Abbaye de Sénanque

IMG_4683Fortsetter man på den svingete og smale veien forbi middelalderperlen Gordes, kommer man til slutt til et utsiktspunkt rett før veien stuper nedover i dalen. Herfra ser man et stort vinkelrett bygg ovenfra, med en vakker symmetrisk hage bakenfor og store åkerstriper både foran og bak. Dette bygget er Abbaye de Sénanque – et kloster bygget og drever av cistercienserordenen i over 850 år. Før klosterbygningen hadde munkene bodd i små hytter fram til at bebyggelsen ble så stor at en ordentlig steinbygning ble reist i 1148.

IMG_4658Til den dag idag bor det fortsatt munker her, dog bare en håndfull. De lever et enkelt liv, og holder seg mye for seg selv. De produserer honning og dyrker lavendel som sitt levebrød. Sistnevnte er de svært stolte av. Jeg overhørte en privat guide fortelle et ektepar at en av de til vanlig svært rolige og fredfulle munkene hadde jaget en fotograferende turist ut av et lavendeljorde engang mens han ropte så høyt at hele dalen ristet.

Det skal uansett sies at stedet sikkert ser magisk ut når lavendelen står i full blomst. Har du sett bilder av vakre lavendelåkre foran en steinbygning så er det nok herfra!

IMG_4680 IMG_4686 IMG_4688Jeg vandret litt rundt på området etter at jeg hadde parkert sykkelen jeg ankom på, og fant til slutt veien inn til selve kirkerommet. Et veldig enkelt og spartansk rom, i stil med cistercienserordenens tro. Etterhvert startet en av munkenes daglige seremonier, og en etter en kom de ut i koret ikledde kappene sine, og begynte å synge. Her var det inget orgel eller andre instrumenter som brøt inn. Det var bare mennenes sterke stemmer som ruvet gjennom kirkerommet. De syngte i egne stemmer og toner, og de komplementerte hverandre så vakkert. De stod vendte mot hverandre, og av og til med ryggen mot resten av kirkerommet. Det virket så ekte og ærlig, og veldig sårbart. Det var helt nydelig, og samtidig veldig vanskelig og skulle beskrive.

IMG_4696IMG_4694 For å ikke la dagen løpe fra meg var jeg til slutt nødt til å bryte meg bort fra det spesielle øyeblikket, gikk ut i det blendende sollyset og hoppet på sykkelen tilbake mot den fantastiske middelalderbyen Gordes.

Coming up later!
Renate

Reisegal nordlending med bøttevis av eventyrlyst.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.