Skopje by night

IMG_0664Skopje er bare så utrolig surrealistisk.

Du går nedover gaten, og plutselig kjører det en stor, rød to-etasjesbuss forbi deg – i ekte London-stil. Like etterpå kommer det en gammel elegant hestevogn dratt av to hvite hingster, hvor kusken er kledd i klær fra 1800-tallet inkludert en stor svart flosshatt. Statuer av mennesker befinner seg over alt, sittende på huk i grøftekanten og oppe på enorme forgylte pillarer. Store båter er bygget opp i elva. Midt i elva står også piletrær i kvadrate skinnende sølvbokser. Gigantiske løver står vakt på hver side av broene, og oppe på høyden står fortsatt den gamle borgen.

Det mest surrealistiske av alt er derimot de enorme nye bygningene som preger byens sentrum. Her snakker vi klassisk gresk arkitektur til det fulleste. Broer fulle av gamle lyktestolper og antikkens mest kjente menn (og kvinner) på rad og rekke.

IMG_0660IMG_0683 IMG_0654 IMG_0663 IMG_0665Byen har seriøst 293402930409234 statuer, store og små. Men mest store. Og mange som står ved siden av, oppi eller under fontener – som ikke bare spruter vann, men også gliterer i forskjellige farger og hvor spretter rundt i rytmer.

Byens, og landets helt, Alexander den Store – befinner seg på to av de høyeste pillarene i byen. Både stående, og til hest. Det er ingen tvil om at Makedonias hovedstat ønsker å gjenspeile av den var en del av antikkens Makedonia – Alexander den Stores fødested.

Men var det egentlig slik?

Antikkens Makedonia var et kongedomme som blant annet befant seg nord i nåtidens Hellas, og som ble et av verdens mektigste statene i antikken etter at Alexander den Store dro mot Orienten og erobret blant annet Egypt, Persia, mange andre kongeriker og det meste av datidens kjente verden.

Republikken Makedonia (et selvstendig land som ligger nord for grensen til Hellas i dag), fikk sine grenser etter andre verdenskrig, da Jugoslavia annerkjente slavisktalende makedonere til en egen nasjon, og etablerte delstaten Folkerepublikken Makedonia. I 1991 ble landet selvstendig etter en folkeavstemning om å forlate Jugoslavia.

Dagens Makedonske republikk utgjør bare 38 % av oldtidens Makedonia, og store deler befinner seg i dagens Hellas.

Grekerne finner navnet Makedonia misvisende. De mener Makedonia var gresk, ikke slavisk. De mener også at mesteparten av historiens Makedonia befant seg i nåtidens Hellas, og at det derfor blir feil at Republikken Makedonia kaller seg dette. Mange grekere mener det er krenkende, og det har vært politiske debatter angående navnet i flere tiår nå. Offisielt kalles Makedonia for den Tidligere Jugoslaviske Republikken Makedonia (The Former Yugoslavic Republic of Macedonia = FYROM), selv om de fleste land bare kaller landet for Republikken Makedonia (inkludert Norge).

IMG_0665 IMG_0670 IMG_0679Taxisjåføren som kjørte meg inn til bostedet mitt i byen hadde tilfeldigvis bodd 8 år i Leicester i sin ungdom og snakket veldig bra engelsk. Vi snakket og lo hele turen, og jeg tok naturligvis opp temaet om statuene.

– Yes, it’s crazy isn’t it. It’s part of a project called Skopje 2014, to renovate the entire city. It was supposed to cost a few million euros, but now they say Macedonia have spent around 400 million euros on this project… and this country is quite poor, as you know! But you haven’t seen anything yet – wait until we pass the… yes, here it is. Han snur seg mot meg og gliser. The gigantic Alexander the Great statue.

Jeg ser såvidt et glimt av en gigantisk mannsfigur på en opplyst pillar mellom bygningene. Han holder den ene armen reist opp mot himmelen, som i et seierstegn. Denne byen er virkelig noe uten like.

IMG_0702 IMG_0674 IMG_0691 IMG_0698 IMG_0703Jeg hadde bare en kveld i Skopje, og jeg brukte for det meste tiden på å vandre langs elven Vardar hvor monumentene og bygningene ligger som perler på en snor, og fram til hovedtorget Plostad Makedonija. Byen har forvandlet seg til et eneste stort, surrealistisk (og dyrt) kunstverk. Jeg kan i alle fall love deg at du ikke har sett another place like it. Om du ikke tilfeldigvis vokste opp i antikkens Hellas da…

Har du besøkt Skopje (eller Makedonia) selv?
Renate

Reisegal nordlending med bøttevis av eventyrlyst.

2 Comments
  1. moro – jeg skrev faktisk om skopje for ikke så lenge siden (visste du at det var her mor terese ble født?) og synes det hørtes ut som et facinerende sted 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.