Tallinn – en østeuropeisk perle

Tallinn ligger knappe to timer med fly fra Oslo, men blir ofte satt i skyggen bak andre østeuropeiske byer som Praha og Riga. Tallinn er en vakker middelalderby med spennende shopping, et yrende natteliv og gode restauranter. Legg storbyweekenden hit til Estlands hovedstat neste gang.

Tallinn er en av Europas best bevarte middelalderbyer. For 500 år siden var forsvarsmuren rundt byen hele 4 kilometer lang med 46 forsvarstårn. I dag står bare 2 kilometer og 26 tårn igjen. Imponerende er muren uansett, og det er innenfor den godsakene finnes.

Vandre opp til Toompea Hill og i enden av gaten Kohtu venter en utrolig utsikt på deg. Nedenfor ser du de røde hustakene, utallige tårn, spir og labyrintiske smug bre seg utover gammelbyen. En by som gjennom de siste 800 år har blitt styrt av alt fra finner, svensker, tyskere, russiske tsarer og senere sovjetiske kommunister til estlenderne selv. Byen ligger for det meste urørt, slik den gang lå. De forskjellige nasjonalitetene har derimot satt sine unike preg på byen. Spesielt den østeuropeiske russiske arkitekturen er synlig, med spennende løkkupler i alle verdens farger.

5 ting du må gjøre i Tallinn

1 – Vandre rundt  og gå deg vill i de gamle middelaldergatene og smugene. Etter hvert ender du nok opp ved det store Raekojatorget, som er innrammet av vakre fasader fra middelalderen. Her på torget finnes også verdens eldste fungerende apotek!

2 – Klatre opp i det 124 meter høye tårnet på St. Olavkirken, som engang var den høyeste bygningen i verden. Utsikten utover byen er fantastisk, men dessverre har høyden hatt sin pris, tårnet er truffet av lynet minst 8 ganger og kirken har brent ned hele 3 ganger siden den ble oppført på 1100-tallet. Tårnet ble også i sin tid benyttet av KGB som radiomast. Hold på hatten om det blåser, vinden blir ekstra intens der oppe.

3 – Shoppe blant annet på det russiske markedet Balti Jaama Turg, like utenfor Tallins jernbanestasjon. Det består av rundt 50 boder som selger alt fra hjemmelaget syltetøy til diverse antikviteter.

4 – Stoppe innom Aleksandr Nevskijkatedralen med sine enorme løkkupler. Hvem sa man måtte dra til Russland for å se slike flotte russisk-ortodoske kirker?

5 – Besøke julemarkedet som starter i november, og omvandler Tallinn til et levende eventyr.

Eller har du kanskje vært der allerede?
Renate

Reisegal nordlending med bøttevis av eventyrlyst.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.