Å reise med bare håndbagasje

IMG_5417

De siste par årene har jeg reist nesten bare med håndbagasje, på turer på alt fra et par dager til et par uker. I begynnelsen var jeg litt skeptisk til hvordan det skulle gå å få med seg alt jeg trengte i en liten sekk, men det gikk helt strålende. Nå vet jeg at jeg ikke trenger mer enn det jeg får ned i sekken, og sparer både tid, penger og stress på flyplassen og ellers. Her kommer noen av mine tips for hvordan man best pakker og reiser med bare håndbagasje:

1. Vurder å reise med sekk/bag i stedet for koffert. Personlig synes jeg man får mer inn i sekken og siden stoffet er tøyelig er den lettere å få inn i hattehyllen på flyet eller under setet foran. Dessuten veier en koffert ofte mer enn en sekk slik at man får mindre med seg.

2. Regelen med å legge fram alt man ønsker å ta med, for så bare ta med maks 1/3 av innholdet funker bra. Trenger du egentlig to jakker? Tre sko? Er du sikker på at du blir å lese fire bøker? Vær hard med deg selv. Det er ganske kjipt å drasse med seg plagg og gjenstander man innerst inne vet man ikke kommer til å bruke. Been there, done that.

3. Husk at det er enkelte ting man ikke kan pakke med seg i håndbagasjen. All væske må for eksempel være i beholdere under 100ml, og alle disse beholderne må få plass i en lukkbar gjennomsiktig pose på 1 liter. Kjøp små beholdere på f.eks. apotek, Clas Ohlsson eller IKEA og fyll alt av store kremer, sjampo og balsam på slike.

4. Pakk mer effektivt! Rull klærne, stapp sokker eller lignende ned i sko, og fyll alle hulrom. Vurder å kjøpe ting som solkrem (som vanligvis er over 100ml) og andre gjenstander som blir for store å pakke i sekken når du kommer på flyplassen (etter sikkerhetskontrollen) eller når du kommer fram. Det kan ofte være billigere også. I stedet for et stort badehåndkle kan du bruke en lett sarong eller leie/kjøpe, ta med ballerinasko eller fine sandaler i stedet for høye hæler, snorkleutstyr kan du leie på plass, vurder om du heller kan bruke joggesko enn store fjellsko på tur, og så lignende.

5. Jeg har i tillegg til sekken alltid en veske med meg, hvor jeg har kamera, bok, pass, penger og papirer slik at det er lett å komme til, og har alltid plass nok i sekken til at vesken får plass oppi dersom de påtvinger «1 håndbagasje per person»-regelen på flyplassen. Da kan jeg også bruke vesken til daglig på reisen, mens sekken som oftest står igjen på overnattingsrommet.

IMG_6809
Lillesekken er med på sykkeltur i Myanmar

6. Legg igjen PCen hjemme dersom du ikke absolutt trenger den med deg. Jeg har investert i en liten PC/tablet som jeg har med når jeg reiser og som så vidt veier noen ting. Vil man spare enda mer plass og vekt kan man legge bøkene hjemme og heller kjøpe en Kindle.

7. Ta med vaskemiddel eller undersøk om de har vaskeri der du overnatter. Når man får vasket klærne underveis slipper man å ta med seg flere klær enn man egentlig trenger.

8. Start å pakk, eller i det minste finne ut hva du skal ha med deg, et par dager (eller mer) før du skal reise. Dersom man pakker i siste liten er det fort gjort å dra med seg mer enn hva man egentlig trenger. Planlegg godt.

9. Reis i de største/tyngste plaggene/skoene du har med seg. Desto mindre vekt og mer plass blir det i bagasjen.

10. Husk at de fleste flyselskapene har en maksvekt på håndbagasjen på mellom 7-8 og 10 kilo et sted, slik at man i utgangspunktet ikke bør pakke kofferten/sekken tyngre. Jeg har derimot aldri vært borti at håndbagasjen har blitt veid (unntaket er WizzAir), men det er uansett ikke spesielt gøy å gå rundt å bære på en altfor tung sekk i lengden. Møter du dessuten opp med en sekk/bag du såvidt greier å holde, er det godt mulig flyplasspersonalet ønsker å veie håndbagasjen din likevel.

Reiser du bare med håndbagasje selv? Kanskje du har flere tips du kan dele?
Renate

Reisegal nordlending med bøttevis av eventyrlyst.

12 Comments
 1. Veldig nyttig innlegg Renate! Jeg øver meg mer og mer på å reise med håndbaggasje. Det er definitivt lettere å gjøre dette til varmere destinasjoner. Jeg tar ofte (alltid) med meg klær jeg ikke bruker. Skal prøve å bruke den 1/3 – regelen neste gang!

  1. Så bra du fant det nyttig! Som du sier er det mye lettere å pakke lite og lett til varmere destinasjoner, men med litt smarte løsninger er det mulig på vinterstid også 🙂 Jeg brukte også alltid ta med meg altfor mye tidligere, men nå begynner det å gå seg til!

  1. Takk! 🙂 Hehe, ja, man kan lure! Jeg reiste tidligere også med altfor mye mer enn hva jeg egentlig trengte. Det førte bare til stress og frustrasjoner når man skal drasse alle tingene sine med seg. Nå slipper jeg i alle fall det :p

 2. Mange gode tips! Jeg reiser stadig oftere med bare håndbagasje, fordi jeg synes det er praktisk. Pleier blant annet å ha med små og lette varianter av diverse ting – liten tannkremtube, miniversjon av solkremflaske, superlett regnjakke som kan krølles sammen til tennisballstørrelse, lette klesplagg… Da er det jo lettere å holde seg under vektgrense og størrelsesgrense.

  1. Mange gode tips! Miniversjonene av hygieneartikler er gull verdt når man skal reise med lite. Hehe, jeg har også en slik superlett regn/vindjakke. Greit å ha, man kan jo aldri spå været dessverre. Det er uansett utrolig hvor greit det går å reise lite og lett så lenge man lærer seg alle triksene.

 3. Å kunne reise med bare håndbagasje er bare gull! Jeg har vært spesielt glad for det når jeg ankommer sent og bare vil finne stedet jeg skal overnatte på. Ikke stå halv to på natta og vente på bagasje … 😀
  Da vi reiste til Cuba i vinter var det første gangen på gud veit hvor lenge hvor jeg tok med den store backpacken min (som jo måtte sjekkes inn). Jeg ville ha med meg litt mer, noe som kom cubanerne til gode – de fikk klær av meg da jeg skulle reise hjem :-).

  1. Helt enig! Alltid greit å slippe å drasse rundt på så mye, og det er alltid en kjekk følelse å gå rett forbi de som står og venter ved bagasjebåndet 😉 Så snilt gjort av det! Det vil jeg tro de satte stor pris på. Jeg gav bort et par plagg, joggeskoene mine og litt hygieneartikler og ble møtt med enorm takknemmelighet 🙂

 4. Jag reser ofta också bara med handbagage. Främst för att det sparar tid på flygplatsen. När jag åkte till Svalbard skrattade de andra männen åt mitt lilla handbagage. Men man klarar sig långt på det 😉

  1. Det er så utrolig godt å kunne gå forbi bagasjebåndene uten å måtte stå å vente på bagasjen sin der. 😀 Veldig praktisk og tidbesparende. Hehe, det er nok mange som ikke skjønner at man faktisk klarer seg helt fint med bare håndbagasje når man reiser. Men kanskje du inspirerte han til å prøve det samme selv neste gang? 😉

 5. Hei,

  Takk for gode tips. Jeg reiser muligens helt frem til jul. Vil du fortsatt anbefale håndbagasje?
  Tenker å holde meg til varme steder, men ha med ett av hvert plagg ca. Jeg forsøkte å pakke i 40l i sted og det gikk overraskende bra.

  1. Herlig at du ønsker å reise med bare håndbagasje! Dersom du reiser i varme klima, og har mulighet til å vaske klær titt og ofte, så er det nok fullstendig mulig å reise med bare håndbagasje. 🙂 Spesielt når man reiser over lengre tid, vil det nok være kjekt å slippe å pakke opp og ned en svær bagasje hele tiden. Dessuten har man en tendens til å bruke omtrent samme klær hele tiden. Finner du noe å handle underveis, er det jo mulig å enten utvide bagasjen, eller sende det hjem i posten.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.