5 steder å besøke i Luxor

1. Karnaktempelet

Dette er egentlig et stort tempelområde som består av flere templer. Hovedtempelet er faktisk så stort at Domen i Milano, St. Peterskirken i Roma OG Notre Dame i Paris får plass innenfor murene! Det er faktisk historiens største antikke religiøse område. Tempelet er viet til Amon-Ra, faraoenes far og gudenes konge. Ca. 1500 år tok det for de gamle egypterne å bygge dette tempelområdet, siden flere faraoer i flere regjeringstider ønsket å sette sitt preg på området. Faraoen man ser flest spor etter er Ramses II, siden han hugget inn navnet sitt så og si overalt.

Dessuten imponerende å se flere tusen år gammel maling, som fortsatt er på plass!

 

2. Luxortempelet

Mellom dette tempelet og Karnaktempelet er det koblet sammen en litt over 3 km lang gangvei, flanket med flere tusen sfinxer. Mesteparten av denne veien er derimot i dag forsvunnet under bakkenivå. Dette er også et tempelkompleks, og det sies at det var Ramses II som påbegynte byggingen rundt 1500 f.kr. Det er litt morsomt at man har muligheten til å besøke tempelområdet på kveldstid, slik at man får oppleve oldtidsruiene i ett litt annet lys – bokstavelig talt.


3. Memnonkolossene

Disse to statuene stod i sin tid ved inngangen til Amenophis III’s dødstempel (slik de to statuene gjør ved inngangen til Luxortempelet ovenfor). Men tidens tann har erodert bort selve tempelet, og bare inngangsstatuene gjennstår. Romerne trodde statuene forestilte Memnon, som er sønn av gudinnen Eos (morgenrøden), men i virkeligheten forestilte de kong Amenophis, som skulle passe på inngangen til sitt eget tempel. Navnet de 18 meter høye kolossene bærer idag er derfor en misforståelse fra oldtiden..

4. Kongenes Dal

Vestbredden av Nilen kalles «dødens side» og her valgte faraoene å etablere deres nye nekropolis, hvor enorme gravmonumenter (som pyramidene) fra oldtiden ble erstattet med beskjedne innhugde huler i fjellet. Kanskje ville faraoene gjemme gravene sine fra gravrøvere i denne godt skjulte og bevoktede dalen, men slik gikk det likevel ikke for de fleste. Enkelte graver har derimot blitt bevart inn i moderne tid, som blant annet graven til berømte Tutankhamon. Denne, og mange andre graver kan man besøke om man drar til Kongenes Dal, og de fleste gravene er virkelig imponerende syn. Veldekorerte vegger med relieff og malerier er godt bevarte den dag i dag!

Som dere ser pågår det konstante arkeologiske utgravninger der, og nye graver oppdages enda. Det er dessverre ikke lov å ta bilder inne i gravhulene, så det har jeg ikke. Enkelte av gravene, som den over, er også vanskelige å komme seg inn i. Først en lang tung trapp opp, deretter en fryktelig smal og bratt trapp inn i hulen (flere nivåer/etasjer ned), og en helt sinnsykt pressende hete.. Men who cares! Det er en utrolig opplevelse å bevege seg inn i flere tusen år gamle gravkammre!

Etter at man har sett det man ønsker å se, så burde man trosse varmen, ta beina fatt og GÅ til neste punkt på listen min, Hatshepsuts tempel! Tempelet ligger på andre siden av fjellet som går mot Kongenes dal, og det tar ca. 1 time å gå der imellom. Kommer litt an på fysikk, varme og hvor mange bilder man ønsker å ta…

5. Hatshepsuts tempel

Hatshepsut var den tredje dronningen i det gamle Egypt, men mente selv at hun var gudefødt og ble derfor farao (konge) i stedet. Hun er derfor den eneste kvinnelige faraoen i oldtidens Egypt. Skikkelig girl power! Hun regjerte i 20 år, og er den eneste kvinnen gravlagt i Kongenes Dal. Tempelets nevn er egentlig «Djeser-Djeseru» som betyr «det helligse av hellige». Det er bygget i tre nivåer/terasser hvor det engang var hager, porter, kapeller og diverse. Det var nok med andre ord storslagent!


God tur til Luxor!




Renate

Reisegal nordlending med bøttevis av eventyrlyst.

3 Comments
    1. Tusen takk for det Tove! Jeg håper situasjonen i landet forandrer seg slik at man igjen har muligheten å dra dit uten å være redd for at noe skal skje. Egypt er jo et såpass spennende land at hendelsene som har skjedd de siste par årene er bare helt forferdelige.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.