Møtet med Albania

IMG_8763

– Men er det ikke farlig i Albania? Landet er jo fullt av kriminelle!

Dette fikk jeg høre før jeg dro, spesielt da folk fikk høre at jeg skulle reise alene.

I mange tiår var Albania styrt av et veldig strengt kommunistisk regime, og stengt fra omverdenen. Den tiden er dog lengst forbi, og landet er nå både åpent og demokratisk. Albania er mye tryggere enn ryktet tilsier. De kriminelle har sikkert tatt veien til Vest-Europa hvor flere penger er å hente, og igjen sitter et veldig trivelig og gjestfritt folk.

IMG_8212 Albania 2014

Dessuten er jo Albania regnet som Europas billigste ferieland (selv om jeg synes det var vanskelig å finne ut av hvilket land som var billigst av Albania og Makedonia)! Økonomien er dårlig for albanerne, men ved å besøke landet sender man i alle fall litt penger inn i statskassen (og rett i hendene til menneskene man kjøper varer hos) som forhåpentligvis vil gjøre ting lettere for de lokale. Til tross for dette så jeg ingen tiggere eller andre som spurte om penger fra meg. Folk ønsker å tjene penger på en ærlig måte. Jeg så for eksempel et par gamle koner som prøvde å selge hjemmelaget syltetøy og heklede duker for å spe på inntektene.

Albania er jo ett av de få landene i Europa som regnes som muslimsk. Dette i seg selv kan jo oppfattes som «skummelt» for enkelte. Religionen kom til landet med osmanene på 1300-tallet, og slo rot. I dag regnes rundt 70 % av landet som muslimske, mens rundt 20 % grovt regnet er kristne (ortodokse og katolikker). I tillegg er en liten prosent bektashi – en slags sekt utsprunget fra islam (høres mye skumlere ut enn det er..). De færreste legger noe særlig vekt på religiøs praksis, og ca. ingen kvinner bruker religiøst hodeplagg.

IMG_8820

IMG_7878

Under kommunisttiden (1945-1991, og lederen Enver Hoxha) ble religion ulovlig å praktisere i landet. Kirker og moskeer ble nedlagt og religionene bekjempet. Alt skulle være likt for alle, og lederne mente religionen splittet folket. Etter frigjøringen i 1991 har religionene igjen blomstret opp. Pave Frans var i september innom Albania med begrunnelsen at han vil oppmuntre Albania som har lidd så mye, og utmerket seg med sitt gode forhold mellom religionene. På bakgrunn av dette hadde jeg en liten samtale med eieren av gjestehuset jeg bodde på i Gjirokaster, Vita.

– I Albania finnes det veldig få ekstremister. Vi er et veldig avslappet folk når det kommer til religion. I stedet for å la det adskilde oss, føler vi heller at religionene bringer oss sammen. Vi tror jo tross alt på den samme Gud! Derfor lever vi i harmoni, kristne og muslimer, side om side, uten problemer.

Hun og ektemannen har faktisk bakgrunn i forskjellige religioner, og hun sa at den eneste «konsekvensen» av dette var at de kan feire dobbelt opp med høytider. Dobbel glede og dobbelt så mange grunner for å kunne samle familien.

Eieren av gjestehuset jeg bodde på, Vita Kotoni.
Eieren av gjestehuset jeg bodde på, Vita Kotoni.

IMG_8353

Det eneste jeg så på som noe skummelt i Albania var trafikken – eller helst standarden på veiene. Enkelte steder kjørte vi bare i 30 km/t på HOVEDVEIEN fordi den var i så dårlig stand. Det kombinert med andre sjåfører som kjører forbi på begge sider av minibussen, kan jo være oppskriften på en tragedie. Jeg så også alt fra geiter som blokkerte veien, kyr som nektet å rikke seg og hester som beitet i rundkjøringene. Men det virket som landet er i full gang med å modernisere og nyasfaltere mange av de største veiene, så dette vil nok bedre seg temmelig raskt.

Jeg leide ikke bil, så jeg var avhengig av lokal transport for å komme meg rundt – og det ble en blanding mellom taxi, lokalbuss, langdistansebuss og furgons. Sistnevnte er privateide minibusser med plass til 8 stykk, selv om vi sjeldent var bare 8 stykk inne i dem. Disse er svært praktiske, og selv om de er noe dyrere enn bussen så går de også raskere. Priseksempel: Gjirokaster til Berat (4-5 timer) i furgon kostet 1100 LEK (65 NOK). Buss fra Berat til Elbasan (2,5 timer) kostet 350 LEK (20 NOK). På en lokalbuss betalte jeg 30 LEK som er under to kroner!! Det er med andre ord billig…

IMG_8279

IMG_8427

IMG_8428

IMG_8431

Visste du at Europas største land-oljefelt ligger i Albania?
Visste du at Europas største land-oljefelt ligger i Albania?

Til tross for at albanerne kan være hissige i trafikken, er de et veldig avslappet folk. Her står det ingen innkastere utenfor restaurangene slik i mange andre «sydenland». Her er det ingen gjerder foran mange arkeologiske utgravninger, så du kommer tett innpå. Folk sitter lenge på kafeene og bare prater, og vandrer langs gågatene og ser på livet. Minibussjåføren kan plutselig stoppe for å kjøpe seg en pakke potetgull, plukke opp en stor pai fra en restaurant for å frakte videre, eller for å hjelpe en dame i biltrøbbel langs veien.

IMG_8114

IMG_7874

Den avslappede holdningen kan derimot noen ganger gå litt for langt. På minibussen (furgonen) mellom Gjirokaster og Berat så jeg med skrekken i øynene på den gravide jenta bortenfor meg i bilen som kastet opp i poser, knøt de sammen og heiv de ut vinduet mens vi kjørte. Like etterpå sitter sjåføren foran meg å river opp en regning og kaster den ut vinduet så papirbitene flyr rundt i bilen og et par av dem lander på meg. Jenta som satt ved siden av meg så at jeg reagerte, smilte og sa;

– In Albania we just throw it out the window, you know, and it’s gone!

Forsøpling har blitt et stort problem, og mange steder flyter det med søppel langs veiene.

IMG_8218

IMG_8422

IMG_8722

IMG_8878

Hvordan det gikk å reise alene som ung, blåøyd og halvveis blond jente? Helt fint! Null problemer. Man får selvsagt en del blikk når man reiser alene, og det kan jo føles litt spesielt å gå forbi kafeer med endeløse rader av mannfolk som ser på deg. Men jeg hørte ikke tilsnakk (annet enn fra noen unger som syntes det var gøy å rope «hello» tusen ganger for se hvordan jeg reagerte), og følte meg respektert som et menneske i motsetninger til andre steder jeg har vært (kremt*tunisia*kremt). Jeg føler meg mer utrygg alene i Oslo en kveld enn jeg gjorde hele tiden jeg hadde i Albania.

IMG_8307

IMG_8988

IMG_8897

IMG_8998

Den eneste angeren jeg har med besøket i Albania var at jeg ikke besøkte kysten. Da mener jeg ikke Sarande, som visstnok skal se ut som et charterhøll hvor utbyggingen plutselig stoppet (no offence, jeg har tross alt ikke vært der selv), men de mindre stedene både nordover og sørover. Den vakre kysten Hellas har stopper ikke bare på grensen til Albania, men fortsetter nordover og danner nydelige kystperler som Dhermi, Ksamil og Himare. Denne gangen hadde jeg rett og slett ikke tid, men neste gang! For ja, en neste gang blir det absolutt.

(Og da må jeg en tur opp i fjellene også…)

Info om Albania

Landet ligger vest på Balkanhalvøya og har en lang kystlinje mot Adriaterhavet og det Joniske hav. I sør grenser landet til Hellas, i nord til Montenegro og Kosovo, og til Makedonia i øst. Det anslås at det bor rundt 4 millioner mennesker i Albania, men mange har emigrert – så noen korrekte tall har man ikke.

Den letteste og billigste måten å komme seg til landet på (dersom man ikke tilfeldigvis er i noen av nabolandene) er å fly til Korfu (enten med charterfly eller Ryanair) direkte fra Rygge, og deretter ta båten over til Saranda (tar mellom 30-90 min). Derfra går det busser/furgons til så og si hele landet. Til Tirana kommer man seg via en mellomlanding et eller annet sted i Europa, men denne turen blir både lengre og mye dyrere.

Nordmenn trenger ikke visum til Albania.
Renate

Reisegal nordlending med bøttevis av eventyrlyst.

40 Comments
 1. åh så spennende å reise dit! jeg vurderte å reise dit å sommer, men det ble ikke noe av. kanskje neste sommer? har mest lyst til å besøke kysten, har hørt mye fint om den! 🙂

  1. Har også hørt så veldig mye fint om kysten, og hadde det vært tidligere på høsten når jeg dro dit hadde jeg absolutt stoppet innom kysten også. Det frister faktisk med å reise tilbake til våren :p

  1. Åh, en Balkan-rundt ferie hadde jo vært det ultimate 😉 Jeg elsker i alle fall denne delen av Europa, og har ingen tvil om du hadde likt deg også.

 2. Roligt att läsa om Albanien, vi är ju på väg dit. Vi åker visserligen husbil och har också hört att det ska vara ett trevligt och vänligt folk. Ska bli spännande att komma dit. Tack för dina fina bilder.

  1. Tusen takk! Det kan jeg tro, Montenegro ble jo fort ett av mine favorittland i Europa – og Albania virket fantastisk! Jeg holdt meg jo til de gamle UNESCO-byene denne gangen, men neste gang vil jeg både opp i fjellene og til kysten. Det virker som et land som har veldig mye variert å by på!

 3. Jag älskar resmål som är annorlunda och inte hunnit bli för turistiga ännu, där man kan se det verkliga landet och inte bara ett hörn av landet som blivit uppbyggt för turister. Albanien verkar spännande!

  1. Me too! Da tror jeg du hadde likt deg i Albania 😀 Mesteparten av tiden var jeg alene som turist stedene jeg dro, og ikke minst på den offentlige transporten.

 4. Så fine bilder! Som alltid. Albania ser virkelig spennende ut 🙂 blir så reiselysten når jeg er innom bloggen din, har nesten ikke godt av det, haha! Om du noen gang skulle trenge en reisepartner stiller jeg i hvert fall, du drar så mange inspirerende steder, hehe ;D og jeg er visst altfor dårlig på å reise selv. Jaja, en vakker dag…

 5. Høres ut som du har noen fordommer å knekke her. Jeg er i hvert fall overbevist! Nå må jeg bare overbevise Thomas om at Albania er det perfekte reisemålet 🙂

  1. Supert Ingrid! Du får søke opp landet og de forskjellige stedene man kan dra. Når man ser bilder derfra blir man fort fristet! Det ble ialle fall jeg 😉 Når det i tillegg er superbillig å reise dit samt å være der, så er det jo egentlig en done deal 😀

 6. Hvor er det smukt sagt af Vita! Religion og tro burde ikke være noget, der adskiller os fra hinanden med derimod knytter os sammen uanset baggrund.

  Mht traffiken så synes jeg ofte, der er et eller andet som man kan sætte fingeren på i udlandet i forhold til vores egne vaner hjemmefra – Hvad enten det er, at folk kører tosset stærkt og zigzag’er sig gennem kørerbanen, at de undlader at bruge sikkerhedssele eller at de tror, at køreturen er en god lejlighed for at snakke i telefon non-stop (virkelig dårlig stil i Amerika!).

  Lidt en skam at de har ‘ude af syn, ude af sind’ holdingen med at smide ting ud af vinduet, for det ser ellers flot og hyggeligt ud i Albanien.

  1. Ja, ikke sant! Vita var helt herlig. 🙂 Trafikkbildet i andre land kan virkelig være et eventyr. Jeg synes mange kjører helt forferdelig her hjemme også, og egentlig virker det som det er mer trafikkulykker her i Norge enn i slike land som Albania. Folk kjører som crazy, men slik er kjørekulturen der slik at andre vet hvordan de skal rette seg i trafikken. Merkelig! Jeg synes alltid det er skummelt å gå inn i en bil som ikke har sikkerhetsseler da.. Det prøver jeg helst å unngå hvis mulig. Ja! Søppelet må de virkelig rette opp i! Synd at et så flott land skal bli nedlasset i søppel..

 7. Bildene dine viser både bygninger og natur som virker tiltrekkende på meg, iallefall. Er veldig spent på hva 2015 bringer for oss mht reiser. Tipper at det blir mye på deg og mindre på meg, akkurat nå er jeg for første gang ever bittelitt lei av å være på farten hele tiden. Men det kan nok ha med det å gjøre at den tyngste tiden av arbeidsåret er akkurat nå….

  1. Så bra Line! Jeg likte både Berat og Gjirokaster veldig godt, så nærmere innlegg om de kommer. Ja det kan du si, det er alltid spennende foran et nytt år. Jeg er bare redd for at jeg blir å loppe meg fullstendig i Australia! Men skal prøve å være så økonomisk som mulig slik at det blir rom for flere reiser 😉 Jeg (og kjæresten) skal i alle fall til Georgia og Armenia i løpet av våren/sommeren – endelig! Kan tenke meg at det kjennes tungt å hele tiden farte rundt når du i tillegg jobber slik du gjør, men det har sikkert også noe med som du sier at den tyngste delen av arbeidsåret er nå. Det blir nok kanskje et reisesavn dersom du går for lenge uten 😉

 8. Jeg kunne virkelig ha tenkt meg å reise til Albania og mange andre land i Øst-Europa for den saks skyld. Synes Albania høres fredelig og rolig ut jeg da, så hvis det er noen som mener det er farlig der så har man vel kanskje ikke undersøkt og gjort god nok research. Er farligere å gå ute i Oslo en sen kveld 🙂 Veldig gøy å lese om litt uvanlige reise destinasjoner synes jeg.

  1. Ikke sant! Mange som sier slik har ikke undersøkt nok til å vite hvordan det faktisk er der. Også er det jo veldig vanskelig å si noe om dersom man ikke har vært der selv.. Jeg opplevde i alle fall landet som veldig avslappet og fredelig. 🙂 I likhet med alle de andre landene jeg har besøkt på Balkan/Øst-Europa! Anbefales 😉

 9. Virker som et undervurdert land med mye å tilby! Kjipt at folk har så mange fordommer mot landet, det virket som du hadde det utrolig koselig og trygt!

  1. Ja, det er synd det der med fordommer :/ Jeg synes man først burde ha opplevd et sted selv før man kan si noe om det. Hvis ikke blir det jo bare feil! Jeg hadde det i alle fall veldig bra, og var i snakk med andre turister som heller ikke hadde opplevd noe negativt 🙂 Vil absolutt si at Albania er undervurdert som ferieland, med det virker som media så smått har begynt å få øynene opp for landet pga prisnivået der!

 10. Hei, jeg har et lite bloggspørsmål til deg 🙂
  Du har jo flyttet hele bloggen din så vidt jeg ser fra blogg.no til eget domene. Hvordan gikk du frem for å eksportere den gamle bloggen for å legge den inn i den nye? Jeg holder på med det samme selv, men må jo være en lettere måte å gjøre det på enn å legge inn alle 150 innleggene på nytt! 🙂

  1. Hehe, jeg er sikkert ikke den beste å spørre om dette. Jeg har faktisk overført alle innleggene manuelt ett etter ett 😛 Det er derfor mange av de gamle fortsatt mangler. Problemet mitt var at bildestørrelsen her på siden er større enn i den forrige bloggen min, slik at jeg syntes bildene ble for små her hvis jeg bare copy/paste innleggene på blogg.no. Så jeg måtte finne fram alle de gamle bildene og laste de opp på nytt og det tar laaang tid. Dersom du ikke synes det er et issue (vet ikke hvordan template du tenker bruke på den nye siden), så kan du bare kopiere fra innleggene på blogg.no til nye innlegg den nye siden. Tror det finnes programmer som kan gjøre det automatisk også! Dessverre er jeg ikke dataflink til å ha funnet fram til disse :p Men lykke til med prosessen! Blir spennende å se 😀

   1. Okei, jaja, da blir det vel å gjøre det manuelt! Tror mine bilder blir litt små også, men det får bare bli… Hvis ikke kommer det til å ta eeevigheter, hehe.. Takk!! 🙂

 11. Your photos are gorgeous! I also felt safe in Albania, and my friend and I actually hitchhiked through the country. Though we also visited Lazarat, the weed-growing village, out of curiosity, which probably was a little dangerous, ha.

  1. Thank you Silvia! Cool that you guys hitchhiked! I’m still a little scared to do that when I am travelling on my own (no matter where I am), but if I was travelling with someone that would’ve been a great way to get around I’m sure. Going to Lazarat sounds a little scary yes 😉 I saw the view over there from the top of Gjirokaster, but I heard that the government sat the whole place (almost) on fire a while ago to try to control the area. It’s probably very different there now!

 12. Kjente meg igjen i veldig mye her etter flere turer til Albania og området rundt. Har reist i store deler av landet kollektivt de to første gangene jeg var der, og med leiebil da vi kombinerte Montenegro, Kosovo, Makedonia og Albania. Kollektivtransport er naturligvis mye billigere, og definitivt en opplevelse, mens leiebil selvfølgelig gir mer fleksibilitet. Og ja, du bør også oppleve kysten, men Saranda er ikke nødvendig å besøke, med mindre du skal ta buss eller båt ut derfra. Merker jeg lengtet litt tilbake nå! 🙂

  1. Så spennende! Jeg må ta å lese meg opp på bloggen din 😉 Kosovo har jeg også veldig lyst å oppleve! Ja, jeg er vanligvis en storfan av leiebil pga friheten, men kollektivtransport kan virkelig være et eventyr noen ganger :p Kysten gleder jeg meg til å oppleve!

 13. Så spennende å lese! Har selv vært i Kosovo og Albania mange ganger fordi jeg er halvt kosovo-albaner og svært få som tør å bli med meg dit fordi de tror det ikke er trygt! Får be de om å lese dette innlegget og vise at det er trygt å være blond 🙂

  1. Ja, dessverre blir mange påvirket av fordommer og gidder ikke undersøke fakta om et sted før de gjør seg opp en mening :/ Jeg hadde i alle fall ingen problemer, og møtte en del andre turister som sa akkurat det samme. Jeg har i alle fall lyst å dra tilbake til Albania, og til Kosovo også. Hører det er mange flotte fjell og nydelig natur der også 😀 Det kommer et par innlegg til om stedene jeg besøke i Albania snart. 😉

 14. Balkans (especially Western Balkans) is a place where you can make countless beautiful photos and I hope next destination for all those who want to practice alternative tourism.Тhanks to bloggers as Renate, i hope will disappear prejudices that still exist for us where it is dangerous to travel. (as she said she felt safer during the whole trip to Albania and Macedonia, than a night in Oslo.All people with good intentions are welcome at any time.Welcome, we expect you.

  1. I think the biggest problem at the moment is not so much the prejudice or fear of going to Albania, Macedonia and some of the surrounding countries – but also that people don’t really know much about the countries, or know that they excist at all. :p Hopefully with more tourists going there and returning with their tales from the road, more people will eventually travel there 🙂 I’d definitely love to go back to both Albania and Macedonia – both are wonderful and hospitable countries.

 15. Yes! Så flott og utfyllende artikkel, rett fra hjertet. Akkurat det jeg trengte å lese nå. Tenker selv å backpacke Albania/Makedonia i sommer, og vurderer å ta med telt i kombinasjon med hostels og gjestehus. Opplevde du mange hikers med telt i områdene du var?

  1. Tusen takk for det! Så spennende det høres ut! Jeg opplevde faktisk ingen hikers med telt i de områdene jeg var. Er litt usikker på hvordan det funker i Albania, tviler på at de har allemannseie slik som oss og mye av marken hvor det ikke er hus er dyrket. Lenger nord i landet er det derimot store friområdet og flotte fjell, så der er nok saken annerledes! Skulle gjerne ha besøkt den delen av Albania selv 🙂

 16. Veldig informativ og kjekk artikkel å lese om Albania! Vi har bestilt reise ned dit i sommer og lurte på om du kunne anbefale oss hvordan vi enklest mulig forflytter oss fra Tirana til Seranda? Vi er 4 stk voksne personer. Har prøvet å google den minibussen du forteller om i artikkelen din, men har ikke fått noen gode treff. På forhånd takk 🙂

  1. Tusen takk! 🙂 Så gøy å høre at dere skal reise dit! Albania er et spennende land som fortjener flere besøkende. Når det gjelder å komme seg rundt er slike minibusser «furgons» veldig greie å bruke. De går mellom forskjellige byer, og du kan sikkert bruke en slik mellom Tirana og Saranda også. De har plass til ca. 10 stykker og kjører når de er fyllt opp, så de har som oftest ingen spesiell avgangstid. Det er også mulig at det går vanlige busser ned til Saranda fra Tirana, det kan dere undersøke når dere kommer til busstasjonen. Det bruker å være flere avganger per dag til de forskjellige stedene. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.