Møtet med Moldova

IMG_6544

Når vi kjører inn i Chisinau, med enorme sovjetblokkompleks på hver side, kommer Ace of Baces «Happy Nation» på høyttalerne. Ironisk nok siden moldoverne regnes som den minst lykkelige nasjonen i Europa. Moldova er dessuten et av de aller minst besøkte landene i Europa, og et av de fattigste. I tillegg sliter landet med korrupsjon. Hva har så Moldova å by på? For å være helt ærlig er ikke Moldova så fryktelig interessant attraksjonsmessig. Hovedstaden overrasker med temmelig få ting å se. At landet er minst besøkt er kanskje grunn nok til å besøke i seg selv.

Moldova er et relativt lite land, og ligger mellom Ukraina og Romania. Hovedstaten heter Chisinau, og det offisielle språket er rumensk. Mange snakker derimot også russisk, og Moldova var et av landene som utgjorde Sovjetunionen. Da var landet kjent som unionens «hage», siden mye av maten ble produsert ved landets grønne, rullende åser.

Etter å ha ankommet Moldova i minibuss fra Ukraina, kjempet meg gjennom den kaotiske trafikken fra busstasjonen hvor jeg snublet i hull i asfalten nærmest hver tredje meter og risikerte livet utallige ganger siden fotgjengerfelt var ikke-eksisterende, svett og trasig i varmen med den tunge sekken min på ryggen, så jeg sikkert ut som den mest ulykkelige i hele Moldova. Alt var så vanvittig grått, fuktig og slitt. Helt til jeg endelig så fasaden på hotellet mitt.

Moldova 20168 IMG_6515

Jeg ble kanskje ikke brått lykkelig heller. Bare… overrasket. Hotel Chisinau så mer sjarmerende ut enn de vanlige firkantede grå betongkolossene sovjeterne var så glade i å kalle hoteller. Innsiden var derimot super-sovjetisk. Og noe creepy. Her må tiden ha stått stille noen tiår. I de laaange, slitte gangene med blinkende grønlig lys, så det virkelig ut som en sovjetisk versjon av The Shining. Det stod ingen små tvillingjenter med musefletter og holdt hverandre i hendene i gangene, men en fyr i brun dress gikk konstant fram og tilbake i gangen i etasjen under meg med en gammel mobiltelefon mot øret. Den trivelige resepsjonisten så ut som en modell fra 80-tallet med stort hår med permanent og skulderputer på den rustrøde skjørtedressen, og bartenderdamen i baren stod alltid å tørket glass selv om jeg aldri så noen sitte der og drikke. Selv om hotellet er et av de største i byen, var det så vidt jeg så noen andre gjester i det hele tatt. Vel, unntatt fyren i brun dress. Han matchet hotellets interiør ganske bra.

IMG_6652

Etter å ha fått nøkkelen til rommet mitt, nikket jeg høflig til dørvakten og gikk opp til rommet mitt i tredje etasje. Jeg hadde fått en «upgrade», slik at rommet mitt, som i følge resepsjonisten var nylig oppusset, hadde aircondition. Varm som jeg var føltes det som en velsignelse. Å gå gjennom døråpningen var som å trø minst 40 år tilbake i tid. Alt var brunt, fryktelig slitt og møblene hadde garantert stått der siden 70-tallet. Kjøleskapet luktet muggen ost, og oppussingen av badet hadde tydeligvis bestått av å male over alt av vegger, gulv, rør og tak med en tykk hvitmaling. Jeg satte meg ned i en av de gamle, overraskende gode, lenestolene og lo litt for meg selv. Så slo tanken meg om at dette stedet garantert var hjemsøkt, og så ble jeg plutselig alvorlig (jeg hørte heldigvis ingen skrike «redrum» i løpet av nettene. Men de kan jo sikkert ha hvisket det på rumensk… eller russisk?).

Moldova 20167

Jeg visste jo fra å ha sett «The Shining» at man blir gal dersom man sitter på hotellet for lenge, så jeg tok kameraet i veska og dro ut for å utforske byen. Utenfor hotellet drev de med veiarbeid. Nesten alle gatene i Chisinau så i grunn ut som en byggesone. Til tross for enkelte eldre og ærverdige bygninger, så byen temmelig slitt ut. Byen ble kraftig bombet av tyskerne under andre verdenskrig, og mye av den gamle arkitekturen gikk dermed tapt. Moldoverne har dessuten ikke hatt råd nok til å ta vare på resten. For det meste i alle fall.

Moldova 20165

Moldova er det fattigste landet i Europa, men i de mest sentrale delene av hovedstaden er ikke dette like tydelig. Moderne glassbygninger og fancy høybygg står vekselsvis mellom de gamle ærverdige husene og sovjetkolossene. Ser man på prisene ble saken en annen. Alt er rett og slett svimlende billig. Byen slår meg ellers som full av frisører, orange-telefonbutikker og karaokebarer. Og tusenvis av minibanker. Det var mye folk i gatene, og antallet øker jo nærmere jeg kom selve sentrum – området rundt Stefan Cel Mare-parken. Her finner man de fleste kjente bygningene i Chisinau. Regjeringsbygget, operabygningen, byens basilika med tilhørende klokketårn og triumfbuen. Alle byer med respekt for seg selv må jo ha en triumfbue.

IMG_6608 Moldova 20166 IMG_6605

Stephan cel Mare, eller Stephan den III av Moldavia, var forresten en fyrste av Moldavia på 1400-tallet. Moldavia bestod av dagens republikk Moldova og regionen Moldova som nå ligger i Romania. Han vant mange seire over de muslismke tyrkerne, som på den tiden prøvde å ekspandere deres territorie i Europa, og ble kaldt «Kristendommens beskytter». Etter hans død ble han regnet som hellig, og han er fortsatt Moldovas store helt og forbilde.

IMG_6568

Jeg fortsetter forbi statuen av nasjonalhelten og inn i den frodige parken. Barnelatter og lyden av plaskende vann fører meg til dens sentrum, hvor barn med ballonger i hendene løper rundt og leker. Alle, både store og små, virker overraskende glade. De har kanskje ikke lært å bli ulykkelige enda? Mange familier har samlet seg her i ettermiddagssolen. Kanskje feirer de starten på sommeren og slutten på skoleåret. Jeg kjøper meg en slags pannekake av ost fra en matbod og setter meg på en benk. Jeg får en del nysgjerrige blikk, når jeg smiler lett tilbake, får jeg smil i retur.

Moldova 20164

Solen siger lavere og lavere, men før jeg drar tilbake til hotellet er jeg nødt til å stoppe for å kjøpe et glass vin. Det er faktisk et must å drikke vin i Moldova. Vinen fra Moldova var favoritten for de høyere kretsene i Sovjetunionen. Nå til dags er det kanskje de færreste som vet at landet produserer vin i det hele tatt. Visste du at verdens lengste vinkjellere finnes her? Den lengste, Mileştii Mici, er et par mil lang, og inneholder over 1,5 million vinflasker!

IMG_6630

Man kan besøke vinkjellerne, men det trenger man bil for å gjøre. Jeg mangler bil. Derfor bruker jeg heller de rimelige minibussene til å frakte meg rundt i landet de neste par dagene. Jeg besøker blant annet utbryterrepublikken Transnistria, landet som egentlig ikke eksisterer, og som jeg nesten ikke slipper ut av (more to come..) og landets kanskje fremste turistattraksjon – Orheiul Vechi. Grotteklosteret fra 1200-tallet hvor det fortsatt bor én russisk munk. Dessuten ligger klosteret i et vakkert, grønt og frodig landskap. Jeg besøkte også en liten fargerik landsby i nærheten, hvor alle fortsatt hentet vann fra brønner plassert langs grusveien som bandt husene sammen. Jeg hadde planer om å reise enda mer rundt, men et voldsomt regnvær herjet denne delen av Europa da jeg besøkte, og la en liten demper på planene.

IMG_6824 Moldova 20169 IMG_6878

Å komme seg rundt var derimot ikke så vanskelig, så lenge man kan navnet på stedet man skal til. Språket ble ellers en ganske stor utfordring for meg i Moldova. Den eneste jeg traff på som snakket nogenlunde forståelig engelsk, var resepsjonisten med skulderputene. Dessuten var det litt vanskelig å vite om jeg skulle spørre om råd/hjelp på russisk eller rumensk. De fleste i landet er tospråkelige, men man kan jo risikere å fornærme noen ved å spørre på «feil» språk. Man ønsker jo tross alt ikke gjøre de enda mer ulykkelige…

Fra spøk til alvor, så opplevde jeg i alle fall Moldova som et relativt trygt land. Jeg var på forhånd på vakt mot å bli lurt, siden såkalte «scams» visstnok skal være ganske vanlig, men jeg kom ikke borti noe slik selv. Det virker også som at situasjonen rundt politikorrupsjonen begynner å bedre seg og bli mindre, den også. Når det gjelder Transnistria er derimot saken en annen, men det kommer jeg tilbake til i et annet innlegg.

Moldova er kanskje ikke landet du reiser til for å «gjøre så mye», men nå handler i grunn ikke reising alltid om å måtte gjøre ting fra morgen til kveld. Noen ganger handler reising om å utforske nye steder, utvide horisonten sin, bli kjent med nye kulturer og drikke vin. Mye vin.

Har du vært i Moldova selv, eller er det et sted du har tenkt på å dra til?

IMG_6988

Praktisk informasjon om turen til Moldova

Nordmenn trenger ikke visum for å besøke Moldova, og kan etter innreise oppholde seg i landet opp til 90 dager.

En av grunnene til at landet er lite besøkt, er kanskje fordi det er noe dyrt og tidkrevende å komme seg dit. Man kan ikke fly direkte fra Norge, men man trenger minst ett stopp i Europa på vei dit. Jeg reiste hjem derfra med Austrian Airlines som har et stopp i Wien. Man kan også ta buss dit fra Ukraina (slik jeg gjorde, 7-8 timer direkte fra Chernivtsi) eller tog/buss fra Romania.

Moldova er svært billig. Her snakker man en god middag til mellom 20 og 40 kroner, en flaske god kvalitetsvin til 30 kroner og bybussen i Chisinau koster under 1 norsk krone. Minibussturene til Tiraspol (Transnistria) nesten 2 timer unna, og Orheihul Vechi, ca 1 time unna, kostet mellom 10-15 norske kroner én vei. Varene i matbutikkene er nesten gratis!
Renate

Reisegal nordlending med bøttevis av eventyrlyst.

22 Comments
 1. Moldova er liksom det mystiske europeiske landet der jeg aldri har ant noe om hva man kan se (kanskje fordi det ikke er så mye å vite om, hehe), men som jeg likevel lenge har ønsket å besøke. Har aldri kommet meg dit, da, men en vakker dag blir det forhåpentligvis noe av det også. Og med dette innlegget ble jeg litt klokere på hva som venter en i Moldova 🙂

  1. Enig! Jeg var veldig usikker på hva Moldova egentlig hadde å by på før jeg begynte å undersøke mulighetene. Jeg ble veldig overrasket over mulighetene som fantes i forhold til hva andre hadde skrevet om landet og da spesielt om Chisinau. Jeg var ganske uheldig med været da, og det la en liten demper på besøket, men alt i alt hadde jeg en veldig fin tur til Moldova. 🙂

 2. Spännande! Jag ler när jag ser den långa korridoren med mattan. Det ser verkligen EXAKT ut som det gjort på flera hotell som vi bott på i Ryssland, Ukraina och även Mongoliet 🙂

 3. Fin artikkel som alltid! Kjenner meg godt igjen i beskrivelsen din. Chisinau er vel det eneste stedet hvor jeg har hatt telefon med tallskive på hotellrommet (bodde riktignok på et annet hotell enn deg).

  Ellers synes jeg egentlig Chisinau var overraskende trivelig selv om den ikke har noen attraksjoner i verdensklasse. Syntes heller ikke folk gav inntrykk av å være spesielt mer ulykkelige enn andre steder. Selv om de åpenbart har mye å være ulykkelige for. Da jeg var der i fjor høst var det store demonstrasjoner og teltleir utenfor parlamentet fordi politikerne skulle ha stjålet 1 milliard dollar fra sentralbanken. Det står aldri noe i nyhetene fra Moldova så jeg vet ikke hva utfallet ble, men kan virke som dette har gått over siden du ikke nevner noe om det?

  Jeg er spent på dine erfaringer fra Transnistria! Selv opplevde jeg det som helt uproblematisk å besøke, men høres ut som du hadde litt problemer..

  1. Tusen takk for det! Haha, ja, det virker som Moldova hang fast på enkelte elementer som virker ganske gammeldags for oss. Ja, lander sliter en del, det skal være sikkert. Jeg så det stod en del telt med moldovske flagg hengende rundt foran parlamentet. Teltene var derimot lukket, og det var ingen folk der, så jeg fikk ikke noe klarthet i hva de stod der for. Det hang et lite svart/hvitt papirark med noe skriv på det ene teltet, men det stod på russisk og var vanskelig å forstå. Kan det være den samme teltleiren du så kanskje?

   Hehe, selve Transnistria var kjempespennende å oppleve! Et skikkelig blast from the past. Det var derimot på vei tilbake til Chisinau det skar seg. Jeg hadde (for en gangs skyld) ikke undersøkt innreiseprosedyren godt nok, slik at jeg ikke gikk ut av minibussen da vi stoppet med grensen til Transnistria for å registrere meg. Ingen andre på bussen rørte seg, og en grensekontrollør kom inn på bussen, så raskt på oss før han gikk ut igjen, og i øyeblikket etterpå startet sjåføren minibussen og kjørte avgårdet. Så jeg endte rett og slett opp med å oppholde meg ulovlig i «landet». Innlegg om hendelsen kommer. 😛

   1. Det er nok garantert den samme teltleiren du så! Siden de ikke har fjernet teltene så er de sikkert klare til å gjenoppta demonstrasjonene dersom noe skulle skje. Etter å ha googlet litt så virker det som om en tidligere statsminister faktisk har blitt arrestert for tyveriet av pengene fra Sentralbanken, så litt har kanskje demonstrantene oppnådd? Men det virker ellers å være en veldig komplisert politisk situasjon i Moldova og demonstrantene er visst også delt i pro-EU og pro-Russland fraksjoner. Tror ikke jeg skal prøve meg på noen analyse av hvordan det vil gå videre, men noen stor grunn til optimisme på vegne av Moldova er det neppe.

    Hehe, når du sniker deg inn i Transnistria på den måten så er det ikke rart du får problemer! 🙂 Skal bli spennende å lese om! Da jeg tok minibussen var det minst 80% av passasjerene som forlot bussen for å registrere seg, så jeg bare fulgte etter dem og hele prosessen virket i grunnen veldig profesjonell.

    1. Veldig interessant! Det kan godt hende det var derfor teltområdet var forlatt. Men siden teltene fortsatt står der kan det jo hende saken ikke er fullstendig oppklart enda? Komplisert er det nok i allefall, ja. Det er sikkert.

     Haha, ikke sant! Jeg satt klar i bussen med passet i hendene som alle de andre, og jeg var den eneste turisten/utenlandske på bussen også. Regnet med noen (f.eks. sjåføren eller grensevakten som kom inn i bussen) ville påpeke at jeg måtte ut av bussen på grensen, dersom det var vanlig. Jeg fulgte i grunn «saueflokk-mentaliteten» der. :p Så siden ingen andre gikk av og ingen sa noe, så satt jeg bare der de få minuttene vi stod på grensen. Haha!

 4. hahah – Here comes Johnny!!
  Gleder meg til å lese mer! De fortaua såg livsfarlig ut og mint meg egentlig litt om Buenos Aires!

  1. Redrum! Haha! Fikk litt slik inntrykk av den mannen som gikk rundt med telefonen på øret i hotellgangen sånn nesten hver gang jeg gikk forbi.

   Huff, fortauene var ganske horrible flere steder. De så nesten ut som krater. På vei fra busstasjonen og til hotellet måtte jeg over en bro, hvor fortauet hadde rydd ut (!) flere steder. Skikkelig ekkelt. Burde i grunn tatt bilde, men var så varm og sliten at jeg bare fokuserte på å komme meg fram fort nok. xD

  1. Så kult, Linn! Tror du blir å like deg! Får derimot håpe at det ikke blir like svimlende varmt som da jeg var der. Har du lagt opp reiseruta? 😀

   1. Har hørt at august kan være ganske heftig, men satse på at det går bra… hehe. Jeg har ikke lagt opp reiseruten helt ennå, men tenker å begynne ved kysten og jobbe meg oppover gjennom Moldova, vest i Ukraina og avslutte i Kiev med dagstur til Tsjernobyl. Sistnevnte er det eneste jeg har en fastsatt dato på, ellers tenker jeg å ta det litt etterhvert. Jeg har 2-3 uker. Så hvis du har noen tips til hva jeg absolutt ikke må gå glipp av, er det bare å gi en lyd 🙂 Og merker jeg er veldig spent på å høre hele historien om Transnistria. Og hva jeg må gjøre for å unngå å være ulovlig…. hehe.

    1. Du har jo ganske god tid, så da rekker du nok mye fint vil jeg tro! 😀 Lviv var en flott by (men temmelig turistifisert), og Kamyanets-Podilsy falt jeg skikkelig for. Orheiul Vechi i Moldova burde du også få med deg, fint sted!

     Hehe, når det gjelder Transistria kommer man seg fint dit uten arrangert tur, minibussen fra Chisinau var billig og effektiv. Bare husk å gå ut av bussen når du ankommer grensen og registrere deg i passluken. 😉 Da skal du visstnok få en lapp som du har gjennom oppholdet ditt i «landet» slik at de vet hvor lenge du har vært der. Tror man maks kan være der 12 timer, hvis man ikke har spesifisert noe annet.

     1. Sitter og svetter i skyggen og planlegger veien videre fra Chisinou. Tenker enten rett til Odessa og Transistria etterpå, eller motsatt. Finnes det en slags bussrute eller møter man bare opp og så går bussen når den er full? #koktogkorttenkt

     2. Til Tiraspol (Transnistria) går det minibuss ca hver time gjennom dagen, eller enda oftere. Den går fra den svært kaotiske busstasjonen. Bare rop ut Tiraspol, så hjelper noen deg 😜 Vet ikke helt om man kommer seg derfra til Odessa? Hør med de som jobber der du bor, eller dra innom resepsjonen i Hotel Chisinau. Det var bare der jeg fant folk som snakket engelsk, haha. Lykke til!

 5. Herregud, får gåsehud av hotellbeskrivelsen. Jeg er i Albania nå og har jobbet frivillig på et hostel, som er et av Gjirokaster sitt historiske bygg. Noen ganger var det ingen gjester der, så jeg sov helt alene i det 200 år gamle huset. Tenkte på at alle personene på bildene som hang på veggen var døde og mest sannsynlig sto å kikket på meg fra sengekanten. Hva ofrer man ikke for litt eventyr? Haha!

  1. Hjelpes, det høres litt creepy ut, ja! Jeg er ikke mørkredd, men tenker ofte slike tanker som deg når jeg overnatter svært gamle steder. Slik som innenfor borgmurene i Carcassonne i Frankrike. Bygningen hotellet var i strakk seg flere hundreår tilbake i tid, og gud veit hvor mye som har skjedd innenfor de veggene. Da var det litt vanskelig å falle til ro om kvelden. 😉 Men det gir jo turen litt ekstra spenning, haha! Kos deg masse videre i Albania, håper du trives!

 6. Hei
  Jeg har besøkt Moldova 3 somrer på rad nå. 4 Uker hver sommer. Det er ikke dyrt å reise dit, tur / retur Oslo – Chisinau med mellomlanding og flybytte i Wien får du nå kjøpt flybillett til Kr. 1.400,-
  Chisinau Hotel kjenner jeg til, og det er gammelt og slitt. Lav pris, ca 300Kr i turistsesongen. Dersom en 8-10 minutters busstur til sentrum er ok så anbefales Villa Verde. Ca 500,- per natt for luksus sammenlignet med Chisinau Hotel. Livlig også om natten, med ca 30 nattklubber / karaokebarer. Min absolutt favoritt restaurant er Grill House. Jeg har spist biff (mye biff) i Europa og USA. Denne topper alt. Biffen kommer av storfe som er saktevoksende og beiter ute. Spiser ikke kraftfor. Hver gang jeg har besøkt Moldova har jeg trodd at jeg har besøkt alle vingårdene i landet. Nå har jeg innsett at jeg trenger noen flere ferier før jeg er i mål. Chisinau er Europas grønneste hovedstad. Mange flotte parkanlegg og hele 27 innsjøer innenfor bygrensen. Moldova er sannsynligvis det tryggeste landet i Europa. Innbyggerne er utrolig gjestfrie og sosiale. To favorittsteder er Orhei og Purcari
  Transnistria var også en positiv opplevelse. 2 timer i minibuss, en rask stopp på grensen og fikk 24 timers visum. Topp hotellstandard og hjelpsomme innbyggere. Meget spesielt å se litt av det som er igjen av gamle Sovjet.
  Jeg har lagt ut et par videoer på Youtube:
  Moldova: https://youtu.be/4w3_ygbr_KA
  Transnistria: https://youtu.be/PYkgjGEp0RM

  1. Hei Dag! Takk for kommentaren og mange tips til Moldova. 🙂 Det var en god pris på flybilletten, må jeg si! Enig i at Transnistria var et spennende sted å oppleve. Dessverre var det ikke like enkelt for meg å reise ut igjen, da visumet ble meg forbigått, haha.

 7. Det blir jo Moldova i august for min del. Tenker en dagstur til Orheiul Vechi og stopp på Cricova vingård på veien hjem, og en dagstur til Transnistria og Bender. Holder på å sjekke hva sjäför/taxi koster nå, föler jeg er litt lat.

  Du skriver om en landsby du besökte, og noen til du hadde planlagt. Jeg har lest Lonely Planet for landet, men har for meg at de ikke nevner noen mer steder enn de jeg allerede har planlagt. Hvilke landsbyer var det du besökte/planla? Flyet mitt går kl 18 siste dagen, så har mulighet til å ta en utflukt den dagen også.

  1. Spennende, Lena! Ser ut som du har lagt fine planer allerede. Skulle ønske jeg rakk innom Bender, men været var så dårlig at jeg droppet det. Landsbyen ved klosteret i Orheiul Vechi var veldig trivelig. Jeg skulle gjerne også besøkt fortet i Soroca, Saharna med fossefallene og Manastirea Curchi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.