Gordes – en av de vakreste landsbyene i Frankrike

IMG_4620Provence er full av vakre landsbyer, og spesielt to av dem tok virkelig tok pusten fra meg – Oppede le Vieux, som jeg har skrevet om tidligere, og Gordes. Sistnevnte regnes som en av de vakreste landsbyene i hele Frankrike, og når man står på utsiktspunktet ovenfor byen og ser utover steinhusene som klatrer oppover fjelltoppen hvor byen ble grunnlagt, så er det virkelig ikke så vanskelig å forstå hvorfor den tittelen ble gitt.

Jeg kom syklende fra B&Bet hvor jeg bodde og nådde til slutt utsiktspunktet hvor bildene over ble tatt. Utsikten strakte seg utover store deler av Luberon, og helt mot fjellene. Øynene og kameraet var helt ifra seg av begeistring, men jeg tvang meg selv til å spare karamellen til slutt – og syklet derfor videre til Abbaye de Senanque, for å besøke Gordes på tur hjem.

IMG_4683-001Gordes ligger i området Luberon, sørøst i Frankrike, som en del av Provence. Jeg bestemte meg for å utforske området på sykkel, og selv om det til tider var ganske utfordrende for en sykkel-nybegynner som meg selv, var det noe helt spesielt med å sykle fra landsby til landsby gjennom vinmarker, lavendelenger og endeløse rekker med trær bugnende av modne moreller.

IMG_4831Etter klosterbesøket kom jeg syklende tilbake til landsbyen og fant et sted å parkere sykkelen. Magen rumlet etter mat, så jeg slo med ned på en utendørskafé og bestilte lunsj. Da maten kom på bordet måtte selvfølgelig kameraet frem, og sidemannen utbrøt leende «ønsker du kanskje et bilde av begge dere?» og nikket mot maten.

Frankrike 20136Deretter var det tid for å utforske landsbyen. Når man ser Gordes fra en avstand er det slottet og kirken som troner øverst i byen som vises best, og et besøk innom kirken var derfor selvsagt for min del. Intimt og fargerikt!

Frankrike 20137Byen er en steinlabyrint med en turbulent fortid. Landsbyene, som Gordes, ble ofte bygget på fjelltopper i middelalderen i Frankrike for å beskytte seg mot fare, krig og inntrengere. Likevel ble mange invaderte og enkelte lagt i ruin. Gordes led en lignende sjebne, og var kraftig rammet under andre verdenskrig. Byen står likevel tilbake i dag som en urørt perle på grunn av innbyggernes tro og stolthet for byen, og deres iherdige innsats i å bevare den.

IMG_4614 IMG_4605 Frankrike 20138 IMG_4716 IMG_4749IMG_4623Jeg har en vane med å skryte slike steder som dette opp i skyene, de er jo SÅ vakre, SÅ idylliske, SÅ romantiske, SÅ FLOTTE og så videre. Men jeg skryter ALDRI uten grunn! Gordes er NYDELIG, et slikt type sted man ser på film og tenker «wow, finnes det slike steder på ordentlig?»

(Yes, they do)

Men selvfølgelig, selv om det bare bor 2,000 mennesker i byen – får du en del turister med på besøket også. Et par filmstjerner også har jeg hørt.

Det er jo tross alt ikke bare bare å være så vakker!

Har du vært i Gordes eller utforsket Provence selv?

IMG_4619
Renate

Reisegal nordlending med bøttevis av eventyrlyst.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.