11 grunner til å besøke Beograd

IMG_6660

Beograd – den hvite byen – er en av Europas eldste byer, og har blitt herjet gjennom hundrevis av år. Turbulente kriger, kongedømmer, sosialisme, revolusjoner, demokrati, demonstrasjoner og ikke minst verdenskrigene. 44 ganger gjennom historien er byen rasert, senest da den ble bombet av NATO i 1999 – men den står der fortsatt. Gang på gang har den hevet seg fra asken, og beholdt sin sjel.

Balkan har gjennom de siste årene blitt stadig mer populært,og da spesielt landene langs middelhavskysten. Serbia har derimot ikke fått samme grad av oppmerksomhet som f.eks. Kroatia og Montenegro. Landet er omringet av land på alle sider, og har i grunn ingen store, kjente turistattraksjoner som gjør at det skiller seg ut. Det betyr likevel ikke at landet mangler ting å by på. Man kan nesten begynne å kalle Serbia en av Europas best gjemte hemmeligheter. Det gjør i alle fall Lonely Planet, som regner Serbia som en av topp 10 steder i verden å reise til i 2015.

IMG_6675

IMG_6702

IMG_6740

IMG_6703

IMG_6705

1. Historien

Det er vanskelig å gå inn i de historiske detaljene når det gjelder en by som Beograd. Stedet ligger sentralt til i Sørøst-Europa, og har vært et knytepunkt mellom vesten og orienten i mange århundrer. Beograd har blant annet vært en del av romerriket, det østerrisk-ungarske riket, og var under osmanerne i 500 år.  Byen har blitt kriget over 115 ganger, og ødelagt 44 ganger. I andre verdenskrig ble den først rasert av naziene, og deretter av de allierte. Beograd var hovedstaten i Jugoslavia under Tito og sosialistene, og etter kommunismens fall gjenoppstod bitterheten om hvem som eier hvilket landområde – noe som førte til en brutal krig nå i moderne tid. i 1999 ble Beograd igjen bombet, denne gang av NATO for å tvinge de jugoslavske militærstyrkene ut av Kosovo. I løpet av perioden var alle «viktige» bygg bombet sønder og sammen.

De nedbombede bygningene som fortsatt står i sentrum var visstnok fredet før dette skjedde, men så ble de brukt til militære formål. Nå står de som minnesmerker over den tragiske hendelsen, og viser hvordan bombingen tok sted midt inne i sentrum. Flere mennesker mistet livet.

IMG_6786

2. Geografien

Byen ligger hvor de to svære elvene Donau og Sava møtes. Det betyr at det finnes elvepromenader på byens alle kanter, hvor det er grønt og frodig og parkene er mange. Om sommeren trekker mange ut til den menneskeskapte halvøya Ada hvor det er laget til en sandstrand, og dersom man ønsker å trekke seg ut fra byens jag er mulighetene med andre ord mange.

IMG_6734

IMG_6644

3. Man kan bo på husbåt

For å utnytte byens areal bedre finnes det massevis av båter langs elvenes bredder. Restaurantbåter, klubbåter – og overnattingsbåter. Det er jo litt kult, eller hva?

Jeg valgte å bo på ArkaBarka Floating Hostel. Her fikk jeg et lite dobbeltrom med delt bad, men på grunn av lite gjester den natten fikk jeg det helt for meg selv. Båten var så stødig at det var flere ganger jeg glemte helt av hvor jeg var. Jeg lå for eksempel på senga om kvelden og leste på PCn, og plutselig begynner bygningen å gynge. Jeg fikk panikk i et nanosekund og tenkte «herregud, jordskjelv!!», før det gikk et nanosekund til og jeg kom på at jeg bodde på en båt…

Frokosten var inkludert i prisen, og ble fortært ute på balkongen i morgensolen. For enkeltrommet betalte jeg 25 euro, men man kunne overnatte enda billigere i et flersengsrom.

IMG_6871

IMG_6625

IMG_6621

4. Maten

Serbia er kjøttelskerens rike, slik er det bare. Samme dag som jeg kom, gikk jeg for å spiste på restauranten som heter»?» (Yep, den heter Spørsmålstegn). Jeg fant meg et bord inne i bakgården, og fortalte kelneren at jeg ville ha noe skikkelig serbisk slik at han måtte bare overraske meg. Han kom ut med et fat med massevis av forskjellig kjøtt, blant annet lam, kylling, cevapici, bacon og forskjellige pølser, samt potet. «In Serbia we eat meat!» erklærte han, og satte maten fornøyd på bordet foran meg og la til «a meal without meat is not really a meal». Så da var det bare å hugge i. I tillegg hadde jeg bestilt lemonade (som er standard når jeg er i Øst-Europa), og så fant jeg sopska-salaten på menyen! Den som jeg falt så for i Makedonia. Tomat, løk, agurk og masse revet ost oppå. Betalte 2000 dinars for maten (ca 139 nok), og da var den svære kjøttretten inkludert, salaten, brød, lemonade, vann og tips (det skal sies at dette var langt fra det billigste stedet å spise også).

IMG_6826

5. Det er billig

For oss er det en drøm å spise og reise rundt i Serbia, for innbyggerne selv er det en annen historie. Jeg hadde en lang samtale med hun som tok i mot meg på hostellet, og hun kunne fortelle at det bare er en brøkdel rike i landet, mens resten kan karateriseres som fattige. Det finnes ingen mellomklasse. Ute på landsbygda tjener de i gjennomsnitt 150 euro i måneden, mens inne i Beograd tjener de dobbelt så mye, og kanskje litt mer alt avhengig av hva de jobber som. En kar hun kjente tjente 220 euro i måneden av å jobbe 12-timersskift hver dag… Ungdommen flytter uansett inn til byen, det er liksom ikke så mye å hente for dem ellers i landet. Her kan de studere, skaffe seg en karriere og tjene mer enn de ellers ville gjort – samt ha et sosialt og kulturelt liv.

Ved å besøke landet, tipse for god service og bruke penger på mat, transport og overnatting hjelper man landets økonomi – og det er jo bare bra!

IMG_6815

IMG_6741

6. Bli bedre kjent med Nikola Tesla

Hvis jeg sier Tesla tenker du kanskje først og fremst på bilmerket, ja?

Bilmerket er oppkalt etter Nikola Tesla som ble født på 1800-tallet i nåværende Kroatia av serbiske foreldre, og senere ble amerikansk statsborger. Han var oppfinner, fysiker og ingeniør og kalles ofte «mannen som oppfant det tyvende århundret». Han er kanskje den mest kjente oppfinneren innenfor elektrisitet. Han hadde i tillegg en eksentrisk og nesten helt elektrisk (eheh) personlighet og det var ikke sjeldent han ble kaldt en «gal vitenskapsmann» på grunn av sine ekstreme teorier. På museet kan man leke en gal vitenskapsmann selv, og krype inn i en interaktiv verden full av sci-fi.

Dessuten sies det at i tillegg til alle hans papirer og arbeider, befinner også asken hans seg der inne i en lysende gullkule. En sær avsluttning på en sær, men fantastisk, mann.

tesla

7. Gatekunsten i Beograd

Når du vandrer rundt i sentrum vil du ikke kunne unngå å legge merke til den kule gatekunsten som preger mange av de gamle bygningene. Det liver i alle fall opp! Kanskje du også oppdager ansiktet til Robin Williams?

IMG_6698

IMG_6841

IMG_6699

8. Kalemegdan-festningen

Skal man bare besøke en turistattraksjon i løpet av Beograd-oppholdet, så burde det være Kalemegdan-festningen. Utsikten herfra er formidabel, og de lokale samles her oppe for å slappe av sammen, drikke kaffe, spille sjakk, la barna leke på grøntarealene og for å nyte utsikten og solnedgangen. Festningen er full av ting å se, og man kan lett bruke en halv dag der oppe – eller i det minste noen timer. Glem ikke å stikke innom de eventyrlige St. Petka og Rose-kirkene.

IMG_6744

IMG_6793

IMG_6777

IMG_6785

IMG_6788

IMG_6731

9. Vandre i Skadarlija

Skadarlija er Beograds gamle bohemske nabolag, hvor gatene er smale og dekket av brostein, fasadene er fargefulle og vinduskarmene bugner av blomster. Det sies at Skadarlija er til Beograd hva Montmartre er til Paris. Området er også fullt av kafanas (serbiske tavernaer), men området er blitt turistpreget med årene, og maten og prisene er ikke hva den engang var her.

IMG_6783

10. Teste ut utelivet

Det sies at Beograd er utelivshovedstaten i Europa. Om dette er sant eller ikke vet jeg ei, men hostene på hostellet var veldig ivrige på akkurat dette. Nattklubbene dukker så fort opp at det er vanskelig å følge med på hva som er up and coming. Det finnes klubber i alt fra private leiligheter til husbåter og under broer… Den beste opplevelsen får man nok hvis man drar med seg noen fra byen som kjenner scenen godt. Dessuten har de en musikkgenre som heter «turbo folk», hadde i grunn vært interessant å finne ut hvordan det foregår, haha.

IMG_6860

11. Dra på sykkeltur

Selve sentrum av Beograd er full av både brostein og bratte bakker, så kanskje ikke det mest sykkelvennlige stedet i verden. Men drar man ut av selve gamlebyen, er resten av byen temmelig flat, og langs elvene har de laget til egne sykkelstier. De har til og med en egen sykkelheis her! Man kan for eksempel dra på en rolig sykkeltur langs elven, eller sykle bort til det koselige nabolaget Zemun.

IMG_6863

IMG_6689

IMG_6696

Beograd er en vakker by, men også en veldig slitt by. Det er kanskje ikke så rart. Det er et spesielt sted, og det merker man med en gang man går ut av flyplassen. En smeltedigel. En by hvor ortodokse kirker står side ved side med osmanske fort, hvor gatenavn og veiskilt står skrevet på kyrillisk og sigarettrøyk ligger i luften. Det er kanskje ikke stedet man reiser til først og fremst for å dra på museer og se på attraksjoner – det er mer som en by man kryper under huden på og lærer å kjenne. Sett deg ned på en av de utallige kafeene og se på livet som passerer forbi. Her skal man slappe av, nyte og ta seg tid.

Har du vært i Beograd selv? Hva synes du om byen, og Serbia generelt?




Renate

Reisegal nordlending med bøttevis av eventyrlyst.

25 Comments
  1. i absolutely love belgrade. i was hardly there long enough (only like three days!) but i contemplated booking a ticket back before i even left the city. needless to say i didnt and i really regret it!

    the nightlife is no joke, either. i learned first hand how heartless it can be 😉 in a very, very good way! i also fell in love w/ the food there!

    safe travels if youre still down that way!

    1. Yeah, the food was great! I also wish I had more time there, I was there even shorter than you were… Hopefully there will be a next time 🙂 Thanks!

  2. Var vi samtidig i Beograd utan å vite det????? Jeg var der fra lördag till mandag i denne uken, dvs 9/11 til 11/5.

    A propos utelivet så var jeg ute en kveld med Sebiske turistbyrået og noen danske reisejournalister, og det var virkelig ganske intensivt. Jeg tror de tok oss med til fem olike riktige nattklubber flytende på elven med lysshow, röykmaskiner og dansende damer i bur. Ikke helt hva jeg pleier velge privat når jeg går ut, men morsomt å se.

    Og jeg likte meg veldig godt i Beograd, og skulle også tenke meg å se mer av landet men denne gangen sto ikke det på vertens liste. Dessuten bare 2,5 time med direktefly. Me like.

    1. Oi, nesten! Jeg forlot byen på fredags formiddag! Så bra du likte deg i byen 🙂 antar du fikk se mer enn meg, ble mest bare tusling rundt omkring for min del. 2.5 time med direktefly er jo helt supert ja!

  3. Jeg synes det er så gøy at du tar med litt historie i innleggene dine også! Det er jo ikke bare morsomt og inspirerende å lese bloggen din, men også lærerikt! 🙂 Dagens beste unnskyldning for å ta en pause fra eksamenslesingen 😉
    Jeg har ikke vært i Serbia, men etter å ha lest dette innlegget blir Beograd definitivt ført opp på min reiseønskeliste, som for tiden bare blir lenger uten at jeg får krysset ut noen land…!

    1. Så hyggelig å høre 😀 Jeg studerer jo arkeologi og elsker historie, og synes det utgjør en stor del av det å lære å kjenne nye steder så tenker det er greit å legge vekt på når jeg formidler et sted. Kanskje ikke alle som synes det er like interessant, men det får så være 😉 Gøy å høre at du ønsker å besøke landet! Haha, ja, det er jo faren med slike lister :p Man oppdager nye steder lang hyppigere enn man klarer å besøke dem. ;/

      1. Ah er det arkeologi du studerer! 😀
        Jeg er helt enig med deg, så håper du fortsetter å ta med litt historie i innleggene dine!
        Ja sant det. Så fort jeg er ferdig med studiene skal det reises hyppigere igjen! 🙂

  4. Ser ut som en fin by dette! Har ikke besøkt Serbia – men Serbia, sammen med flere av nabolandene, står høyt på ønskelista mi (må jo være den perfekte road trip!) 🙂

    1. Ja, ikke sant! Nå har jeg besøkt landene litt her og litt der, men mange (alle) av dem kan jo kombineres kjempebra – ikke minst i bil 😀 Selv om det kan være vanskelig å ta en leiebil inn i Kosovo.. men avstandene er jo så korte at man kan parkere bilen i ett land og besøke et annet med buss :p

  5. Jeg var i Beograd i september. Likte byen godt, selv om jeg ikke rakk å se så mye på bare et par dager der. Fikk besøkt Tesla-museet, festningen og sett en del gatekunst i det minste. Koselig by som er verdt et besøk! 🙂

    1. Kjente på litt av det samme, skulle egentlig vært der et par dager ekstra. Denne gangen var det dessverre ikke tid :/ Men alltid greit å ha ting til gode 😉

  6. I’m still so sad we missed each other there! But I’m also dying to go back, so maybe we’ll bump into each other next time, haha. Your photos are goooorgeous by the way!

    1. Yeah, that was totally too bad! Hehe, yes you never know :p Thank you! I love reading about your European adventures 🙂

  7. eg og fruen skal innom Beograd på vår «roadtrip» på balkan 12.-30.07.
    Har vore innom byen i ca 5 timar på vei til Bosnia for eit par år sidan,det gav meirsmak. Denne gangen blir det i allefall eit par dagar. Me skal prøve den forhåpentlegvis fantastiske togturen frå Beograd til Bar i Montenegro. Eg gleda meg som ein liten unge.

    1. Det høres ut som en fantastisk reise! Det er virkelig flotte landområder dere skal gjennom. Jeg ønsker dere en riktig god tur!!

  8. Jeg likte Novi Beograd (Ny Beograd) som er den vestlige delen av byen, så fint arkitektur der! Spesielt regjeringsbygget ved elven, har ikke sett noe mer «grandiose» på en tid ^^

  9. I tillegg til det du skriver om, vil jeg nevne folka. Mer vennlige mennesker har jeg ikke møtt på tur siden jeg var i Japan. Hvis vi stod med kartet og lurte på noe, kom det en vennlig ungdom og spurte om vi trengte hjelp. Dette skjedde flere ganger. Og de hadde tid, skyndte seg ikke videre.
    Jeg er gammel nok til å huske at vi så på serberne som de grusomme i Balkan-krigen. Det måtte være noe som ble framprovosert i den perioden. Vi måtte revurdere vår oppfatning. Den jevne mann og kvinne i Beograd hadde ikke skyld i krigen. Men de opplevde at byen deres og landet deres ble bombet av NATO, blant annet med seks norske kampfly. Det er 20 år siden, og markeres 24.mars.

    1. Hei Åse! Fin kommentar og det høres ut som du hadde en veldig fin opplevelse i Serbia 🙂 Jeg er enig i serbernes vennlighet! Mange var snakkesalige og jeg fikk alltid hjelp ved behov. Som du sier er det viktig å skille folk fra stat blant annet når det gjelder kriger. Det er nok en av de viktigste tingene jeg har lært av å reise. Slik vi oppfatter land gjennom media her hjemme, er sjelden slik vi møter folkene som bor der når vi reiser dit. Det gjelder å alltid ha et åpent sinn og gjøre opp sine egne meninger og erfaringer. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.