Reiseguide til Kapp Verde

Kapp Verde består av ti øyer i Atlanterhavet, omtrent 50 mil utenfor vestkysten av Afrika. Her finnes vulkaner å bestige, fjell og frodige elvedaler å utforske og milevis med vakre strender. Det beste av alt? Her skinner solen omtrent året rundt.

Kapp Verde er fortsatt et relativt ukjent reisemål for mange nordmenn og de fleste sliter nok med å plassere øygruppen på et kart. Jeg kan ikke akkurat kalle meg en ekspert etter å ha besøkt landet i bare to uker. Likevel sitter jeg på en del informasjon etter å ha reist rundt der, som kan være greit å dele med dere andre som tenker gjøre det samme.

Kort innføring til Kapp Verde

Øyene som utgjør Kapp Verde ligger på høyde med Senegal i Vest-Afrika. Øyene var ubebodde fram til 1400-tallet når portugiserne var de første til å sette fot her, og innlemme øygruppen i sitt rike. Kapp Verde ble fort et stoppested langs ferden mellom Europa, Afrika og Amerika, og et knutepunkt for slavehandelen mellom øst og vest. Portugiserne hentet slaver fra fastlands-Afrika, og førte de via Kapp Verde videre til den nye verden i Amerika.

Først i 1975 ble Kapp Verde på fredelig vis frigjort fra Portugal og utnevnt til et selvstendig land. I dag har landet omtrent en halv million innbyggere.

Hvordan komme seg til dit?

Fra Norge går det direktefly i vinterhalvåret mellom Oslo og øya Sal på Kapp Verde. Det er Ving og TUI som kjører charterfly hver onsdag nedover. Flytiden er på omtrent 7 timer, og går som regel direkte én vei og med en mellomlanding i Gøteborg den andre veien.

Det er også mulig å reise fra Oslo til Kapp Verde med én mellomlanding et eller annet sted i Europa. Som regel med TAP Airlines via Lisboa. Øyene Sal, Boa Vista, Santiago og Sao Vicente har internasjonale flyplasser.

Tidsforskjellen mellom Norge og Kapp Verde er bare to timer (på sommerhalvåret tre timer pga sommertid i Norge).

Hvilke øyer kan man besøke?

Kapp Verde består av ti større øyer, og fem mindre ubebodde øyer. De ti øyene er delt opp i seks nordlige øyer (Barlavento-øyene) og fire sørlige øyer (Sotavento-øyene). Barlavento-øyene består av Sal, Boa Vista, São Nicolau, Santa Luzia, São Vicente og Santo Antão. Santa Luzia er i likhet med de fem mindre øyene også ubebodd. Sotavento-øyene består av Brava, Fogo, Maio og São Tiago.

Alle øyene er annerledes og unike på hver sin måte. De jeg lister opp nedenfor er de som hovedsakelig besøkes.

Illustrasjon lånt fra https://www.capeverde.co.uk/

Santiago

São Tiago har med årene blitt kjent som Santiago, og er den største øya på Kapp Verde. Øya er både frodig og livlig. Det er her hovedstaden Praia befinner seg. Det er også her mesteparten av øyrikets bebyggelse befinner seg. I Praia kan du besøke gamlebyen, Cidade Velha, og lære mer om den første bebyggelsen og Kapp Verdes 500 år lange historie.

Sal og Boa Vista

De to mest turistifiserte øyene på Kapp Verde er Sal og Boa Vista, som ligger lengst øst av øyene. Øyene er begge flate og vindfulle, og har milevis med utrolig vakre strender og krystallklart, turkist hav. Her er det populært med vindsurfing og lange, late dager på strendene.

Fogo

Alle øyene er vulkanske, men det er bare én av øyene som fortsatt har en aktiv vulkan. Denne befinner seg på Fogo, som hadde sitt forrige utbrudd i 2014. Man kan bestige Pico do Fogo, som vulkanen heter, som med sine 2829 høydemeter er landets høyeste topp. På åssidene nedenfor står druerankene som produseres øyrikets vin.

Sao Vicente

Den nest mest folkerike øya er Sao Vicente, hvor mesteparten av befolkningen bor i den fargerike og spennende byen Mindelo. Byen regnes som Kapp Verdes kulturelle hjerte, både på grunn av sin musikk (dette var hjemstedet til den berømte sangeren Cesaria Evora), kunst og sitt årlige karneval.

Santo Antao

Santo Antao er den nest største øya i landet, og dessuten den mest fjellrike. Her finnes utallige muligheter for fjellturer. Dette er dessuten av de frodigste, med grønnkledde fjell og daler nordøst på øya. Her produseres store deler av landets frukt og grønt, på terrasser oppover fjellene. Det er først når man kommer hit at man skjønner hvordan Kapp Verde (Kapp Grønn) fikk sitt navn.

Selv besøkte jeg Sal, Sao Vicente og Santo Antao. Tre svært ulike og spennende øyer som gav meg rikelig med opplevelser på de to ukene jeg reiste rundt. Egne innlegg om de tre øyene kommer.

Hvordan komme seg rundt?

Ferge

Mellom øyene går det både fly og ferger. Sistnevnte regnes derimot som både langdryge og uregelmessige. Havet rundt øyene er røft og fergeavgangene blir ofte utsatte eller kansellerte. Bare én fergestrekning går regelmessig og som regel uten problemer, og det er den timelange fergen mellom Sao Vicente og Santo Antao. Det går også en daglig ferge mellom Fogo og Brava. Ellers er det fly som gjelder dersom man skal øyhoppe på Kapp Verde.

Fergebillettene kan kjøpes når du ankommer havnen før avreise, men for å være på den sikre siden kan man gjerne kjøpe billettene noen timer eller dager før. Mellom Sao Vicente og Santo Antao koster det 800 escudos eller 8 euro én vei.

Fly

Per nå (mars 2023) er det bare ett flyselskap som flyr direkte mellom øyene på Kapp Verde. Det heter Bestfly Cabo Verde og eies av et angolsk selskap. Bestfly Cabo Verde har to propellfly av typen ATR72-600, som har rundt 70 seter) som flyr «melkeruta» fra øy til øy de dagene de flyr. De flyr de fleste dagene i uka, men ikke alle, og både datoer og tidspunkt for flyvningene endres per sesong. Som regel er det bare én flyvning fra den ene øya til den andre per dag. Unntaket er flyvninger som går til/fra hovedstaden Praia på øya Santiago. Det er ikke så mange flyvninger å velge mellom, og billettene blir fort utsolgt mellom de mest populære øyene.

Flybillettene kan per nå bare bestilles på flyselskapes egne nettsider (eller gjennom et kappverdisk reisebyrå), og på sidene finnes også informasjon om pris. Som regel er det én standardpris (Flex), en dyrere prisklasse med mer fleksibilitet (Flex Plus), en tilbudspris (Promo) og en pris for landets innbyggere som er honnører/studenter (Social). Sistnevnte kan man derfor ikke benytte seg av. Selv betalte jeg omtrent 1200 kr hver vei mellom Sal og Sao Vicente.

Veitransport

På selve øyene er det buss og taxi som gjelder. Det finnes også muligheter for å leie bil, scooter eller sykkel. På øya Sal er taxi dyrt, spesielt til og fra flyplassen. Mellom Santa Maria og flyplassen tar det omtrent 15 minutter å kjøre. Med taxi koster turen minst 20 euro. Med de lokale minibussene (kalt «aluguers» eller «colectivo») koster det derimot bare én euro. Noen aluguers (spesielt på Santo Antao) er jeeps med seter ute på lasteplanet. Uansett hva du velger å reise med, avtal alltid pris på forhånd – og betal først når du går av.

Innreisekrav og visum

Nordmenn kan reise 30 dager visumfritt til Kapp Verde. Betingelsen er at man registrerer reisen sin og betaler en flyplassavgift (TSA) senest fem dager før avreise. Det gjør du på denne nettsiden. Det er også mulig å gjøre på flyplassen når du ankommer, men da må man gjerne stå i kø en god stund.

Dersom man reiser med et charterflyselskap betaler de flyplassavgiften dersom man registrerer passinformasjonen sin hos dem før avreise. Mer informasjon om akkurat dette får man hos charterselskapet.

Passet ditt må være gyldig i minst seks måneder etter innreisedatoen til Kapp Verde.

Det er ikke lenger krav å vise fram koronasertifikat eller negativ covid-test før innreise til Kapp Verde.

Turistskatt

Alle er nødt til å betale turistskatt de ti første døgnene man besøker Kapp Verde. Denne er på 2,5 euro per døgn (så 25 euro totalt). Skal du være på Kapp Verde mer enn ti netter er det en fordel at du får kvittering for at turistskatten er betalt, spesielt dersom du bor på ulike overnattingssteder i den perioden. Hvis ikke må du fortsette å betale til ti netter er dokumentert, noe jeg dessverre fikk erfare.

Besøkende under 16 år slipper betale turistskatt.

Valuta

Myntenheten på Kapp Verde heter kappverdisk escudo (CVE). Den fikk navnet sitt etter portugisisk escudo, som Portugal brukte før de tok i bruk euroen. 1 norsk krone er omtrent 10 escudos, og escudoen er dessuten låst mot euroen. Det vil si at 1 euro er 100 escudos. Andre steder hevdet derimot at 1 euro var 110 escudos, så det kunne være litt forvirrende.

Som regel kan man også bruke euro som betalingsmiddel på Kapp Verde, spesielt på de mest turistifiserte øyene. Men best valuta for pengene får vi nordmenn dersom man tar ut escudos fra minibanken når man ankommer Kapp Verde. Obs. På søndager og mandager kan det være tomt i enkelte minibanker.

Mange butikker og restauranter godtar kort som betalingsmiddel, men enkelte steder gjør ikke det. Det kan derfor være lurt å alltid ha kontanter med seg.

Obs! Ta ikke ut mer escudos enn du kommer til å bruke opp gjennom oppholdet. Det kan nemlig være vanskelig å få vekslet tilbake.

Språk

De fleste av Kapp Verdes innbyggere stammer fra portugisere og afrikanere. Landets offisielle språk er portugisisk. Dette er hva barn lærer på skolen og hva som snakkes i media og offentlige sammenhenger. I hverdagen snakker derimot de fleste kreolsk, som er en variant av portugisisk med vestafrikanske ord og dialekter.

Som turist klarer man seg fint med engelsk på turistøyer som Sal, Boa Vista og Santiago. Det kan derimot være fint å lære seg noen gloser portugisisk. Det er også mulig å kommunisere på spansk, dersom man kan det. På øya Santo Antão var det derimot fransk jeg ble møtt med når jeg forsøkte kommunisere.

Ord du vil få bruk for:

Hei – Olá

God dag – Bon Dia

Hvordan går det? – Tu dret?

Vær så snill – Por favor

Takk – Obrigado (menn)/Obrigada (kvinner)

Ja – Sim

Nei – Nao

Ha det – Tchau

Vær og klima

Solen skinner generelt året gjennom på Kapp Verde, og gjør dette til en «year round destination». Månedene med størst sannsynlighet for regn er august, september og oktober. Likevel regnet det på tre av dagene jeg tilbrakte på øyene i februar. Jeg fikk derimot høre at dette var sjeldent.

Den årlige gjennomsnittstemperaturen på Kapp Verde varierer mellom 24 og 30 grader celcius. Mellom november og mars er det ganske vindfullt på øyene, noe som også gjør bølgene større. I denne perioden er det varmt og fint på dagtid, men gjerne litt kjølig på kveldene når solen går ned. De varmeste månedene er juli, august og september når vinden har løyet og temperaturen går opp til 30 grader.

Mobilbruk og internett

Siden Kapp Verde er utenfor Europa/EU er ikke mobildata man har i mobilabonnementet sitt gratis her. Kostnadene for å bruke mobildata på norsk abonnement er svært dyrt, omtrent 10 kr per 100 mb.

Wi-Fi finnes de fleste steder, men selv på hoteller er man gjerne nødt til å betale for dette. Gratis Wi-Fi finnes som regel bare i hotellobbyen. Dette kan selvfølgelig variere fra sted til sted, så undersøk det på forhånd. Mange spisesteder har gratis Wi-Fi.

Tidligere har jeg brukt å kjøpe lokalt SIM-kort når jeg besøker land utenfor Europa og skal reise rundt en del. Det finnes det også muligheter for her på Kapp Verde. De siste årene har det derimot også kommet et enda lettere alternativ, nemlig eSim. Dette er et innebygd SIM-kort som finnes i nyere telefoner og aktiveres digitalt. På Kapp Verde tilbyr Airalo eSim på 1 GB som er gyldig i 7 dager til 10 USD. Denne brukte jeg selv under oppholdet (men måtte toppe opp et par ganger), og det var en kjempefin og enkel løsning.

Mat og drikke

Jeg ble positivt overrasket over maten på Kapp Verde. Med sin plassering ute i havet har fisk og sjømat naturlig nok en stor rolle når det gjelder hva som serveres. Fisk som tunfisk, wahoo, reker og hummer finnes det rikelig av. Fisken er som regel dagsfersk og serveres med blant annet ris, poteter og grønnsaker.

Landets nasjonalrett er cachupa. Det er en saktekokt gryte som består av blant annet bønner, mais, søtpotet og kassava. Noen tilsettes dessuten kjøtt. Cachupa fås i en mer flytende variant, som ligner lapskaus, eller en tørrere, pannestekt variant. Sistnevnte serveres ofte med egg eller omelett og serveres til frokost. Kjempegodt.

På stedene det ferdes mye turister finnes det også restauranter som serverer mat fra ulike kjøkken verden rundt. Her finner du alt fra hamburgere og sushi til pasta og pizza. Det beste maten er derimot som regel alltid den lokale. Selv sjekker jeg som regel tilbakemeldingene et spisested har på Google Maps før jeg velger hvor jeg drar. Det har sjeldent slått feil.

Når det gjelder alkoholholdig drikke er grogue en lokal spesialitet. Denne sterke drikken lages av sukkerrør. Grogue er dessuten en ingrediens i likøren ponche, som i tillegg til spriten tilsettes kokosmelk, mandelmelk eller forskjellige typer frukt. Friske fruktjuser og smoothies er også å oppdrive, og skikkelig gode!

Sikkerhet og sykdommer

Det er generelt lite kriminalitet på Kapp Verde, og den består hovedsakelig av lommetyveri. Landet er derimot fattig, og ting kan skje her som overalt ellers i verden. Ta normale forholdsregler. F.eks. ikke gå ute sent på kvelden/natten i øde strøk dersom man reiser alene, og la dyr elektronikk og verdisaker bli igjen hjemme (eller i safen på hotellet).

 • Du når det lokale politiet ved å ringe 132

Det har i sjeldne tilfeller blitt påvist zika og malaria på Kapp Verde. Det kan derfor være lurt å beskytte seg mot myggstikk.

Det er sterke havstrømmer og store bølger utenfor øyene, spesielt mellom november og mars. I disse tilfellene kan det være best å holde seg til å bade i basseng dersom man ikke er en dyktig svømmer.

Det har vært en økende trend med dysentri (Shigellose) i Santa Maria på Sal. Dersom du bor på all inclusive-hotell er det greit å være forsiktig med buffet-mat som blir stående ute lenge og tiltrekker seg fluer. Selv opplevde jeg ingen problemer med å spise ute på de mange lokale restaurantene i området.

Solkrem og hygieneprodukter er gjerne dyrt å kjøpe på øyene, ta derfor med deg det du trenger hjemmefra. Sørg dessuten for å ha gyldig reiseforsikring, oppdaterte grunnvaksiner (og gjerne hepatitt A + B) samt reise med et lite førstehjelpsskrin.

Å reise alene som kvinne

Kapp Verde regnes som et stort sett trygt og fredelig land, og et av de tryggeste landene i Vest-Afrika. Jeg reiste alene til Kapp Verde, og hadde ingen problemer. Jeg følte meg trygg både på fjellturer alene på Santo Antao, i gatene i Mindelo og på Sal. Man må derimot regne med å få litt ekstra oppmerksomhet dersom man beveger seg rundt alene. På Santo Antao var det hovedsakelig blikk, mens på Sal ble jeg ofte oppsøkt av yngre menn som skulle ha meg med til «markedet» eller hadde sett meg på «hotellet» (som jeg ikke bodde på). Et høflig nei var stort sett nok til å få være i fred.

Annen info verdt å merke seg

 • Toalettpapir skal som regel ikke kastes i toalettet (unntaket jeg merket meg var de fleste stedene på Sal)
 • Kapp Verde er et svært tørt land, og får mesteparten av vannet sitt fra desalineringsanlegg. Dette vannet må ikke drikkes. Kjøp derfor vann fra flasker. Jeg pusset heller ikke tennene i vannet fra kranen.
 • Kapp Verde bruker samme type støpsel og stikkontakt som oss, adapter er derfor unødvendig.
 • Mellom mars og april har man muligheten til å dra på hvalsafari. Delfiner kan ses året rundt. Skilpadder legger egg på øyene mellom juli og oktober.
 • Ting skjer gjerne litt saktere her enn hjemme. Landets motto er nemlig «No stress». Det er bare å senke skuldrene og tenke på at man er på ferie.

Har du besøkt Kapp Verde selv, eller er det et sted du kunne tenke deg å dra?
Renate

Reisegal nordlending med bøttevis av eventyrlyst.

11 Comments
 1. Hei!

  Jeg skal bestille tur til Kapp Verde (litt som deg; kvinne som skal reise alene). Hvor godt planla du overnatting og reiser mellom de ulike øyene i forkant? Jeg skal reise rundt i ca 30 dager, og vil se det beste øya har å by på. Supert innlegg!

  Svar meg veldig gjerne på mail!

  1. Hei! 😊 Siden jeg bare hadde to uker til rådighet plana jeg alt som kunne planlegges på forhånd (det ble litt endringer underveis da, som det gjerne blir). Spesielt fly burde du ordne på forhånd da det er mye billigere, og at flyene fort fylles fordi det er få avganger, samt at det kan være notorisk vanskelig å bestille på nett. Men siden du har 30 dager til rådighet, kan du sikkert bestille det mest prekære på forhånd og så ordne resten når du først er det. Overnatting er ganske lett å finne, dersom du ikke er så kresen på det. Selv liker jeg å vite at jeg bor på et trygt og sentralt sted når jeg reiser alene, så bruker som regel ordne det på forhånd. Håper du får en riktig god tur til Kapp Verde!
   (Sender deg også dette på mail)

 2. Flott oppsummering. Jeg drar til Santa Maria, Sal i januar og skal bruke dine erfaringer som underlag i startblokkene. Takk skal du ha.

 3. Hei, dette var veldig informativt og fint! Jeg og kjæresten har en uke ferie nå i desember og tenker oss en tur hit. Jeg finne det vanskelig å planlegge hvordan vi bør legge opp ferien slik at vi får med oss det som er verdt å få med seg. Vi ser for oss at vi ønsker å ha noen late dager på stranda og er åpen for muligheten til å besøke en annen øy uten som Sal som vi lander på Hva er dine beste tips mtp. planlegging og hvilke øy nr to vi bør besøke. Jeg er veldig glad i markeder og det lokale, men vi er heller ikke fremmed for å gå i fjellet. Men her tenker vi iforhold til logistikk, når vi har lite tid til rådighet.

  1. Hei Maren! Jeg kan i alle fall trygt anbefale å legge opp reisen til de stedene jeg selv besøkte. Jeg hadde to uker til rådighet og besøkte altså Sal, Sao Vicente og Santo Antao. For å komme seg mellom Santo Antao og Sal er man nødt til å fly til Sao Vicente først, og det viste seg dessuten være fint å tilbringe et par dager i Mindelo. Da fikk jeg oppleve strandliv på Sal, byliv på Sao Vicente og fjellet/den lokale kulturen på Santo Antao.

   Det skal visstnok også være mulig å ta ferge mellom Sal og Boa Vista dersom det er interessant. En annen mulighet er å fly direkte fra Sal til hovedøya Santiago, som har landets hovedstad Praia, fine strender samt muligheten til å gå fine turer i fjellet. Mange muligheter med andre ord. 🙂

 4. Hei, jeg er en gammel man som ønsker meg en tur til Capp Verde og har derfor bestilt reisen den 15 mars for 1 uke litt kort denne turen ettersom jeg liker å være litt lengre-men detter er en prøvetur!
  Gleder meg til å dra, og der for har jeg lest dine betraktninger om øyene med interesse og gleder meg til turen!

 5. Hei! Jeg planlegger en reise til Kapp Verde denne sommeren. Tenker å ta en uke på Santiago, for så å ta fly til Sal og være der den siste uken. Har forsøkt å undersøke billetter på nettstedet til flyselskapet, men ligger bare billetter for noen uker frem i tid. Har du noe erfaring med når flybilletter ble tilgjengelig?

  1. Hei! Beklager sent svar. Så gøy at du tenker reise rundt på Kapp Verde! Jeg bestilte nok flybilletter et par-tre måneder i forveien, om jeg husker rett. Vil tro at billetter for sommeren blir tilgjengelig ganske snart, om de ikke allerede er det. 🙂 Håper du får en fantastisk reise!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.