Yogahelg på Fordypningsrommet Fleinvær

– Vi starter med å puste dypt inn tre ganger.

Jeg ligger med øynene lukket på yogamatta. Utenfor uler vinden gjennom husveggene, men inne er det varmt og godt. Stemmen til yogini Marianne Wiik Olsen (31) tar oss med på en indre reise, hvor man finner fram til kroppens styrke og sinnets ro.

Vi ankom Fordypningsrommet på Fleinvær i Gildeskål på fredags ettermiddag. Øyriket ligger vest for Bodø, ut i havgapet, og består av like mange øyer, holmer og skjær som det finnes dager i året. Nå til dags er det bare ni fastboende igjen, men de mange husene på øyene vitner om en levende historie, som Fordypningsrommet nå er med på å videreføre. Dette monofunksjonelle anlegget består av ni hus, og bryter med det moderne samfunnets krav til multifunksjonalitet. De ni husene har altså forskjellige funksjoner, hvor fire av dem fungerer som sovehus, ett av dem som badehus, ett som sauna, ett som kjøkken, ett som arbeidsrom og ett som tenkehus, eller tenkerom, om du vil. Her kan man senke skuldrene, og få alburom, pusterom og bevegelsesrom.

Gildeskålværingen og musikeren Håvard Lund hadde en visjon for denne tomta som han kjøpte for tolv år siden, og i 2016 siden stod dette anlegget ferdig. Det ble ingen privat hytte i denne omgang, men et unikt sted hvor kreative sjeler kan leie seg inn for å komme i kontakt med naturkreftene og sin indre verden. En mulighet til å finne roen, og skape.

– Arkitektstudenter har stadig nye ideer når de kommer innom, så stedet er i konstant utvikling, forteller Håvard, som vi er så heldige å treffe på den første kvelden.

Til tross for sine harde linjer, gjør plasseringen og utviklingen dette stedet til en slags organisk masse. Veggene fungerer nesten som lerret som farges av lyset, regnet og salt. Stedet preges av stille hav det ene øyeblikket, og hvit hav det neste. Fisk som hopper og måse som jakter. Regn på ruta, solgløtt og stjerneklart. Vinduer uten gardiner gjør at man får med seg alt. På ei øy uten butikker, kafeer, vei og biler, får man mulighet til å koble av for å koble på. Man får hvilerom og tid til å reflektere. Wifi-nettverket heter: «Do you really want to do this?». Det frister veldig å la være.

Dette er Mariannes første Northern Yoga Experience, en helg som kombinerer vill og vakker natur, yoga, meditasjon og det å være til stede. Her skal man rette fokus mot seg selv, og oppmerksomheten mot nuet. Her skal man lade opp, og dra hjem med følelsen av å ha fått påfyll for både kropp og sjel.

Morgenene starter med en halvtimes stillhet og ro i meditasjon. Her følger man sin egen pust gjennom kroppen, mens man prøver å stenge ute hverdagens plikter og mas.

– Møt eventuelle tanker som dukker opp med vennlighet, og vis de vekk, sier Marianne med myk stemme.

Marianne er utdannet yogini og underviser i Hatha Yoga. Dette er en av hovedgrenene innenfor yoga, hvor mange av de nye retningene springer ut fra. «Ha» betyr sol, og «tha» betyr måne. Denne typen yoga handler derfor om motsetninger; den aktive delen og den inaktive, rolige delen, som sammen skaper en helhet. Selv om Hatha Yoga i stor grad er fysisk og består av ulike stillinger, er likevel fokuset på pusten og pusteteknikker svært viktig. Hovedsakelig for å forebygge skader, men også for å avspenne hode og kropp.

Motsetningene i denne typen yoga speiler på mange måter omverden vår her på Fordypningsrommet. Her får man både egenrom og fellesrom, og man fordyper seg like mye i sitt eget sinn som man fordyper seg i omgivelsene. De firkantede bygningene med sine skarpe linjer skaper en stor kontrast mot det rullende landskapet, det bølgete havet og de massive skyene på himmelen ovenfor. Kontraster og motvekter, slik det alltid er i naturen og livet generelt.

Etter mer utfordrende yogaøkter på dagtid, er det Restorative Yoga som står på timeplanen på kvelden. En svært rolig form for yoga med fokus på avslapning for både kropp og sinn. Her tar man utstyr til hjelp for å kunne slappe helt av i stillingene, og holder de i fem minutter eller mer. Det virker. Noen blir så avslappet av de rett og slett sovner av. Senere venter en tur i badstuen, et dypp i havet for de aller tøffeste og kanskje et glass vin attåt.

Dagenes timeplan tar alltid hensyn til solnedgangene. Kanskje ikke så rart. Her ute er de som fargerike eksplosjoner på himmelen. Oransjetonene legger seg som varme glør over landskapet og glitrer over havflaten. Mørke skyer kommer og går, og skjuler til tider det vakre synet. Likevel virker det nesten som de synes det er rettferdig at vi får med oss solens ferd ned i havet til slutt, og åpenbarer synet.

Her ute finnes det omtrent ikke lysforurensing i det hele tatt, så når mørket senker seg blir det virkelig mørkt. I øst skinner lyset fra Bodø på kveldene, og over oss dominerer stjernene og evigheten. Vinduene skaper spennende utsnitt mot verden på utsiden. Er man heldig kan man til og med se nordlyset danse over himmelen rett fra hodeputa.

Mellom øktene og de deilige måltidene har man egentid. Vi veksler mellom å møtes til varm kaffe og te i kjøkkenhuset, fotografere det spesielle lyset, utforske, lese, sove og gå tur. Fra det høyeste punktet på Sørvær, 41 meter over havet, har man god utsikt ut over det flate øyværet, Lofotveggen og fjellrekka på fastlandet. Av de ni fastboende på Fleinvær, er det bare én igjen her på Sørvær; kunstneren Are Andreassen. Han må vi selvfølgelig besøke.

– Dette er vel kanskje det opprinnelige fordypningsrommet på øya, forteller han mens han ser ut de store vinduene i galleriet sitt. De strekker seg fra gulv til tak over havet, og gir kunstneren arbeidslys(t). Veggene er dekket av malerier og trykk, torskehoder, abstrakte linjer og arbeidsredskaper. Utenfor står hunden hans og logrer med halen.

– Blir det ikke ensomt her om vinteren, spør en av deltakerne.

– Nei, det gjør det ikke. Vinteren synes jeg er den beste tiden. Da fyrer jeg i ovnen, lager meg god middag og arbeider når jeg vil. Kunstnere trenger jo å arbeide alene. Sånn sett passer Fleinvær bra, svarer Are med et glimt i øyet.

På et sted som dette, hvor det nærmeste man kommer action er å kaste stein i fjæra, slenge seg rundt i vindkastene og prøve å slå VM-rekorden i badstusitting, skulle man kanskje tro at tiden går sakte. Men det gjør den virkelig ikke. Helgen går så altfor fort, og snart er søndag kveld her og tiden for å ta båten hjem, tilbake til hverdagen igjen.

Tid for å forlate øyriket ute i havgapet, de mektige naturelementene og den fine deltakergjengen. Det har vært deilig å senke skuldrene, møtes til fine samtaler og fellesskap, og utfordre kroppen på yogamatta. Å legge yogahelgen hit til Fordypningsrommet gjorde det lille ekstra, det tror jeg vi alle er enige om. Yoga med den ville, rå naturen som kulisse, er bare noe helt spesielt.

– Da kan dere puste ut, avslutter Marianne med hendene foldet foran brystet.

– Namaste.

Praktisk informasjon om yogahelgen på Fordypningsrommet Fleinvær

Marianne Wiik Olsen eier og driver yogaselskapet Northern Yoga. Hun har sin base på Inndyr i Gildeskål, og ønsker å gjøre yoga tilgjengelig også utenfor bykjernene. Yogahelgene kaller hun Northern Yoga Experience, og her ønsker Marianne å kombinere nordnorsk natur, yoga, meditasjon og tilstedeværelse. Prisen for helgen på Fleinvær inkluderer oppholdet på Fordypningsrommet, lån av utstyr, mat, meditasjon og yoga opptil tre ganger om dagen. Ta gjerne kontakt med Marianne gjennom hjemmesiden eller på mail (marianne@northernyoga.no) dersom du har spørsmål, ønsker å delta på en Northern Yoga Experience eller hennes yogatimer på Inndyr og rundt i Gildeskål.

Man kommer seg til Fleinvær med hurtigbåt fra Bodø mot Ytre Gildeskål. Turen tar rundt 30-90 minutter avhengig av hvilken rute båten tar. Turen koster 154 kroner én vei for voksenbillett. Ønsker du å overnatte eller besøke Fordypningsrommet, finner du mer informasjon på hjemmesiden deres.

Er en slik opplevelse som dette noe du har gjort eller kunne tenke deg?
Renate

Reisegal nordlending med bøttevis av eventyrlyst.

6 Comments
 1. Åhhh… hit vil jeg! Hit MÅ jeg! Etter å ha holdt på med yoga nå 1 års tid, har jeg virkelig fått øynene opp for unike steder der du kan praktisere og lære mer om yoga! Nå må jeg se å få kommet meg opp til nord snart! (Og da håper jeg du er hjemme i Bodø, slik at vi kan treffes!)

  1. Stedet høres jo helt perfekt ut for deg, da! 😉 Ja, jeg håper du legger ruten nordover snart. Det hadde vært kjempegøy å treffes igjen! 😀

 2. Hei Renate
  Det hørtes ut som ei herlig helg! Så spennende og vakre omgivelser, også.

  Hatha er forresten min foretrukne yoga, men ikke alltid like lett å finne frem til, synes jeg.

  Fin artikkel, flottebilder 🙂

  1. Hei Mette, og tusen takk! Det var en veldig flott helg, avslappende, sosial og svært trivelig. Jeg er ikke så veldig bereist i yogaens verden selv, men føler absolutt det er noe jeg (og kroppen min) kommer til å trives med å gjøre framover. Godt for både kropp og sjel! 🙂

 3. Hei Renate!
  Ditt yogakurs på Fleinvær ser herlig ut! Jeg lurer på om du skal arrangere flere kurs der og hvor mye det koster. Tusen takk!
  Mvh Renata :):

  1. Hei Renata! Så hyggelig at du kunne tenke deg å delta på kurs på Fleinvær. 😀 Det er nok ikke jeg som arrangerer dem, men Marianne Wiik Olsen. Du finner informasjon og kan kontakte henne her: northernyoga.no 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.