)skip. Høhø.

IMG_4280 IMG_4290 IMG_4303

Men spesielt raske er kamelene i grunn ikke i gangfart. Vi ankommer leiren Captain’s Camp i tide til å se de første stjernene titte fram på den mørke himmelen. Vi vises deretter til «rommene» våre for natten. Inne i teltet mitt står en vanlig dobbelseng! Litt mer fancy enn de tradisjonelle beduinteltene, til tross for hva utsiden tilsa. Likevel er gulvet av sand, med et flott gulvteppe ovenpå.

IMG_4362 IMG_4247 IMG_4333

Kvelden tilbringes i det store mat-teltet i leiren. Her får vi først søt (veldig søt) te, og deretter en nydelig middag bestående av mange forskjellige retter. Som underholdning sitter to lokale menn og spiller instrumenter og synger for oss. Små katter løper rundt mellom beina på oss, og jaggu meg kom ikke stjernene ut i sin fulle prakt til slutt. Å stå der ute i ørkensanden helt alene i et utomjordisk landskap med bare stjernene som lyskilder, følte jeg meg nesten litt lost in space. På en god måte da. Hadde jeg kunne svevet rundt med en utsikt som denne resten av livet hadde jeg gjort det. Uten tvil.

IMG_4337 IMG_4358 IMG_4344

Men jeg måtte tilbake til jorden. Etter en varm natt i teltet mitt, ventet nok et godt måltid på oss. Jeg rakk ikke soloppgangen, men gikk meg likevel en tur opp på noen sanddyner i nærheten av campen før frokosten ble servert. Her satt jeg helt alene og lot blikket hvile på den endeløse ørkenen, og de gigantiske røde klippene. Jeg kjente litt på følelsen som Matt Damon kanskje satt med når han oppdaget at han var forlatt, helt alene på Mars.

Plutselig ser jeg noe bevege seg langt der nede i dalen. Ingen marsmenn, men en liten kamelkaravane kommer gående, og fortsetter innover i ørkenen. Når jeg ser hvor små disse dyrene blir i forhold til de enorme klippene, begynner jeg å skjønne hvor stort dette ørkenområdet faktisk er. Jeg er visst ikke helt alene i denne ødemarken likevel. Og det minner meg på noe. Jeg må rekke frokosten nede i campen!

IMG_4396 IMG_4398 IMG_4420 IMG_4412

Før vi forlater Wadi Rum fraktes vi til et gammelt damptog hvor vi setter oss ned i passasjervognene, later som vi er tyrkere og venter på å bli fraktet tilbake i tid. Kanskje ikke helt tilbake til tidenes morgen, men i alle fall til 1917. Toget begyner å tøffe og gå, og vi seiler sakte, men sikkert gjennom det røde landskapet. Soldater med tyrkiske flagg står og holder vakt utenfor med maskingæver pekende ut i horisonten. Plutselig smeller det! Toget bråstopper, og jeg hører iltre stemmer utenfor. Plutselig ser jeg noe bevegende seg i full fart mot oss i det fjerne. Hester i full gallopp… og noe enda større. Det er Lawrence av Arabia, på kamelen sin, jo!

IMG_4427-001 IMG_4435-001 IMG_4438-001 IMG_4439 IMG_4468 IMG_4480

Det viser seg at vi befinner oss på den siste strekken av den gamle osmanske toglinjen som fraktet varer gjennom dette området på vei fra Damascus gjennom det som nå er Syria, Jordan, Saudi Arabia, til Mekka og Medina. Kampen vi plutselig finner oss midt oppi er The Arab Revolt (araberoppstanden), hvor araberne angrep disse godstogene i et ledd mot sin frigjøring fra det osmanske riket. Vi blir kidnappet av araberne og dratt med. Men det hele ender med at vi blir invitert i teltet deres og for å drikke te, så det var jo en trivelig opplevelse.

IMG_4495 IMG_4518 IMG_4508 IMG_4529 IMG_4543

Dessuten hopper vi på nok en jeep som tar oss lenger inn i ørkenen etterpå. Nok et herlig måltid i en beduin-leir venter oss. Den lokale måten å koke maten på (under ørkensanden) er virkelig en hit. Personlig skulle jeg vært i Wadi Rum mye lenger, men nye, spennende opplevelser stod bokstavelig talt i kø for oss i Jordan, så det var bare å komme seg videre og forlate den merkelige, røde Mars-planeten. Woops. Jeg mener selvfølgelig ørkenlandskapet Wadi Rum.

IMG_4552 Jordan 201510 IMG_4577 IMG_4573

Arab revolt-opplevelsen tilbys av Jordan Heritage Revival Company, og er en spennende måte å oppleve landskapet på dersom man har gått lei av å kjenne seg som på Mars. Har man derimot ikke gått lei av det utomjordiske, og heller ønsker mer, så kan jo denne nyheten være noe. Count me in(to a spacesuit)!

IMG_4517 IMG_4451 IMG_4579

Reisen min til Jordan har denne gang vært i samarbeid med det jordanske turistkontoret JTB, men de har ingen føringer på hva jeg skal skrive, og jeg deler som alltid bare mine egne meninger med dere.
Renate

Reisegal nordlending med bøttevis av eventyrlyst.

18 Comments
  1. Det var absolutt en fin opplevelse 🙂 Stjernehimmelen blir så ekstra spektakulær når man befinner seg så langt borte fra større bebyggelser!

  1. Landskapet var utrolig rødt! :p Spesielt om kvelden når solen hang lavt på horisonten. Man kunne lett bli forvirret å tro at man hadde havnet på Mars, haha.

 1. Det så jo helt magisk ut! Har en venninne som skal til Jordan snart, og jeg er bare så misunnelig 🙂

  Hvor varmt var det?
  Og så dere noen andre dyr etter katter?…..slanger, skorpioner…? (Hilsen Ludvig)

  1. Dette var i september, så det var ganske varmt må jeg si. Så lenge man ikke drar midt på sommeren, så burde det likevel gå ganske greit 🙂 Det ble derimot ganske varmt å sove inne i teltene uten noen form for vifte eller annen luft i bevegelse. Annet enn kameler og katter så jeg ingen andre dyr i ørkenen 😉 Krypdyrene finnes jo, men tror det skal en del til for å treffe på dem. Annet enn myggen da, den kan av og til dukke opp etter en regnskur! 😛

 2. For en opplevelse det må ha vært… Jeg har sett The Martian, og hadde ingen anelse om hvor den ble filmet inn. Dette er absolutt et sted jeg gjerne skulle besøkt. Jordan virker som et veldig spennende reisemål!

  1. Hvis du drar til Wadi Rum tror jeg du vil kjenne deg igjen 😀 Stedet er virkelig den sanne forestillingen om hvordan jeg tenker meg Mars ser ut. Helt vanvittig flott! Jordan er et kjempespennende land med utrolig mye å by på. Anbefales!

 3. Det ser da helt fantastisk ud, Renate. Det må have været en stor oplevelse at bo i en ørken om natten, se stjerne og vågne til en solopgang. Smukke billeder som minder os om vores besøg i Wadi Rum som desværre kun var en dag og vi oplevede ikke at være der om natten men måske næste gang. Vi er ret vilde med Wadi Rum, super smukt sted.

  1. Det er noe spesielt med å tilbringe natten midt i ørkenen, ja 🙂 Skulle egentlig i grunn ha sovet under åpen himmel! Håper dere kanskje får muligheten til å dra tilbake til Wadi Rum en dag!

 4. For en fantastisk spennende opplevelse!! Det ser helt utrolig flott (og annerledes) ut! Nok en gang fine bilder og levende tekst, hvor jeg sitter igjen med lyst til å reise dit! Jeg må se å bli ferdig med studiene så jeg kan få reist litt mer! 😉

  1. Tusen takk for det, Yngvild! 😀 Hehe, sitter litt med samme følelsen. Bare et par uker til masteroppgaven skal inn nå, og etter det blir det bare reising på reising! 😉

 5. For en opplevelse! En natt eller to under stjernehimmelen i Wadi Rum står på ønskelisten min, så jeg håper jeg kommer meg dit en gang. Den røde ørkensanden minner meg for øvrig om ørkenen i Namibia!

 6. Gud, så flotte bilder! Jeg følte nesten at jeg var der selv. Utrolig fint innlegg, Renate 😀 Kos deg masse videre!

 7. For en fantastiskt tur!! Så utrolig spennende ut! Fant ikke igjen denne turen på linken du la ut? Kanskje de ikke har denne gruppe turen lenger?:-(

  1. Hei Linda! Det var absolutt en fantastisk tur! 🙂 Litt usikker hva du mener med gruppeturen på linken? Denne reisen var spesiallaget, tror jeg, men kontakter man turistkontoret i Jordan hjelper de til med å sette sammen reiser, kommer med forslag til hva man kan se/gjøre og kan skaffe guide/sjåfør. Man kan også leie bil/sjåfør selv og dra inn i Wadi Rum og bo på disse campene (som også arrangerer alle disse utfluktene)! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.