Setenil de las Bodegas – byen under steinen

IMG_0035

Ved første øyekast virker Setenil de las Bodegas som de andre av Andalucias pueblos blancos, eller hvite byer. Men når man kommer nærmere oppdager man at denne landsbyen er noe helt for seg selv.

Som i de fleste pueblos blancos strekker hvitmalte hus med fargerike dører og appelsintrær seg oppover små fjellsider, og bader i solens stråler. Smale smug slynger seg mellom husene, og enkelte steder er det nærmest umulig for biler å komme fram.

Men i motsetning til de andre hvite byene, er Setenil temmelig annerledes når man kommer nært på. Hvor de fleste andre hvite byene ligger ovenpå eller strekker seg oppover fjellsidene, ligger mye av Setenil gjemt fra solens stråler under fjellet.

Husene ser ut som de vokser ut fra grotter under fjellet, hvor bare de hvitmalte fasadene stikker fram. Det kan også se ut som en meteor har landet på landsbyen, eller at husene gjør sitt beste for å holde steinen oppe. Fjellet, eller kanskje rettere sagt steinen, over skaper et naturlig tak, og gjør byens gater kjølige på sommeren, og lune på vinteren. Dessuten skaper det en naturlig beskyttelse mot regnet de få dagene i året det høljer ned. Tronende over de hvitmalte husene ligger et fort bygget av maurerne i middelalderen, og den nyere kirken Iglesia de la Encarnacion. Derfra har man ingen anelse om hva som befinner seg nedenfor.

Setenil ligger i en kløft gravd ut av elven Rio Trejo, og som gjennom årtusene har gravd ut grotter og hulrom i fjellet den renner gjennom. På et skilt i Setenil står det at opprinnelsen til selve landsbyen er uviss, men man vet at det har vært bosteder på stedet siden 1200-tallet. Det finnes derimot flere grotter i området som har vært bebodd hele 25,000 år tilbake. En av disse heter Cueva de la Pileta, og er kjent for sine flotte grottemalerier. Bosetningene i Setenil de las Bodegas kan nok derfor også være eldre enn hva man tror.

Navnet Setenil har landsbyen fått fordi det tok syv forsøk (septem nihil) før byen ble erobret av det katolske korstoget med kongeparet Ferdinand og Isabella i spissen. Men til slutt gikk landsbyen tapt for maurerne i 1484, og var en del av grunnen til at Spania endelig kunne samles av kongeparet i 1498.

Det bor bare 3,000 mennesker nå til dags i den lille landsbyen, som de fleste turister velger å besøke på en dagstur. Med sin beskjedne størrelse trenger man i grunn ikke mer enn et par timer for å gå rundt og se det meste, men det finnes også mange gode restauranter og et større hotell dersom man ønsker å bli litt lenger. Setenil de las Bodegas har fått den siste delen av navnet sitt på grunn av dens engang mange vinprodusenter, og Setenil har dessuten fått litt av et rykte for sine gode kjøttprodukter. Dette er dermed et ypperlig sted å legge lunsjen eller middagen.

Dette er uansett ikke et sted man kjører forbi, for Setenil de las Bodegas må være en av de mest spesielle landsbyene jeg har besøkt i hele verden. Absolutt noe helt for seg selv.

Praktisk informasjon om å komme seg til Setenil de las Bodegas

Landsbyen ligger en til to timer fra Solkysten i Andalucia i Spania, og det er lettest å komme seg til Setenil og de andre pueblos blancos (hvite landsbyene) med bil. Å kjøre i de supersmale, og ofte enveiskjørte, gatene kan likevel være en (stor) utfordring. Dersom du ikke har leiebil, eller ønsker å la bilen stå, kan du ta lokalbuss nr. 66 til Setenil fra sjarmerende Ronda, som blir den nærmeste byen. Turen tar ca. 45 minutt, og koster i skrivende stund 1.80 euro én vei.

Bussene går fra Ronda til Setenil kl. 08.45, 11.50, 13.30, 15.00 og 18.00.

Fra Setenil de las Bodegas tilbake til Ronda er avgangene kl. 09.30, 12.35, 14.15, 15.45, og 18.45.

Rutene kan endres noe i helgene og fra sesong til sesong, så sjekk på internett før du drar eller på busstasjonen når du kommer fram.

Har du kanskje besøkt Setenil de las Bodegas selv, eller liker du kanskje som meg å besøke steder litt utenom det vanlige?
Renate

Reisegal nordlending med bøttevis av eventyrlyst.

13 Comments
  1. Nei, det er absolutt et veldig annerledes sted. 🙂 Jeg synes det nesten så ut som steinen bare hadde landet der, oppå husene, haha. Appelsintrærne var nydelige og kjempefrodige!

 1. For en utrolig sjarmerende og annerledes landsby. Det virker jo absolutt som et sted som er verdt å reise innom. Jeg fikk i hvert fall veldig lyst til å besøke byen, så dette skal jeg huske på neste gang jeg planlegger tur til Spania 🙂

  1. De små hvite landsbyene i Andalucia kan fort se like ut, men denne skiller seg ut på mange måter. 🙂 Absolutt verdt et besøk dersom man er i området!

 2. Foe et spesielt sted! Jeg visste ikke om denne byen da jeg var i Marbella for noen år siden, eller skulle jeg likt å tatt turen da. Håper jeg får dratt dit en annen gang jeg skal til Spania 🙂

  1. Det var bare helt tilfeldig at jeg kom over den selv. Jeg hadde bare én dag til rådighet for en dagstur, og det stod mellom Setenil og den blå smurfebyen som også ligger i nærheten av Ronda. Jeg endte altså opp med Setenil, og det er jeg veldig glad for. Enig i at det er et spesielt sted! 🙂 (Smurfebyen får vente til en annen gang, hehe).

 3. Dette stedet ser fantastisk ut. Er i nærheten av Marbella nå og vil besøke den de nærmeste dager. Vet du om der er noe parkeringsplass i nærheten. Siden det er vanskelig å kjøre inn til byen.

  1. Heisann! Innbiller meg at det var en parkering der bussen slapp meg av. Busstoppet er på venstresiden av veien når man kommer fra Ronda, og det var en stor grønn resirkuleringskuppel for flasker på høyre side. Det stod også biler parkert langs veiene overalt (minus i de trange gatene) og det var en del folk å se, så i verste fall kan du/dere bare stoppe et sted og høre med de lokale hvor det er best å plassere bilen. Landsbyen er uansett så liten at det ikke er lange avstandene uansett om dere parkerer et stykke unna. 🙂 God tur!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.