Lyst til å ta en DNA Journey?

Nylig oppdatertHar du fått høre at du ligner på et annet folkeslag enn det du regner som ditt eget? Har du noengang vært nysgjerrig på hvor du stammer fra? Hva om du kunne finne ut av dette, og til og med reise dit forfedrene dine kom fra? Da burde du lese videre.

For tiden har reisesøkemotoren momondo en kampanje gående som heter Lets Open Our World. Kampanjen handler om å nå mennesker over hele verden og vise hvor like vi alle egentlig er. Vi har alle mer til felles enn hva vi tror. Journey er en del av denne kampanjen, og ønsker å sette fokus på denne likheten og hvordan vi alle er knyttet til hverandre. En nylig undersøkelse gjort i 17 land i forbindelse med kampanjen, viser at halvparten mener de kan spore sitt slektskap fra maksimalt to ulike land. En DNA-test kan hjelpe til med å finne ut av akkurat dette, og derfor har momondo gått til samarbeid med AncestryDNA. Det viser seg nemlig at vi er langt mer multinasjonale enn hva vi tror. Har du noengang undret over hvor du har røttene dine?

Desktop9Det har jeg.

Man får jo høre litt av hvert når man vokser opp, selv om mesteparten av informasjonen går tapt med årene. Oldemor (hun fra Træna husker dere?), hevdet alltid at slekta hadde russisk blod i årene. På farssiden min mente de dessuten at vi hadde svenskt «blått» blod i årene. På mormors side har familien alltid vært veldig reiselystne og rastløse og bosatt seg rundt i den store verden. Noen disse genene finnes også i meg.

Da momondo spurte meg om jeg ønsket å ta del i en DNA Journey, var jeg ikke vanskelig å be. Fortiden har alltid fascinert meg, og å finne ut mer om hvor man stammer fra er for min del gull verdt. Kanskje har jeg mer til felles med menneskene jeg møter på reisefot enn hva jeg tidligere har trodd?

Som en del av kampanjen ble 67 mennesker fra hele verden valgt ut til å delta på prosjektet. De tok alle en DNA-test for å finne ut mer om hvor de stammer fra, og etter noen uker kom resultatet. Det hele ble filmet, og det kan du se i videoen under.

Som du ser kan det være en skikkelig øyeåpner å se resultatet på DNA-testen. Det kan jeg selv skrive under på.

Ikke overraskende var den største prosentdelen av DNAet mitt Skandinavisk (det spesifiseres ikke andel for de enkelte skandinaviske landene), og det er jo kult! For å dra den litt langt så bekrefter det jo på en måte at man stammer fra vikingene. 😉 Mer overraskende var det at hele 10 % av genene er av finsk/nordvest-russisk avstamming. Kan dette ha noe med den samiske tipptipptippoldefaren min å gjøre? Ellers var genene fra både Øst og Vest-Europa, Storbritannia og Irland. De to kanskje mest overraskende momentene var den lille prosenten jødisk opphav, og «hele» 3 % opphav fra Sentral-Asia! Uventet og veldig gøy informasjon å få.

13324244_10157090770720595_1094052312_o

Enkelte steder man besøker får man en spesiell tiltrekning mot. Akkurat som om man har vært der tidligere. Kan det være fordi at forkjærligheten til stedet fortsatt henger fast i DNA-et? Har jeg reiselengselen og rastløsheten i meg fordi jeg stammer fra både samer, jøder, nomader og vikinger? Det er en interessant (men noe romantisk) tanke å leke med. 😉

Har du lyst å vite mer om din oppkomst og mangfold? Ved å ta del i konkurransen til momondo, kan du vinne en DNA-test for å finne ut av akkurat dette. Ved å filme deg selv når du ser på resultatene for første gang, kan du vinne den store hovedpremien hvor premien er en DNA Journey til en verdi av 15,000 euro, til alle landene du stammer fra! Du kan lese mer om konkurransen her.

Les gjerne også mer om Lets Open Our World – kampanjen. Å ønske å feire vårt mangfold, og dermed kanskje bidra til et større samhold, synes jeg er et fantastisk bidrag til en mer åpen og tolerant verden. Stay curious! Som Brad i filmen sier «in a way, we are all kind of cousins».

Hva tenker du, er dette noe som er interessant for deg?

Jeg fikk DNA-testen sponset av momondo
Renate

Reisegal nordlending med bøttevis av eventyrlyst.

6 Comments
  1. Jeg synes at sådan noget er rigtig spændende og jeg har da også lige tilmeldt mig, så må vi se om jeg bliver udvalgt 🙂 Jeg er dansk og engelsk og ved at dele af den engelske side rejste til USA og blev sendt til Australien for at have stjålet brød. Men mere ved jeg ikke. Det kunne da være spændende hvis man havde DNA fra lande udenfor Europa 🙂

    1. Kult, så bra! Håper du vinner en DNA-test! 😄 En spennende slektshistorie har du jo allerede, og da blir det enda mer spennende å se hvilke overraskelser som dukker opp i DNAet!

      1. Det håber jeg da også! 😀 Ja, det synes jeg også. Det var helt vildt at stå på the Barracks i Sydney, altså det gamle fængsel hvor fanger blev sendt til fra England osv tilbage i 1800-tallet, og så se sin tiptiptoldefar (eller sådan noget) i deres register!

  2. Utrolig kult! Som adoptert (fra Norge vel og merke) er ekstra nysgjerrige på røttene, og har jeg massevis av ting jeg lurer på ang røttene mine! Da jeg var liten løy jeg på meg argentisnk, russisk og tjekkiske røtter, ja til og zewzealandske, for å får en mer «spennende» historie enn den jeg hadde fra før. (Dette er jo kanskje av interrese for flere i foreningen vår adopterte.no? )

    1. Kan tenke meg at å være adoptert gjør at man blir enda mer nysgjerrig på hvor man stammer fra, ja! Hehe, hvem vet, kan jo faktisk hende du stammer fra ett eller flere av de landene – eller noen andre spennende steder. 🙂 Jeg ble i alle fall veldig overrasket over enkelte deler av resultatet, og jeg har i tillegg drevet med slektsforskning slik at jeg trodde jeg hadde sånn nogenlunde oversikt. Overraskelser kom det likevel! Kan gjerne tenke meg at det kunne vært av interesse på adopterte.no. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.