15 ting man må gjøre i New York

IMG_1381

The Big Apple, City of Dreams, byen som aldri sover – kjært barn har mange navn, og få byer tiltrekker seg flere fans enn New York City!

Jeg kan ikke akkurat kalle meg en NY-ekspert, men har fått muligheten til å besøke Manhattan tre ganger, både på sommeren og på vinteren – og har derfor fått oppleve litt av det byen har å tilby. Mye av det jeg gjorde første gang på besøk gikk igjen neste gang, andre ting falt ut og nye steder ble besøkt. Jeg føler NYC er en by man kan tilbringe ett århundre i uten å få opplevd alt den består av… Det er likevel enkelte ting jeg i mine øyne føler man bare presse inn når man først reiser til byen, og nedenfor ser dere min liste over musts.

1. Gå over Brooklyn Bridge

… Og da helst i solnedgangen. Da Brooklyn Bridge åpnet i 1883 var den verdens lengste hengebro, og fortsatt står den støtt den dag i dag. Over 6000 mennesker går over broen daglig, og det er ikke vanskelig å skjønne hvorfor. Broen er blitt et ikon, og det er en vakker spasertur å gå eller sykle mellom Brooklyn og Manhattan. Turen over tar ca. 30 minutt, men beregn mer tid om du har lyst å stoppe opp og nyte utsikten. Pass på å få med deg solnedgangen herfra, den er spektakulær!

IMG_0952

2. Vandre rundt i Greenwich Village & West Village

Disse koselige nabolagene skiller seg veldig fra resten av Manhattan. Her finnes ingen høyhus og gatene går i en annen vinkel enn resten av byen. De små byhusene fra 1800-tallet skaper en nesten landsbyatmosfære, og minner mer om koselige London enn svære New York. Tilbring en ettermiddag med å bare vandre rundt i de rolige gatene, ta en kopp te eller kaffe på en av de mange små kaféene, luft lommeboken i en eller flere av designerbutikkene – og pust ut! Her er tempoet roligere enn i resten av byen. Er du en fan av Sex og Singelliv kan du ta turen innom Perry Street (mellom Bleeker St og West 4th) og se fasaden til leiligheten hvor Carrie Bradshaw bodde i serien.

IMG_0896

3. Utforske The Met

Dette enorme museet er ekstravagant både utendørs og innendørs. The Metropolitan Museum of Art er det fulle navnet, og er det største kunstmuseet i USA. Bygget er enormt og huser mer enn 2 millioner kunstverk! Her finner man blant annet mumier fra gamle Egypt, flotte skulpturer fra antikkens Hellas og Roma, afrikansk og asiatisk kunst, ikoner fra middelalderen, verdensberømte malerier fra de europeiske renessanse- og barokkunstnerne og moderne verk fra kunstnere som Pollock, Picasso og Dali. Det er med andre ord en gullgruve for kunstinteresserte. Her inne kan man tilbringe flere uker uten å få sett alt, så sett av god tid! Et perfekt utflukt dersom været viser seg fra sin mindre hyggelige side.

IMG_5539

4. Tusle rundt i Central Park

Et besøk i byens grønne lunge burde man ikke være foruten på en tur til NY. Central Park åpnet i 1857, og regnes som en av verdens største byparker. Den strekker seg fra 59th street i sør til 110th street i nord, og inneholder blant annet en stor innsjø, et naturlig skogmiljø, en dyrehage, en karusell, skøytebaner på vinteren og basseng på sommeren, kilometervis med gåstier, lekeområder for barn, svære gressletter hvor man kan spille sport eller sole seg, et amfiteater, fontener og ikke minst – et slott! Her kan man blant annet ha piknik, sole seg, gå på skøyter, dra på båttur, se teater, gå, jogge eller sykle og ri på hest. Mange muligheter med andre ord!

USA 07 400

5. Hilse på Frihetsgudinnen

Staten Island-fergen som går fra fra tippen av Manhattan ved Battery Park over til Staten Island, tar deg rett forbi et av byens fremste kjennetegn – Frihetsgudinnen. Gaven fra Frankrike har blitt et ikon, og hun hilser velkommen til de som ankommer New York fra sjøsiden. Fergeturen over til Staten Island tar 25 minutt hver vei, og er fullstendig gratis. Er man relativt rask, kan man gå rett fra fergen man ankommer med og ombord i neste ferge som tar en tilbake til Manhattan.

IMG_1307

6. Nyt en cupcake fra Magnolia Bakery

Dette bakeriet fikk nok sitt gjennombrudd gjennom hitserien Sex og Singelliv – men det er vel fortjent. Nydeligere cupcakes skal man lete lenge etter. Men én er absolutt nok dersom man vil unngå sukkersjokk.. Bakeriet har blant annet utsalg på Rockefeller Plaza, nede i food courten i Grand Central Station og i Perry Street i West Village. I sistnevnte kan du forresten regne med å ende opp i kø… lenge.

IMG_1981

7. La deg blende av neonlysene på Times Square

Turistfelle nr. 1 i New York, men åh så gøy! Det er når mørket senker seg at Times Square virkelig våkner til liv, så har du bare besøkt stedet på dagtid har du gått glipp av noe. Her springer det superhelter rundt i gatene, en (nesten) naken cowboy spiller gitar her i sommermånedene, turister står i eviglange køer for å kjøpe billetter til musikaler og tv-show, gule drosjer suser forbi, og dampen fra undergrunnen oser opp gjennom kumlokkene i gaten mens neonlysene blinker heftig over deg.

IMG_1773

8. Stopp innom Grand Central Station

Denne enorme terminalen befinner seg i Midtown, Manhattan og er verdens største togstasjon hvis man regner antall togplatformer. Her er flerfoldige tusener av mennesker innom hver dag på tur til jobb fra forstadene. Terminalen har også t-banestasjoner tilknyttet seg, og en enorm foodcourt nede i kjelleren som tiltrekker seg mange besøkende. Den store hallen som er avbildet nedenfor er ofte brukt i filmer og tv-serier, og er alltid full av reisende. Stjernetaket i denne hallen er utrolig flott, så glem ikke å se oppover når du besøker bygget.

USA 07 044

9. Spis på en Diner

Dinere har de mange av i New York, og mange er rettet mot turister med priser som gjenspeiler dette (skal du spise billig burde du seile vekk fra områdene rundt Times Square). Det er på de mer tradisjonelle, «ekte» dinerene du får en skikkelig amerikansk matopplevelse. Enorme, velsmakende porsjoner til en billig penge, et fantastisk hyggelig og morsomt personale, og lokale mennesker i båsene rundt – dét er oppskriften til suksess. Bildet nedenfor er fra Scotty’s Diner på Lexington Ave og hadde svære, gode porsjoner mat til en billig penge!

IMG_1803

10. Utforsk historien på American Museum of National History

Dette museet er et av de største og mest berømte i hele verden. Museet ble startet i 1869 og tar i dag opp hele fire kvartal på Manhattan. Det inneholder alt mulig fra små fossiler til verdens største jernmeteoritt på 34 tonn. Dinosaursamlingen er en av de største og mest imponerende i verden, og i taket på havavdelingen henger en blåhval i naturtro størrelse. Du kan se neandertaler i øynene i The Hall of Human Origins og dyr fra hele verden i forskjellige diorama. Man kan også ta turen til stjernene og planetene i Hayden Planetarium. Museet er virkelig et fascinerende sted å tilbringe en formiddag (eller helst en dag eller to, haha). Filmen Night at the Museum tok forresten sted her, selv om mange av interiørscenene ble filmet i studio.

USA 07 587

11. Vis din respekt på Ground Zero

Etter terrorangrepet 11. september 2001 ble det etterlatt to svære hull der tvillingtårnene engang stod. Det er nå over 13 år siden, og stedet har forandret seg veldig siden den gang. De nye WTC-skyskraperne strekker seg nok engang mot himmelen, og to svære vannbasseng er blitt laget som minnesmerker over bygningene som tidligere stod her og alle menneskene som gikk tapt. Det er gratis inngang til området, men man må reservere billetter til et bestemt tidspunkt for å ikke overskride antall mennesker som er lov på stedet på en gang. Det er også streng sikkerhet på stedet, så forvent både kø, og å måtte sende ytterklær og vesker gjennom et screeningapparat før du kommer inn.

IMG_1734

12. Ta turen over til Brooklyn

Mange av turistene som kommer til NYC holder seg for det aller meste på Manhattan. De andre bydelene har derimot også mye å by på! I Brooklyn er bygningene lavere, barnefamiliene fler og tempoet litt roligere enn på Manhattan. Her finnes det flust av restauranter, barer og andre kulturelle tilbud – samt en botanisk hage og flere flotte parker. Nederst på Brooklyn finnes også den gamle fornøyelsesparken Coney Island som er godt besøkt på sommeren.

IMG_0935

Og ikke minst er det er fra Brooklyn at man kan ta nydelige bilder av Brooklyn Bridge og skyskraperne på Manhattan etter at solen har gått ned. Anbefales!

IMG_1038

13. Besøk den fjerne Østen i Chinatown

Jeg har reist en del i Asia og kan med hånden på hjertet si at jeg følte virkelig at jeg VAR i Kina (og/eller lignende land) her i  byens Chinatown! Det var helt utrolig. Vi tuslet først rundt i ytterkantene mot Little Italy, og dette området var preget av hundrevis av turistsjapper som solgte akkurat det samme. Det var ikke før vi gikk inn i dybden av stedet at vi oppdaget kjernen av Chinatown. Enorme grønnsaksmarkeder og fiskemarkeder med krabber krypende på gulvet, priser i YUAN, og ekspeditører vrælende på mandarin. Hele kjøpesentre (i liten skala) med BARE asiater, og butikker IDENTISKE med de vi så i Kina. Helt utrolig rått.

IMG_1669

14. Vindusshopping langs 5th Ave

Lommeboken må være relativt tykk for å kunne slå seg løs på denne gaten, men vindusshopping kan være nesten like gøy! Butikker som Tiffany’s, Cartier og Chanel pryder denne gaten nord for 49th Street og opp til Central Park. Spesielt i julesesongen er gaten og butikkene pyntet til randen! Husk å ta turen innom Saks & Company for den lille ekstra dosen av luxury.

IMG_1816

Sist, men ikke minst…

15. Se solnedgangen fra Top of the Rock!

Det er utrolig spesielt å stå på toppen av New York og se hvordan solen går ned i havet bak Empire State Building, og hvordan lysene i byen sakte men sikkert lyser opp i takt med at mørket senker seg. Det bare MÅ oppleves. Man ser faktisk helt til Frihetsgudinnen, og Brooklyn, New Jersey, Queens og Harlem.. og ikke minst hele Central Park. Det er her oppe man ser hvor gigantisk parken faktisk er. De gule drosjene ser ut som små maur der de kaver seg fram i de rette gatene, og man kan se inn på de opplyste kontorene i byggninger like ved.

IMG_1492

Det finnes selvfølgelig uendelig mange andre ting man kan gjøre i denne millionbyen. Mange ønsker heller å ta turen opp i selve Empire State Building, men selv synes jeg det er kulere å kunne se til bygningen enn fra den. Har man tid/mulighet kan man dra opp i begge, for utsikten blir jo noe annerledes. Shopping er et must for mange som besøker NYC, og det finnes jo uendelige muligheter for dette. Nattelivet og restaurantmulighetene er også en drøm. Dette er faktisk byen som har ALT. Eller hva mener du om NY?
Renate

Reisegal nordlending med bøttevis av eventyrlyst.

10 Comments
 1. Jeg har også besøgt NYC tre gange, og der er stadig en masse, som jeg slet ikke har oplevet endnu! Den by er jo fuld af oplevelser og muligheder. Af de store museer så foretrækker jeg egentlig mest kunstmuseerne MoMA og Guggenheim. Met og AMNH er for «historisk» for mig, men det er selvfølgelig en smagssag 🙂 Hvis der er én must-see, som jeg gerne vil opleve ved næste NYC-besøg, så er det «The High Line». Forestiller mig at det kunne være meget hyggeligt at tage en gåtur oppe mellem bygningerne og over trafikken 🙂

  1. High Line hadde jeg også så lyst å se sist jeg var der! Men det var på vinteren, og iiiskaldt, så jeg tenkte det ikke ville være like gøy som f.eks. på sommeren :p Så den utsatte jeg til en eventuell nesten gang, hehe. MoMA er fantastisk, men Guggenheim har jeg faktisk ikke vært på! Med andre ord mange ting som gjør at jeg ønsker å dra tilbake 😀

 2. Jeg elsker New York og har vært der 7 eller 8 ganger, har mistet litt tellingen. Men det er en ting jeg ikke har klart å somle meg til ennå som står på programmet neste gang jeg er der og der er å gå High Line og komme meg til Harlem en tur, gjerne på en søndag hvor man kan stikke innom en kirke og hører skikkelig Gospel.

  1. Oi, that’s a lot! High Line har jeg også lyst å besøke, samme å oppleve gospel i f.eks. Harlem! Undersøkte faktisk det da jeg var der rundt juletider sist, men leste mye om at enkelte kirker var stengte for turister (fordi så mange kom og gikk under gudstjenestene og ikke hadde respekt for de lokale), og at bare et par var åpne for turister. De som var åpne tok visstnok penger (sånn flere titalls dollar) for at man skulle komme inn, og var fulle av turister og not so much lokale. Så det ble til at vi bare droppet det, veldig synd :/

  1. Så bra 😉 Jeg synes USA har så utrolig mye forskjellig å by på, og det er kanskje ikke så rart når det gjelder størrelsen på landet, haha.

 3. Nei så gøy! Jeg har nettopp laget et lignende innlegg om New York! Hehe… Du hadde fått med masse bra da! 🙂 Flotte bilder! Elsket New York, for en fantastisk GØY by å være i! Skal soleklart tilbake dit! 😀

  Vi måtte ikke bestille billetter eller gå igjennom security på Ground Zero forresten, har policyen endret seg kanskje? Det var et fint sted å besøke, veldig spesielt!

  1. Oi så artig, det må jeg lese 😀 Tror gjerne at du elsket NY, det er en helt vanvittig kul by! Jasså, kan godt hende de har forandret på sikkerhetspolicyen på Ground Zero. Jeg var der jo i slutten av 2012 sist, og da var det ikke helt ferdigstilt enda. Bra dere slapp det i alle fall, det tok jo en evighet å komme seg gjennom :p

 4. Jeg er ofte i New York da mannen min bor og jobber der for tiden. Har vært innom de fleste stedene du nevner ja. Mange fine plasser. Vi holder til rett over East River på Long Island City. Her har vi flott utsikt over til Manhattan . Skylinen og utsikten er jo så mye finere når en får den fra litt avstand.
  Jeg elsker Williamsburg , Greenpoint og Brooklyn området. Har kjøpt meg en sykkel jeg vil farte rundt på og oppleve nye ting. Dette vil jeg skrive mer om på min blogg. Vil og utforske Linje 7 ut mot Queens og med endestasjon Flushing. Dette skal være som en reise jorden rundt sies det.

  1. Det høres spennende ut å utforske byen fra sykkelen! Mange gode tips du kommer med. Vil tro det er litt av en opplevelse å tilbringe så mye tid i en by som New York. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.