3 actionaktiviteter på Færøyene

IMG_9798

Det er lett å finne roen i naturen på Færøyene, men dersom man ønsker å heve pulsen noe finnes det også mange muligheter for dette.

Gåturene på Færøyene, er som tidligere nevnt nærmest uendelige, og man kan dessuten klatre opp steile klipper, eller rappellere ned. Dersom man ikke orker å gå, eller ønsker det lille ekstra, kan du utforske landskapet på ryggen til ivirge islandshester. Båtturer og fisketurer er også en mulighet på et sted som dette, hvor havet alltid har hatt en svært stor rolle i de lokales liv.

Rappellering

Jóhannus Hansen, som var vår guide på turen over fjellet til Gásadalur, er også sertifisert klatreinstruktør. Derfor fikk vi plutselig muligheten til å prøve oss på rappellering! Vi visste derimot ikke helt hva det innebar, før vi nærmest stod på kanten til dypet hvor det hele skulle foregå. Vi skulle ned en 37 meter høy sjøklippe og ned i en båt! Det vil si at vi skulle ned nærmere 15 etasjer! Nervøsiteten steg i takt med at minuttene for utfordringen nærmet seg. Men heldigvis var Jóhannus flink til å forklare og beskrive hvordan det hele skulle foregå, og virket dessuten som en dyktig og stødig kar, så plutselig fant jeg meg selv i ferd med å forsere meg ned klippen og ned i båten hvor broren hans ventet. Deretter ventet en flott båttur langs flere dramatiske sjøklipper før vi kom tilbake havnen hvor bilen vår stod og ventet.

Det er alltid spennende og gøy å utfordre seg selv, selv om det kan være ekstremt nervepirrende akkurat der og da. Mestringsfølelsen man sitter igjen med er i alle fall fantastisk. For de som ønsker seg en ekstra stor utfordring, finnes det også en 140 meter høy sjøklippe å rappellere ned (jeg tør ikke engang tenke på hvor mange etasjer dét er). Ta kontakt med Jóhannus, så forteller han deg om mulighetene.

Foto: Mette Solberg Fjeldheim fra www.reiselykke.com
Foto: Mette Solberg Fjeldheim fra www.reiselykke.com

faeroyene-20165

Foto: Mette Solberg Fjeldheim fra www.reiselykke.com
Jóhannus tester ut veien ned før vi skal prøve oss. Båten venter nede i dypet. Foto: Mette Solberg Fjeldheim fra www.reiselykke.com

Rib-båttur

Dersom du liker fart og spenning, og ikke har noe imot litt sjøsprøyt i håret (eller ansiktet), er kanskje en tur med rib noe for deg. Vi ble med to båter fra RIB62 i full fres til øya Hestur. Her ble det to timer med fart, fugler og dramatisk natur. Kapteinene styrte båtene over svære bølger, mellom bratte klipper, flaksende sjøfugler og inn i mørke havgrotter som de konstante bølgene har gravd ut. Naturen på yttersiden av Hestur var bare helt vanvittig, og midt oppe i de bratte klippene som nærmest så ut som svære amfiteatre, satt det sjøfugler som ropte, skrek og så ned på oss.

Det var veldig gøy å nærmest fly gjennom de store bølgene, og interessant å se fjellet fra «innsiden». Siden to båter alltid er sammen på tur, blir det likevel noe venting på den andre båten. Jeg anbefaler å ta turen tidlig på dagen, slik at du er opplagt og klar for eventyr. Ta med solbriller, så slipper du sitte med øynene lukket redd for at de skal fylles med sprutende sjøvann! Varme klær er alfa og omega, men du får en vanntett varmedress og flytevest til låns for turen av selskapet. For informasjon om turen, kan du sjekke ut hjemmesiden til RIB62.

IMG_0260faeroyene-20164 img_0277

Hesteridning

Jeg elsker å ri, og undersøker nesten alltid muligheten for å oppleve stedene jeg besøker fra hesteryggen. Færøyene var intet unntak. Derfor ble vi med Joan Hendrik (Henke) Davidsen fra Davidsen Hestar, og to hollandske turister, på en par timer lang ridetur i grønne, dramatiske omgivelser utenfor den lille byen Miðvágur.

Etter å ha fått utdelt hver vår supersøte lille hårete skapning, satte vi oss i salene og begynte rideturen. Hestene virket alle ivrige etter å komme seg ut av innhegningen, og vi trippet avsted langs de grønnkledde åsene ved Sørvágsvatn. Terrenget var vått og ulendt, men dette er hestene godt vant med og forserte både myrer og elver uten problem. Vi stoppet ved utsiktspunktet til et par klipper som stuper ned i havet, og fortsatte så helt til enden av veien så og si. Etter å ha parkert hestene med Henke, gikk vi andre ut på klippene og en helt fantastisk utsikt ned mot Sørvágsvatn som fosset ned i havet. Fossen heter Bøsdalafossur og er hele 30 meter høy (men den ser så liten ut på bildene av en eller annen grunn). Etter å ha tatt et par millioner bilder, vendte vi fornøyde tilbake til de herlige hestene, og fortsatte tilbake langs grønne enger den veien vi kom.

Visste du forresten at det finnes en egen færøysk hesterase? Det gjorde ikke jeg heller. Det finnes bare rundt 70 eksemplarer igjen av rasen, og Henke har 1,5 av dem. En fullblods færøysk hest og en som er halvt færøysk og halvt islandsk. Ta kontakt med Henke, så setter han sammen en ridetur til deg. Alle turene er custom made, og man kan være fra én til åtte stykker på rideturen. Her finner du kontaktinformasjonen.

IMG_9785 Færøyene 20162 IMG_9808

Kunne du tenke deg å prøve noe av dette ved et besøk til Færøyene? Eller har du kanskje allerede vært der?

Reisen til Færøyene var planlagt og i samarbeid med Visit Faroe Islands og Nordic Nomads.




Renate

Reisegal nordlending med bøttevis av eventyrlyst.

4 Comments
    1. Jeg har drømt om Færøyene så lenge at jeg var litt redd for at forventningene var så høye at jeg skulle bli skuffet, men det var overhodet ikke tilfellet. Færøyene er et sted langt over forventning! 🙂

    1. Hehe, det er kanskje ikke den beste aktiviteten dersom man er høyderedd, men man kan jo starte på mindre høyder og jobbe seg oppover (nedover). 😉 Dessuten er man såpass sikret at uansett om man får panikk og slipper tauet, så henger man fortsatt fast (og det er jo betryggende). 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.