10 gratisopplevelser i Roma

Til tross for et ganske eksklusivt rykte er Roma et paradis selv for de med relativt tomme lommebøker. Byen deler mye av dens rike historie med de besøkende helt gratis! Enkelte monumenter må man likevel betale for, men de tar jeg med en annen gang.

1. Tusle rundt i Trastevere

Dette området er en av favorittene mine i Roma. Smale smug og utallige små torg minner en om hvordan Roma var i middelalderen. Her finnes det flust av kafeer, restauranter og barer. Veldig stemingsfult og romantisk område!

roma-smabilder6

2. Besøke Forum Romanum

Dette stedet var engang hovedsetet til det romanske riket, og huset det politiske, juridiske, offentlige og religiøse sentrum av antikke Roma. I dag ligger bare ruinene igjen, men det er likevel fascinerende å vandre rundt hvor så mange mektige mennesker har vandret tidligere. Inngangen er dessverre ikke gratis, så har man dårlig tid kan man ta turen til Capitolhøyden hvor det er en flott utsikt over området. Ellers kan man få en kombinasjonsbillett til Forum og Colosseum (som de fleste ønsker å besøke uansett). Ta deg god tid, området er ganske stort! Man kan for eksempel ta turen fra Capitolhøyden ned via Forum, for å komme seg til Colosseum.

roma-smabilder9

3. Se utsikten fra Janiculum Hill

Roma kjennetegnes som byen med de syv høyder, men egentlig har byen enda flere høyder enn det. Janiculum er en av de som faller utenfor. Høyden ligger ovenfor Trastevere og i nærheten av Vatikanet. Jeg brukte å gå over denne høyden på vei fra skolen og ned til byen. Det finnes også en stor park der oppe! Koselig og veldig stille og rolig område.

roma-smabilder5

4. Ta turen innom Pantheon

Dette stedet er også en av mine store favoritter i Roma. Dette er den eldste fremdeles stående hvelv-strukturen i verden. Bygget ca. i år 126 som et tempel viet til alle gudene, og deretter omgjort til en kirke i 609. Bygningen er utrolig fascinerende med det store oculus (stor rundt åpning) midt i taket, som er kirkens eneste lyskilde. Bygget er også gravplass både for italienske konger og kjente kunstnere som bl.a. Rafael. Plassen utenfor heter Piazza della Rotonda, og er nydelig men folkefull. Likevel en ypperlig plass å nyte en gelato!

roma-smabilder4

5. Se på livet fra Spansketrappen

Denne trappen på Piazza de Spagna regnes den lengste og bredeste trappen i Europa. Navnet har stedet fått etter at den spanske ambassaden flyttet til torget. På dette torget og på trappen er det alltid liv og røre. Selgere, turister og kunstnere i en eneste stor miks.

roma-smabilder3

6. Vandre rundt på alle de vakre piazzaene

Piazza Navona og Campo de’ Fiori er to av de flotteste torgene. Førstnevnte var en gang et idrettsanlegg, og huser nå noen vakre fontener, blant annet Fontana del Quattro Fiumi (fontenen med de fire elver) av Bernini. Sistnevnte var engang (som navnet tilsier) en blomstereng!

roma-smabilder7

7. Besøke kattene ved Torre Argentina

Ved trikkestoppet i byen finnes det en stor plass som har blitt konvertert til en oase for hjemløse katter. I denne gresskledde parken spekket med romerske ruiner (her i området ble faktisk Julius Cæsar drept!) har kattene fått sitt hjem. Man kan få guidede omvisninger på området om man ønsker.

roma-smabilder1

8. Ta turen innom Peterskirken

Ja, inngangen inn i dette praktfulle mesterverket er faktisk fullstendig gratis! Ønsker man derimot å klatre opp i domen for å se på utsikten må man ut med noen euro i betaling. Jeg er utrolig glad i kirker (selv om jeg ikke er kristen), og denne kirken bare blows my mind. Kommer man på den rette tiden av døgnet skinner solen inn gjennom vinduene og lager et helt magisk lys. PS. Vatikanmuseene har forresten gratis inngang den siste søndagen i hver måned, tidlig på formiddagen!

roma-smabilder roma-smabilder10

9. Se solnedgangen fra Capitolhøyden

Capitolhøyden (Campidoglio på italiensk) er den høyeste av Romas syv høyder, og ligger midt i smørøyet av den antikke byen. Der oppe har det også skjedd mange store hendelser i Romas historie. Ved siden av museene som nå okkuperer plassen finner man kirken Santa Maria in Aracoeli (Aracoeli betyr himmelalteret). 124 trappetrinn leder opp til kirkens inngang, og det er herfra man har en av de flotteste utsiktene til solnedgangen i hele Roma.

roma-smabilder11

10. Kast en mynt i Trevi-fontenen

Sist men ikke minst, kjemp deg i gjennom folkemassene ved Trevi-fontenen og kast en mynt over skulderen din og i vannet!

På denne måten er du i følge tradisjonen sikret å komme deg tilbake til Roma… og hvem vil vel ikke det?

roma-smabilder2

Har du vært i Roma? Kanskje du har noen tips å komme med?
Renate

Reisegal nordlending med bøttevis av eventyrlyst.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.