En rundtur i Andalucía

Fastlandet i Spania er delt inn i 17 regioner, og den sydligste og en av de største av disse, er Andalucía. Litt spontant bestemte jeg meg for å dra nedover og bli bedre kjent med denne delen av Spania, som mange mener er selve essensen av landet.

Det er nettopp fra Andalucía mange av de tingene vi regner som typiske for Spania stammer fra. Både tyrefekting, flamenco, sherry og tapas sies å ha sin opprinnelse her. Dessuten varierer landskapet fra lange strender ved Middelhavet til store, grønne sletter, åser dekket av oliventrær og hvitmalte gårder, og dominerende fjellområder som dekkes av snø om vinteren. I Andalucía finner man sjarmerende pueblos blancos, de hvite byene, som er nærmest dekket av bugnende appelsintrær, frodige blomster og en avslappet sørspansk atmosfære.

En rundtur i Andalucía er dessuten ikke bare en rundtur geografisk sett, men også en rundtur i områdets historie. Andalucía har tilhørt fryktelig mange ulike folkeslag og kulturer opp gjennom årene. En av de som har satt størst spor på mange av byene jeg besøkte, var de muslimske nordafrikanske maurerne. Det er tross alt bare noen kilometer som skiller Spania fra Afrika ved Gibraltarstredet, og det er derfor ikke så rart at de fant veien over. Maurerne skapte en høykultur i området i perioden de styrte den iberske halvøya mellom 700-tallet og 1400-tallet, og gjorde Granada til sitt sentrum. De spanske katolikkene med kongeparet Ferdinand og Isabella i fronten, gjenerobret området i 1492, men fortsatt preger den mauriske kulturen Andalucía, spesielt når det gjelder befolkningen, stedsnavn, bygninger og monumenter.

Sør-Spania 20177

Den første og eneste gangen jeg har vært i Spania tidligere, var i Barcelona og området rundt for 11 år siden. Derfor tenkte jeg at nå var tiden kommet for å bli bedre kjent med landet som mange nordmenn regner som deres fremste ferieland. Det kommer egne (og mer detaljerte) innlegg om mange av stedene jeg besøkte, men nedenfor kommer en liten liste over alle byene jeg besøkte og som jeg varmt anbefaler videre dersom man ønsker seg en rundtur i Andalucía.

Málaga

Málaga er en av de største byene i Andalucía, og ikke minst en av de byene som er aller lettest tilgjengelig for oss nordmenn med direktefly fra blant annet Oslo. Málaga slo meg som den mest moderne av de byene jeg besøkte i området, og er dessuten den eneste byen av de nevnt her som ligger ved havet. Det var godt å sette seg inntil et av palmetrærne ved stranden Malagueta og få litt påfyll med solens stråler og varme etter over en måned uten. Ellers vandret jeg langs kystpromenaden med både lokale og turister som var på søndagstur, dro innom Picassomuseet (som dessverre holdt på å renovere, så utstillingene var amputerte) til ære for kunsteren som faktisk er født i Málaga, besøkte katedralen, Plaza de la Merced og vandret opp til fortet Gibralfaro. Sistnevnte hadde en helt fantastisk utsikt ut over byen og kysten. Det fine med Málaga på søndager er at mange av byens kirker og museer har gratis inngang utpå ettermiddagen, og det samme gjelder både Alcazaba-festningen og Gibralfaro (gratis etter kl. 14).

IMG_9264 Sør-Spania 2017

Sevilla

Hovedstaden i Andalucía er storbyen Sevilla. I sentrum av det hele ligger den gigantiske katedralen, som regnes som den aller største gotiske katedralen i verden, og det tredje største kirkebygget etter Peterskirken i Roma, og St. Pauls-katedralen i London. Der inne er det temmelig høyt under taket! Her finner man også den angivelige graven til ingen ringere enn Christofer Columbus. Utsikten fra det tilhørende klokketårnet La Giralda, som opprinnelig var et minaret, var også helt fantastisk. Derfra ser man ned i de svingete små og store gatene i blant annet nabolaget Barrio Santa Cruz, hvor det ligger fristende tapasbarer på rekke og rad. Jeg likte meg dessuten svært godt i palasset Real Alcazar, som stammer tilbake til maurertiden, men som fortsatt er kongens offisielle residens når han er i Sevilla. I stedet for å troppe opp når stedet åpner, som alle andre, valgte jeg å dra dit utpå dagen (når de andre var gått lei), og fikk være der nesten alene. Sevilla kan man dessuten ikke reise fra uten å få med seg litt flamenco! Derfor tok jeg turen til Casa la Flamenco en kveld, hvor det var en intim og forrykende stemning – og for ei som aldri har sett dansen før, var det litt av en ellevill opplevelse, haha.

IMG_1213 Sør-Spania 20175

Granada

Byen Granada ved foten til Sierra Nevada-fjellene, fant jeg fort ut at var noe for seg selv. Til tross for den bitende kulden som omhyllet stedet når jeg besøkte, likte jeg meg godt her. For mange er Granada bare den mektige maurerfestningen Alhambra, og det skjønner jeg på mange måter. Alhambra er tross alt det mest besøkte monumentet i hele Spania, og det er en stor opplevelse å få trø rundt på et sted så spekket med historie som dette. Men selve bykjernen i Granada må man heller ikke glemme, og dette er dessuten byen man burde besøke dersom man ønsker seg litt påfyll av kulturen, maten og arkitekturen fra Nord-Afrika eller Midtøsten, uten å måtte reise hele veien dit. Ta heller turen til Albaicin-nabolaget. Her finner man ekte marokkansk mynte-te, mat, arabiske markeder og arkitektur, og følelsen av å nærmest befinne seg i 1001 natt. Før du forlater byen må du for all del få med deg solnedgangen over byen og Alhambra fra utsiktspunktet ved Plaza de San Nicolas. Selv om det ikke akkurat var noe sol å se da jeg besøkte, var det et flott skue å se festningen lyse opp i de stadig mørkere omgivelsene mens snøen falt i fjellene i bakgrunnen.

IMG_0661 Sør-Spania 20173

Córdoba

Córdoba virket ikke spesielt inspirerende da jeg ankom med toget, men det inntrykket forandret seg fort da jeg kom inn i det gamle sentrum av byen. Innenfor den gamle bymuren og spesielt i den gamle jødiske bydelen var husene skikkelig fargerike, med flotte fliser og vakre dører, og på husveggene hang det tonnevis med blomsterkrukker til tross for at vi befant oss midt i januar. Historien til Córdoba strekker seg langt tilbake, og et av byens trekkplaster er den romerske broen. Det er en fin spasertur over for å se på utsikten inn mot det gamle sentrum fra den andre siden av Guadalquivir-elven. Byens fremste attraksjon, og med god grunn, er derimot La Mezquita; moskékatedralen. Dette spesielle praktverket er nesten grunn nok til å ta turen til Córdoba. Her lå det opprinnelig en gammel kirke, før maurerne reiste en moské, som bare ble større og større med årene. Etter at katolikkene overvant byen, ble en stor overdådig katedral reist inne i moskeen, og slik står bygningen som et gedigent smelteverk av ulike religioner fortsatt den dag i dag.

IMG_0874 Sør-Spania 20174

Ronda

Lille Ronda skiller seg ganske mye ut fra byene nevnt over, og ikke bare på grunn av størrelsen. Ronda ligger nemlig spektakulært til oppe på en høyslette med dramatiske klippevegger rundt. Det gamle og det nye sentrum som ligger på hver sin side av en over hundre meter dypt kløft, er knyttet sammen med den gigantiske broen Puente Nuevo, og skaper et svært spennende syn. De hvite husene ser nesten ut som de velter ut over klippeveggene, og de som bor der kan neppe lide av høydeskrekk. Ronda har bare i overkant av 30,000 innbyggere, og regnes som en av de mange pueblos blancos, eller hvite byene, i Andalucía. Som i mange av byene over, hadde maurerne også tilhold her, og man finner blant annet noen godt bevarte arabiske bad i den nedre delen av byen. Ronda er en av Spanias eldste byer, og også en av de vakreste, så befinner man seg i Andalucía, er dette et sted man burde ta turen innom.

IMG_9452 Sør-Spania 20171

Setenil de las Bodegas

Fra Ronda kunne jeg ikke unngå å ta en kort tur til lille Setenil, en annen av de hvite landsbyene i Andalucía. Denne skiller seg derimot på mange måter ut. For det første er den bitte liten med bare i overkant av 3,000 innbyggere. For det andre er den i motsetning til de andre hvite byene nesten umulig å se på avstand. Hvor for eksempel Ronda ligger oppå en fjellklippe, ligger deler av Setenil under fjellet (!). Temmelig spesielt, eller hva? Flere av husene er gravd inn i fjellet bak, slik at bare fronten på husene vises på utsiden, og flere steder henger fjellet ut over de smale gatene. Stedets opprinnelse er et mysterium, men byen er nok svært gammel. Flere steder i området rundt er det funnet huler som har vært bebodd hele 25,000 år tilbake i tid.

IMG_0035 Sør-Spania 20172

Praktisk informasjon om å reise rundt i Andalucía

Transport

Man kommer seg raskt og billig fra Oslo Lufthavn til Málaga med direktefly fra Norwegian. Selv betalte jeg bare 650,- tur retur. Fra Málaga er avstandene til de andre byene nevnt ovenfor ganske kort og direkte. Tog til Sevilla kan ta under to timer, og buss til Granada tar rundt to-tre timer.

Selv reiste jeg for det aller meste rundt med tog, og billetter kan man bestille på stasjonen ved ankomst, eller på forhånd på nett via siden www.renfe.com. Desto tidligere man bestiller, desto bedre tilbud på billettene kan man få. Langdistansebuss er også en mulighet, men den tar ofte lenger enn toget. Prisen er derimot ofte lavere enn toget, om det er viktig for deg. For togturene betalte jeg alt fra 10 til 25 euro én vei, avhengig av togtype (de raskeste og mest direkte togene er selvsagt dyrest). Den offentlige transporten utenom de større byene er dessverre noe manglende.

Mellom enkelte av de mindre og landsbyene i Andalucía går det likevel lokalbusser. Jeg tok for eksempel en slik buss mellom Ronda og Setenil. Den 45 min lange turen kostet bare 1,80 euro, og jeg betalte inne på bussen.

Andalucía er likevel en region man opplever best med leiebil. Med leiebil er man ikke avhengig av bestemte avgangs- og ankomstider, og kan kjøre rundt i eget tempo. Man får med leiebil også muligheten til å dra hvor man selv ønsker, uten begrensningene den offentlige transporten har.

Inne i selve byene, spesielt innenfor de gamle bykjernene, kommer man seg best rundt til fots. Det finnes likevel både bybusser, hest og vogn, sykkeldrosje og segway tilgjengelig dersom det er ønskelig.

Overnatting

Jeg overnattet et par netter på hostell i Málaga, men for det meste ellers på lokaldrevne pensjonater. Jeg booker alltid på booking.com, hvor jeg lett kan sammenligne priser, plassering og tilbakemeldinger fra andre reisende. Dessuten kan man avbestille fram til et par dager før ankomst, i tilfelle man finner noe bedre sted å bo underveis. Hostellet jeg bodde på i Málaga, Alcazaba Premium Hotel, kostet bare 350 kr for to netter i et seks-mannsrom for bare kvinner (og den ene natten hadde jeg hele rommet for meg selv!). På pensjonatene betalte jeg mellom 200-300 kr for privat rom med enten privat eller delt bad.

Klima

Vær- og klimamessig kan man gjerne besøke dette området hele året rundt. Midt på sommeren kan det derimot være ganske hett i enkelte av disse byene, mens det nok er kjøligere i de som ligger høyere til (som f.eks. Granada). På vinterhalvåret går sjeldent temperaturen under 10 grader, selv om jeg hadde ned i minusgrader og snø en dag nå i januar, men det hører virkelig til sjeldenhetene. På de fineste dagene var temperaturen mellom 16-20 grader, og solen varmet godt.

Sør-Spania 20176

For meg som har besøkt mange av de gamle spanske koloniene på f.eks. Cuba og i Sør-Amerika, var det gøy å endelig se hvor disse stedene har fått deler av kulturen sin og arkitekturen sin fra. Det er jo kanskje ikke så rart at det er skikkelig store likheter! Det var jo tross alt her Christofer Columbus satte seil fra før han reiste over Atlanteren og gjenoppdaget Amerika. Andre kulturer, religioner og folkeslag har satt sitt preg på Spania, men Spania har også satt sitt preg på deler av verden.

Du har kanskje reist rundt i Andalucia og disse byene selv? Har du en favoritt, og kanskje forslag på andre steder verdt å besøke i regionen? Del gjerne!
Renate

Reisegal nordlending med bøttevis av eventyrlyst.

10 Comments
 1. Sikke en dejligt rundtur i Andulucia 🙂 Sikke meget du har nået at opleve på en uge. Det er en af de steder vi drømmer om at rejse til så tak for masser af gode tip og input, Renate. Dit indlæg har nu giver os større lyst til at besøge den del af Spanien.
  /Annette

  1. Det var det virkelig 🙂 Man kan rekke mye på en uke! Dersom dere ikke har vært i den delen av Spania, er det absolutt et sted verdt å reise. 🙂

 2. Spania er fremdeles et fullstendig uutforsket land for meg, merkelig nok 😀 Men jeg satser på at det snart blir en tur dit, og sørlige Spania frister. Veldig fin introduksjon til området, gleder meg til å lese mer!

  1. Hehe, litt som det var for meg da. 😛 Og nå skal jeg plutselig dit enda en gang i løpet av dette halvåret, så det er fort hvordan det kan snu!

   Så bra at du likte innlegget. Jeg synes selv dette er et veldig spennende område 😀 Flere innlegg kommer så fort som mulig!

 3. Aah! Dette innlegget trengte jeg å lese. Vurderer en svipptur til Malaga og omegn (Granada) før sommeren. Nevnte til deg på insta at jeg skal ta et utvekslingsår der, så tenkte jeg skal sjekke ut potensielle vertsfamilier eller rom før alt skjer på ekte. Var det mange backpackers på denne tiden av året?

  1. Så gøy! Sikkert smart å sjekke ut selve stedene og steder du kan bo før du ankommer på utvekslingsåret, vil jeg tro. 🙂 Nei, det virket faktisk som det var temmelig få backpackere der nå (som jeg så i alle fall). Jeg traff ei fra Brasil, som bodde på samme rom på meg på hostellet den første natta, og den andre natta der hadde jeg jo rommet helt for meg selv (!). De fleste turistene jeg så var enten spanjoler (eller turister fra Sør-Amerika) som var på tur, enten i par eller flere venner sammen, eller store turistgrupper fra Asia.

 4. Så mange fine tips! Jeg drar til Málaga snart og har store planer om å leie bil og kjøre litt rundt. Har vurdert Ronda, men ser nå at også Setenil de las bodegas burde vurderes! Spennende! Jeg har litt til å reise til Granada også, men da mye kun for å se Alhambra. Har også vurdert dagstur til Marokko eller Sevilla. Vi får se.
  Igjen; takk for mange spennende tips! 😀

  1. Takk for det! Har du bil og skal innom Ronda, så er Setenil nesten bare borti svingen, så de kan fint kombineres. 🙂 Granada var spennende med sin marokkanske atmosfære, og Alhambra er bare helt praktfull! Sevilla likte jeg meg også veldig godt i. Mange spennende steder å velge i der nede med andre ord. 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.