9 budsjettopplevelser i København

img_6207

I en storby som København finnes det naturlig nok mye å gjøre. Det beste er derimot, at mye av det man kan gjøre i København, er gratis (eller i det minste veldig billig)!

Danmarks hovedstad København, er et kjent og kjært reisemål for mange nordmenn. Hit drar man får spise og drikke godt, handle og få et avbrekk. Mange tar seg en øl på Nyhavn, leker seg på Tivoli eller går amok i butikkene, men det kan jo bli litt dyrt i lengden. Nedenfor lister jeg en del ting man både man se og gjøre i Danmarks hovedstad, uten å bryte budsjettet.

1. Vindusshopping i Strøget

Strøget er den mest kjente gaten i København. Den er over en kilometer lang, spekket med forskjellige butikker og helt bilfri. Mange av butikkene er kanskje ikke av de billigste, men flere av dem har spennende utstillinger i vinduene – og det å bare se er jo helt gratis! I dette, som var Danmarks første gågate, ligger det dessuten flere vakre små og store torg man kan hvile beina på, ta seg en kaffe og se på livet rundt seg.

Vanligvis er Strøget mer folksomt enn her, avbildet en søndag kveld

2. Utsikten fra tårnet på Christiansborg Slott

Christiansborg slott fungerte som kongens hovedresidens i byen fram til 1794. Deretter tok slottet Amalienborg over. Nå er Christiansborg stedet hvor det danske parlamentet, folketinget og statsministeriet holder til. Dessuten bruker fortsatt kongehuset store deler av dette slottet til offisielle anledninger. Dersom man vil komme seg litt i høyden og se hvordan København ser ut ovenfra, kan man ta turen opp i det flotte slottet. Og det beste av alt – det er gratis!

3. Ta en «free walking tour» gjennom byen

Det finnes flere selskaper som har gratis vandreturer gjennom Købenahvn for turister og andre interesserte. Et av disse er Copehangen Free Walking Tours, som ligger øverst på Tripadvisor. Det finnes også flere forskjellige vandringer å ta, alt fra den store runden med alle sights i København, til mindre vandringer rundt Christiania, pubvandringer og så videre. Det er en ypperlig måte å bli bedre kjent med byen og nye folk, uten å bryte budsjettet. Selv om vandringen i navnet kaller seg gratis, er det likevel høflig (og sikkert forventet) at man gir tips når turen er ferdig.

4. Ta en titt innom Nasjonalmuseet (eller andre museum)

Nasjonalmuseet i København er et spennende sted å ta fatt på. Her finner man mange interessante utstillinger, som strekker seg helt fra oldtiden, via vikingtidens Danmark, gjennom middelalderen og frem til i dag. Danmarks historie er lang, og utstillingene er dermed store og spennende. Foruten de faste utstillingene, finnes det også midlertidige utstillinger, som kan være interessante å få med seg. Museet befinner seg i nærheten av Christiansborg slott, og du kan finne mer informasjon om utstillingene på hjemmesiden deres. Inngangen til museet koster vanligvis 75 DKK, men barn under 18 kommer inn gratis. Nasjonalmuseet er dermed kanskje ikke det billigste museet å stoppe innom, men København har mange andre museer som enten alltid er gratis, eller har enkelte gratisdager i uken.

Bilde av Solvognen på Nationalmuseet hentet fra idea.universe.dk

5. Tilbring en formiddag i Fristaden Christiania

Dette har jeg skrevet et innlegg om tidligere, og det er faktisk ett av de mest populære innleggene på bloggen, så det viser at dette er et sted som interesserer. Christiania regner seg selv som en fristad, med egne regler uavhengig Danmark. Stedet er kanskje mest kjent for sin hippiekultur, og det store naturskjønne områder byr på mange spennende kunstverk, farger og egenlagde hus. Desuten er Christiana kjent for sitt liberale syn på hasj, og bare det bringer nok mange besøkende. Her inne beveger man seg fritt og gratis, men husk å vær forsiktig med hvor du fotograferer.

img_6292

6. Besøk den lille havfrue

Hvem har ikke hørt om denne ikoniske figuren? Den lille havfrue er absolutt en av de mest populære stedene for turister å besøke i København. De fleste blir derimot kanskje overrasket over hvor liten havfruen faktisk er (selv om navnet burde gi et lite hint). Havfruen er inspirert av en av figurene til HC Andersen. Har du kanskje besøkt henne selv?

Bilde av Den Lille Havfrue hentet fra visitdenmark.no

7. Piknik i Kongens Have ved Rosenborg Slott

Grønnområdene rundt Rosenborg slott er utrolig vakre, og virker for meg som det perfekte stedet for en skikkelig piknik i København. Her i slottet bodde den kongelige familien fram til 1720, men nå til dags fungerer slottet som et museum og inneholder blant annet kronjuvelene. Det koster selvfølgelig litt å handle inn maten til pikniken, men det er likevel billigere enn å spise på restaurant, og mat må man jo nesten ha. Parken oppholder man seg selvfølgelig i helt uten kostnad.

img_6142

8. Lån en sykkel (gratis)

København må være en av de mest tilrettelagte byene for sykling i verden! Her finner man egne sykkelveier på lik linje som bilveier, med lyskryss og full pakke. Over halvparten av byens innbyggere sykler til og fra jobb, og kanskje enda flere på fritiden. Byen er flat og dermed enkel å sykle rundt i. Det finnes også mange steder å leie sykkel i byen. Et av de nyeste innslagene er el-syklene avbildet under, som du betaler på sykkelens skjerm for å leie, og så viser skjermen deg kart over byen og forslag til sykkelruter og steder å se. Det billigste alternativet er derimot bysyklene, som har over 120 sykkelstands i byen, og du bare deponerer en 20-kroning for å bruke.

9. Tilbring en formiddag på Dyrehavsbakken

«Bakken» regner seg som den eldste fornøyelsesparken i verden. Den ligger i Dyrehaven, i utkanten av København, og har vært i drift siden 1583. Stedet har en veldig fin og historisk atmosfære, og føles på mange måter som en reise tilbake i tid. Her kan man møte stedets klovn, som har tullet rundt i parken i 200 år, og ta en tur på en berg og dalbane som er over 80 år gammel. Det aller beste med Bakken, er dessuten at inngangen til parken er helt gratis! Man betaler derfor bare for de aktivitetene man vil være med på, og kan bruke resten av tiden på å finne noe godt å spise eller utforske den gamle parkens omgivelser.

Bilde av den gamle berg og dalbanen hentet fra visitcopenhagen.com

Hva synes du om København? Har du kanskje flere tips til ting å gjøre i byen?
Renate

Reisegal nordlending med bøttevis av eventyrlyst.

6 Comments
  1. Sikke nogle gode tips du har til et budget besøg i min hjemby København 🙂 Godt indlæg, Renate og sikke et smukt billede med fantastisk lys af den lille havfrue 🙂

    /Annette

    1. Tusen takk for det, Annette! Dersom København er din hjemby vil jeg tro du har mange gode tips til ting å gjøre i byen selv. 😀 København er en flott by!

  2. Lenge siden jeg har vært i København, men nå fristet det med en ny tur dit. Min favoritt i København var å dingle med beina på bryggen i Nyhavn og se på alle folka og bare nyte livet. Helt gratis også helt til fristelsen for en kald en melder seg ?

    1. København er en herlig og lett tilgjengelig storby. 🙂 Hehe, de beste opplevelsene er ofte gratis – men forfriskninger må man nesten ha i blant også 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.