8 ting å gjøre i New Delhi

P1160254

Delhi er en gigantisk og kaotisk røre av en by. Indias hovedstat regnes faktisk også som en av verdens eldste byer, og det sies den er 5,000 år gammel. Byen har med andre ord en rik historie og mange av bygningene som fremdeles står gjenspeiler denne.

Delhi bemerker seg også i innbyggertall. Det sies at den har blitt så stor at den har «gått over sine bredder» og det er vanskelig å gi et eksakt nummer, men det skal være rundt 25 millioner mennesker. Det vil si at New Delhi er en av verdens fire mest befolkede byer.

Byen består også egentlig av gamle, kaotiske Delhi, og den nyere, moderne delen av byen New Delhi – hvor gatene er bredere og monumentene større.

crazystreet

P1160161

P1160240

muslimsinmosque

P1160140

P1160178

P1160265

P1160256

I en slik kaotisk røre kan det være litt vanskelig å vite hva man skal besøke og fokusere på som turist i byen. Her er i alle fall det jeg fikk gjort på en dag:

1. Kjøre tuktuk i de kaotiske (eller mindre kaotiske) gatene

Å komme seg rundt i Delhi regnes som intet annet enn et eventyr. Du er nødt til å dele veien med både biler, busser, lastebiler, traktorer, hester og esler som trekker kjerrer, kyr som tusler rundt på måfå, barn som løper etter foreldrene sine, syklister, sykkeldrosjer, og alt etter hvor du er i India – så dukker det også av og til kameler og elefanter opp. Raskt og billig transportmåte dersom det ikke er rush og du ikke skal så langt.

OBS. Enkelte av sjåførene kjører farlig fort, så velg tuktuk med omhu. Jeg fant også en party tuktuk med blinkende neonlys og høy, dunkende musikk! Husk for all del å avtal pris FØR du setter deg inn.

presidentpalacedlhi

2. Besøke moskeen Jama Masjid

Dette er den største moskeen i hele India, og ble også bygget under Mogulene. Den er veldig vakker der en står med sine to minareter, en på hver side, og torget foran har plass til hele 25,000 mennesker! Husk å dekk til skuldre, knær og hår dersom du er kvinne, hvis ikke slipper du ikke inn. Det beste med hele moskeen var derimot å klatre opp i den ene minareten og se på utsikten ut over hele byen. Fantastisk! Dessuten er inngangen gratis (selv om det koster bittelitt å klatre opp i tårnet).

P1160193

3. Utforske Red Fort

Red Fort er et av de mest kjente monumentene i Delhi. Det ble bygget av mogulene i 1638, som hersket over dette området dengang. Fortet, med sine over 2 km lange vegger, skulle holde eventuelle invaderere ute. Både britene og sikhene kom seg derimot igjennom.. og det kan du også! Det er nesten en hel antikk by å utforske der inne. Selv synes jeg dog the Red Fort i Agra var mer imponerende.

P1160283

4. Kjøre rundt i rickshaw (sykkeldrosje)

Like eventyrlig som tuktuken, men det går selvsagt ikke like fort unna. Også her gjelder det å avtale pris før du setter deg.

P1160136

5. Besøk markedene

Like i nærheten av Jama Masjid, i hjertet av gamle Delhi, finner du Chawri Bazar og Chandni Chowk. Bazarene i Delhi er intense! Her snakker man smale gater stappfulle av folk, kjerrer, sykler, tuktuks og dyr som alle kjemper om plassen. Elektronikkbutikker, smykkebutikker og grønnsaker selges side om side. Det er trangt, nedslitt og det stinker. De elektriske kablene henger tungt på stolper over gatene, og søppel flyter over hele veien. Det er VELDIG fascinerende, og noe klaustrofobisk.

P1160176

6. Ta metroen

Hvis det høres litt nervepirrende ut å suse rundt i sykkeltaxi eller tuktuk i Delhis gater, finnes det heldigvis en annen mulighet. Metroen er billig, rask, har aircondition og er svært praktisk under rush hour. Det finnes til og med egne vogner bare for kvinner. «Billetten» er en token, som man må kjøpe på samme stasjon som man reiser fra (den funker ikke fra andre stasjoner), som man slipper i en liten maskin på vei inn til toget. Man kan også kjøpe et metrokort dersom man planlegger å reise rundt en del. Her er et kart over rutenettet til metroen.

P1160364

7. Besøk Lotustempelet

Bahai-tempelet kalles ofte Lotustempelet på grunn av dets form. Den unike bygningen ser faktisk ut som en lotusblomst. Tempelet tilhører troen bahai, som fremhever den åndelige enheten av alle mennesker. Du kan derfor besøke tempelet og be, uansett hvilken religion du tilhører. På grunn av dette er bygningen nærmest «blank» innvendig, og det er ikke så mye å se der. Parken rundt er derimot flott å vandre rundt i. Det skal også mye til for at man ikke blir oppsøkt av indere som har lyst å bli fotografert sammen med deg, haha.

P1160322

8. Avslutt dagen ved India Gate 

I midten av den nyere delen av New Delhi står denne svære buen på Victory Square, som kan minne noe om Triumfbuen i Paris. Den 42 meter høye buen ble bygget som et minnesmerke over de falte indiske soldatene under første verdenskrig (som sloss for den britiske armeen). Under den flotte buen er det en flamme som alltid brenner for disse tapte sjelene. På kvelden lyses hele buen opp og kan sees på lang avstand. Her samles mange, både turister og lokale, for å slappe av i parkene og området rundt.

P1160371

OBS. Alle steder hvor mange mennesker samles, som her, burde man passe seg ekstra godt for lommetyver.

Hva synes du om kaotiske Delhi?
Renate

Reisegal nordlending med bøttevis av eventyrlyst.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.