Stato della Città del Vaticano

Vatikanstaten regnes som verdens minste, og er faktisk så liten at den omringes av Italias hovedstat Roma på alle sider. Pavestaten går langt tilbake i tid, og her er det offisielle språket latin. Man kan faktisk velge latin som språk på minibankene! Til tross for stedets veldig beskjedne størrelse har det faktisk egne euro-mynter, eget postvesen, egen avis og en egen radio-og fjernsynsstasjon.

Staten har en egen garde på 100 gardister som kalles sveitsergarden. Denne garden ble opprettet på 1500-tallet, og har siden vært pavens personlige livvakter. De har noen morsomme, fargerike uniformer – og det sies at Michelangelos design var inspirasjonen til disse draktene.

Det er vanskelig å komme unna Peterskirken ved et besøk i Vatikanstaten. Kirken er verdens største og selve perlen i statens krone. Kirken står på stedet hvor man mener Peters grav befinner seg, så med andre ord ble den bygget oppå en antikk gravplass. Fasaden og Petersplassen er flott den, men ta for all del turen inn i selve kirken. Kommer man på rette tiden av dagen hvor solskinnet kaster hellige stråler av lys gjennom vinduene tar det virkelig pusten fra en. Jeg ble nesten religiøs av å være der inne! i perioden jeg bodde i Roma var jeg inne i kirken et titalls ganger – ble aldri lei av det storstilte interiøret.

Vatikanbiblioteket og ikke minst vatikanmuseet burde også besøkes! Har kan kunst- og historieinteresserte godt tilbringe en laaang dag. Sistnevnte består egentlig av flere museer og kunstsamlinger som pavestaten har samlet opp gjennom tidene. Samlingen er helt utrolig, og mange av verdens mest kjente kunstverk finnes her. Inkludert i inngangsbilletten kan man også besøke det berømte sixtinske kapell.

Ellers består Vatikanstaten av hager, administrasjonsbygninger, embetshus og boliger. Staten har mindre enn 1,000 innbyggere, og ca. halvparten av disse bor utenlands i diverse diplomatiske stillinger. I motsetning til i resten av verden får man ikke statsborgerskap i landet hvis man er født der. Statsborgerskap gis bare dersom man får en stilling i staten. Eksempler på statsborgere er dermed slike som kardinalene, soldatene i sveitsergarden, og selvfølgelig paven selv.

Vatikanstaten er altså liten i størrelse, men gigantisk både i historisk og kulturell målestokk.

Har du besøkt lilleputtlandet?

Renate

Reisegal nordlending med bøttevis av eventyrlyst.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.