Loppemarked i Vilnius

IMG_3409Hver lørdag samles «the collectors club» i og ved det gamle sovjetbygget på Tauras Hill i Vilnius. Det er samlere som både selger og kjøper diverse varer fra tiden som nå er forbi. Loppemarkedet er åpent hver lørdag i hele året, uansett om det er sol eller snø – så vi var veldig spente i dag siden vi våknet opp til nettopp snø.

IMG_3404Åpningstidene er ganske vage. Noen mener man bør vente til litt etter de første selgerne kommer i 8-tiden på morgenen, og andre mener det er for seint å komme dit etter klokken 10. Vi var der derfor i 9.30-tiden i morges og mange av selgerne holdt da fortsatt på å sette opp. Enkelte solgte varer ut av bagasjerommet, andre hadde med seg bord til formålet og to stykker hadde til og med et telt å sette som tak over bordene sine.

IMG_3412 IMG_3410På dette loppemarkedet selges ALT, i alle fall ganske nærme. Alt fra Lenin-byster og hjortegevir til gamle helgenfigurer og alterkalker i sølv fra middelalderkirker. Antikke møbler, mynter og sedler fra hele verden, lekebiler, smykker og brosjer, frimerker, dukker med skumle øyne, sølvbestikk, 100 år gamle fotoapparat, plastikknisser fra 40-tallet, musikkinstrumenter, malerier, våpen, kniver, medaljer, julepynt, messingkjeler og så videre og så videre.

Mye er dog memorabilia tilknyttet sovjettiden.

Det er nesten som å vandre rundt på et museum, bare et ekstremt levende et! Det yrer av folk, mest menn, som graver i esker og prater høystemt med hverandre på jakt etter nye og gamle skatter.

IMG_3417 IMG_3422 IMG_3421Siden det var såpass kaldt ute, gikk vi inn i det majestetiske bygget og der inne krydde det av folk. Merket at enkelte var nysgjerrige på oss, men de fleste var mest opptatte med å studere gamle mynter og medaljer.

De fleste selgerne (og kjøperne) var menn, men vi kom etter hvert til en kvinne som hadde litt forskjellig på bordet sitt. Mamma fant et fint smykke- og øredobbesett som hun falt for, og spurte om prisen. «20 litas» svarte kvinnen «I am not stingy today!» la hun til og lo godt. Smykket hadde hun engang kjøpt på ferie i Wien, men hun var nå klar for å selge det og lot mamma bli den nye eieren.

Vilnius 20135Vi kom i snakk og hun introduserte seg selv som Goda, og var der idag med barnebarnet sitt. Begge snakket bedre engelsk enn de fleste, og jeg spurte om gutten lærte engelsk på skolen. Men neida, der lærte de visstnok bare russisk. Engelsk hadde han lært fra å spille på datamaskinen!

Etter en hyggelig prat fant vi ut at det var på tide å komme oss videre. Men det var et artig besøk. Noen selgere snakket tysk til oss, og de som hverken kunne engelsk eller noe annet vi forstod huket inn andre besøkende og fikk de til å oversette, veldig greit!

Loppemarkedet er verdt en titt! Dessuten er det jo gøy å kjøpe noe som har en historie tilknyttet seg.
Renate

Reisegal nordlending med bøttevis av eventyrlyst.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.