Arkeolog på jobben – Diggin’ in the dirt

P1260182Da var Skottland byttet ut med store jorder i Kent i England og store mengder støv og jord. Denne uken har jeg jobbet på en arkeologiske utgravning her i England! Jeg meldte meg på en «field school» via KAFS (Kent Archaeological Field School) litt tidligere i sommer, og nå var endelig tiden kommet for å teste seg ut som arkeolog.

Jeg innkvarterte meg på et koselig B&B i Harrietsham hvor utgravningen foregår, og på det andre rommet bodde faktisk ei av de andre som er med på utgravningen! Morsomt sammentreff.

P1260184 P1260121Når det gjelder utgravningen ble vi nærmest kastet inn i det, for som direktøren av diggen mener, så er den beste måten å lære på å faktisk gjøre det man skal lære seg. Stedet vi utgraver er en «henge» fra bronsealderen, men med mange flere perioder og lokaliteter rundt om kring. Veldig spennende sted. Og det som er best med å grave ut forhistoriske steder er jo at man aldri vet hva man finner! Har blant annet funnet en stor rund jernklump, som bronsealderfolkene pusset helt rund og brukte som slingshot!

P1260136 P1260133 P1260137Man blir nærmest fullstendig utslitt etter å ha gravet og gravet med alt fra spakkel til «slegge» hele dagen i solsteiken. Men det er jo slik funnene viser seg, og jeg fikk grave fram massevis av bein! Hurra!

P1260156 P1260130 P1260176 P1260178Nest siste dagen gravde vi i grunn bare et dypt hull og skrapet overflaten rundt sjaktene våre for å kunne se sammenhengen mellom dem. Vi graver jo ut i en stor henge, og vi fikk også bli heiset opp av en gravemaskin slik at vi fikk se stedet ovenfra. Gøy! Så mye større ut enn fra på bakken, og man så den runde formen til hengen veldig godt. Dessverre kom regnværet rett før vi var ferdige, så BBC fikk filmet oss mens vi så ganske ekle, skitne og våte ut, haha…

P1260214Jeg jobbet i to ulike trencher siste dagen, først en overflatesjakt som er avbildet på bildet under, hvor målet var å finne potteskår eller lignende som kunne hjelpe oss datere stedet. Men det fant vi ikke noe av. Deretter ble jeg omflyttet til en annen sjakt (eller hva i all verden heter disse greiene på norsk?), hvor det var mye mer action! Her fikk jeg pirket fram endeløse menger med 4,000-5,000 år gamle potteskår, store som små, og alt fra ribbein, til lårbein og tenner! Ikke dårlig. Hadde det faktisk så gøy at jeg GLEMTE å ta bilder (hva er oddsen for at noe slik?), før klokken ble så mye at jeg måtte løpe av sted for å rekke å dusje før toget gikk.

Helt utrolig spennende, og utrolig tungt! Musklene verker som bare det etter mange lange dager i «grøfta» og man blir utrolig trøtt av all den friske lufta, men hva gjør det når man har det gøy?! Snakket med et par andre som har vært med på utgravninger av romerske villaer, og det håper jeg å få være med på neste gang. Når man graver ut slike steder er funnene man får ganske forhåndsbestemte (selv om man alltid kan bli overrasket), og langt flere enn i slike forhistoriske utgravninger som jeg har vært med på nå. Men gøy å få erfaring fra ulike typer utgravninger også – og når funnene ikke er forhåndsbestemte så blir det jo også mye mer spennende!

Prikken på i’en er vel det at jeg har kommet inn på master i arkeologi ved Universitetet i Tromsø! Så det gjør alt litt mer komplisert framover… Kjenner etter denne uken at dette virkelig er noe jeg brenner for. Håper jeg får muligheten til å kombinere studiene mine. Eller finne på ett eller annet lurt… Jaja, det ordner seg vel!

P1260373 P1260372 P1260376 P1260378 P1260379HER er forresten den lille reportasjen BBC lagde mens de var på utgravningen vår.
Renate

Reisegal nordlending med bøttevis av eventyrlyst.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.