Snorkling med manatees

PTDC0079Da vi var i USA i julen bestemte vi oss for å gjøre noe litt annerledes. Jeg leste et sted at i Crystal River, på vestsiden av Florida, kunne man snorkle med intet annet enn sjøkuer! Manatees!

Vi dro med Captain Broderick som hadde sin egne lille «husbåt», som var dekket slik at etter svømmeturen kunne vi komme inn i en god og varm båt og få tilbake varmen. Kapteinen var en ordentlig moroklump, og vi lo vel egentlig i ett strekk mens vi var i båten.

IMG_3477Turen startet klokken 8 på morgenen, og vi var alle riiiimelig skeptisk siden gradestokken målte hele 1 grad på morgenen! Jeeez. Rimelig gøy å skulle hoppe i vannet i en slik temperatur, men etter at vi fikk utdelt våtdraktene og duppet tærne i vannet kjente vi at dette kom til å bli bra! Vannet i Crystal River, som var stedet vi befant oss, måler konstant 22 grader året rundt. På vinteren når vannet i de store elvene blir kaldere og kaldere trekker sjøkuene oppover inn mot kildene hvor vannet er mer behagelig. Derfor er dette den beste perioden å bade med disse dyrene om man ønsker kontakt med maange av disse flotte skapningene.

Det var virkelig en helt ubeskrivelig følelse å ligge å duppe i vannet alene og plutselig bli oppsøkt av en manatee som forsiktig fløt opp til deg og kom face to face. Det var lov å stryke dem med en hånd, og når man gjorde det lå de helt stille og lukket øynene slik at det virket som det var noe de likte. Helt ubeskrivelig!

IMG_3431 PTDC0073Det høres kanskje fælt ut for dyrene at turister kommer i båter for å oppsøke dem, men turismen her er veldig kontrollert. De fleste båtene har begrenset antall passasjerer (som på vår båt hvor vi kunne være seks stykk), mens enkelte har opptil 12 stykk. Mange områder i elvene og kildene er avgrenset slik at man ikke kan svømme inn der, mens at sjøkuene kan trekke seg inn der om de føler seg lei av menneskelig kontakt. Man kan bare ligge å flyte på overflaten av vannet, slik at om dyrene ligger på bunnen (noe de ofte gjør, feks om de sover) så får de være der i fred. Man skal ikke oppsøke dem, men kommer de til deg så er det greit. Mange av dyrene syntes også tydeligvis at det var spennende med menneskelig kontakt.

IMG_3417 IMG_3383Vi tok også turen opp til en kilde hvor det verken var andre mennesker eller dyr, og hvor vannet var helt utrolig klart! En del fisker svømte rundt og det føltes ut som vi var midt i jungelen med store palmetrær hengende over oss. På grunn av strømmen så kunne man bare ligge helt stille i vannet med snorkelen på og flyte sakte men sikkert med fiskene ned til elven igjen. Helt fantastisk!

Vi var totalt ute i vannet i litt over en time, da begynte det å bli kaldt. Skulle gjerne blitt igjen mye lenger! Får kanskje heller komme tilbake en annen gang, det er sikkert!

En opplevelse of a lifetime, that’s for sure!

Noen som kunne tenkt seg det samme?




Renate

Reisegal nordlending med bøttevis av eventyrlyst.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.