Møtet med julenissen i Lappland

Sledetur i Finland får absolutt julefølelsen på plass
Sledetur i Finland får absolutt julefølelsen på plass

Litt av magien med julen forsvant jo den dagen jeg forstod at julenissen ikke fantes likevel… I finske Lappland fikk jeg forrige helg derimot muligheten til å leke barn igjen.

10 minutter nord for Rovaniemi i Finland ligger Santa Claus Village. Den lille trelandsbyen, bygget spesielt for å huse Julenissen (eller Joulupukin som han heter på finsk), ligger faktisk rett oppå polarsirkelen. Selv om det bare er jul en gang i året, kan du faktisk møte julenissen her hver eneste dag – vår, sommer, høst og vinter.

Ferden til Finland startet fra Kirkenes, hvor jeg og kjæresten kjørte gjennom ødemarken med nordlyset dansende over himmelen fram til finske Ivalo, hvor vi tilbrakte natten på byhotellet. Peis i resepsjonen og juletre ved trappene opp til rommene gjorde sitt for å skape julestemning. Dessuten fikk vi låne hver vår spark fra hotellet som tok oss over de snøbelagte fortauene til en restaurant hvor vi spiste pizza med reinsdyrkjøtt. Man kunne jo ikke forvente noe mindre første kvelden i Lappland liksom.

IMG_0995 IMG_0936 IMG_0983 IMG_1005 IMG_0904 IMG_0911Tilfeldighetene gjorde at vi ankom Rovaniemi samme dagen som selve åpningen av julesesongen 2014, og fikk se både sang og dans av alver og lokale julekledde kids på en scene midt i nissenbyen, og høre tale av julenissen selv. Vi kunne høre stemmene fra mennesker fra hele verden rundt oss, og det var tydelig at mange hadde reist langt for å få med seg dette. Kulden gjorde at enkelte gikk underveis, og at andre stod tett i tett rundt døråpningene inn til de varme trehusene. Heldigvis var det ikke -30 akkurat den dagen, men det var likevel ganske deilig å ha en egen supervarm sauna å komme til etterpå i leiligheten vi leide.

IMG_1046 IMG_1044 IMG_1064 IMG_1049 IMG_1091 IMG_1050 IMG_1096 IMG_1051 IMG_1092På grunn av trengselen dro vi tilbake neste dag, for å utforske nissebyen litt bedre. Den er ikke spesielt stor, og dersom man ikke har barn som river og sliter i deg for å se både det ene og det andre, er egentlig et par timer tilstrekkelig for å se alt. Høydepunktet for mange er jo selvsagt å møte julenissen selv, der han sitter på kontoret sitt. Prisen på bildene som blir tatt er derimot svimlende høye, og man har ikke lov å ta med kamera inn selv. 40 dollar for et digitalt bilde ble liksom i meste laget. Heldigvis hadde vi jo truffet fyren dagen før under juleåpningen!

foto: www.santaclausvillage.info
foto: www.santaclausvillage.info

Høydepunktet for vår del (min del i alle fall, haha) var sledeturen med reinsdyrene! Vi ble plassert i en kjelke med reinsdyrskinn både over og under oss (lurer forresten på hva reinen synes om det?), og en flott bukk med digert gevir skulle trekke oss gjennom snøen. Like ved stod en lavvo med åpent ild hvor man kunne varme seg både før og etter sledeturen. Føreren stod bak oss på kjelken, og gav etter hvert meg tøylene så jeg skulle styre ferden vår. Jeg er temmelig sikker på at reinen visste hvor den skulle gå uansett, men det var da gøy å få prøve, haha. Jeg kjente i alle fall julefølelsen komme sigende da vi seilte igjennom den lille skogen.

IMG_1190 IMG_1172 IMG_1184 IMG_1178 IMG_1191I Santa Claus Village finner man også julenissens eget postkontor, hvor barn fra hele verden sender ønskelistene sine hvert år. Det er faktisk hit brevene man sender til «Julenissen, Nordpolen» ender opp. 30,000 brev ankommer daglig i denne tiden av året. Dersom noen har lyst på noe ekstra til jul, kan man bruke den følgende adressen for å nå nissefar:

Santa Claus, Santa Claus’s Main Post Office, 96930 Napapiiri, Finland.

IMG_1141 IMG_1158 IMG_1153 Finland 2014 IMG_1134 IMG_1118 IMG_1148 IMG_1202 IMG_1211Vi tok også en liten runde i selve Rovaniemi, selv om det ikke var så veldig mye å se på en søndags ettermiddag. På slutten av andre verdenskrig, ble byen fullstendig brent ned av tyske soldater. Den berømte finske arkitekten Alvar Aalto redesignet så byens form til å ligne på gigantiske reinsdyrhorn! Det er derimot umulig å se fra bakken, så man må nesten opp i høyden for å oppdage det. Vi gikk forbi et hotell som het Hotel Santa Claus, og jeg har hørt at det også finnet et Hostel Rudolph, et treningsstudio som heter Santa Sport – og det lokale fotballaget spiller i rødt og hvitt og heter FC Santa Claus. Julenissen er med andre ord big business i Rovaniemi.

IMG_1218 IMG_1100 IMG_1216 IMG_1217 IMG_1221Jeg fikk i alle fall julefølelsen på plass. Så nå håper jeg bare den holder seg der til jul!

Mer informasjon om Santa Claus Village finner du her.
Renate

Reisegal nordlending med bøttevis av eventyrlyst.

30 Comments
  1. Haha så bra! Jeg fikk utrolig med julefølelse selv, spesielt under det lille åpningsshowet med alle de koselige lysene i trærne rundt og snø på bakken. 🙂

 1. Åh, så koos! Skal definitivt til Lappland så fort jeg har mulighet, takk for enda mer fin reiseinspirasjon :):)

  1. Det tror jeg du kommer til å like! Kan selv tenke meg å dra tilbake til Lappland på vårparten engang, før snøen forsvinner. Vi hadde også halvveis booket inn en huskysafari, men det var rett og slett for lite snø der farmen var :/ Så tenker det blir bedre i mars engang kanskje, når det også er mer dagslys! Men for å få julefølelsen på plass anbefales dette tiden 😉

 2. Det ser jo bare vildt hyggeligt ud!!! 😀 Jeg har længe gået og drømt om at tage til Finland for 1) at opleve design og art kulturen i Helsinki, og 2) for at sove under stjerne og nordlyset i Lapland. Men må nok lige spare penge til det først. Det koster jo ikke billigt, haha 🙂

  1. Det var det 😀 Helsinki kunne jeg også tenke meg å besøke, men det har i grunn aldri vært så høyt oppe på reiseønskelista. Sikkert fordi det er såpass nært Norge. Lappland synes jeg er desto mer eksotisk, til tross for at jeg kommer fra ovenfor polarsirkelen selv :p Nei, dessverre er det ikke spesielt billig..

 3. Snakk om julestemning! Det så ordentlig hyggelig ut. Har jo drøssevis med svigerfamilie i Kirkenes, kanskje dette må testes ut på neste tur oppover:) Hvor langt var det å kjøre fra Kirkenes?

  1. Ja, julestemningen kom ganske lett der 🙂 Såpass! Ja, da har du jo gode muligheter for å dra dit! Det er likevel ganske langt fra Kirkenes, ca 6-7 timer alt etter værforholdene. Ikke er det spesielt mye å se langs veien heller, man får liksom fyllt opp dosen sin med bjørk og granskoger :p Men det er jo uansett litt eksotisk i seg selv, og med snøen på trærne var det som å kjøre gjennom winter wonderland.

 4. Finland er definitivt et land som godt kan utforskes mer.
  Jeg har bare vært i noen grensesteder samt Helsinki, men kunne fint tenke meg mer!
  Ha en fin adventstid 🙂

  1. Ikke sant! Jeg hadde også bare vært på enkelte grensesteder og på Åland før denne turen, så det var interessant å komme litt dypere inn i landet. Frister til mersmak 😉 Tusen takk Anne-Mari, og en god adventstid til deg også!

 5. Finland er nok det landet i Europa som står høyest på reiseønskelisten for tiden, og dette innlegget gjorde ikke lysten mindre akkurat :p Høres ut som en kjempekoselig plass!

  (til tross for at det ikke er det innlegget handler om er det likevel setningen om nordlyset som gjør meg mest misunnelig på denne turen. Har aldri sett nordlyset, men har sååå lyst! Tror jeg må komme meg nordover om ikke så lenge!)

  1. Kjempekoselig var det! Hehe, nordlyset er jo et helt fantastisk fenomen. For min del er jeg jo vokst opp ovenfor polarsirkelen, så det har nesten alltid vært dagligdags på vinteren å se nordlyset. Jeg kjenner fortsatt jeg får stjerner i øynene når jeg ser det, men kan tenke meg det er enda mer spesielt for andre som ikke har sett det før. Det bare MÅ oppleves. Håper du får sjansen 😀

 6. Der har jeg oxo vært:P bor i Kirkenes da så ikke så lang reisevei, vært en del turer til Finland i den tia jg har bodd her. Anbefaler å dra til Levi en alpelandsby midt i ingenmannsland i nord-Finland. Ellers frista det faktisk å bo i hotell igloo, og se nordlyset fra senga. så livingdoll hadde vært der,tror d var i Sariselki. Hva syns du om Kirkenes da?)

  1. Så gøy! Levi har jeg lest litt om, kjæresten og jeg tenkte å dra på hundesledetur der nå mens vi var i Finland, men dessverre var det ikke kommet nok snø.. Så håper det blir en annen gang istedet 🙂 Ja, tror du har rett, det glass-igloo hotellet ligger der (litt sør for Ivalo var det vel). Hadde også lyst på en natt der, men det er syke priser.. koster over 2,000 kroner natta for en overnatting i en slik igloo. :/ Naturen i og rundt Kirkenes er noe for seg selv! Veldig vakkert. Turen inn mot Grense Jacobselv var bare helt fantastisk 😀 Det kommer nok innlegg om Kirkenes etterhvert 😉

 7. De har hundesledeturer på Birk og snøhotelletet oxo) dere må ta dere en tur på Øretoppen til sommern som ligger ute ved Ropelv. Gikk der selv i sommer, men kom bare halveis siden d begynte å regne( men sett masse folk poste bilder fra toppen, og d r utrolig fint. Oxo veldig fint på Prestevann. Vi pleier å bade, grille og se utsikta over hele byen derifra. Og dere må ta båten ut i fjorden mot Reinøya. Så et par bunkers fra 2.verdenskrig der ute, som var veldig spesielt. 2000 kr var litt dyrt ja, da bør man helst få garantert nordlys:)

  1. Vi var faktisk en tur på Øretoppen tidligere i høst! Lang, og våt tur, og utsikten var dessverre ikke den beste pga været, men fin tur likevel 😀 Høstfargene var på sitt beste der også. Kjæresten bor faktisk ved Prestevann, hehe. Båttur og hundesledetur høres veldig gøy ut. Håper å få til noe etterhvert. Er du oppvokst i Kirkenes selv eller tilflyttet? Tusen takk for tips 😀

 8. Bor han ved Prestevann?hehe liten verden kanskje jg ser dg der på sommern)) mamma er herifra, men jg er vokst opp sørpå. flytta hit for 5 år siden, og er her ennå. Det er så utrolig koselig her, og naturen er mye finere enn d er på Østlandet. men savner østlandet oxo spesielt på våren, og når det er drittvær på sommern. Har lest bloggen din en stund, og fått masse inspo. Er selv veldig glad i å reise, og har vært mye rundt i verden))

  1. Hehe, det skal du ikke se bort ifra 🙂 Værmessig er Østlandet kanskje best, i alle fall temperaturmessig og på den måten at våren kommer såpass tidlig. Men jeg er fullstendig enig i at naturen her er mye bedre! Jeg kommer fra Bodø selv, og er nesten avhengig av å ha fin natur rundt meg så jeg kan gå på fjellturer osv. Så koselig å høre at du har fått masse inspo fra bloggen 😀 Reising er jo noe av det beste som finnes.

 9. Hei! Vi vurderer å reise til rovaniemi i desember, og jeg lurte på en ting! Husker du om det var offentlige sauna’er lett tilgjengelige? Vi synes mange av turene til saunaene som vi finner er kjempedyre, og hadde håpt på et billigere alternativ.. Jeg tenker vanlige små badstuer med noen kroner i inngangspenger, i selve byen. Håper du kan hjelpe 🙂 Kjempefine bilder forresten!

  1. Heisann! Hvor tenker dere bo i Rovaniemi? De aller fleste hotell og andre overnattingssteder har sauna tilgjengelig. Vi leide en liten leilighet, og den hadde privat sauna, slik at vi fikk aldri problemstillingen om å måtte finne fram til en offentlig sauna så akkurat der kan jeg dessverre ikke være til hjelp. Håper dere finner en løsning! Tusen takk 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.