Ett dupp i Dødehavet

P1000898Er det en ting i verden man ikke kan skjønne at går an før man prøver det selv – så er det nettopp det å flyte i Dødehavet. Selv om man har hørt og lest sitt, er det likevel med en viss skepsis at man legger seg ned i vannet. Men joda, man flyter virkelig som en kork! Ikke trenger man anstrenge seg heller, så lenge man klarer å holde ansiktet unna det saltrike vannet er det bare å duppe rundt totalt avslappet.

P1000860 P1000962Dødehavet befinner seg på grensen mellom Jordan, Israel og Vestbredden – og det er ca. like mye av sjøen i hvert av «landene». Navnet hentyder til saltinnholdet i sjøen som er så høyt at ingenting kan leve i den. Innsjøen ligger på jordoverflatens laveste punkt, hele 400 meter under den normale havoverflaten! Det er rart å tenke på at de høye fjellene rundt innsjøen ikke engang når opp over havets overflate i høydemeter.

P1000977Innsjøen har inget utløp, og siden vannet sakte men sikkert fordamper, hoper saltet seg opp. I vanlig sjøvann er saltprosenten ca. 3,5 %, mens i Dødehavet er saltprosenten på hele 30 %! Vannet har en spesiell og litt oljete konsistens, og det er plent umulig å skulle synke ned i vannet.

Man kan også smøre seg inn i dødehavsleiren, som skal være veldig god og pleiende for kroppen. Tydeligvis selges denne for flere hundrelapper på spasenter over hele verden.

P1000928 P1000931

Dødehavet er et senter for spaanlegg, helsesentre og forskningsinstitutter – og mennesker har valfartet dit siden oldtiden på grunn av det mineralrike vannet. En kilde til helse og skjønnhet!

Men.. Dødehavet holder på å forsvinne. Tørke gjør blant annet at sjøen mister mer vann enn hva som tilføres, og den krymper. De tidligere grunne områdene ligger nå nærmest på land. Siden sjøen er 400 meter på det dypeste vil den nok heldigvis vare en stund til, men noe må gjøres for at sjøen ikke skal forsvinne i den hastigheten den har gjort til nå.

P1000904Salt er det i alle fall nok av i og rundt Dødehavet! Et besøk og helst et dupp i Dødehavet er virkelig anbefalt. Det er umulig å beskrive den uvirkelige følelsen av å flyte helt uanstrengt i denne sjøen!
Renate

Reisegal nordlending med bøttevis av eventyrlyst.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.