På julemarked i Frankfurt

Snøen lavet ned når jeg landet på flyplassen i Frankfurt første søndag i advent. For mange betydde det forsinkede eller kansellerte fly, for min del gjorde det at julefølelsen ble komplett. Jeg skulle jo på julemarked i Tyskland for første gang!

Julemarkedet i Frankfurt er på mange måter legendarisk. Helt siden 1393 har kjøpmenn stilt seg opp på det gamle torget Römerberg for å selge julevarene sine. Det gjør dette julemarkedet til et av Tysklands eldste. Siden julemarkedene sies å ha oppstått for første gang i de tysktalende landene, kan dette derfor være et av de eldste julemarkedene i verden. Dessuten kan det med sine vel 200 boder også sies å være av Tysklands største.

Det var hvertfall mye større enn hva jeg så for meg. Jeg gikk i snøkav i retning gamlebyen fra togstasjonen, og havnet ved noen koselige markedsboder etter å ha passert de største skyskraperne. Jeg trodde jeg var framme, og børstet snøen av klærne. men da jeg sjekket gps’en, var jeg havnet langt lenger nord enn jeg skulle. Men jeg fulgte bodene sørover, og plutselig befant jeg meg på det gamle torget i Altstadt – Römerberg, med sine gamle, skjeve bindeverkshus. En stor kontrast til de enorme skyskraperne som forsvant opp i skyene fra området jeg nettopp hadde vandret gjennom.

Foran meg strakk et gigantisk juletre seg mot den mørke himmelen, med tusenvis av bittesmå, blinkende julelys. Jeg hørte latter og språk fra alle verdens hjørner, og følte på mange måter at jeg var havnet hos Harry Potter i landsbyen Galtvang eller på sidene til en gammel eventyrbok. Synet var så idyllisk at jeg visste ikke helt hvor jeg skulle gjøre av meg. Var alt dette virkelig ekte?

Folkemengdene som besøker markedet kan vel kanskje også sies å være legendariske.  På mange måter kan man kanskje føle at alle menneskene ødelegger helhetsinntrykket og gjør besøket heller ubehagelig, men egentlig ikke. Et tomt julemarkedet hadde nok heller føltes ganske stusselig. Stort sett alle de besøkende var i godt humør, og samlet seg med venner og familie rundt de ulike salgsbodene for mat og drikke. Glühwein gikk ned på høykant rundt meg, og til slutt slo jeg til og kjøpte en kopp jeg også. Varmen den gav var god, men fy så sterk! En kopp varm kakao hadde kanskje passet meg bedre.

Det er i grunn mest mat og drikke som selges på markedet i Frankfurt. Alt fra bratwurst og weinerpølser, til glaserte epler, sjokoladetrukne bananer og store mengder popcorn. Det man ser aller mest av er nok derimot kringlene, både med og uten sjokolade, ulike julekaker, pepperkaker med glasurdekorasjoner og ulike typer nøtter. Brente mandler er en ting, men har du kanskje noengang smakt bountynøtter eller kindersjokoladenøtter?

Men det selges også annet julegods. Engler og nissefigurer. Nisseluer. Ølglass og julekrus. Julestjerner i papp med nydelige farger. Smykker, glassdekorasjoner og varme ullplagg.
Midt på torget står dessuten den tradisjonelle karusellen. En skikkelig «merry-go-round» med sine elegante hestefigurer, som har gledet store og små i mange tiår. Hver søndag, stiller også koret seg opp og synger fra balkongen til St. Nicholaskirkens tårn.

Å besøke julemarkedet i Frankfurt er på mange måter en fest for sansene, og spesielt når snøen laver ned og dekker bakken, juletreet og de fargerike bodene, er det vanskelig å ikke finne julestemningen. Jeg fant den hvertfall! Nå får jeg bare håpe den holder seg til jul.

Praktisk informasjon om julemarkedet i Frankfurt

Markedet strekker seg i dag fra shoppingsenteret Zeil, via Paulsplatz og Römerburg, og ned til kaien. Det starter i slutten av november og avsluttes rett før julaften. Åpningstidene er fra 10-21 fra mandag til lørdag, og 11-21 på søndag.

Sjekk tidene for klokkespill, sang og andre arrangementer her.

Husk å ta ut penger på forhånd, alt man ønsker å kjøpe i bodene må betales kontant. En kopp glühwein koster 3 euro, men man betaler også 3 euro for koppen man får gløggen i, og velger så selv om man vil beholde den, eller levere den inn og få pengene tilbake når man er ferdig.

Mange frykter kanskje terrorangrep på steder og arrangementer som dette, men det virket trygt nok, og det var mye væpnet politi å se på markedet og i gatene.

Har du vært på julemarked i Tyskland eller andre steder selv, eller er det noe du kunne tenkt deg?
Renate

Reisegal nordlending med bøttevis av eventyrlyst.

12 Comments
  1. Så spennende! Da hadde det jo sikkert vært ekstra spesielt for deg å oppleve julemarkedet der. Håper du kanskje rekker det allerede i år. 😀

 1. Julemarkedet i Frankfurt ser flott ut. og frister til et besøk. Jeg har vært på julemarked i 3 tyske byer + Brussel og har funnet ut at det er det samme som går igjen i bodene. Man har på en måte sett det før… Men det er nå en egen stemning så jeg ser ikke bort i fra at det kan bli et nytt besøk en gang. Dessuten så er jo markedet ofte plassert på idylliske steder. Sjokolademarkedet i Tübingen kan for øvrig også anbefales. Ja bortsett fra at det er skrekkelig mye folk der.

  1. I disse dager kan jeg godt tenke meg at det er mye av det samme som selges på markedene. For min del var innholdet i bodene litt mindre spennende enn omgivelsene, for det var bare så søtt. Nå var jo også dette mitt første julemarked utenfor Skandinavia/Storbritannia, så det kan jo hende de i Tyskland er ganske like hverandre generelt? Dette markedet gav hvertfall mersmak, så kanskje det blir en liten julemarkedturne neste desember, hehe. Takk for tips angående Tübingen!

 2. Å besøke et julemarked står høgt på ønskelista! men har ikkje blitt noke av enda.. er alltid litt meir tungvindt å reise i desember, men ett år skal det skje! Får litt julestemning av berre å sjå på bildene også.

  1. Så hyggelig at du fikk julestemning av bildene! 😀 Ja, reising rett før jul kan bli komplisert på mange måter dessverre. Men heldigvis starter de fleste markedene allerede i slutten av november, slik at man heller kan starte adventsperioden med en slik tur. 🙂

 3. Hvor ser der hyggeligt ud på det julemarked i Frankfurt og dejligt du fik oplevet et tysk julemarked. Jeg elsker de tyske julemarkeder og nu er Frankfurt da kommet på listen. Tak for tip 🙂

  /Annette

  1. Takk for det! Ja, jeg ser på bloggen deres at dere har vært på en del julemarkeder! Heldige dere som bor såpass nært Tysklands julemarkeder. 😀 Til neste år kunne jeg tenke meg å besøke et par markeder i litt (eller mye) mindre byer enn Frankfurt, for å se hvordan det er.

 4. Jeg har aldri vært på julemarked i Tyskland, men det ser veldig hyggelig og stemningsfullt ut på en del av dem! Forrige helg var jeg på julemarked på Norsk Folkemuseum, og det var koselig, men kaldt og vått på grunn av regn, så jeg ble ikke værende så lenge.

  1. Åh, så koselig! Vel, foruten det våte og kalde. Det gjør litt ekstra når snøen ligger på bakken. Det ble temmelig kaldt i Frankfurt også… da jeg kom tilbake på hotellet etter to-tre timer, kunne jeg så vidt kjenne beina og hendene. Haha, huff.

 5. Åhh, jeg elsker de tyske julemarkedene. Jeg har vært på flere forskjellige julemarkeder rundt omkring i Berlin, og dette er virkelig noe tyskerne kan. Kommer man ikke i julestemning her, så vet ikke jeg 🙂

  1. Så herlig! Ja, kan faktisk ikke huske sist gang jeg satt igjen med like mye julestemning, så det var gøy! Håper å kunne gjøre det til en tradisjon! 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.