Sydney – operahus, strender og kengurupizza

IMG_3272

Sydney må være en av de vakreste beliggende storbyene i verden. Det er en stor smeltedigel, med moderne arkitekturmesterverk som operahuset liggende i et vakkert havneområde omringet av fargerike nabolag, skyskrapere, gamle fort, nydelig natur og vakre strender. Vi kom flyvende inn over storbyen fra outbacken – og fikk med ett se det imponerende skuet ut over byen. Det var litt vanskelig å forestille seg denne vakre storbyens begynnelse som straffekoloni…

Vi hadde beregnet fem dager i Sydney, inkludert dagen vi ankom, men likevel viste det seg at vi godt kunne vært der noen dager lenger. Vi var fullstendig utslitte etter lite søvn, mye gåing og intens varme i outbacken – og trengte i grunn noen dager i et litt kjøligere klima for å hente oss inn igjen. Vi fikk derfor litt bakoversveis da varmen nesten kjentes like intens ut i Sydney, pluss en god del ekstra prosent i luftfuktighet!

IMG_3276

IMG_3545

IMG_3468

For det meste gikk vi bare rundt og så oss omkring, og var innom et par av de mest kjente turistattraksjonene rundt Sydney Harbour. Dessuten dro vi på dagsturer til både Blue Mountains og til strendene på kysten på en Coastal Walk. Vi dro også ut en kveld for å møte et par australske venninner vi traff da vi var på rundtreise i Afrika! De bor i Sydney, og har hele tiden sagt at dersom vi kommer til Australia må vi stikke innom – veldig gøy at det faktisk ble mulighet til det!

Australia 20153Rart i grunn at de turte å møte oss en gang til…

Sydney Harbour med Operahuset og Harbour Bridge

Operahuset med Harbour Bridge i bakgrunnen må jo være et av de største ikonene på Australia som finnes der ute, og det er vanskelig å besøke Sydney uten å stoppe innom for en titt. Operahuset ble bygget i 1973 og kom på UNESCOs verdensarvliste i 2007. Det ligner i grunn på et skip som setter fulle seil, men den danske arkitekten fikk inspirasjonen for bygget ved å skjære en appelsin i båter og så sette sammen disse appelsinbåtene.

IMG_3387

IMG_3405

Harbour Bridge binder sammen den nordlige og den sørlige delen av Sydney, og har gjort det siden broen åpnet i 1932.

IMG_3414

Sydney Harbour på kveldstid

Solnedgangen over operahuset fikk vi med oss første kvelden i byen – og det var ganske kult å komme gående gjennom botanisk hage og plutselig se de hvite spissene av operahustaket stikke fram. Det er nok mange flotte utsiktspunkter for å se solnedgangen fra i byen, men vi ble tipset om å gå til Mrs Macquarie’s Chair – og her hadde vi en strålende utsikt mot både operahuset og Harbour Bridge mens himmelen stadig ble mørkere.

Når det ble helt mørkt kunne vi plutselig se noen store svarte skikkelser flyge over oss. Flere fargerike fugler? Åh neida, det viste seg å være enorme flaggermus – eller flying foxes – som de kalles. De har et vingespenn på hele 1 meter!

IMG_3262

Fargerikt i Botanisk hage

Den botaniske hagen i Sydney tar opp ganske mye areal i byen. Dens nærhet til Operahuset gjør den nok til en av de mest kjente attraksjonene i byen. Dessuten er det en herlig tumleplass for alle som ønsker å slippe litt unna storbylydene og kaoset. Denne grønne lungen byr på spennende tropiske vekster fra rundt på kloden, samt kvitrende fugler i fleng som koser seg i de høye tretoppene. Kontorarbeiderne i skyskraperne tar seg en joggetur i parken i lunsjtiden, og familier sitter sammen på gressflekkene og har piknik. Palmer svaier i vinden og det finnes også en utendørskino her (St. George), hvor filmer vises hele sommeren igjennom.

IMG_3299

IMG_3366

IMG_3376

Klatring på Harbor Bridge

Det er for mange som besøker Sydney et must å klatre opp på Harbour Bridge, til tross for at prisen er langt fra billig. Prisene starter på et par hundre dollar og oppover! Laaangt billigere, og for ca. like bra utsikt (vil jeg tro), kan man heller gå opp til Pylon Lookout på det sørøstlige brotårnet. Det kostet bare 8,50 dollar for student eller 13,50 for voksen, og reisebudsjettet holder med en gang langt lengre. Man må også her traske opp en del trapper, og utsikten fra toppen var nydelig! Pass derimot litt ekstra på dersom du har skjørt eller kjole på deg, de har visst en tendens til å blåse rett over hodet på deg… fikk i alle fall jeg erfare. Det er windy up there!

IMG_3420

IMG_3423

IMG_3438

Bondi Beach

For mange er et stopp innom Bondi Beach også et must når man først er i Sydney. Stranden er nok en av de mest kjente i verden, og det er utrolig spennende å se på surferne som leker seg i de enorme bølgene. For min del var det nok å se på spetakkelet fra sidelinjen, men det hadde jo sikkert vært gøy å skulle teste seg på surfebrettet selv (hadde man ikke vær livredd for bølger). Livredderene er også ganske aktive på stranden, og passer godt på at svømmerne ikke våger seg utenfor de røde og gule flaggene. Man vil for guds skyld ikke bli spist av hai eller få et surfebrett i hodet!

Trykk her for å lese om the Coastal Walk som vi gikk mellom Bondi og Coogee Beach.

IMG_3472

IMG_3495

IMG_3518

Kengurupizza – en lokal vri på maten

Er man i Australia, så er man i Australia – og det er vel ikke å så mange land at man blir servert nasjonaldyret på middagsfatet. Kengurukjøtt er visstnok et av de beste kjøttene man kan spise. Lite fett og mye omega 3. Ønsker man også å smake på et annet australsk dyr, den store emu-fuglen, man man stikke innom hotellet The Australian like ved The Rocks (og brua og operahuset) – de har nemlig en kenguru og emupizza på menyen! Den heter Coat of Arms, og koster like over 20 dollar. Stor nok til at to kan dele. Dessuten kan hotellets bar by på hele 100 forskjellige øltyper for den som liger denslags.

IMG_3446

IMG_3458

IMG_3463

Overnatting på Original Backpackers Hostel

Overnatting er temmelig dyrt i Australias største by. På Original Backpackers fikk vi både eget rom og eget bad for ca. 1500 kr per person for fem netter. En ganske grei deal for Sydney å være, selv om det gjerne skulle vært enda billigere. Hostellet ligger like ved Kings Cross, hvor man lett kommer seg rundt med lokaltogene, og bare 30 minuters gange fra Operahuset. Internett er «inkludert», dvs. 100 mb pr dag, noe som egentlig er ingenting, men man kan kjøpe ekstra. Det er både kjøkken og vaskemaskiner disponibelt. Området har mange små, «billige» restauranter, samt et stort Coles kjøpesenter 5 minutter unna hostellet.

IMG_3274

Det ble med andre ord bare en kort introduksjon til Sydney, byen har jo ganske mye å by på. Skulle gjerne hatt tid til å dra ut på vannet, og kanskje ta fergen over til Manly Beach. Det finnes også utallige museer man kan ta en titt på, og vi ble anbefalt Newtown av de lokale jentene, som visstnok er en veldig hip og happening del av Sydney nå for tiden med bra mat og bra butikker.

Har du vært i Sydney selv? Hva har du å anbefale?
Renate

Reisegal nordlending med bøttevis av eventyrlyst.

14 Comments
 1. På det hostellet har jeg også bodd! Haha 🙂 Hvis du ser filmen «A Map for Saturday» er hostellet såvidt med i begynnelsen av filmen.

  1. Det er en veldig luftig og vakker storby! Det slo meg ofte når vi gikk rundt der at den minte meg om San Francisco av en eller annen grunn… 🙂

 2. måtte le da jeg leste at dere bodde i kings cross – tror det må være backpacker-hovedstaden i sydney 🙂 bodde der selv for mange år siden og reisekameratene mine og jeg har noen fin, fine historier fra et mindre reint hostell, slitne fruer på hjørnene rundt omkring og en gal kelner som jobbet på en viss italiensk restaurant – good times, old crimes! dog skal det sisea at området er (mye) bedre nå enn det var da jeg besøkte sydney første gang for mange år siden – var der igjen i 2013 og selv om backpacker-ånden fortsatt var tilstedet hadde det poppet opp mange kule leiligheter, barer og restauranter 🙂

  1. Haha, vi gikk forbi ca. ti hostellet på den korte veien fra togstasjonen til hostellet vi skulle bo på, så skjønner godt at det regnes som backpacker-hovedstaten der 😀 Det virker som området kanskje har forandret seg en del, ja. Nå virket det ganske trivelig og happening 🙂

  1. Skjønner den! Australia er virkelig et land for seg selv, utrolig flott, spennende og variert 😀 Haha, jeg liker å prøve diverse lokale «spesialiteter» når jeg reiser, så derfor måtte jeg nesten bare teste ut kenguru – selv om det var ganske tungt å se de skjønne dyrene i øynene etterpå, huff… :p

 3. Har bare hørt skryt om Sydney, og nå fikk jeg ennå mer lyst til å dra. Fint innlegg og fristende bilder!
  Var Australia generelt dyrerer enn dere hadde trodd, holdt dere budsjettet? For at det er kostbart, er jo noe en også hører –

  1. Takk! Jeg syntes i alle fall Sydney svarte til forventningene. Byen har en fin atmosfære og en nydelig plassering. Prisnivået i Australia var i grunn på samme nivå som jeg trodde. Mange steder var det like dyrt som i Norge. Overnatting og transport var vel det dyreste, men å spise mat ute var ikke spesielt billig heller. Vi valgte dog å lage litt mat selv, samt å spise for det meste på asiatiske restauranter og holdt prisene nede på den måten. Med utflukter, de fleste overnattingene, mat og lommepenger brukte jeg 10,000 for tre uker, og da kommer alt av flybilletter, billeie og noen hoteller utenom). Ikke så aller verst egentlig!

   1. I underkant av 500 kroner dagen er jo veldig bra, dersom overnatting er inkludert – interessant å høre om budsjett på turer, hva som blir billigere enn forventet og hva som er aha-opplevelser 😉

    1. Det synes jeg også! Spesielt når man hører at steder enten er veldig billige eller veldig dyre. Jeg så jo på Australia som kjempedyrt, og det var jo dyrt også, men ikke verre enn forventet i alle fall. :p

 4. Har planer om å prøve kenguru kjøtt når jeg drar ned til Perth neste uke. Blir kanskje litt spesiell opplevelse men har hørt mye skryt om det. Kanskje kenguru pizza hadde vært noe? Hørtes hvertfall godt ut 🙂 Litt mer usikker på Emu-kjøttet eller krokodille, hehe.

  1. Hehe, det var interessant å smake! I butikkene hadde de både kengurukjøttboller, pølser, kjøttstykker og så videre. Mange muligheter om man har lyst å grille selv 😉 Emukjøttet var også godt. Krokodille spiste jeg ikke i Australia, men smakte alligator i Florida og det var mye bedre (og mindre seigt) enn forventet!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.