På sykkeltur til Torghatten

– Er det noen som skal til Brønnøysund? Flyvertinnen på det lille Widerøeflyet roper ut.

– Det er så lavt skydekke akkurat nå at vi ikke er sikre på at vi kan lande.

Jeg er på tur fra Bodø til Brønnøysund på dagstur, og akkurat nå står vi på bakken i Sandnessjøen hvor flyet har mellomlandet. Vi er et par stykker som rekker opp hendene, og flyvertinnen forsikrer oss om at pilotene skal gjøre sitt beste for å få oss på bakken i Brønnøysund, som bare ligger en kort 10 minutters lang flytur lenger sør.

Vel oppe i luften blir flyturen mye lengre enn normalt. Vi sirkler rundt i 30 minutter i det lille flyet før vi endelig kan lande. Rundt oss stikker fjellene på fastlandet og Vega opp av den tykke tåken. Lettet stiger jeg av flyet, og møtes av en vegg med hvitt.

Dagens mål er Torghatten, fjellet med den spesielle formen og et hull tvers i gjennom seg. Sagnet om Helgelandsfjellene forteller at Torghatten fikk hullet sitt da Hestmannen i hjertesorg skøyt en pil etter Lekamøya (som finnes på den fantastiske øya Leka) når hun rømte vekk fra han. Kongen i Sømnafjellet så dette, og for å hjelpe Lekamøya kastet han hatten sin midt mellom dem. Pilen traff hatten og laget hullet, og når solen stod opp ble de alle forvandlet til stein og kan sees langs kysten den dag i dag.

Mens jeg går de ca 30 minutter inn til sentrum av Brønnøysund, lurer jeg litt på om turen min til Torghatten vil være bortkastet i dette tåkeværet. Jeg ser jo bare noen meter foran meg, og konkluderer med at sjansen for at jeg i det hele tatt får sett fjellet er ganske liten. Jeg vandrer likevel videre, stopper innom turistinformasjonen hvor jeg har bestilt meg en sykkel for dagen, og ser at den allerede står klar for meg.

På vei ut av den fargerike kystbyen stopper jeg på Lokalmatbutikken og handler bringebærbrus, pai med salat og tre sjokoladebiter. Alt av mat og drikke som selges her er kortreist fra lokale produsenter, og jeg kjenner at jeg allerede gleder meg til lunsj.

Torghatten ligger på øya Torget, som henger fast i Brønnøysund med Brønnøysundsbrua. Jeg har null sjans til å sykle hele veien opp, og triller heller sykkelen den siste biten til topps til fots. Tåken omhyller meg fortsatt, og byen er usynlig herfra, selv om den bare skal være noen minutter lenger bort. Torghatten ser jeg heller ikke, men jeg tenker at når jeg først er her, kan jeg ikke unngå å ta turen dit uansett.

Det gjør jeg rett i. Underveis begynner tåken å bryte opp rundt meg. Landskapet blir grønt, og den blå himmelen over meg kommer endelig fram. Nå ser jeg plutselig helt til fastlandet, og selve Torghatten ligger foran meg nærmest flytende oppå de siste tåkeskyene.

Vel framme parkerer jeg sykkelen på parkeringsplasssen som viser seg å være nesten full. Det er altså flere som tok sjansen på at været skulle bedre seg i dag. Stien opp til hullet i Torghatten er enkel å gå og godt tilrettelagt. Jeg bruker omtrent 15-20 minutter opp, og rundt meg hører jeg språk fra hele verden.

Hullet viser seg å være helt enormt, og skal ha blitt skapt under istiden. Det skal være 160 m langt, 35 meter høyt og 20 meter bredt. Innsiden er dessuten enkelte steder tilrettelagt med trapp, slik at man kan gå gjennom fra den ene siden til den andre, og se på utsikten sørover ut over havet og alle de små skjærene og øyene. Enkelte går ut av hullet fra denne siden, men jeg velger å gå tilbake samme vei som jeg kom.


Nedenfor står sykkelen og venter på meg, og jeg tar den fatt og begynner sykleturen rundt Torghatten. Jeg passerer en campingplass, flotte strender og et par i kajakk. Vegetasjonen rundt meg er grønn og frodig, og stien skinner helt hvit i sola.

Midtveis stopper jeg og setter meg på berget ved havet og spiser den deilige lunsjen min.  Jeg ser oppover mot hullet mens jeg slurper i meg litt bringebærbrus. Herfra ser man rett gjennom hullet og ut til den blå himmelen på andre siden. Like nedenfor ligger gården Ytterhatten, hvor det sikkert har vært bosetning i mange hundre år før bygningene som står der nå ble reist.

De som bor der nå husker sikkert tragedien som skjedde her i 1988. En dag med tykk tåke, sikkert akkurat slik det var i dag morges, skjedde det utenkelige. Et Widerøe-fly fløy rett inn i Torghatten før det skulle lande i Brønnøysund. Hele 36 stykker mistet livet, i en av de verste flyulykkene i norsk historie.

Jeg grøsser når jeg tenker på den forferdelige hendelsen. Når jeg skuer inn mot fastlandet, ser jeg at tåken er helt borte nå. Heldigvis. Jeg setter meg på sykkelen og sykler videre.

Jeg passerer flere gårder, jorder fulle av sauer, og markblomster langs veikanten. Til slutt ender jeg opp på brua over til Brønnøysund igjen – denne gang med flott utsikt inn mot skjærgården, byen, og fjellene bak. Jeg leverer sykkelen min tilbake til turistkontoret, går bort til havna som bader i sollys, og tilbringer litt tid ved båtene der før turen går tilbake til flyplassen og Bodø igjen. Mens jeg sitter på flyet nordover og ser ut over havet, må jeg bare smile for meg selv. Jammen er jeg glad for at jeg ikke lot tåken stoppe meg fra å dra til Torghatten i morges. Noen ganger må man jo ha litt flaks!

Praktisk informasjon om turen til Torghatten

Fra Brønnøysund kjører man over brua, og følger fylkesvei 54 nedover øya Torget til Torghatten. Den ligger ca. 12 km fra Brønnøysund. Brønnøysund ligger langs kystriksveien, har hurtigruteanløp og egen flyplass.

Sykkel kan man leie fra turistinformasjonen. Det koster 245 kroner. Hjelm og sykkelvesker er inkludert og du kan forhåndsbestille sykkelen på denne siden.

Har du tatt turen til Torghatten selv, eller drømmer du om en reise langs den vakre Helgelandskysten?
Renate

Reisegal nordlending med bøttevis av eventyrlyst.

10 Comments
 1. Svigerforeldrene mine bor i Brønnøysund, så jeg har naturligvis tatt turen til (eller rettere sagt gjennom) Torghatten! Du var ikke så langt unna å få huset deres med på et av bildene, haha. Brønnøysund er et veldig koselig sted, særlig når det er sommer og fint vær 🙂

  1. Da er det kanskje ikke så rart at du har vært der, nei. 🙂 Brønnøysund virket som et superkoselig lite sted, spesielt etter at tåken forsvant. Så jeg kan godt se for meg stedet som et lite sommerparadis!

 2. Var der for mange år sida, så husker det såvidt. Veldig lyst å ta turen igjen, og så gøy at man kan leie sykkel! Da blir liksom turen litt meir. Flotte bilder, og bra du hadde flaks:)

  1. Å kunne leie sykkel der synes jeg er en kjempebra mulighet. Spesielt når man kommer med fly, og ikke har råd eller lyst til å leie bil for dagen. Dessuten er avstandene perfekt for å sykle, men kanskje litt for lange til å skulle gå. Tusen takk! Ja, det er godt med flaks iblant. 😉

 3. Om jeg får til den etterlengtede turen min nordover denne sommeren, skal jeg absolutt stoppe her. Jeg lar meg aldri slutte å imponeres over hvor vakkert det er i Norge. Dette så ut som en fantastisk tur 🙂

  1. En Nord-Norgetur håper jeg du får muligheten til i sommer, ja! Det finnes mange flotte steder her oppe som fortjener et besøk, spesielt av en naturelsker som deg selv. 🙂

 4. Wow, supert at det klarnet opp og du fikk bra vær likevel da. Naturen der er jo helt utrolig vakker! For et par år siden skulle jeg egentlig innom der på vei opp til Lofoten, men så ble jeg syk, så jeg måtte legge om planene. Kjenner det er ekstra kjipt når jeg leser dette! Veldig imponerende at turen ble gjort på en dag også forresten! Er liksom ikke sånn man tenker at man kan gjøre, hehe!

  1. Ja, noen ganger er det greit med litt flaks på sin side. 😉 Synd at du ble syk og at dere ikke rakk innom når dere først var i nærheten! Men det er jo sånt som skjer. Det blir sikkert flere roadtrips til Nord-Norge, vil jeg tro? 🙂 At det ble en dagstur var rett og slett fordi jeg reiste rundt på et Norge Rundt-pass fra Widerøe, og fløy gratis. Men siden man sparer overnattingskostader når man drar på dagstur, så er det kanskje ikke så gæli økonomisk sett å gjøre det slik likevel, hehe.

 5. Så utrolig spennende. Dette er noe jeg har lyst til å gjøre. Det har blitt altfor lite «Norge» for meg. Bra tilrettelagt at man kan leie sykler. Og godt at være ble bra 🙂 Takk for tips 🙂

  1. På bloggen din virker det jo som du liker friluft og natur, så da burde du absolutt ta turen til Nord-Norge 😉 Mange fantastiske steder her oppe, og Torghatten er bare en av dem. At man kan leie sykler på den måten synes jeg også er et veldig bra tiltak! Tror de har det tilbudet i de fleste kystbyene på Helgeland og i Lofoten/Vesterålen (og egentlig enda lenger oppover kysten i Nord-Norge også). Genialt når man ikke har bil tilgjengelig.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.