Fengselsopphold i Hostel Celica

IMG_3540

Hvis du er litt sær slik som meg, og har hatt lyst til å prøve å overnatte i et fengsel uten å måtte rane en bank først, burde du ta turen til Ljubljana – og Hostel Celica.

Jeg går med nøkkelen i hånda opp trappen til andre etasje hvor rommet mitt befinner seg. Eller cellen min. Etter at jeg låser opp døren blir jeg møtt av enda en dør – av gitter. Jeg ser opp mot vinduet, mot lyset. Jaggu meg er det ikke gitter der også. This is the real shit! Tenk å frivillig overnatte i fengsel! Og attpåtil betale for det?

IMG_3451

IMG_3454

IMG_3461

IMG_3814

Celica betyr «celle» – en slik som finnes i fengsel, du vet, og bygget var opprinnelig et militært fengsel, bygget i 1882 av den østerrikske-ungarske hæren som styrte dette området da. I 1991 ble bygget forlatt etter at Slovenia fikk sin frihet og den jugoslaviske hæren forlot området. Deretter stod det tomt noen år før noen ildsjeler bestemte seg for å forvandle dette triste området til noe mer positivt. Prosessen var lang på grunn av et tregt byråkrati i det tidligere Jugoslavia, men initiativtakerne hadde tålmodighet. De stoppet til og med den planlagte rivingen av bygningen med sine egne kropper!

I 2003 åpnet de for første gang dørene til overnattingsgjester – og det funky, hippe hostellet Celica var født.

IMG_3496

Hostellet har 20 celle-rom, som alle er blitt designet og utformet av over 80 kunstnere fra verden over. De har satt et unikt preg på hver celle, slik at ingen av dem er lik. De originale dørene med gitter og lås, og gitteret foran vinduet er selvsagt også fortsatt på plass. Rommene varierer mellom 2-3 sengeplasser, og det finnes også flersengs-rom i overetasjen for de som ønsker en mer «tradisjonell» hostell-opplevelse.

Slovenia 20145 Slovenia 20144 Slovenia 20146

Kunstaspektet er veldig viktig for både initiativtakerne og området som Hostel Celica befinner seg i. Området heter Metelkova City og skiller seg veldig fra resten av byen. Her er det kunstnere som regjerer, og de kaller Metelkova for et selvstyrt kultursenter. Her er det happenings hele året. Alt fra kunstutstillinger, åpne barer, designstudios og konserter i alle musikksjangrer – alt i gamle militærbrakker som står igjen etter den jugoslaviske hæren. Konserter og utstillinger er det ofte i Hostel Celica også. Hver tirsdag kveld har de konsert med forskjellige grupper og band, og som jeg fikk erfare er de svært populære.

IMG_3485

IMG_3479

IMG_3480

IMG_3478-001

IMG_3481

IMG_3483

IMG_3492

IMG_3494

I tillegg til overnattingsrommene har hostellet også bar og en restaurant, hvor frokost også servereres hver morgen. Det finnes også en orientalsk loungebar, hvor man i tillegg kan ta med seg en vannpipe dersom man ønsker. I kjelleren befinner det seg fortsatt to isolasjons-celler som lett gir en frysninger langs ryggen, samt et mini-museum som forteller om hostellets historie. I andreetasjen er en av cellerommene omgjort til et religiøst-meditasjonsrom – Point of Peace. I seks nisjer i veggen befinner det seg religiøse objekter til verdens fem største religioner (som er velsignet av landets høyeste representanter); kristendommen, islam, jødedommen, hinduismen og buddhismen – og den sjette står tom, for å representere alle andre religioner, og også de som ikke tror. Derfor er det et rom alle kan bruke, og trekke seg tilbake til – uansett tro.

IMG_3545 Slovenia 20143 IMG_3470

IMG_3498

IMG_4264

Om kveldene ligger jeg i sengen og ser lyset fra gaten skinne inn gjennom vinduet og falle på taket. Gitteret på vinduet vises godt. Det er rart å tenke på at i samme celle som jeg befinner meg har det ligget fanger og sett på det samme lysskinnet i taket, med visstheten om at de kanskje skulle leve i dette lille rommet resten av livet sitt… Men den tiden er heldigvis forbi.

Hostel Celica har blitt et svært populært sted å bo i Ljubljana, faktisk for mennesker i alle aldre. Da er det kanskje ikke så rart at hostellet har vunnet både den ene og den andre tittelen, som f.eks. #1 av verdens hippeste hosteller av Lonely Planet, en av «25 Ultimate Experiences – Places to stay» av Rough Guides, og i 2010 vant hostellet «top hostel in Slovenia» av folket.

Dette er ikke bare et hostell, men en institusjon – som har en helt spesiell atmosfære. Her hylles kreativiteten. Her er man heller ikke bare en gjest, men også en av «gjengen». Ønsker du derfor en litt annerledes opplevelse burde du absolutt legge deg inn i fengselet her for en eller flere netter. Heldigvis kan du også komme og gå som du vil!

Det er jo uansett ikke hver natt man overnatter i et fengsel.

… Eller?

IMG_4261-002

Praktisk info om Hostel Celica

Hostellet ligger ca. 5 minutters gange fra buss- og togstasjonen og ca. 10 minutter fra selve Ljubljana sentrum. Rommene koster fra rundt 22 euro per person i et dobbeltrom, men sjekk nettsiden for mer nøyaktige priser. Sengetøy og håndklær er inkludert. Det finnes et rullestolvennlig rom i førsteetasjen. Les mer på www.hostelcelica.com.

Reisen til Slovenia er gjort i samarbeid med STB (den slovenske turistkontoret). Jeg har fortalt hvor jeg ønsker å dra, og de har hjulpet meg å sette det hele sammen. De sponser en del overnattinger, måltider og transport – men de har ingen føringer på hva jeg skal skrive om. Alle ord, tanker og meninger som jeg publiserer i bloggen er helt og holdent mine egne. #slovenia #ifeelslovenia
Renate

Reisegal nordlending med bøttevis av eventyrlyst.

8 Comments
 1. Heisann! Tenkte på deg og bloggen din for få dager siden og synes det var rart at vi ikke hadde hørt fra deg på lenge. Trodde du fortsatt skulle ha en blogg på blogg.no som linker til innleggene dine her, ellers så blir det mere tungvint for oss som blogger fra blogg.no…..

  Er du på plass i Oslo nå og, kanskje?

  1. Det har vært ganske hektisk i det siste, har nesten ikke hatt tid til å tenke, haha. Dessuten faller jeg litt av lasset når jeg ikke blogger på blogg.no lenger. Så kanskje det er lurt som du sier å stikke innom der og linke tilbake hit. Jepp, er på plass i Oslo, selv om jeg nesten ikke har vært her siden jeg kom, med turer både til Kirkenes, Tunisia og Slovenia. Om 11 dager går turen igjen sørover..

 2. Åhh Renate… hvis jeg eksiterede i lommeudgave, så havde jeg bedt dig om at tage mig med over alt ! Der er så fedt at læse om alle de steder du har været 😀

  Og cool hotel! Hvad med badeværelset? Hvis de kørte stilen fuldt ud, så skulle der vel være fællesbad med skilte hængende på væggende: «Don’t drop the soap!» XD

  1. Haha, det hadde vært gøy å ha deg med i lommeutgave ;D Takk for koselig kommentar!

   Det var faktisk fellesbad der (et for kvinner (som var helt pink og purple) og et for menn), siden det ikke er plass eller mulighet å ha ensuite på cellerommene. Haha! Skulle gjerne sett at de hadde det skiltet der 😛

 3. Jeg smilte godt da jeg så bildet av deg bak lås og slå på Instagram og så frem til dette innlegget 🙂 Jeg elsker hostel litt utenom det vanlige som er en opplevelse i seg selv.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.