Seven Sisters og de hvite klippene

Mellom Seaford og Eastbourne, ved sørkysten i East Sussex, ligger Seven Sisters cliffs. Hvite, høyreiste klipper som for mange er, og har vært, symbolet på England. Et vakkert sted å utforske til fots, gjerne ved å vandre klippene Seven Sisters på langs.

Egentlig kan man bare glemme Brexit. Det er hele 450,000 år siden England første gang ble separert fra Frankrike og resten av Europa. De 33 km brede landmassene av kalk, som lå der den engelske kanalen befinner seg i dag, ble erodert bort av enorme vannmengder fra issjøer som lå i området Nordsjøen ligger i dag.

Fortsatt i dag har både sørøstlige England og nordøstlige Frankrike arr etter hendelsen. Høyreiste, raggete og kritthvite kalkklipper stuper ned i havet på hver side av kanalen, som et fjern minne etter hendelsen som skilte Storbritannia fra fastlandet for en halv million år siden. 

Gjennom historien har de hvite, vertikale klippene hindret mange invasjoner. Julis Cæsar kalte i sin tid klippene for Storbritannias naturlige festning. I senere tid har klippene vært et symbol på frihet og fred. Under andre verdenskrig, spesielt under evakueringen av Dunkerque, var synet av klippene et tegn på at man endelig var hjemme og tilbake på trygg grunn. I dag er klippene i stor grad et rekreasjonsområde. Et sted man kommer for å vandre og nyte vakker og dramatisk natur.

Seven Sisters cliffs

Synet av klippene på den britiske kysten har blitt et kjent motiv, og du har sikkert hørt om The White Cliffs of Dover. Sjansen er derimot stor for at bildene du har sett av klippene, egentlig er av Seven Sisters, lenger sørvest. På film er det nemlig vanlig at den dramatiske og vakre avbildningen av de syv klippene brukes som stand-in for de hvite klippene ved Dover. De syv klippesøstrene befinner seg vest for Dover, mellom byene Seaford and Eastbourne, eller nærmere bestemt mellom Exceat og Birling Gap – og beskyttes av nasjonalparken South Downs (kart over området finner du lenger ned i innlegget). Det er et vakkert område med dramatisk natur. 

Klippene ved de syv søstrene er faktisk også hvitere enn ved Dover, fordi de får lov til å erodere i naturlig tilstand. Ved Dover beskyttes derimot klippene mot erosjon og blir derfor i større grad dekket av vegetasjon og grønske.

Den hvite fargen kommer av at klippene består av kritt, en bergart av kalkstein bestående av sedimenter av skjelettene til marine organismer som levde for over hundre millioner år siden. Dette området var nemlig havbunn en gang for lenge, lenge siden.

En fun fact er at det også er spekulert i at det er de hvite klippene som har gitt England sitt navn. Det første kjente navnet på England er «Albion» som skal være en avledning av det latinske ordet albus, som betyr hvit. 

Cuckmere Haven

Det finnes flere vandreruter i, rundt og over de hvite klippene. Først og fremst må du komme deg til Exceat, et par kilometer øst for Seaford, enten med bil, buss eller til fots. Den letteste vandreturen for å nyte synet av de dramatiske klippene er å vandre ned langs Cuckmere-elven fra puben The Cuckmere Inn, bare noen hundre meter vest for besøkssenteret til Seven Sisters Country Park. Turen går i et tilnærmet flatt landskap, omringet av grønne åser og gressende kyr. Nettopp hit velger jeg å ta turen først.

Etter omtrent tyve minutter kommer jeg fram til The Coastguard Cottages, eller kystvakthyttene, på kanten av klippene. Herfra er utsikten mot Seven Sisters cliffs aller best. Som et vakkert maleri eller et stillbilde fra et historisk drama på sitt aller beste. Har du kanskje sett filmen Atonement (2007), var nettopp dette stedet Cecilia og Robbie ønsket å leve sammen for alltid.

Fra hyttene er det kort vei ned til stranden ved Cuckmere Haven, og elven som deler stranden i to. Ved lavvann skal det være mulig å krysse elven her, for å fortsette ferden opp og over Seven Sisters, men ved høyvvann er man nødt til å vandre tilbake opp til The Cuckmere Inn og krysse broen der. Dette er en omvei på omtrent 40 minutter, som i praksis tok meg tilbake til der jeg var, bare på andre siden av elven.

Det er to ulike stier mellom The Cuckmere Inn og Cuckmere Haven. En noe bredere grussti ved de grønne åsene, og en smalere sti rett ved elven. Begge tar omtrent like lang tid å gå. Beregne 20-30 minutter hver vei. Du kan også vandre langs klippene fra golfbanen i Seaford til Cuckmere Haven, noe som utgjør en litt lengre tur.

Vandreturen over Seven Sisters

Vandreturen over Seven Sisters har også utgangspunkt fra besøkssenteret til Seven Sisters Country park, dersom du ønsker å vandre østover. Turen kan i praksis vandres begge veier, men utsikten sies å være ekstra flott og dramatisk i retning øst.

Etter å ha fulgt østbredden av elven tilbake nedover mot havet, går det en bratt sti opp på den første av de syv klippene, Haven Brow. På grunn av erosjon er det farlig å gå for nært kanten av klippene. Det sies faktisk at opptil hele 30 cm eroderes hvert år. Det tryggeste er derfor å følge stien som er merket, og alltid holde seg 4-5 meter fra kanten av klippene.

Ruten jeg vandrer over klippene er merket «South Downs Way». Dette er en 160 km lang vandrerute som går fra Winchester, New Hampshire til Eastbourne, East Sussex. Et av de aller flotteste strekningene langs ruten er nettopp Seven sisters cliffs, og jeg gleder meg til å endelig ta fatt på turen jeg lenge har drømt om.

Det tar ikke lange tiden å bestige den første søsterklippen Haven Brow, som er omtrent 80 meter høy. Fra toppen ser jeg veien videre østover mot Birling Gap, og ut over den engelske kanalen. Stien videre går opp og ned langs de syv søsterne, over Short Brow, Rough Brow, Brass Point, Flagstaff Point, Flat Hill, Baily’s Hill og til slutt Went Hill Brow, før jeg ankommer Birling Gap. Over grønne gressenger, forbi gressende sauer og gamle monumenter. 

Det var overskyet og vind da jeg startet vandringen, men heldigvis dukker solen opp underveis. Noe som gjorde at den turkise vannfargen endelig kommer til sin rett. Dessuten blir det litt varmere, det blåser nemlig ganske godt fra havet denne dagen.

Birling Gap

Det tar bare et par timer før jeg ankommer Birling Gap, og har fullført turen over Seven Sisters. Stedet er, som navnet tilsier, et lite mellomrom mellom klippene hvor veien ned til stranden er relativt kort. Det er derfor laget en trapp her slik at man kan gå ned til rullesteinsstranden og komme tettere på havet. Her finnes også et besøkssenter med informasjon om området og de ulike vandrerutene, samt en kafé. Stedet er vanligvis åpent fra kl. 10 til 17 om våren og sommeren.

Jeg tar meg en liten pause fra vandringen på kafeen, og bestiller meg cream tea. På grunn av vinden er jeg nødt til å sitte inne å spise, og det var flere andre som har tenkt det samme. Lite slår en kopp varm te og nystekt scone når man er ute på tur.

Birling Gap er også mulig å nå med bil (og med buss på sommeren), slik at mange starter eller ender vandringen sin her, eller bare gjør et lite stopp for å se på utsikten før de kjører videre. Derfor er det som regel ekstra mange besøkende å se i dette området.

Fra besøkssenteret i Exceat til Birling Gap er det ca. 6,4 km én vei, og vandringen tar fra 1,5 time til 3 timer avhengig av hvor fort man går og hvor mange ganger man stopper. 

Belle Tout Lighthouse

Etter lunsjen ønsker jeg å gå et stykke videre. Derfor fortsetter jeg vandringen østover. Klippene mot øst er enda høyere enn Seven Sisters som jeg nettopp har forsert. Den aller  høyeste er Beachy Head med sine 162 høydemeter.

Den første høyden jeg når fra Birling Gap huser fyrtårnet Belle Tout. Fyrtårnet har voktet over denne kysten siden 1832, men ble dessverre alvorlig skadet under andre verdenskrig. Fyrtårnet ble senere kjøpt av BBC som brukte det i flere filmer og tv-serier.

På grunn av erosjon måtte fyrtårnet flyttes hele 17 meter innover på 90-tallet, men nå skal ta stå trygt til tross for sin plassering nærmest helt ute på klippekanten. I dag er det i privat eie, og visstnok omgjort til et gjestehus. 

Fra toppen dukker også utsikten mot høyden Beachy Head opp, og fyrtårnet med samme navn. Dette vakre røde og hvitstripede fyrtårnet tok over for Belle Tout i 1902, da man bestemte at erosjonen oppe på klippene gjorde det upraktisk å ha et fungerende fyrtårn der oppe.

For å komme nærmere fyrtårnet fortsetter jeg til omtrent halvveis opp klippen. Utsikten mot det er helt fantastisk. Tror aldri jeg har sett et fyrtårn som står nede i havet på denne måten.

Det er omtrent 3 km fra Birling Gap til Beachy Head én vei, noe som tar omtrent 45 minutter avhengig av tempo. 

East Dean Village

Det blir litt langt å skulle vandre videre til Eastford, eller tilbake til Seaford, etter dette siden dagen begynner gå mot kveld. Derfor går jeg heller tilbake til Birling Gap, og følger stien derfra oppover og innover jordene forbi sauer og syklister til landsbyen East Dean, omtrent 1,5 km unna.

East Dean er en rolig, liten historisk landsby. Det er nettopp her i de vakre omgivelsene at Sherlock Holmes skal ha pensjonert seg, i et lite hus med sine bier og bøker. Selv ender jeg opp på den historiske puben Tiger Inn, hvor jeg nyter en lokal cider med hylleblomstsmak utenfor i kveldssolen. 

En kjempefin måte å ende dagen på, selv om det også har sine praktiske årsaker. East Dean ligger nemlig like ved veien mellom Seaford og Eastbourne, slik at det er enkelt å hoppe på bussen tilbake til overnattingsstedet mitt.

Vandringen over Seven Sisters var en fantastisk opplevelse, til tross for den kalde vinden. Det var både spennende å gøy å endelig overvære det mektige synet av de hvite klippene som reiser seg opp fra havet i den engelske kanalen, slik så mange andre før meg opp gjennom historien har fått æren av å gjøre.

Praktisk info om vandreturen langs Seven Sisters

Du kommer deg til både Seaford og Eastbourne med buss eller tog (ca 1,5 time) fra London og andre byer i nærheten. Har du leiebil tar kjøreturen i overkant av 2 timer fra London. Vandreturen er også en fin dagstur fra Brighton. Mellom byene og vandrestedene langs kysten er det ypperlige bussforbindelser.

Ønsker du å starte vandreturen fra besøkssenteret Seven Sisters Country Park i Exceat rett øst for Seaford, kan du lese mer her om hvordan du kommer deg dit.

Det er flere muligheter for vandreturen over Seven Sisters og de hvite klippene mellom Seaford og Eastbourne:

  • Det er omtrent 1,5 km og tar 40-45 minutter tur/retur å vandre fra besøkssenteret Seven Sisters Country Park i Exceat eller The Cuckmere Inn til Cuckmere Haven og kystvakthyttene. 
  • Det er 6,4 km og tar omtrent 1,5-3 timer å vandre fra besøkssenteret i Exceat til Birling Gap én vei. Herfra kan man enten vandre tilbake igjen, vandre innover til East Dean (1,5 km) og ta bussen derfra eller ta bussen tilbake fra selve Birling Gap (i høysesongen).
  • Birling Gap videre til Beachy Head er ca. 3 km og tar rundt 40-45 minutter samt flere høydemeter.
  • Å vandre fra Seaford til Eastbourne er ca. 21,5 km og tar omtrent 6 timer én vei. Begge byene har buss/togforbindelse.
  • Ønsker du å vandre mellom Eastbourne og Birling Gap, er ruten ca. 9 km lang, og tar 2-4 timer avhengig av tempo og fotostopp.

Selv om det går litt opp og ned er alle disse turene enkle å gå. 

Les flere av mine innlegg fra England her.

Har du besøkt Seven Sisters og de hvite klippene selv eller er det noe du kunne tenke deg?
Renate

Reisegal nordlending med bøttevis av eventyrlyst.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.