Petra – den «tapte» byen

IMG_4236Den forhistoriske byen Petra, med sine vakre fasader hugget inn i de rosa klippene, var i mange hundreår tapt for den vestlige sivilisasjonen. Det var ikke før i 1812 at oldtidsbyen ble introdusert til Vesten igjen, av en sveitsisk oppdager. Nå blir Petra, den engang tapte byen, besøkt av tusenvis av mennesker hvert år – og er Jordans fremste turistmål.

Solen steker hard i Jordan i september. Likevel er det steder den ikke helt rekker til. Vi er på vei gjennom siq’en, en smal åpning gjennom fjellet hvor solen nesten alltid holdes borte av de høye klippene. Steinen rundt oss er rød og rosa i forskjellige nyanser. Enkelte steder ser man restene av kamelfigurer som var hugget inn i fjellveggen. Andre steder gamle fasader. Tiden har ikke vært nådig, og det meste av dekorasjonen som engang var her inne i siq’en er nå borte.

IMG_4082 IMG_4062 IMG_4071Etter et par kilometer runder vi en siste sving, og plutselig slår et gyldent lys mot oss. Gjennom den trange sprekken i fjellet ser vi plutselig den velkjente fasaden til Al Khazneh lyse mot oss. Skattekammeret. For mange selve symbolet på Petra. Det kanskje ikke de fleste vet er at Petra er så mye mer enn Skattekammeret. Så mye, mye mer. Petra ble grunnlagt et par hundreår før Kristus, og var hovedstaten til nabateerne som regjerte dette området. Her passerte mange forskjellige handelsruter, og disse kunne nabateerne med sine sentrale plassering kontrollere. I takt med makten økte velstanden, og Petra vokste større og større.

IMG_4105De aller fleste av de uthugde fasadene er forskerne ganske enige om at er gravkammer for de rikeste og mektigste personene i Petras historie. Noen av de mest imponerende befinner seg i området som kalles The Royal Tombs. Om det er kongelige som lå gravlagt der, er vanskelig å si, men disse fasadene ser i alle fall ut som de er bygget for konger. Dessuten er utsikten virkelig noe alle kan drømme om å ta med seg inn i etterlivet.

IMG_4191 IMG_4166 IMG_4203Den aller største fasaden befinner seg ganske mye lenger bort. Helt på andre siden av byen, og opp flere hundre trappetrinn befinner al-Deir seg. Klosteret. Opprinnelig bygget som et tempel, fikk fasaden dette navnet etter at man oppdaget noen innrissede kors på innsiden.

P1010553Enkelte av gravkammerne ble faktisk omgjort til kirker etter at nabateerne etter hvert ble kristne i århundrene etter Kristus. Dessuten ble Petra annektert av det Østromerriket, eller Bysants, i år 106. Mange bygninger stammer fra denne tiden, blant annet det store innhugde amfiteateret. Men både romerrikets endringer av handelsrutene, og ikke minst mange påfølgende jordskjelv, satte til slutt stopp for byens vekst – og sakte, men sikkert begynte den å falle i ruin. Man mener faktisk at det bare er 15 % av byen som er utgravd. Hele 85 % av byen ligger fortsatt gjemt under sanden. Bare fantasien setter en stopper for hva som kan befinne seg der nede, fremdeles urørt etter alle disse årene.

IMG_4170 IMG_4144 IMG_4148 IMG_4143Selv om lokale nomader har vært bosatt i hulene i byen av og på helt siden romerriket, falt byen i glemmeboken for Vesten. Man regnet den rett og slett som tapt. Det var i grunn greit for beduinene i dette området. De ønsket å holde byen gjemt fra potensielle gravrobbere. Dette varte helt til sveitsiske Johann Ludwig Burckhardt fikk nyss om Petra og, under sitt arabiske alias, gjennoppdaget byen for det vestlige siviliasjonen igjen i 1812.

IMG_4217 IMG_4141 IMG_4197 IMG_4046Nå regnes Petra som en av verdens syv moderne underverker, og besøkes i hopetall av turister som besøker Jordan, og også av turister på dagsturer fra de nærliggende arabiske landene. Men for å virkelig se hele byen er i grunn ikke én dag nok. Man trenger tid. Tid til å vandre i de antikke gatene. Tid til å klatre opp og se på utsikten fra byens høyeste punkter. Tid til å utforske alle de gamle gravkammerne og hulene. Kanskje også tid til å ri på esel eller kamel dersom man ønsker denslags. Nå har jeg selv besøkt byen to ganger, på to dagsturer. Likevel føler jeg at jeg nesten bare har sett en dråpe i havet av hva Petra engang var. Skal ikke se bort ifra at det blir ett besøk til…

Har du vært i Petra selv, eller drømmer du kanskje om å reise dit?

P1010346-001Reisen min til Jordan har denne gang vært i samarbeid med det jordanske turistkontoret JTB, men de har ingen føringer på hva jeg skal skrive, og jeg deler som alltid bare mine egne meninger med dere.




Renate

Reisegal nordlending med bøttevis av eventyrlyst.

24 Comments
  1. Jeg holder med deg om at man burde gjöre ett todagersbesök for å få med alt. Maxime og jeg var også der på dagstur, det ble både en smule hektisk å rekke alt og vi hadde gjerne hatt mer tid til hver del for å fordype oss i detaljene.

    1. Enig! Første gangen jeg var der dro vil blant annet til The Monastery, og etter det var man jo så slitne at vi rakk ikke noe særlig mer. Det var først nå jeg fikk muligheten til å sjekke ut The Royal Tombs. Men det er jo fremdeles mange steder jeg skulle sett, så må vel nesten dra tilbake en gang :p

  2. Ja vi har været i Petra og var vilde med det. Det er et meget smukt sted som man kun kan blive betaget af. Virkelig et af verdens 7 vidundere 🙂 Smukke billeder og et godt indlæg 🙂

  3. Jeg har lenge hatt lyst å dra til Petra, så det var utgjort at jeg ikke kunne dra på akkurat denne reisen, denne gang.
    Men veldig fint å lese om din opplevelse! Flotte bilder 😀

  4. Nydelige bilder, Renate! Petra ser utrolig vakkert ut! Men jeg visste ikke at området er så stort! Kjekt å vite at man bør tilbringe mer enn en dag der. Håper det blir en tur dit på meg snart og 😉

    1. Takk Ingeborg! Ja, det er mye større enn man kan forestille seg. Jeg skulle egentlig ha inkludert et kart i innlegget :p Får satse på det!

  5. ohhhh Renate din heldige lille asen, så kom du til Jordan. Jeg har store planer om at besøge Jordan, så det er dejligt at høre dine oplevelser og ikke mindst at få noget inspiration. Hvordan vurderer du, at det er at rejse derned alene som pige – udviser jordanerne respekt for piger, der færdes på egen hånd?

    1. Så bra! Vel, nå reiste jeg med et par andre folk og gikk ikke så mye rundt alene, og det gjorde jeg i grunn ikke sist jeg var der heller. Likevel får man en del bemerkninger fra mennene, men jeg opplevde det ikke truende, eller ekkelt slik jeg gjorde det i Tunisia. Så lenge man tar forhåndsregler og ser litt an hvor man drar så skal det nok gå fint! Alle er så interesserte i å hjelpe til 🙂

  6. Helt fantastisk! Det ser nesten litt urealistisk ut, vanskelig og egentlig forstå hvor stort det er. Det er nå puttet på min liste av mange tinge jeg må se.

  7. For noen fantastiske bilder! Jeg har vel egentlig aldri hatt noen kunnskap om Petra i det hele tatt, men kjære så vene så fascinert jeg ble nå. Som noen skrev over her, det ser jo helt uvirkelig ut! Nå fikk jeg plutselig et nytt sted jeg vil reise til. Generelt blir man ganske reiselysten av bloggen din 🙂

    1. Så hyggelig å høre! 😀 Petra er et slikt sted man egentlig bare tror eksisterer i eventyrbøker eller på film. Når man kommer dit må man nesten klype seg i armen 😉

    1. Heftig! For min egen del skulle jeg gjerne dratt tilbake til Petra for å se mer. På de to dagsturene jeg har vært på fikk jeg jo se litt forskjellig, men tiden var jo knapp så hadde jeg hatt et par fulle dager til rådighet (på litt kjøligere tider på året) hadde det vært supert. Mada’in Saleh i Saudi-Arabia virker også kjempespennende! Hadde bare situasjonen med Saudi-Arabia vært en annen…

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.