Steder å shoppe, spise og bo i Tórshavn

img_9714Til tross for sin beskjedne størrelse, har Færøyenes største by og hovedstad Tórshavn en del å by på. Spesielt dersom man liker unikt design og god mat, eller bare fascineres av gamle, historiske og sjarmerende steder.

Tórshavn har bare ca. 12,000 innbyggere (20,000 dersom man regner med hele kommunen), noe som kan sammenlignes med en svært liten by i Norge. Byen har derfor et veldig intimt preg, og selv om de tjæremalte husene i den gamle bydelen på Tingnes står noe hulter til bulter, er det lett å få oversikt. Tinget i Tórshavn er faktisk regnet som verdens eldste, og strekker seg tilbake til begynnelsen av 800-tallet. Til og med eldre enn det på Island. Fortsatt er bydelen Tingnes det administrative sentrum av byen, og statsministerkontoret (som er ubevoktet) ligger i et tradisjonelt rødt hus med gress på taket. Altså, alt er bare så hjemmekoselig i denne byen. I hvilke andre europeiske hovedsteder går det høns og tripper utenfor husene, liksom?

img_9697 faeroyene-201611 Byen er altså fin å vandre rundt i til fots, og i tillegg til Tingnes, er det flere steder man burde ta turen. Siden byen ligger ved sjøen, kan man for eksempel starte utforskingen ved den store havnen Vágsbotn. Her ligger fiskebåtene på rad og rekke i det rolige vannet, mens større båter dupper opp og ned lenger ut i bølgene. Fisk henger til tørk under tak både her og der, og menneskene som går forbi har nærmest alle på seg ullklær til tross for at vi er i begynnelsen av august.

Man kan også ta turen til fortet Skansin ytterst mot havet, og i gågaten Niels Finsens gøta, finner du både butikker, spisesteder og byens turistkontor hvor du kan få både kart og oversikten over stedene man burde utforske i byen. Nedenfor kommer dessuten mine forslag på hvor man kan shoppe, spise og bo i det som regnes som Europas minste hovedstad (selv om Færøyene offisielt tilhører Danmark og ikke er sitt eget selvstendige land).

faeroyene-201612 img_9734

Steder å shoppe i Tórshavn

Navnet Færøyene betyr jo «saueøyene», og saueprodukter er absolutt noe det beste man kan handle med seg herfra. I Tórshavn finnes det flere butikker hvor man kan handle strikkeprodukter, alt fra butikker som ligner husfliden, til fancy designerbutikker som har utnyttet disse tradisjonelle produktene på en trendy måte. Eksempler på butikker verdt å stoppe innom er strikkedesignerguruene Gudrun & Gudrun, butikken Öström som satser på spennende lokal design med alt fra øredobber av fiskeskinn, til lysekroner av drivved og diverse strikkekunst, og galleriet Steinprent, som selger vakker og spennende grafikk. Jeg kjøpte meg dessuten en vakker tradisjonell færøysk strikkegenser på butikken Andreas í Vágsbotni nede ved havna.

faeroyene-20166Stedet som jeg derimot falt mest for, var butikken Føroya Heimavirkisfelag, som er som en slags lokal husfliden. Stedet drives i fellesskap av 90 færøyske damer i alle aldre som bidrar med strikkeprodukter til butikken, og så deler de på hvem som jobber i butikken fra dag til dag. Vi besøkte butikken ved to anledninger og de ansatte var svært hyggelige og snakkesalige, og gjorde besøkene ekstra trivelige. Dessverre fant jeg ikke en strikkegenser i min størrelse, men dro derfra med et nydelig pannebånd.

faeroyene-20167Selv om Danmark er med i EU, er ikke Færøyene det. Så i Tórshavn handler du nemlig skattefritt! Bare se etter Tax Free-merket i butikkvinduet, få med deg dokumentasjonen fra butikken du handler i, og lever inn på flyplassen når du drar. Da får du enten pengene i hånda, eller satt inn på kontoen din.

Steder å spise i Tórshavn

Lille Tórshavn har en overraskende bra mengde gode restauranter. I løpet av dagene på Færøyene, fikk vi testet ut flere av dem.

Áarstova ligger i en av de superkoselige gamle tjæremalte husene med gress på taket nede ved den mindre havnen, og serverer mat som står i stil med både interiøret og eksteriøret. Skikkelig tradisjonsrik færøysk mat med en hjemmekoselig atmosfære. Restauranten hadde tre menyvarianter, en to-retters, en tre-retters eller en 5-retters. Vi valgte sistnevnte og fikk utrolig mye god mat i store porsjoner. Når man besøker Færøyene er lam noe man bare må prøve, og vi ble absolutt ikke skuffet av lammet vi ble servert på Áarstova. Skikkelig mørt og deilig, og absolutt noe av det beste jeg har smakt.

faeroyene-20168Den relativt nye restauranten Ræst serverer også tradisjonsrik færøysk mat, men på en ganske annen måte enn restauranten nevnt over. På Ræst er nemlig maten fermentert! Dette er en konserveringsmetode som har blitt brukt på Færøyene i hundrevis av år, og som fortsatt brukes. Vi bestilte en hel meny, og fikk servert utrolig mye spesielt. Blant annet fermentert hvalkjøtt, hvalspekk, fisk med poteter, suppe og den morsomme vrien med vaffel til dessert! Smaksløkene fikk absolutt utfordret seg, men man kan jo ikke dra til et nytt sted uten å prøve de lokale mattradisjonene, eller hva? 😉

faeroyene-20169Noe av den aller beste maten spiste jeg på Etika, den lokale sushirestauranten. Og her snakker man fersk sushi! Fisken ble sikkert dratt opp av havet samme dag som den kom på bordet, og gjett om sushien var vakkert tilberedt og servert. Den smaket dessuten minst like godt som den så ut, og jeg drømmer meg fortsatt tilbake dit altså… Som en liten ekstra touch ble maten servert på vakre serveringsfat og askjetter formet som fisker laget av en lokal designer.

faeroyene-201610Vi spiste også middag på restauranten Gras på Hotel Føroyar, hvor vi bodde. De serverer en stor buffé med gode lokale retter og råvarer. Vi spiste også lunsj på kafeen SMAKKA på Nordens Hus, hvor de serverer velsmakende vegetarmat.

Steder å bo i Tórshavn

Det finnes flere overnattingsmuligheter i Tórshavn. Blant annet Hotel Tórshavn og Hafna Hotel. Vi bodde derimot litt ut av sentrum og opp på høyden som ligger bak byen, på Hotel Føroyar. På grunn av hotells plassering har alle rommene, og restauranten, utsikt ned mot byen og fjorden. Det var fascinerende å se ut på hvordan været forandret seg nærmest fra minutt til minutt. Utenfor gikk det sauer og gresset, og det hele føltes ganske landlig, selv om byen bare var noen minutter unna med bil.

Rommene var store og komfortable, og det ble servert en god og variert frokost hver morgen. Dessuten finnes det et vandrerhjem utenfor hotellbygningen, for de som ønsker litt billigere og enklere standard. Noe for alle, med andre ord.

img_9639

Hvordan komme seg til Tórshavn?

Som nevnt i tidligere innlegg, kan man fly Atlantic Airways direkte fra Bergen til Færøyene. Flyturen tar i underkant av 1,5 time, og det er avganger flere ganger i uken. Fra København kan man fly direkte et par ganger daglig hele året. Man kan dessuten ta ferge fra Danmark, men det tar betydelig mye lenger tid.

Flyplassen ligger ca. 45 unna Tórshavn, og derfra kan man enten ta buss eller leie bil for å komme seg til hovedstaden.

img_9670-001Jeg har tidligere publisert andre innlegg fra Færøyene, blant annet en generell introduksjon til øyriket, om turen vi gikk i postmannens fotspor over fjellet til Gásadalur, og om 3 forskjellige actionaktiviteter man kan gjøre på Færøyene.

Frister det med en tur til Tórshavn, Europas minste hovedstad? 🙂

Reisen til Færøyene var i samarbeid med Nordic Nomads og Visit Faroe Islands, og jeg reiste sammen med Globetrotterelisa og Reiselykke.




Renate

Reisegal nordlending med bøttevis av eventyrlyst.

4 Comments
  1. Hei, vi er 3 godt voksne gutter (mannfolk) som skal til Færøyene 14.09. Jeg har sett etter en busstur som kan ta oss rundt, men har ikke funnet noe. Har du noe peiling?

    1. Heisann! Tror ikke det er så mange som tilbyr bussturer på Færøyene, men fant iallefall dette: http://visittorshavn.fo/en/bus-tours/

      Ellers kan det være lurt å leie dere en bil siden dere er tre stykk. Det blir nok både mer økonomisk og praktisk å komme seg rundt på den måten. Veiene er gode og avstandene korte på Færøyene. 🙂 Riktig god tur!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.