Ich bin ein Berliner!

IMG_2679… I alle fall for en dag.

Jeg ankom storbyen i 8-tiden i morges etter å ha forlatt Albersdorf, nord for Hamburg, kl. 04.30 i natt! Jeg sov hele togturen fra Hamburg til Berlin, og kom meg såvidt ut av komaen da vi stoppet. Det ble altså bare et par timer søvn på meg, siden vi tilbrakte siste kvelden i mørket ved en mega-megalith, og drakk snaps og så på the fairies som danset rundt oss (masse folketro i området), mens guttene tok timelapsebilder av steinen med stjernehimmelen over. Passende finish på en awesome tur.

Hotellrommet mitt var ikke ferdig, så jeg dro rett ut i gatene. Været bestemte seg for å vise seg fra sin beste side, og jeg hadde nok litt for mye klær på meg etterhvert.

IMG_2529Jeg startet ved regjeringsbygningen Reichstag, som ligger like bortenfor hotellet. Den historiske bygningen fikk påsatt en moderne glasskuppel på toppen for en del år siden, som sies å ha en praktfull utsikt ut over byen. Køen for å komme inn strakte seg derimot nesten helt til Polen, så jeg gave it a miss denne gang.

IMG_2542 IMG_2534Deretter dro jeg bort til Brandenburger Tor, som for tyve år siden skilte øst fra vest i denne byen. I alle år har denne store porten vært et landemerke i Berlin. IMG_2559 IMG_2573Deretter gikk turen bort til Potsdamer Platz, via Holocaust minnesmerket – som består av 2,500 betongklosser i forskjellige høyder over et stort område. Man kan gå i mellom dem, og til tider føles det ut som man befinner seg inne i en enorm betongjungel. IMG_2597Potsdamer Platz er et knytepunkt i byen og virker nesten som et slags Times Square i Berlin. Sony Center med den enorme paraplylignende saken tronende over gir en slags UFO-lignende vibe.

IMG_2621 IMG_2613 IMG_2604Checkpoint Charlie ble også besøkt, selv om det er megaturistifisert. Dette var en grenseovergang fra den amerikanske sektoren av vest-Berlin over til den sovjetiske sektoren i øst-Berlin. Passende (?) nok lå det også en McDonalds rett ved siden av..

IMG_2648 IMG_2643Mange steder i byen kan man ikke unngå å merke gatekunsten (da mener jeg ikke slørvete tagging, gitt), spesielt i gamle øst-Berlin – og man har utsikt til mye av den fra S-Bahn (subwayen). Det er mange flotte motiver spredt rundt om i byen.

IMG_2657 IMG_2654 IMG_2655 IMG_2634 IMG_2631 IMG_2582… Ikke minst ved East Side Gallery. Her er en strekke av berlinmuren som falt i 1989 bevart, og nå omgjort til verdens største utendørsgalleri. Kunstnere har satt sitt eget preg på muren, og mange av motivene er allerede blitt ikoner på byen, murens fall og frihet.

IMG_2723 IMG_2692 IMG_2703Spesielt deilig var elvepromenaden på nedsiden av muren, hvor storbykaoset føltes miles away.

IMG_2673Egentlig blir det litt feil å si, har ikke følt noe storbykaos i det hele tatt i dag. Berlin virker som en veldig avslappet og artsy by. Massevis av grønne lunger, og svært få høyreiste bygninger (i alle fall i de områdene jeg fartet rundt). Arkitekturstilen er veldig varierende, fra de gamle historiske og dekorerte bygningene som er bevart, til firkantede betongklosser fra etterkrigstiden, og nåtidens moderne og glassdekte bygninger, stående side om side.

I like it!

IMG_2628 IMG_2625 Etter at jeg fikk sjekket inn på rommet, hvor jeg har en rød hest kommende ut av veggen (!), kollapset jeg på senga og sov bort et par timer. Veeeldig godt med litt avslapning etter noen hektiske dager.

I morgen går turen hjemover, men først har jeg noen timer til å bruke her i byen. Tror jeg må en tur over til Museumsøya..
Renate

Reisegal nordlending med bøttevis av eventyrlyst.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.